EKONOMİ
EKONOMİ Haberleri200 TL, 2009’da 129 dolar alınırken 2024’te sadece 6 dolar alınabiliyor
Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve TL'nin değer kaybı, 200 TL'yi günlük kullanımın "zorunlu" parası haline getirdi. 2009'da 200 TL ile 129 dolar alınabilirken, bu miktar bugün 6.2 dolara düştü.
- A-
- A
- A+
Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'de 200 TL'lik banknotların tedavüldeki oranı hızla artmaya devam ediyor. Eylül 2024 itibarıyla tedavüldeki her iki banknottan biri 200 TL oldu. 2009 yılında bankalararası işlemler için piyasaya sürülen ve Türkiye’nin en büyük kupürlü banknotu olarak kullanılan 200 TL, bugün yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın değer kaybı nedeniyle günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. 2009 yılında 200 TL ile 129 dolar alınabilirken, bu miktar günümüzde sadece 6.2 dolara düştü.
EKONOMİK ŞARTLAR 200 TL'NİN KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRIYOR
Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı son sunumda, üst kupür çalışması yapılmadığını belirtse de, ekonomik şartlar 200 TL'nin giderek daha yaygın kullanılmasına neden oluyor. Merkez Bankası'nın son raporuna göre, Eylül 2024 itibarıyla tedavüldeki banknot sayısı yıllık bazda yüzde 24, iki yıllık bazda ise yüzde 52.3 artarak toplam 5 milyar 280 milyon adede ulaştı. Bu banknotların yüzde 49.7'sini 200 TL’lik kupürler oluşturuyor. 200 TL'nin adet bazındaki payı Eylül 2022’de yüzde 24.3 iken, Eylül 2023’te yüzde 35.2’ye, Eylül 2024’te ise yüzde 49.7’ye yükseldi.
TEDAVÜLDEKİ PARANIN YÜZDE 79.9'U 200 TL
200 TL’lik banknotların toplam tutardaki payı ise daha da dikkat çekici bir yükseliş gösterdi. 656.9 milyar TL’lik toplam tedavüldeki paranın yüzde 79.9'u 200 TL’lerden oluşuyor. Bu oran, Eylül 2023’te yüzde 66.4, Eylül 2022’de ise yüzde 52.6 seviyesindeydi. Bu veriler, Türkiye’deki ekonomik krizin ve enflasyonun banknot dağılımına olan etkilerini net bir şekilde ortaya koyarken, daha büyük kupürlerin dolaşıma sokulması yönünde bir beklenti oluşturuyor.
Ekonomik uzmanlar, yüksek enflasyonun etkisiyle 200 TL’nin giderek daha fazla kullanılmasının, vatandaşların satın alma gücünde büyük kayıplara işaret ettiğini belirtiyor.
Maliye'den lüks harcama denetimi
Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü
'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'
Konkordato başvuruları rekor tazeliyor
Fiyatlar kontrolden çıktı!
Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi
'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'
İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu
Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı
Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var
Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı
Fatih'te iki bina çöktü
'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'
Bu bayram öncekilere göre daha kötü
Bayramda yola çıkmak lüks oldu
Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!
İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı
Müşteri bulamayan taksiler duraklara çekildi
Ayva artık lüks oldu, fiyatlar rekor kırdı
Diyarbakır'da tarım arazilerini su bastı
KudoKudo, Yoluna KUKiDU Olarak Devam Ediyor
Umreciler Havalimanında birbirine girdi!
Motorin 80 liraya dayanacak
İran, İsrail'in F-16'sını vurdu
İran savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?
Tarikatçılara Atatürk tepkisi gösteren Teğmen göreve dönüyor
Eren Holding, Çorlu'daki dev fabrikasını kapattı
Mehmet Cemil Acar’ın gizli serveti de ortaya çıktı
Ayhan Bora Kaplan davasından MHP’li yönetici çıktı
Yükleniyor






