GÜNCEL
GÜNCEL Haberleri3. doz aşı şart
3. doz aşı şart
- A-
- A
- A+
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sistemde tanımlandığı halde henüz 3. doz aşısını yaptırmayan yaklaşık 5 milyon kişinin olduğunu açıklamasının ardından uzmanlardan da vatandaşlara 3. doz uyarısı geldi.
Sabah'ta yer alan habere göre Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, '2 doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77'yi geçti. Bu elbette güzel bir oran ancak hâlihazırda 5 milyona yakın vatandaşımız henüz 3. doz aşısını yaptırmadı.
2 doz Sinovac aşısını olan vatandaşlarımızın yüksek koruyuculuk için bir doz daha Sinovac veya BioNTech aşısından birini olması gerekiyor.
Virüsü belirti göstermeden geçiren gençler enfeksiyonu evlerine taşıyabiliyorlar. Bu durumdan da 50 yaş üstü anne ve babaları daha çok etkilenebiliyor. Özellikle kronik hastalıkları da varsa süreç daha ağır seyredebiliyor. 2 doz inaktif aşısını yaptıran vatandaşlarımızın bir an önce 3. dozlarını da yaptırmalarını öneriyoruz' dedi.
Aşıya ulaşamayan ülkeler var
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuba Dal, 'Hatırlatma dozlarını (3. doz) olanlar hastalığa ya yakalanmadı ya da yakalansa bile çok hafif atlattı. Hastanelerin yoğun bakım servisindeki hastaların yüzde 95'inden fazlası ya aşısız ya da eksik aşılılar. 3. doz olma yüzdeleri yükselince pandemi yavaş yavaş gündemimizden düşecek. Aşı olduğumuzda hem toplumumuzu hem de tüm dünyayı korumuş oluyoruz. Bazı ülkeler hâlâ aşıya ulaşamıyor. Türkiye'de ise şu anda isteyen herkes aşısını yaptırabiliyor. Artık bundan sonra bizim üzerimize düşen sağlık merkezlerine gidip aşılarımızı yaptırmak ve hastalıktan korunmak olmalı' diye konuştu.
'Bir süre sonra koruyuculuğu azalıyor'
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli ise, 'Özellikle 65 yaş üstündekiler ve risk faktörü olanların çift doz inaktif aşıdan 3 ay sonra hatırlatma dozlarını yaptırmaları gerekiyor. Çünkü çift doz Sinovac'ın bir süre sonra koruyuculuğu azalıyor' ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşlara aşı olmaları yönündeki çağrısını hatırlattı. Koca, 'Hastalarımızın 'Aşınızı olun!' uyarılarına kulak verin. Bilim insanları virüsü, hastalığı ise asıl yaşayanlar biliyor. En çok da, hiç aşı olmayanlar veya aşılarını eksik bırakanlar. Lütfen bugün aşınızı yaptırın. Aşılarını yaptırdığı halde Kovid-19'a yakalanan ve hasta olan da var. Ama hiçbiri 'Keşke aşı olmasaydım' demedi. Aşı hakkında en gerçekçi fikre sahip olanlar Kovid-19'u aşı yardımıyla atlatanlardır. Lütfen bugün aşınızı yaptırın' dedi.
Hane halkının enflasyon tahmini yüzde 49 oldu
İran'a karşı bizi yalnız bıraktınız bunu unutmayacağız
Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı
54 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı
'Türkiye’nin gri listeye girme riski yok'
'Sporla İç İçe Bir Yaşam Merkezi Kuruyoruz'
Şanlıurfa'da 50 ton bozuk tavuk eti ele geçirildi
MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu gözaltında
Karadeniz'de Türk tankerine drone isabet etti!
'Taşınmaz beyanı böyle yapılır'
24 ilde IŞİD operasyonu!
Başsavcılık Murat Kapki’nin dilekçesini talep etti
'Hukuk güvenliği açısından alarm veren bir ülkeyiz'
İşsizlik Avrupa'nın 2,4 katına ulaştı
'Riyad bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmadı'
NYT dünyanın en güçlü ordusunun çaresizliğini yazdı
Akaryakıtta KDV yüzde 1’e insin, asgari ücret 3 ayda bir güncellensin
Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadelere sıkı denetim
Doğal gaz ve elektriğe zam sinyali
İran, Trump'ın 15 maddelik ateşkes planını reddetti
AK Part ve MHP seçmeninden gelen 'kötüye gidiş' itirafı
Resul Emrah Şahan açıklamıştı, İzni Bakanlık'tan almışlar
Galatasaray'ın eski başkanı Burak Elmas gözaltında
'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'
'Şirketler kapandı binlerce kişi işsiz kaldı'
Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi
'Türkiye ateş çemberinin ortasında'
'Baskıyla ifade verdim, 2 milyon dolar rüşvet istendi'
'Nevruzu bahane eden alçaklar cevabını alacak'
Akın Gürlek'in tapu kayıtlarını inceleyen şüpheli tutuklandı
Yükleniyor







