Adrese teslim ihalelerden vazgeçin artık!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve olası Marmara depremini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Adrese teslim ihalelerden vazgeçin artık!
  • A-
  • A
  • A+

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve olası Marmara depremini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Avşar, Plan ve Bütçe Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde deprem bölgesindeki ihalelerin yapım usulünü ve Tekirdağ bağlamında Marmara depremine ilişkin konuları Bakan Kurum’a doğrudan yöneltti. 

Konuşmasına plan analizlerindeki kritik noktalara dikkat çekerek Bakanlığın planı ile bütçe teklifi arasındaki sapmalara değinen Avşar, deprem bölgesinde 21/B usullüyle ihalelerin verilmesine tepki gösterdi. Avşar, pazarlık usulü ile yapılan ihale oranın 2018’den 2023’e yüzde 23 arttığını, bu ihalelerin çoğu iktidara yakın firmalara verildiğini ve niteliksiz işlerin çıktığını, 21/B ihale usulünün artık kalkma zamanı geldiğini belirtti. Avşar, Marmara depreminin bir beka meselesi olduğunu, Tekirdağ’ın kıyı ilçelerinin Kuzey Anadolu Fay Zonu etkisinde kalarak 1. dereceden deprem bölgesi olduğunu dolayısıyla önceliklendirilmesi gerektiğini ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğünün açılmasını talep etti. 

‘Bakanlığın bütçe teklifi ile stratejik planının 2025 yılı performans göstergeleri arasında yüzde yüzde 50 civarında sapma oluşmuştur.’

Avşar, stratejik plan, performans programı ve bütçeyi konuştuklarının ve bu hususta birkaç konuya değinmek istediğini belirti.  Avşar, “Bu planlar kapsamında analizler yapılırken 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun doğrultusunda hazırlanan 5 yıllık stratejik plan, hedeflenen performans göstergeleri ve stratejik plan esas alınarak yıl bazlı hazırlanan tahmini bütçe teklifleri değerlendirilir, kıyas edilir” dedi. Bu bağlamda Bakanlığın 2024-2028 yıllarını kapsayan planında 7 amaç 26 hedef ve 100 performans göstergesinin bulunduğunu söyleyen Avşar, “Stratejik plana, bütçesini konuştuğumuz 2025 yılı için baktığımızda 100 performans göstergelerinin ağırlıklarına ve değerlerine yer verildiği, bütçeler ayrıldığını görmekteyiz. Ancak 2025 yılı bütçe teklifini, yani konuştuğumuz bu teklife baktığımızda sadece 54 performans göstergesine yer verilmiştir.

Bu da gösteriyor ki; plandan %50’ye yakın sapma bulunmaktadır” diye konuştu. 

‘Adet, sayı veya oran ile ağırlıklandırılan ve bütçe ayrılan 46 performans göstergesi nerede?’

Avşar, stratejik planın, ana plan olduğu, Burada 2025 yılı için 100 gösterge belirlendiği, ancak planın hazırlanmasından sadece bir yıl sonra 2025 yılı bütçe teklifinde 54 göstergeye indiğini ve 46 iş kalemi için ayrılan bütçe nereye aktarıldığını, o bütçeye ne olduğunu sordu. Avşar, “Bu durum da göstergeleri analiz etmeden dahi 2025 yılı için stratejik plandan yaklaşık %50 civarında sapma olduğu anlaşılmaktadır. Plan kitapçığında revizyon yapılmış diyor ama bir kez daha güncellememiz gerekiyor” dedi. 

‘Pazarlık usulü ile yapılan ihale oranı; 2018’de yüzde 21 iken 2023’te yüzde 44’e çıkmıştır’

Avşar, bölgede    21/B ihale yöntemiyle oluşan sorunlara değinerek, “Şimdi Sayın Bakanım, buradaki ihaleler, 21/B Kamu ihale Kurumu istatistiklerine göre son 6 yılın kamu alım izleme raporlarına göre bu 4734 sayılı kanun kapsamında gerçekleşen ihalelerde açık ihalelerin oranı 2018 de %75 iken 2023 te %55 e gerilemiştir pazarlık usulü yapılan ihalelerin oranı 2018 de %21 iken 2023 te %44 e yükselmiştir” ifadesini kullandı. 

