Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum'u Özbekistan'da gerçekleştirildi

Sempozyuma 8 farklı ülkeden toplam 213 bildiri gönderildi. Çift hakem değerlendirmelerinin ardından 62 çalışma sözlü ve online olarak sunuldu. Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum'u Özbekistan'da gerçekleştirildi.

 Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum
  • A-
  • A
  • A+

IV. Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi koordinatörlüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TİKA, YTB, üniversiteler, meslek örgütleri ve medya kuruluşları destekleri ile gerçekleştirildi.

Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyum; Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi- Özbekistan Taşkent Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Enstitüsü ev sahipliğinde yapıldı. Sempozyuma 8 farklı ülkeden toplam 213 bildiri gönderildi. Çift hakem değerlendirmelerinin ardından 62 çalışma sözlü ve online olarak sunuldu.

Sempozyum program akışına göre;

5 Kasım Salı günü, Özbekistan Gazetecilik ve Kitle İletişim Üniversitesi’nde saat 10.00’da başlayan Sempozyumda kayıt sürecinin ardından saat 10.30’da iletişim ve sanat temalı iki farklı oturum gerçekleştirildi. Saat 13.30’da Sempozyum açılışı ve ödüllü film gösterim töreni düzenlendi. Ödül ve plaket takdiminin ardından 15.30’da iki farklı salonda eş zamanlı olarak sempozyum oturumları devam etti.

Türk dünyası 9. Film Festivalinin ödüllü filmlerinden “İstiklal İçin İstikbalinden Vazgeçenler j. Albay Mümin” ve “Kaya” filmleri gösterildi.

Gösterim açılışında konuşma yapan Özbekistan Sinema Acenteliği Müdürü Şuhrat, “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Türk dünyasına hizmet eden çok kıymetli bir festivaldir. Festival Direktörü Menderes Demir ve ekibini kutluyorum. Şahsıma verilen bu ödülü büyük bir gurur duyarak alıyorum.” diyerek Türk Dünyası Yaşam Boyu Onur Ödülünü tarafına sunan festival düzenleme kuruluna teşekkür etti. 

Açılışta konuşan Özbekistan Sinemacılar Birliği Başkanı Matyakup Matçanov, “Bu yıl Jüri üyesi olarak festivalin bir parçasında oldum. Festivalin Ankara’da düzenlenen Gala ve Ödül Töreni programına da katıldım. Çok özgün ve özel bir festival” diyerek emek verenlere teşekkür etti. 

Programın son konuşmasını T.C Özbekistan Büyükelçisi Olgan Beker, ”Türkiye Cumhuriyeti olarak Özbekistan’la stratejik bir ilişkimiz var. İki ülke devlet başkanları Sayın Şevkat Mirizoyev ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilişkileri çok kıymetlidir. Özbekistan ve Türkiye işbirliği her alanda artarak devam ediyor. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu Özbekistan ve Türk dünyasının kültürü için çok önemlidir. Bu tür projeler artarak devam etmelidir. Bu etkinliğe öncülük eden ve destek veren kurumlarınızı ve ekibi kutluyorum” dedi

Türk Dünyası 4. İletişim ve Sanat Sempozyumu ikinci gün çalışmaları Özbekistan Devlet Medeniyet ve İnce Sanat Enstitüsünde iki ayrı salonda düzenlenerek tamamlandı. Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali ödüllü film gösterimleri Sinema Bölümü öğrencileri ile senaryosu yazılımı, kamera ve ışık teknikleri konularında atölye çalışması gerçekleştirildi.

Ödüllü Filmler gösterimi Özbekistan Sinema Müzesi A1 salonunda gerçekleştirildi. Gösterim açılışın da Özbekistan Devlet Medeniyet ve Sanat Enstitüsü Rektör Yardımcısı Bahtiyar Yakubov yaptığı konuşmada, “Sempozyum ve Türk Dünyası Belgesel Film Festivali projesinin bir parçası olmak bizim için fevkalade önemli. Öğrencilerimizin Türkiye ve Türk Dünyası sineması ile ve iletişim ve sanatı ile bütünleşmesi büyük arzumuz. Bu yüzden bu önemli projenin bir parçasıyız. Teşekkür ediyorum.“ dedi. 

