1475 yıla kadar hapisle yargılanan müteahhit tahliye edildi

6 Şubat depremlerinde 2 yıl geride kalırken Hatay'da 59 kişinin hayatını kaybettiği Arık ve Parlak apartmanlarının davasında müteahhit Celal Arık tahliye edildi.

1475 yıla kadar hapisle yargılanan müteahhit tahliye edildi

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 6 şubat depremlerinin üzerinden tam 2 yıl geçti. Hatay'da 59 kişinin yaşamını yitirdiği Arık ve Parlak Apartmanı davasının yedinci duruşmasında, tutuklu müteahhit Celal Arık, "Eksik olmadığına ilişkin belediye onay verdi. Ben ruhsatı aldım ve inşaata başladım." savunmasını yaptı. Savcının tutukluluğun devamı talebine karşı mahkeme heyeti tahliye kararı verdi.

Duruşmaya tutuklu sanık müteahhit Celal Arık cezaevinden katıldı. Depremde yakınlarını kaybedenlerin aileleri ve taraf avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

'BİNAYI BELEDİYE KONTROLÜNDE TAMAMLADIM'

"Olası kastla adam öldürme" suçlarından bin 475 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanık Celal Arık, savunmasında binanın yapı denetimi için projeyi sanık Mehmet Yunus'a verdiğini belirterek şöyle konuştu:

"O projeyi hazırladı belediyeye verdi, belediye onay verdi daha sonra bana verdi. Bütün bürokratik işlemleri Mehmet Yunus halletti. Aramızdaki paket anlaşmada proje hazırlaması, şantiye şefi, yapı denetim, statik proje, mimari proje, sıhhi tesisat projesi, elektrik projesini olarak Mehmet Yunus ile anlaştık. Eksik olmadığına ilişkin belediye onay verdi. Ben ruhsatı aldım ve inşaata başladım. İnşaatın başından sonuna kadar Mehmet Yunus'un yapı denetimi altında, hem de belediyenin kontrolü altında hiçbir eksik şey olmadan binayı tamamladım.

SORUMLULUĞU DİĞER İSİMLERE ATTI

Statik projeyi çizen kişiyi tanımıyorum, paket olarak anlaştığımız için Mehmet Yunus kendisi takip etmektedir. Sanık Zekeriya Çinçin ticari alanları konuta çevirdi, ben belediyeye bu durumu söyledim, belediye başkanı müdahale edeceğini söyledi. Daha sonra bir şekilde buralar konuta çevrilmiş. Kat malikleri ticari yere çevrilmesi için muvafakat vermiş.

Sol Z22 ilk etapta hiç olmadığı demişler ama resmiyette Z22 kolon mevcuttur. 70x30 olan kolon projeye ilk başladığımızda farkına vardık, binanın kolonlarının tamamını 70x35 yaptık. Betonun tamamına ilişkin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Laboratuvarlığı tarafından numune almışlardır, bu numunelerden olumlu sonuç alınmıştır.

'ÇÜRÜK OLMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Arık ve Parlak apartmanlarının çürük olması mümkün değildir, betonların tamamı onaydan geçmiştir. Ben C35 olarak betonları kullandım, fişleri mevcuttur. Önceki beyanlarımı tekrar ederim. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim."

MÜTALAA

Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, "Şu aşamada tutuklama taleplerinin reddine, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, yargılamanın geldiği aşama, yargılama neticesinde alınacak sonuç cezanın alt ve üst haddi nazara alınarak sanık Celal Arık'ın tutukluluk halinin devamı, adli kontrol tedbirleri devam eden sanıkların adli kontrol tedbirlerinin devamı ile eksik hususların ikmali talep olunur" dedi.

DURUŞMA 25 HAZİRAN'DA DEVAM EDECEK

Mahkeme heyeti oybirliğiyle sanık müteahhit Celal Arık'ın tutuklu kaldığı süre ve suç vasfının değişmesi ihtimali nazara alınarak tahliyesine karar verdi. Arık hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol şartı uygulanmasına hükmedildi. Duruşmaya, 25 Haziran'da devam edilecek.

KARARA İTİRAZ

Müşteki avukatları tahliye kararına itiraz etti. Avukatlar Ahmet Solak ve Tuğba Kahiye, binalar depremin başlangıcından 15-20 saniye sonrasında yerle bir olduğunu, insanlara şok halinden çıkıp güvenli bir yere geçme fırsatı dahi tanımadığını belirtti.

DOSYADA TUTUKLU KALMADI

Avukatların açıklamaları şöyle:

"Tahliye edilen ve tutuklanmayan sanıklar el birliği halinde bir bina inşaasında yapılabilecek hatalardan neredeyse hepsini yapmışlar ve bu hatalarıyla onlarca kişinin ölmesine, bir o kadar kişinin de ömür boyu izleri silinmeyecek travmalar yaşamasına neden olmuşlardır. Gelinen aşamada ise dosyada tutuklu sanık kalmamıştır. Bu şahıslar beraat almış gibi halkın arasında dolaşmaktadırlar.

