Mustafa Kemal Atatürk, toplumun en büyük ortak paydası

Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan Toplum 2024 Raporu, çarpıcı veriler ortaya koydu. Raporda siyasetten ekonomiye, toplumsal sorunlardan kamu kurumlarına olan güvene varan geniş araştırmalar yer aldı.

 Mustafa Kemal Atatürk, toplumun en büyük ortak paydası
  • A-
  • A
  • A+

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan Toplum 2024 Raporu, çarpıcı veriler ortaya koydu. Raporda siyasetten ekonomiye, toplumsal sorunlardan kamu kurumlarına olan güvene varan geniş araştırmalar yer aldı.

Bağımsız düşünce kuruluşu Toplum Çalışmaları Enstitüsü, “Toplum 2024: Türkiye Toplumsal Eğilimler Araştırması” raporunu yayınladı. 19 - 22 Eylül 2024 tarihleri arasında bin 500’den fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada toplumu yakından ilgilendiren birçok konu ele alındı. Yayınlanan verilere göre, toplumun en büyük mutabakat sağladığı konu göçmenlerle ilgili oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Avrupa’da Türkiye’ye biçilen “göçmen tutucu” pozisyona karşı sesini yükseltmeye başlamasının altında büyük toplumsal tepki yattığı belirtilen rapora göre, toplumun en büyük ortak politika önerisi “göçmenlerin geri gönderilmesi” oldu.

ATATÜRK TOPLUMUN ORTAK PAYDASI

Cumhuriyetin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün toplumsal beğenisinin her siyasi renkte oldukça belirgin olması da dikkat çeken verilerden oldu. Atatürk’ün toplumun en büyük ortak paydası olduğunu ortaya koyan raporda, toplumun yalnızca %5,8’i Atatürk’le ilgili olumsuz görüş bildirdiği kaydedildi. Raporda, söz konusu verilere ilişkin “Toplumsal desteği hayli yüksek olmasına rağmen ‘cumhuriyetin ilanının’ toplumsal kabulünün bile Atatürk üzerinde sağlanan geniş konsensüsün arkasında kaldığını görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 MUHALEFET VE İKTİDAR PARTİSİNDE ADAY YARIŞI SÜRÜYOR

CHP ve AKP içindeki aday tartışmalarına ilişkin de anket verilerine yer verilen ankette, şunlar kaydedildi:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a, CHP seçmeninden yönelen destek oranında son genel seçimlerde İYİ Parti’ye oy verip artık CHP seçmeni olan -37!41-lük kesimin ciddi bir katkısı olduğunu söylemek mümkün. Bu kesimin CHP seçmeni olarak verdiği destek Yavaş’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gerisinde olsa da parti içinde potada tutmayı sağlıyor. İmamoğlu’nun toplumsal beğeni düzeyini milliyetçi seçmenlerde arttırmadan Yavaş’ın beğeni düzeyine ulaşması pek mümkün görünmüyor. Selçuk Bayraktar’ın toplumsal beğeni düzeyinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üstünde olması ve toplumun ülkeyi yönetenlerin gençleşmesine dair gösterdiği yüksek tercih oranı birbirini destekler nitelikte”

“MUHALEFET AĞIR MAĞLUBİYETE KAPI ARALAYABİLİR”

Raporda, söz konusu veriler şu şekilde değerlendirildi:

“Ağır ekonomik koşulların, önümüzdeki 1 yıla dair umutsuzluğun ve azalan dindarlığın iktidarı zorlayan etkenler listesinin üst sıralarında olduğu görülüyor. Muhalefetin ‘çoklu aday’ tartışmalarını yönetirken göstereceği performans ve iktidarın ‘ahmak’ davası başta olmak üzere sürece olası müdahaleleri toplumsal dikkati yönlendirmesi bakımından Ak Parti’ye alan açabilir. Bu noktada muhalefetin avantajlarının daha ‘hakiki’ iktidarın olası avantajlarının ise görece ‘yapay’ olması muhalefette erken zafer algısını beslerse 2023 genel seçimlerindeki ağır mağlubiyete kapı aralanabilir.

