Ramazan ayının son günlerine girdiğimiz şu zaman diliminde fitresini vermek isteyen Müslümanlar, Diyanet'in açıkladığı fitre miktarının ne kadar olduğunu merak ediyor. Fitre için önemli bir konuda fıtır sadakasının ne zaman ve kimlere verileceği... 'Fitre ne zaman verilir' ve 'fitre kimlere verilir' sorularının cevapları ve bu önemli ibadetle ilgili merak edilen birçok hususa haberin detaylarında cevap bulabilirsiniz...
'Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş' olan Ramazan-ı Şerif ayı Perşembe günü sona eriyor. Cuma günü ise Ramazan Bayramı'nın birinci günü... İbadet ayı olan Ramazan'da oruç tutmanın yanı sıra Ramazan'la özdeşleşen diğer bir ibadet de fitre vermek. Fitre için Diyanet İşleri Başkanlığı asgari düzeyde bir bedel açıklıyor. Diyanet, Ramazan ayının sonuna yetişen ve aslî ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı bir mala sâhip bulunan her Müslümanın vermesi gereken vâcib bir sadaka olan fitrenin bedelini açıkladı.
2018 FİTRE MİKTARI NE KADAR?
Fitrenin belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fıtır sadakası miktarı 19 TL olarak belirlendi. Diyanet'in açıkladığı rakamın altında bir bedel fitre olarak verilemez. Bu bedelin üzerinde herhangi bir sınır olmadan fıtır sadakası verilebilir. Fitre, geçtiğimiz yıl ise 16 TL olarak açıklanmıştı. Fitre, ailede bulunan lişi sayısı kadar verilmelidir. Örneğin 3 kişilik bir ailenin vereceği fitre (minimum) 19*3= 57 TL'dir.
Fitre verilirken önce akrabadan başlamanın daha faziletli olduğu ifade ediliyor. Ayet-i kerimede: 'Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe Suresi 60) buyurulmuştur.
Bir kimse fitresini bir veya bir kaç ihtiyaç sahibine verebilir. Birden çok kimseler de fitrelerini bir kaç ihtiyaç sahibine veya tek bir kişiye verebilir.
Fitrenin, Tevbe Sûresi’nin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca fitre verilecek kişi, bu şartları taşısa bile; ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına fitre verilmez.
Zekat ve fitre bakmakla yükümlü olunmayan kimselere verilebilir. Fakir durumda olan yani ihtiyaç sahibi olan damada ve geline zekât ve fitre verilebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usul ve füru ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir.
Ancak İslam'a göre; koca eşine bakmakla yükümlü olduğundan, kişinin gelinine zekât vermesi dolaylı olarak kendi oğluna zekât vermesi gibidir. Bu itibarla, geline zekât vermek, geçerli olmakla birlikte pek uygun görülmemiştir.
Kişi kayınvalide ve kayınpederine bakmakla yükümlü olmadığı için, fakir olan kayınvalide ve kayınpedere zekât verebilir. Çünkü bunlarla zekâtı veren kişi arasında usul ve füru ilişkisi olmadığı gibi, zekât veren şahıs bunlara bakmakla yükümlü de değildir. Bunların arasında bir menfaat ilişkisi de yoktur.