'Medya’nın Deprem ve Afet Dili' çalıştayı Ünye'de gerçekleştirildi

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ordu'nun Ünye ilçesinde 'Medya’nın Deprem ve Afet Dili' konulu çalıştay düzenlendi.

Kısa adı TİMEF olan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu tarafından Ünye ilçesinde Medya’nın Deprem ve Afet Dili konulu çalıştay düzenlendi. İçişleri Bakanlığı tarafından finanse eden proje çalıştayına akademisyenler , kentsel dönüşüm uzmanları ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen gazeteciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını TİMEF Genel Başkanı Gazeteci Şakir Gürel yaptı. Gürel konuşmasında depremlerde ve diğer afet hallerinde medyanın kullandığı dile dikkat çekti. Toplumları galeyana getirecek bilgi paylaşımından kaostan başka bir sonucun çıkmayacağını hatırlatan Gürel bu projenin dile düzeltmeye dönük yapıldığını söyledi.

Daha sonra konuşmacılar söz aldı. İlk konuşmacı Ordu Büyükşehir Belediyesi İştiraki Orkent A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar Nihat Şen oldu. Şen konuşmasında Afet Yönetiminde İletişim ve Medya konusunu anlattı.

Şen afet esnasında medyanın zaman ve mekan kavramı olmaksızın her an toplumu bilgilendirme imkanına sahip olduğunu dile getirirken medyanın hem öncesinde hem de sonrasında afete ilişkin önemli rollerinin olduğunu söyledi.

Şen sözlerini şöyle tamamladı.

“Toplumun afetlere ilişkin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi medya üzerinden hızlıca yapılabiliyor. Herkes bir şekilde medyayı takip ediyor. Sosyal Medya sayesinde 2012 ABD’de meydana gelen Sandy Kasırgası’nda 20 milyon twett atılmış ve insanlar hızlıca gelen tehlike ve tehlike esnasında yaşanan kayıplara ilişkin bir şekilde bilgilendirildiler.

Türkiye’nin yüzde 42’sinin 1. Derecede deprem bölgesinde yer aldığını biliyoruz. 6 Şubat depreminde 11 il olumsuz etkilendi ve yıkıcı hasarlar medyada geldi. Bu depremle birlikte özellikle sosyal medyanın afete yönelik her konuda doğru ya da yanlış bilgilendirmeler yapıldığını gördük. Bozuk iletişim dili yanlış bilgilerin hızlıca yayılmasında etkili olmuştur. Çok sayıda manipülatif haber yapılmıştır. Bu depremde vatandaşlarımızın yüzde 73’ünün bilgileri sosyal medya üzerinden takip ettiklerini görüyoruz. Afet esnasında toplumu yanıltıcı paylaşımların yapıldığı gerçeğinden hareketle bu yapının ve kullanılan dilin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği aşikardır.

Deprem ve doğal afetler neticesinde eğitici, öğretici yayınlar önemlidir. Burada medya araçları önemli bir görev görecektir.”

Çalıştayın 2. konuşmacısı Neotektonik ve Deprem Uzmanı Ordulu Prof. Dr. Hamit Haluk Selim idi. Prof. Dr. Selim konuşmasında belli bir ölçeğin altında kalan sarsıntıların deprem olarak değerlendirilmediği bir ortamda pek çok televizyon kanallarında hayatında fay hattı dahi görmeyenlerin, konunun uzmanı olmayanların depremi ve sonuçlarını tartıştıklarını üzülerek izlediğini anlatırken deprem ve afet gerçeğiyle ilgili çalıştayın Ordu’da yapılıyor ve kendinin de Ordulu olması hasebiyle çarpıcı bilgiler verdi.

Selim konuşmasında şu bilgileri aktardı.

“Fayı arazide, yerinde takip etmek gerekiyor. Doğru olan medya kuruluşlarının sahada olanlardan aldığı gerçekçi bilgileri takipçilerine aktarmalarıdır. Siz depremi soruyorsunuz onlar konuyu heyelana, sele, su baskınına, çığa veya tsunamiye çekiyorlar. Dolaysıyla bu tür isimleri haberlerinizin, programlarınızın dışına çıkartın.