EKONOMİK UMUTSUZLUK TIRMANIYOR, DİNDARLIK AZALIYOR

Araştırma kapsamında katılımcılara yöneltilen “Sizce Türkiye’nin acilen çözülmesi gereken en önemli iki sorunu nedir?” sorusuna yüzde 54.1 oranında “Ekonomi” yanıtı verilirken, yüzde 27,9 oranında ise “Enflasyon, hayat pahalılığı, zamlar” karşılığı verildi. Acilen çözülmesi gereken ilk 10 sorun listesinin ilk 2 sırasındakiler dahil olmak üzere 5’i doğrudan ekonomiyle ilgili. Araştırma sonuçlarına göre önümüzdeki bir yıl içerisinde ülke ekonomisinin daha iyi olacağını düşünenlerin oranı %23,3 iken ekonominin düzelmeyeceğini düşünenlerin oranı %76,7. AKP seçmeninin %55,2’si ile MHP seçmeninin %55,5’i de ekonominin önümüzdeki bir yıl içinde iyiye gitmeyeceğini düşünüyor.

Raporda dikkat çeken verilerden biri de, kişilerin dindarlıklarında yaşanan değişim oldu, Son 5 yılda şahsi dindarlıklarının değişimine dair soruya katılımcıların %22,5’i “Dindarlığım azaldı” şeklinde yanıt verirken %63,5’i herhangi bir değişiklik olmadığı yanıtını veriyor. Son 5 yılda dindarlığının arttığını söyleyenlerin oranı yalnızca AKP’lilerde (%17,9) azaldığını söyleyenlerden (%13,7) fazla. Toplumun genelinde son 5 yılda dindarlık belirgin şekilde azalmış görülürken memurlar arasında belirgin bir dindarlık artışı beyanı dikkat çekiyor.

 

Yorum Yazın

Galatasaray, Gaziantep ile 1-1 berabere kaldı

Esnafın krediye erişimindeki engeller kalksın

TIR'ın üzerindeki ekskavatör tabelayı yıktı

Taksici yine yolcu seçti, trafikten men edildi

Mazotta 24 yıllık hazin tablo: 1 liradan 54 liraya!

En borçlu belediyeler listesi

Trump, 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Eşinin yüzünü parçalayan polis tutuklandı!

'İzahı güç bir protokol hatasıdır'

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Vali Musa Işın: Sanayici Hindistan'dan işçi getiriyor

Hamaney binlerce kişinin öldüğünü kabul etti

'Katillerle ilgili konuşmadığımız gerçekler var'

'Milli Türk Talebe Birliği bizim için bir okuldu'

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

'İran'dan sonra hedef Türkiye'

Mesam Galvaniz iflas etti

'100 dairen varsa kul hakkına girersin, bizim bir tane bile kiralık evimiz yok'

'Emekli iyi beslendiği için ömrü uzadı, maaşı düştü'

Fahiş fiyata idari para cezası geliyor

En çok trafik kazası İstanbul'da gerçekleşti

En çok prim yapan 5 arsa türü

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

'Belediyelere operasyon devam edecek'

Suriye ordusu Deyr Hafir'de SDG'yi hedef aldı!

Emekli ne yiyecek ne içecek, nasıl yaşayacak?

Eyüpspor'a kayyum atandı

'Milletvekilleri dün Bahçeli'nin dediği gibi davranmadı'

İmamoğlu'nun dedikleri jetin sahibi Veysel Demirci çıktı

Batık krediler ve işsizlikteki artışla övündü

Yükleniyor

Trump, 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Hamaney binlerce kişinin öldüğünü kabul etti

Suriye ordusu Deyr Hafir'de SDG'yi hedef aldı!

İran: Göstericileri Mossad vurdu

Sisi, Somali Cumhurbaşkanının ülkesini yüzüne karşı kötüledi

İran'dan Türkiye'ye ABD uyarısı

Lindsay Graham'dan Türkiye'ye küstah tehdit

Yetkim anayasa ya da mahkemelerle değil, kendi ahlakımla sınırlı

'Trump. ABD normlarını yok etmeye çalışıyor'

Gürcistan eski Başbakanı Garibaşvili'ye 5 yıl hapis cezası

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9