EKONOMİ
EKONOMİ Haberleri150 bin hane arıcılık ile geçiniyor
150 bin hane arıcılık ile geçiniyor
- A-
- A
- A+
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2017’den bu yana her yıl 20 Mayıs’ta kutlanan “Dünya Arı Günü” kapsamında yazılı bir açıklama yaptı. Dünya bal üretiminde Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığının altını çizen Karacabey, “Tozlaşma sayesinde 130 binden fazla bitki türünün çoğalmasını sağlayan bu değerli varlıklar, dünya tarımsal üretiminin can damarlarından birini oluşturuyor.
18’inci yüzyılda Slovenya'da yaşayan ve modern arıcılık tekniklerine öncülük eden Anton Janša'nın doğum günü olan 20 Mayıs tarihi, 2017 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülkenin ortak sunuculuğunda Birleşmiş Milletler tarafından 'Dünya Arı Günü' olarak ilan edildi.
Einstein’ın 'Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir' sözünü hatırlatan Karacabey, “2010 yılında hayata geçirdiğimiz Bal Ormanı projemiz ile bugün 70 bin 795 hektarlık alanı arıcıların kullanımına açtık. Şu an 28 Orman Bölge Müdürlüğünde 533 adet Bal Ormanımız var. 2013-2018 yıllarını kapsayan Bal Ormanı Eylem Planı hazırlayıp yürürlüğe koyduk. İkinci eylem planını ise 2018-2023 yıllarını kapsayacak şekilde yürürlüğe aldık. 2020 yılı içerisinde 56 adet Bal Ormanı kurulmasını hedefliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
150 bin hane arıcılık ile geçiniyor
Dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye’de ticarete konu olan bal üretiminin yıllık ortalama 110 bin ton civarında olduğunu kaydeden Karacabey, bunun 80 bin tonunun çiçek balı ve 30 bin tonunun çam balı olduğunu belirtti. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre Türkiye’deki bal üretiminin ham piyasa değerinin 450 milyon dolar civarında olduğunun altını çizen Karacabey, “Yaklaşık 150 bin hane arıcılıkla ek gelir sağlıyor. Ülke ekonomisine katma değeri ise yaklaşık 1 milyar dolar olduğu düşünülüyor. 2023 yılında yıllık projeksiyonumuz, 40 bin tonu çam balı olmak üzere bal üretimini 125 bin tona çıkarmak, Bal Ormanı sayısını ise 720’ye yükseltmek” dedi.
Bal üretiminin yüzde 85’i ormanlardan sağlanıyor
Doğadaki çok sayıda türün varlığını devam ettirmesinde, böylece bitki gen kaynaklarının sürekliliği ve çeşitlenmesinde, biyolojik çeşitliliğin korunmasında arıların önemli işlevleri olduğundan bahseden Karacabey, “Kestane, ıhlamur, akasya, orman gülü, ahlat gibi orman ağaçları ve orman sayılan alanlardaki otsu bitkiler ve çiçekler de dikkate alındığında toplam bal üretiminin yüzde 85’i ormanlar ve orman sayılan yerlerden elde ediliyor. Arılar ve arı ürünleri ekosistemimizin devamlılığı için çok değerli ve kıymetli. Orman Genel Müdürlüğü olarak arının insan hayatındaki vazgeçilmez önemini biliyor ve ormanlarımızı korumak için tüm çalışanlarımızla seferber oluyoruz. Halkımızın da ormanların korunması konusundaki hassasiyeti bu açıdan büyük önem taşıyor” diye kaydetti.
İran Türkiye'ye gaz akışını kesti
'Türkiye’de NATO kolordusunun ne işi var?'
135 milyar dolarlık altın rezervi satılacak
'Enflasyonda düşüş başka bahara kaldı'
Gününüzü ekranda değil, doğada geçirin
Siyonist emperyalist şebekesi mukaddes günlerimizi zindana çevirdi
Yenikapı’daki Nevruz kutlamalarına soruşturma
Zübeyde Hanım ilk kez tiyatro sahnesine taşınıyor
Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı 4,7 puan geriledi
Natasa Theodoridou Harbiye Açıkhava Sahnesinde
Motorin 80 lira sınırını aştı
'Çamaşır Sepeti' filmi seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor
'İran'ı doğrudan vurmaya hazırız'
'Andımız'ın okunmasını isteyen veliye 'terör propagandası' suçlaması
Benzin ve motorine yine dev zam
'Tanıklar duruşmada dinlensin'
Fişekhane’de boy gösteren 06 plakaları yakalandı
Kapalıçarşı'da altın satışları durdu
ABD girmeyeceğine söz verdiği bataklığa battı
Murat Ertürk'ün TSK'dan ihraç edilme kararı iptal edildi
Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü
Bedelli askerlik ücreti ve ÖTV oranları yükseliyor
Haribo, Rekabet Kurumu’nun radarına girdi
'Keyfi kısıtlamalar yargılamaya duyulan güveni sarsıyor'
Ankara’da 'bayat ekmek' 6 liraya satılıyor!
Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı
Tağşiş listesine at ve eşek eti skandalı
Maliye'den lüks harcama denetimi
Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü
'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'
Yükleniyor






