5,5 milyarlık Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla TOKİ tarafından Kuzey Kıbrıs’ta inşa edilen ve 5,5 milyar TL’ye mal olan yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

5,5 milyarlık Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi açıldı
  • A-
  • A
  • A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lefkoşa'da yapımı tamamlanan ve içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi'nin de bulunduğu KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi'nin açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerleşkeye gelişinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan, kurdele kesme töreninde, "KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi, Kıbrıs Türk halkının kararlılığının sembolüdür. Burası aynı zamanda, haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında bir devletin var olma iradesinin tezahürüdür" dedi.

5,5 milyarlık yavru saray dualarla açıldı - Resim : 1

Erdoğan, "Bugün bu topraklara bir mühür daha vuruyoruz. Kıbrıs Türk halkına muhteşem bir eser daha kazandırıyoruz. Bugün burada sıradan bir açılış töreni gerçekleştirmiyoruz, aynı zamanda irademizi, azmimizi, hürriyet sevdamızı da ilan ediyoruz. Cumhuriyet Yerleşkesi projemiz Kuzey Kıbrıs'ın gurur kaynaklarından biridir" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından yerleşkenin açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve protokol üyelerince dualarla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi ve Cumhuriyet Meclisi Açılış Töreni'nde konuştu. Erdoğan şunları söyledi:

"Ellerinden gelse Türk'ü adadan, hatta Anadolu'dan dahi kovacak kadar gözlerini kin ve nefret bürüyenlerin olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunlar hiçbir zaman durmadılar ve durmayacaklar.

Kıbrıs Türkü kardeşlerimize eski acıları tekrar yaşatma heveslerinden asla vazgeçmeyecekler. İşte sizler de görüyorsunuz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gelişen ekonomisini, güçlenen altyapısını, artan huzurunu, uluslararası camiada yükselen görünürlüğünü kıskananlar ellerinden geleni yapıyorlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren yatırımcılara gözdağı vermekten Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin arasında nifak duvarları örmeye kadar tüm tuşlara birden basıyorlar.

Kıbrıs Türkü kardeşlerim o engin basiret ve ferasetleriyle oynanmak istenen kirli oyunun gayet farkındadır. Allah'ın izniyle hiçbirimiz bu tuzağa düşmeyecek, provokasyonlara prim vermeyeceğiz."

AÇILIŞI GECİKTİ

Toplamda 5,5 milyar liraya mal olan KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi 2023 yılının sonunda tamamlanması planlanmıştı, ancak inşaat gecikti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2021’deki ziyareti sırasında "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın ne doğru dürüst bir Cumhurbaşkanlığı binası veya külliyesi var veyahut da ne doğru dürüst bir parlamento binası var… Biz bunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yakıştırmıyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki bina, malum İngilizlere ait bir gecekondu, onu da yakıştıramıyoruz" demişti.

ÜÇ İHALE YAPILDI

5,5 milyarlık yavru saray dualarla açıldı - Resim : 2

Ardından TOKİ tarafından 'saray' yapılması için çalışmalara başlandı. 7 Temmuz 2022 tarihinde yapılan 21B olarak bilinen davet usulü ihaleyi , 2 milyar 285 milyon TL teklifle Siyahkalem Mühendislik İnşaat kazandı.

55 bini kapalı alan olmak üzere toplam 640 bin metrekarelik yeni Saray ve Cumhuriyet Meclisi binası için geçtiğimiz yıl bir ihale daha düzenlendi.

5,5 milyarlık yavru saray dualarla açıldı - Resim : 3

2 milyar TL bedelli, iç mekan düzenleme, cami, otopark, altyapı ihalesini de yine Siyahkalem firması aldı.

Saraya ulaşım için yapılacak yolların yapımı için 2024 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihaleyi ise KLV İnşaat kazandı. 29 Mart 2024 tarihinde imzalanan sözleşmeye göre "Lefkoşa Çevre Yolu Km:0+000 (Alayköy Kavşağı) - 4+600 Kesimi İle KKTC Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi Ve Millet Bahçesi Ulaşım Yollarının Yapım İşi" için toplam 882 milyon 997 bin lira harcandı.

5,5 milyarlık yavru saray dualarla açıldı - Resim : 4

452 bin metrekarelik Millet Bahçesi ile 2 bin kişilik caminin de bulunduğu yerleşke Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile benzer mimariye sahip. KKTC Cumhurbaşkanlığının yeni yerine taşınmasıyla mevcut tarihi binanın, müze haline getirileceği öğrenildi.

