GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

Rus ajanları iade edildi

Rus ajanları iade edildi

Rus ajanları iade edildi

İstanbul’da 2015 yılının kasım ayında Çeçen komutan Vahid Edelgiriev’in öldürülmesinin ardından harekete geçen MİT ve Emniyet ekipleri, geçen yıl nisan ayında bir operasyon gerçekleştirdi.

“Kama” adı verilen operasyonda, cinayeti işleyen ekibin içinde yer aldıkları belirtilen ve Rus ajanı oldukları öne sürülen Aleksandr Smirnov (55) ile Lurii Anisimov (52) gözaltına alındı. Saldırıya karıştığı iddia edilen 2 Rus şüpheli tutuklandı. Şubat ayında hazırlanan iddianamede, iki ajanın 2000 ile 2015 arasında işlenen 7 Çeçen cinayetinde ‘öncü ekip’te yer aldığı ileri sürüldü.

SUÇLAMALARI REDDETTİLER

“Devletin gizli kalmış bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmeye teşebbüs etmek”, “tasarlayarak kasten adam öldürmeye yardım etmek” ve “resmi belgede sahtecilik”le suçlanan sanıkların, cinayetle ilgili öncü ekipte bulunduğu, keşif, operasyonların planlanması ve tetikçilere lojistik destek verilmesinde yer aldığı iddia edildi. İddianamede her iki sanığın da halen firarda olan tetikçilerle bağlantılarına dikkat çekildi. Rus ajanlar duruşmada suçlamaları reddetti.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Tutuklu 2 Rus ajan için 24 Ekim günü yapılan duruşmada önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan gönderilen yazı ile Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün yazısı mahkemeye ulaştı. Duruşma savcısı, Anisimov ile Smirnov’un 694 sayılı KHK (Kanun Hükmünde Kararname ) ile MİT Kanunu’nun 26’ncı maddesine eklenen son fıkraya göre tahliye edilmesini talep etti.

‘TAKAS EDİLEBİLİR’

Gazete Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre 15 Ağustos günü yayımlanan 694 sayılı KHK’da yer alan maddenin ilgili fıkrasında milli güvenlik ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde tutuklu bulunan kişinin iadesi ya da takasının yapılabileceğine yer verildi.

Söz konusu maddede şöyle denildi: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanı’nın talebi üzerine Adalet Bakanı’nın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir” deniliyor. Savcılığın talebi üzerine mahkeme, bu kanun maddesi kapsamında 2 Rus ajanın tahliye edilmesine karar verdi. 2 Rus ülkelerine iade edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz’e Ukrayna’ya döndüklerinde ‘Devlet Nişanı’ vermişti

RUSYA’DAN DA TÜRKİYE’YE İADE

2 Rus ajanın tahliyesinin üzerinden 24 saat geçmeden Rusya’dan da 2 tahliye ve Türkiye’ye iade haberi basına yansıdı. Kırım’da Rus mahkemesinin hapis cezası verdiği Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov, tutuklu bulundukları cezaevinden önce tahliye edildi. Tahliye işlemlerinin ardından bu iki siyasetçi Türkiye’ye iade edildi. Ankara’ya gelen Ümerov ve Çiygöz, bir süre sonra Ukrayna’ya döndü. Rus ajanlarla Kırımlı siyasetçilerin takas edildiği bildirildi.

Kırımlı siyasetçilerden Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014’te KTMM ve Rus Birliği Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük mitingi organize ettiği gerekçesiyle tutuklanmış, geçen ay Rus mahkemesi tarafından 8 yıl hapse mahkûm edilmişti.