Dünyada 20’ye yakın plaka tektoniği var. Bu plakalar 200 milyon yıldır kırılıyor ve hareket ediyor. Ordu ili Avrasya plakası içerisinde yer alıyor. Ülkemiz 4 ayrı plakayla irtibatlıdır. Olası bir depremde Ordu ve çevresi sağa doğru hareket edecektir. 6 Şubat depreminde ise 11 il sola doğru kaymıştır. Yine bu depremde yer yüzünde 404 km yırtık oluşmuştur. Ordu ve çevresinde kıyılardaki yerleşim alanları zemin açısından çok kötü durumdadır. Buralar sıvılaşmanın kaçınılmaz olduğu yerlerdir. Mesela Ordu merkezde Boztepe granit yapıdan oluşur. Olası bir depremde Boztepe ve etekleri risk altındadır. Buralar zemin açısından dayanımsız olan dolgu ve alüvyon çökellerinden oluşan yerleşim alanlarıdır.

Peki deprem ve afetler için neler yapılabilir.

Kentsel dönüşüm ve planları,

Yeni yerleşim alanlarının belirlenmesi,

Mevcut yapılarda iyileştirme, onarım ve güçlendirme,

Toplumsal bilinç,

Eğitim ve yerel yönetimle işbirliği,

Afet Yönetimi ve Deprem Master Planı

Evlerin yenilenmesinde halk-devlet işbirliği- finans modelleri geliştirilmeli

Konuşmacılardan Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetim Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baz da “Doğal Afetler Gerçeği ve Şehirlerimizin Varlığı konulu sunumunda deprem gerçeğine dikkat çekti.

Baz sayısal verilere değindiği konuşmasında ülkemizde depremin yanında sel, su baskını, heyelan gibi afetlerinde sıkça görüldüğünü, yerleşim yerlerinin %92’sinin, nüfusun %95’inin, büyük sanayi merkezlerinin %98’inin ve barajların da %93’ünün deprem bölgelerinde olduğunu bildirdi.

Afet ve acil durum yönetiminde medyanın rolüne de değinen Prof. Dr. İbrahim Baz sözlerini şöyle tamamladı.

“Afetler öncesinde ve sonrasında ilgili kuruluşlar ile medya arasında doğrudan çalışma ilişkileri kurulmalı. Bilgilendirici, ve yönlendirici yayın faaliyetleri yapılmalı. Medya üzerinden bu faaliyetlerin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılması sağlanmalı. Habercilik faaliyetleri kapsamında afet alanından aktarılan görüntüler ve bilgiler kamuoyundan doğru bilgilendirmede etkili oluyor. Afetle ilgili konuların ve hassasiyetlerin görünülürlüğünü artırarak kamuoyunda bunlara dair farkındalık yaratılabilir. Medya afetlerin doğru yönetilmesi için yönlendirmeler yapabilir.”

Gazeteci Celal Toprak konuşmacılarım ardından söz aldı ve konuşmalar esnasında medyaya çok yüklenildiğini ileri sürdü. Gazeteci Toprak sorunların çözümü için ortak akıl üretmek gerektiğini söyleyerek “Hiç birimiz masum değiliz.” dedi.

Peki ne yapabiliriz?

“Kentsel dönüşüm maalesef başımızın en büyük derdi.” diyen Toprak şunları söyledi.

Yanlışları tekrarlamayalım. Doğru kentsel dönüşüm uygulamalarını desteklemeliyiz. Medyanın görevi yaşananları doğru olarak aktarmaktır. Medya reytingi yüksek tutmak isteyecektir. Bunu anlayabiliriz. Kamusal tarafımız da var. Kamu yararına olan işleri kesinlikle öne çıkarmalıyız. Medya kendi içinde yayınlarına dikkat etmeye çalışıyor. Yapmayanlar da var mı? Evet var.  Başta İstanbul’da kentsel dönüşümün hızlıca uygulanması gerekiyor. Doğru politikaları her zaman destekleriz ve haberini yaparız.”

Sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Bu bölümde söz alan Gazeteci ve Eski Milletvekili Hasan Öz “Bugün çalıştayın konusunu iyi anlayalım ve bulunduğumuz yerlerde afet ve deprem bilincini geliştirmek adına adımlar atabiliriz” dedi.

Öz; bunu bir prensip haline getirmek gerektiğini belirtti.

Çalıştayın sonunda TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel tüm katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür etti. Ardından konuşmacılara plaketleri verildi.

Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ve öğle yemeği ile sona erdi.

Çalıştay için bir de sonuç bildirgesi ve rapor hazırlanarak kitapçık haline getirilecek.


Alican Sabunsoy, Herediter Anjiyoödem hastalığına dikkat çekti

Açıklanan tasarruf paketi tam bir hayal kırıklığı

Turgut Altınok’un kızı Dışişleri Bakanlığı’na müşavir olarak atandı

İşçiler, emekçiler, emekliler için daha zor günlerin habercisi

İşaretler Osman Kavala’nın beraat edeceğini gösteriyor

Kendall Jenner erotizmin sınırlarını zorladı

Bugün bize serzenişte bulunanlar yarın hayır duası edecek

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Türkiye'nin AB'ye yeniden bağlanması gerekiyor

Yoshinori Moriwaki, Japon diye depremi bilir zannediyorlar

Valilikten topyekün alkol yasağı geldi

Hamas, Türkiye’de üs kurmayı planlıyor

Türk yargısı tarafsız hakimlerin omuzlarında yükselecek

İstanbul'da suya büyük zam

Avrupalının kapısından sokmadığı ürünleri biz mi yiyoruz?