Açılışta bir konuşma yapan Türk İşbirliği Ajansı Özbekistan Temsilcisi Ali Rıza Mantarcı, “TiKA olarak özellikle Türk Dünyası olmak üzere dünyadaki onlarca ülkede faaliyet gösteriyoruz. TİKA Türk dünyası coğrafyasında kültürden sanata, eğitimden sağlığa, tarıma kadar birçok konuda destek vermekteyiz. Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde yapılan İletişim ve Sanat Sempozyumu ile Ödüllü Film gösterimleri bizim destek verdiğimiz projelerden biridir. Dokuz yıllık bir çalışma ile Türk Kültürüne hizmet eden TDGF Genel başkanı Menderes Demir’e ve etkinlik düzenleme kurumlarına teşekkür ediyorum.”dedi. Açılış konuşmalarının ardından “Kırgızistan’da yarışmalara katılarak birincilik ödülü kazanan Kaya filmi ile Özbekistan’dan “Surkundarya “ filmi izlendi.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, 2024 yılı faaliyet programımızda yer alan Özbekistan programlarının başarıyla tamamladıklarını ifade etti. Sempozyuma ve Film Festivaline gösterilen yoğun ilgiye, desteğe ve tüm paydaşlarına ayrı ayrı şükranlarını ifade eden Demir, Özbekistan’ın misafirperverliğine de teşekkür etti. 2025 yılında Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve yarışmasının 10. yılını, Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu’nun ise 5.’sini aynı özveri ile farklı bir Türk Cumhuriyetinde gerçekleştirileceğini de duyurdu.

Yorum Yazın

'İran’ın iç barışı, Türkiye için 'hayat memat' meselesi'

Oktay Kaynarca ve 5 ünlü gözaltında

Hasan Ufuk Çakır'dan Erdoğan'a ikinci topuk selamı

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Kiracı olmak artık lüks tüketim

'Ekonomi durgunluğa giriyor'

'İyi yönetilseydi maaşlar bugün iki katı olabilirdi'

'Terörsüz ve demokratik Türkiye bir an önce kurulmalı'

Bilal Erdoğan yeşil sahalara indi

Gürcistan eski Başbakanı Garibaşvili'ye 5 yıl hapis cezası

Arnavutköy Belediyesi'nden Bakan Şimşek'i kızdıracak karar

Türkiye'nin zeytin devi Tusem Tarım, iflas bayrağını çekti

'İran'da kaos çıkmasını asla arzu etmeyiz'

'İnsan Odaklı Projeleri Kararlılıkla Sürdürüyoruz'

Köfteci Yusuf'un yeni işi şaşırttı!

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Çoruh Nehri dondurucu soğuklar nedeniyle buz tuttu

Otopark ücretleri el yakıyor

Kara Kuvvetleri ihalelerinde usulsüzlük soruşturması

'Benim katılmadığım seçimde Cumhurbaşkanı’nın meşruiyeti biter!'

İran'da ölü sayısı 538'e yükseldi

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

Trafik sigortasında primler değişti

Fed Başkanı Powell video çekip tehdit edildiğini açıkladı

Türkiye kar yağışının etkisine girdi

Murat Sancak, Adana Demirspor'u devretti

'EMEKLİLER AK PARTİ'YE SELAM BİLE VERMEYECEK'

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda 12 araç birbirine girdi

'Ankara'da trafik sıkışıklığının nedeni AVM'lerin önü'

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

Yükleniyor

Gürcistan eski Başbakanı Garibaşvili'ye 5 yıl hapis cezası

İran'da ölü sayısı 538'e yükseldi

Fed Başkanı Powell video çekip tehdit edildiğini açıkladı

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 71 bin 412'ye yükseldi

Venezuela'nın yeni yönetimi istediğimiz her şeyi verdi

ABD Rus gemisine el koydu

Suriye ordusu, YPG ile çatışıyor!

Maduro'nın duruşması 17 Mart'a ertelendi

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Mine Kılıç çeketin içine hiçbir şey giymedi

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

Cem Küçük, Hande Fırat'ı yerden yere vurdu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9