2016’da gözaltına alınan İlmi Ümerov ise “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla Akmescit’te yargılandığı Rus mahkemesi tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ‘TAKİPÇİSİYİZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan , Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı için gittiği Kiev’de, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile ortak basın toplantısı düzenlemiş, cezaevindeki Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin bir soru üzerine, “Cezaevinde olan Kırım Tatarı dostlarımızla ilgili her türlü girişim ve gayretin içindeyiz. Bunların takipçisiyiz. Kırımlı kardeşlerimizi kendimizden ayrı görmedik, bundan sonra da görmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Rusya’dan 26 Ekim’de Ankara’ya gelen Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov, serbest bırakılmaları sürecinde atılan adımlar için Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmişti. Ümerov konuşmasında, “Bütün bu yaşananlar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Kırım Tatar Meclisi’nin adımları sayesinde oldu” demişti.

Çarşamba

32.2 °

Perşembe

33.1 °

Cuma

27.7 °

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

Trump dünyayı değiştirmek için 'Deli Adam Teorisi'ni kullanıyor

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

Aslı Bekiroğlu plajda dudak dudağa

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Zeynep Sönmez’den Wimbledon’da Tarihi Başarı!

En çekişmeli yarış Arkın Karpaz Gate Marina olacak

Semanur Yüksel Avrupa Şampiyonu oldu

Türkiye'nin ilk Pickleball Ligi'nde kazananlar ödülleri aldı

ZŁOMBOL 2025 RALLİSİ GIRESUN’DA SONA ERECEK

Türkiye Pickleball Ligi finalleri için geri sayım başladı

Okan Aydoğan Milli Takım kadrosuna seçildi

Hipodrom.com’un marka yüzü Emre Karayel oldu

İstanbul Park TOSFED'e emanet

İmza kampanyası kulübümüzün geleceği açısından uygun değildir

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Afyon vişnesinde rekolte dipte, fiyatlar geriledi!

200 TL’lik banknot dünyada sonuncu

Yarım asırlık Arslan Alüminyum iflasın eşiğinde

Gülhanlar Güven Gıda konkordato ilan etti

En büyük batık inşaat sektöründe

Mevduat faizleri yüzde 50’yi aştı

Yöneticisi olduğu bankadan kendi şirketine 265 milyon lira kredi aldı

Siyasi operasyonlar Türkiye'nin risk algısını yükseltiyor

TL'nin reel değeri tarihi dipte

Türkiye gelirde dipte, fiyatlarda zirvede

Afyon vişnesinde rekolte dipte, fiyatlar geriledi!

CHP seçmeni işte böyle kandırıldı

Öyle bir anayasa yapalım ki hiç kimse millete efendilik taslamasın

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

İBB Başkanvekili Nuri Aslan'a 'tutuklama' iması!

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

'Bülent Arınç biraz sesini kesse iyi olur'

Tekinsiz Yusuf, önce Milli Eğitim'den gelen pis kokuları temizle

Boğaz’daki kaçak yapı haberlerine erişim engeli

Her dört gençten biri ne okulda ne işte

Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı

Türkiye Yüzyılı'nın inşası daha da hızlanacak

'FETÖ ile mücadele AK Partili kadrolara gelince durdu'

'Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz'

'Biz gerekeni yaptık, somut adımlar atılmazsa yeni silah bırakmalar olmayacak'

'Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız'

Erdoğan'ın 'MHP-AKP ve DEM Parti ittifakı' sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanlığının fesih kararına rağmen Metro Hattı çalışmaları devam ediyor

Sosyal Belediyecilik Çınarcık’ta Ekmeğe Dokundu

'Bir taraftan iç barış, bir taraftan düşman hukuku'

Hakmar ve Tatbak'a da kayyum atandı

Orman arazisine 150 milyon dolarlık ihalesiz otel inşaatı

İşçinin işsizlik fonu arpalık oldu

'Milletimizin adı ‘Türk Milleti’dir. Sonsuza dek de öyle kalacaktır'

200 TL’lik banknot dünyada sonuncu

Adnan Çebi, İBB soruşturmasında ikinci kez ifade verdi

Aziz İhsan Aktaş’ın ortağına 2,2 milyarlık ihale!

CHP'den Manavgat'da üç isme kesin ihraç talebi

AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nı güncelledi!

Türkiye, Avrupa da tatile en az çıkabilen ikinci ülke

Yükleniyor