Yorum Yazın

'Servet transferi düzenini yıkacağız'

Sahte faturanın cezası kökten değişiyor

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 106. Yıl Dönümü Etkinlikleri Başlıyor

Çin, Güney Kore ve Türkiye’den mutfak profesyonelleri bir araya geldi

'Ben diktatör değilim'

KESK'ten Memur-Sen ve Kamu-Sen'e 'Hakem Kurulu' tepkisi

İmamoğlu'ndan avukatı Nusret Yılmaz'ın gözaltına alınmasına tepki

Türk Mutfağına Küresel Temsil Gücü

Malazgirt yolculuğu kana bulandı!

Türkiye mezun işsizliğinde zirvede

'Önümüzdeki altın fırsat heba edilmemeli'

Hakem Kurulu zam kararını açıkladı

Akaryakıtta yine dev zam

Ümraniye Belediyesi'nden okullara bakım-onarım desteği

Hane halkı enflasyon yüzde 54,1 diyor

Maaş artışları şeffaf ve adil olmalı

Cezaevinde 21 kilo veren Murat Çalık AYM'ye gidiyor

Yönünü Ankara'ya ve Şam'a dönenler kazanacak

Kuşlar-Ornithes 3. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Türkiye eğitim zammında Avrupa’nın zirvesinde

Tarım ve içme suyu tehlikede

Yumurta fiyatlarında artış sürüyor

Karpuzu tarladan kendi toplayana bedava!

Bahçeli ve Erdoğan uzun süre sonra yan yana

'Yaptığımız suç değil siyaset'

15 bin nüfuslu ilçeye inşa edilen 71 milyon TL'lik hükümet konağı tartışma konusu oldu

Ünlü mankenlerin ağzı açık kaldı

Sezai Temelli'den komisyon çalışmalarına eleştiri

Sanayide kapasite kullanım oranı yüzde 73,6’ya geriledi

Marmara'nın yüzey suyunu yenileyen oksijenli su girişi tehlikede

Yükleniyor

'Ben diktatör değilim'

'Hamas anlaşmayı kabul etse de işgal sürecek'

Gazze'de kıtlık ilan edildi

ABD göçmenlerin geçici korumasını sona erdirdi

UCM yargıç ve savcılarına İsrail kararları nedeniyle yaptırım

Oğlu Halid Hafter'i Genelkurmay Başkanı yaptı!

Bosna Hersek'te 47 İsrailli turistin pasaportu çöpe atıldı

İsrail'de Netanyahu'nun Gazze'yi işgal planına karşı genel grev

Trump ve Putin 7 yıl sonra bir arada

ABD Başkanı Trump acil durum ilan etti

Ünlü mankenlerin ağzı açık kaldı

Nesrin Cavadzade fiziğiyle meydan okudu

Burcu Özberk tarzıyla tam not aldı

Aslı Sümen pozlarıyla sosyal medyayı salladı

'Evli oyuncunun tacizine uğradım'

Ebrar Karabakan tatilin tadını çıkarıyor

Pelin Akil bikinisiyle poz verdi!

Zeynep Bastık mankenlere meydan okudu

Özgü Kaya'dan iddialı paylaşımlar

Demet Özdemir üstünü çıkarıp arkasını döndü

Milyonlarca sürücüyü etkileyecek kararlar

Şarj şirketlerine büyük ceza

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

Ford CEO'sundan BYD'yi endişelendirecek duyuru

BYD, Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

Otomobilde ek vergi talep eden bayilere 684 bin TL ceza

Togg fiyatlarına ÖTV zammı

Sigaraya 1 ayda ikinci zam

Türkiye yatırım cazibesini kaybetti...

Akaryakıt ve taşıt vergilerine yeni düzenleme

Lahmacunda kanatlı ve sakatat çıktı

Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez

Pestisitlerde reçete uygulaması başlıyor

SGK'dan malullük aylığı almak için dört şart

Kadına Değer Atölyesi İstanbul’da

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

'Her 10 üründen 6'sında pestisit kalıntısı var'

Antidepresan kullanımı yüzde 67 arttı

Denizli Devlet Hastanesi'nde tavan çöktü

'Esrar yerine kenevir demek durumu masumlaştırmıyor'

Gazeteciye Saldırıda Bir Tutuklama Daha

Psikeart 'dalya' dedi 

Dijital Sesin Yeni Adresi

Flash Haber TV satışa çıkarıldı

TMSF, Ekotürk'e el koydu

'Yerel Basının Susturulması, Milletin Nefesinin Kesilmesidir'

Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına erişim engeli kararı

Yerel Medya Can Çekişiyor

'Eleştiri, teröre yardım sayılmaz'

CHP neye alet edilmek isteniyor?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0