Bütçeden faize bu sene 1,3 trilyon ayırdılar, tasarrufun tam 13 katı

Hata değil, yanlışta ısrar kaybettirir

Mülakat uygulaması yargıya taşınıyor

Üsküdar Belediyesi'nden emeklilere 5 bin TL pazar alışverişi desteği

Sanatçı Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Sancaktepe, gazeteci Tevfik Erk'in kızı İlayda Ecem Erk'in düğününde buluştu

Aziz Yıldırım resmen başkan adayı

Belediye Melen Çayı'na lağım boşalttı

Yargıyı tamamen bağımsız ve tarafsız hale getirecek bazı düzenlemeler yapılması gerek

Elif Naz Ertuğrul’a Uluslararası Orbetello Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü

İnternet haber sitelerine ilişkin teknik esaslar yeniden düzenlendi

Hamas terör örgütü değil; ülkemde bini aşkın Hamas mensubu hastanelerimizde tedavi alıyor

Ali Erbaş’a Audi A8’i bırak TOGG al diyebilecek mi?

Ilgın Sözen, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri oldu

Ardahan ve Kars’ın suları, meraları maden tehdidi altında

Yükleniyor

Kuveyt Emiri Meclis'i feshetti anayasayı askıya aldı

Hamas ateşkes teklifini kabul etti

İsrail ordusu Refah'ı boşaltmaya başladı

Hizbullah, İran füzeleriyle İsrail’e saldırdı

Rusya Ukrayna'da kimyasal gaz kullanıyor

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik

İran'ın saldırısına yanıt vereceğiz

İran izole oldu

Vali, 'Kalp kırdım' dedi istifa etti

Kendall Jenner erotizmin sınırlarını zorladı

Merve Boluğur şimdi de yatırımlarıyla gündem oldu

Ceyda Düvenci bikinileri deneyip fiziğini gösterdi

Melis Sezen'den güllü poz

Ceren Gündoğdu, 'Bi’ Daha Da Sevmicem’

Tüm tuşlara aynı anda...

40 yaş bir hediye gibi geliyor

Yasmin Erbil'e sevgilisinden uyarı

Sophia Bush eşcinsel olduğunu açıkladı

Kylie Jenner hamile mi?

İddialı hedeflerimiz devam edecek

İkinci el otomobilde satışlar durdu

Trafik sigortasında artış oranına zam

Karsan Milano’da şov yaptı!

2. El araç alım-satımında Türkiye’de yeni bir dönem

AB Ülkelerine ihracat yüzde 3 azaldı

Nissan Türkiye’den bahar kampanyası

Türkiye’nin milli Tesla’sı olmak için yola çıktık

Otomotiv sektörü üretimde rekabetçiliğini kaybediyor!

Macera motosikleti Stelvio Türkiye’de

Alican Sabunsoy, Herediter Anjiyoödem hastalığına dikkat çekti

Avrupalının kapısından sokmadığı ürünleri biz mi yiyoruz?

Devlet hastanesinde zimmet skandalı

Hastaya ayrılan süre 2 dakikaya düştü

Plastik cerrahiyle ilgili şehir efsaneleri ve yalanlar

Darülaceze Tıp Merkezi'nde tıbbi hizmetler ücretsiz

'Doğum koçluğu' diye bir meslek yok

Kanserin ilacı D vitamini

Bebekler para için yoğun bakımda tutuldu

Zeytinyağı diye satılıyor makine yağıyla eşit

İşaretler Osman Kavala’nın beraat edeceğini gösteriyor

Sancaktepe, gazeteci Tevfik Erk'in kızı İlayda Ecem Erk'in düğününde buluştu

İnternet haber sitelerine ilişkin teknik esaslar yeniden düzenlendi

TRT Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan tutuklandı

Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde NOW TV'ye "ıstakoz" cezası

Türkiye, basın özgürlüğünde 158. sırada

Polisten canlı yayında ‘gazetecileri süpürün’ emri

Süleyman Soylu haddini bilsin, tepemin tasını attırmasın

Seçim maratonu sonrası gazeteciler yorgunluk attı

Kübra Par, nasıl "kazıklandığını" anlattı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16