Tarih: 16.07.2025 12:06

Tekstil devi de iflas etti! 'Sıra diğerlerine gelecek'

Facebook Twitter Linked-in

Atak Kumaş Tekstil'in iflas etmesinin ardından ekonomist İris Cibre'den dikkat çeken bir analiz geldi. Cibre, yanlış zamanda uygulanan sıkı para politikasının "domino etkisi" yarattığını belirterek, "Bugünlerde değil, talep koşullarının iyi olduğu dönemde batırılır" uyarısında bulundu.

Son dönemde art arda gelen iflas haberlerine bir yenisi daha eklendi. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Atak Kumaş Tekstil'in iflas ettiği açıklandı. Medyada "dev üretici" olarak anılan şirketin iflası sonrası, ünlü ekonomist İris Cibre'den piyasaları ve ekonomi yönetimini uyaran, "domino etkisi" temalı bir analiz geldi.

"SONUCUNA BAKALIM: YÜZLERCE İŞSİZ, ONLARCA MAĞDUR FİRMA"

İris Cibre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iflas eden şirketin büyüklüğünden çok, bu iflasın yarattığı sonuçlara odaklanılması gerektiğini belirtti. Cibre, "Sonucuna bakalım; yüzlerce işsiz, alacağını tahsil edemeyecek onlarca firma ve ilk 6 ayda buna benzer irili ufaklı 96 iflas eden şirket. Domino etkisi diye anlattığım bu," diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti.

"YANLIŞ ZAMANLAMA" ELEŞTİRİSİ: "O FAİZ EYLÜL'DE İNMELİYDİ"

Cibre, bu tür iflasların "zombi şirketlerin" ayıklanması olarak görülmesine karşı çıkarak, mevcut sıkı para politikasının zamanlamasını sert bir dille eleştirdi. Ekonomist, "zombi şirket, kredi koşullarının bu kadar sıkı olmadığı, talep koşullarının iyi olduğu dönemde batırılır. Domino etkisinin sınırlı kalacağı dönemde. Bugünlerde değil..." dedi.

Uygulanan yüksek faiz politikasının bu iflaslarda etkili olduğunu ima eden Cibre, "O faiz 2024 Eylülde inmeye başlamalıydı," diyerek faiz indirimlerinin çok daha önce başlaması gerektiği yönündeki görüşünü yineledi.

İris Cibre'nin bu analizi, sıkı para politikasının reel sektör üzerindeki etkilerinin ne kadar yıkıcı olabileceğini ve bir şirketin iflasının, zincirleme bir etkiyle diğer firmaları ve yüzlerce çalışanı nasıl olumsuz etkilediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3