'YARGILAMA ÇOK YAVAŞ İLERLİYOR'

Mahkeme tüm tarafların itiraz etmesine rağmen bilirkişi raporlarına itirazları reddetmekte, her celse dile getirilen eksiklerin celse arasında değerlendirilmesine karar verilmekte ancak dosyada eksikler de bitmemektedir. Bu sebeple yargılama çok yavaş ilerlemektedir. Ayrıca soruşturma aşamasında alınan bilirkişi raporlarında birtakım kamu görevlilerinin de kusurunun bulunduğu tespit edilmiş ve onlar hakkında soruşturma izni talep edilmiştir. Ancak depremin üzerinden geçen iki yıla rağmen dosya hala İçişleri Bakanlığı'nda beklemekte, soruşturma izni verilmemektedir."

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

HSK'dan eşini aldatan savcıya ceza

'Devlet kimin ne olduğunu biliyor!'

Murat Hazinedar’a hapis ve siyasi yasak cezası

Sanayicinin ihracat hevesi kaçtı

Evliliğin zorlaştırılmasını asla doğru bulmuyoruz

Esila Ayık'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

Türkiye'nin AB süreci dondurulmuş halde kalmalı

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Vatandaşın dolar alması yasaklansın

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Her gelen yeni anket bir öncekinden iyi

'Asgari Ücret Komisyon değişmeden masaya oturmayız'

Marmara yeniden müsilaj tehlikesi altında

PKK bugün yarın silahları bırakacak, örgütü feshedecek

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

X avukatından İmamoğlu açıklaması

Proje ruhsatına aykırı otele kim belge verdi?

TMSF, Bellona'nın satışını gerçekleştirdi

Yavaş kampanya hesabını İmamoğlu'na tahsis etti

Tarihimizde hiçbir siyasetçi, rakibinden bu kadar çok korkmamıştır

Gıda enflasyonunda Türkiye OECD'de ilk sırada

Başkan Gürol Özen'den Taziye Mesajı

Mehmet Fatih Kayhan'dan Taziye Mesajı

Türkiye'nin önünde yeni bir iktidar, yeni bir dönem var

AİHM kararlarına uyun, otoriterleşmeden vazgeçin

Ruha Şifa Hüsn-ü Hat Sergisi Londra'da Ziyarete Açıldı

AYM'den sokak hayvanları yasasının iptal talebine ret

Yükleniyor

Yeni Papa Robert Prevost oldu

Jerome Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal

Macron ve Şara'nın görüşmesi muhalefeti kızdırdı

Filistinliler başka ülkelere sürülecek...

Romanya seçimlerinde aşırı sağcı aday açık ara önde

Gazze'de 3 bin 500 çocuk açlığa terk edildi

İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacak

Hem ülkeyi hem de dünyayı yönetiyorum

Anlaşma yapamazsak, İran ile savaşa girebilirim

Rusya’nın işgalini asla tanımayacağız

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Gönül Dağı'nın Asuman'ı son pozlarıyla olay oldu!

Beren Saat’ten gözaltılara tepki

Nurgül Yeşilçay'dan öğrencilerin tutuklanmasına tepki

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Kırmızı et fiyatlarında fark iki katına çıktı

Trafikte parlak beyaz far kullanımı yasaklandı

LÖSEV Aile Buluşması ile Aileleri Bir Araya Geldi

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Hastaneler ticarethane, yöneticiler rant aracı değil

Planlı sezaryenlere yasak getirildi

Doktorların Whatsapp grubu ifşa oldu

33 yıllık Özel Göztepe Hastanesi iflasın eşiğinde!

Kötülüğün bir nedeni de konformist normlar

Her 10 kişiden 1’i kanser ölümüyle karşı karşıya

Sağlığı tehlikeye atan çikolata markaları açıklandı

TRT'den 'Cumhurbaşkanı ayrı AK Parti genel başkanı ayrı' savunması

RTÜK Başkanı Enver Aysever'i hedef aldı!

YGD, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Türkiye, basın özgürlüğünde 159. sıraya geriledi

Candaş, YGD Yerel Medya ve Temsilciler Komisyonu Başkanı Oldu!

Sokak röportajı denetimleri sıklaşacak...

Türk Dünyası 10. Belgesel Film Festivali ve Yarışması Başvuruları Başladı

Kayıp kasetler, tanık koruması ve Türkiye'yi sarsacak iddialar

Bilginin kralını bileyim, gazetecilik yapmayacağım

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51