‘Bu ihalelerin çoğu iktidara yakın firmalara verilmektedir’

“Deprem bölgesinde TOKİ konut ihalelerinin tamamı malumunuz bu usulle yapılıyor. Fakat ihaleleri alan firmalar arasında mükerrer birçok firma var, iktidar partisinde görev almış, adaylık yapmış birçok isim var. Sayın Bakanım bu garip değil mi? Bakın, EKAP’a bir girin, ihale sistemine girin, 4734 kapsamını pazarlık usulü 21/B’yi seçin, çıkan sonuçlarda dilediğiniz 10 firma ismini arama motoruna yazıp yanına da iktidar partisinin ismini yazın. Bakın neler çıkacak.”, diyen Avşar, “Birçoğu iktidar partisiyle ilişkilerle aldığı ihaleler bunlar. Bazı firmalara millet bahçesi ihalesi almış, TOKİ ihalesi almış, deprem bölgesinde almış, yol yapımını almış almışta almış” ifadelerine yer verdi. 

‘Milyarlık ihaleler teminat ve iş bitirme olmadan nasıl veriliyor?’

Firmaların ekseriyetinin Ankara Firması olduğunu söyleyen Avşar, şu örneği verdi: “Mayıs 2024’te kurulmuş sonrasında Haziran’da ilk kamu ihalesini hemen aynı ay almış, son ihalenin sözleşmesini 23 Ekim’de imzalamış ve 25 Ekim’de konkordato ile geçici mühlet kararı almıştır. Bakın, yanlış anlaşılma olmasın milyarlık ihaleler bunlar, yeni kurulan şirketlerden teminat, iş bitirme olmadan nasıl alabiliyor bu büyüklükteki ihaleleri.” 

‘21/B ihale usulünün artık kalkma zamanı gelmiştir’

Avşar, Hatay Samandağ’da şantiye fotoğraflarını göstererek, betonun tutmadığına, çubukların dışarda kaldığına dikkat çekti. “Adamlar para odaklı bakıyor işe” tepkisini gösteren Avşar, “Bu tecrübesiz firmalarla böyle görüntüler çıkıyor. Bu insanların çoğu bu işe para odaklı bakıyor. Çok emek veriyorsunuz gerek sizler gerek bürokratlar bu bölgeye. Ben sizin bir konuşmanızı dinlemiştim İstanbul seçimlerinden önce biz bakanlığın bütçeyle birçok hizmet yaptık demiştiniz. Siz o hizmetleri yapmışsanız. Bunları da açık ihaleyle yapabilirsiniz. 21/b ihale usulünün artık kalkma zamanı geldi. Çünkü en büyük bütçeniz buraya gitmektedir” dedi. 

‘Marmara depremi bir beka meselesidir’

Marmara depremine de değinen Avşar, sayın Bakanın, İstanbul depremi için beka meselesi olduğunu ifade ettiğini ve buna katıldığını söyledi. “Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin ve bizim Tekirdağ’la birlikte 1 milyon riskli konut bulunmakta ve bir an önce bunların yenilenmesi gerekmektedir. Bunun yanında son birkaç ayda İstanbul’da birçok binanın kendiliğinden yıkıldığı da görülmüş ve bu durumda olan ve binlerle ifade edilen binanın bulunduğu da açıklanmıştı” diyen Avşar, “Ayrıca büyük Marmara depreminin meydana gelmesi durumunda ülkenin ağır bir ekonomik yıkıma uğrayacağı ve 30 milyona yakın insanın doğrudan etkileneceği bir gerçektir” ifadesini kullandı. 

‘Tekirdağ’ın kıyı ilçeleri Kuzey Anadolu Fay Zonu etkisinde kalarak 1. dereceden deprem bölgeleridir’

Avşar, Marmara’ya kıyısı bulunan seçim bölgem Tekirdağ’da bu etki alanında kaldığını özellikle Kuzey Anayolun Fay Zonu etkisinde kalan kıyı ilçelerimiz 1. dereceden deprem bölgeleri olduğunu ve bu etki kuzeye doğru gittikçe azalmakla birlikte nüfusun çok büyük bir kısmı burada ikamet ettiğini söyledi.

Avşar; “Buraya İstanbul’un birçok yükü burada üzerimize gelecektir. Sizden beklentimiz, yerel yönetimlerle iş birliği halinde hiçbir komplekse kapılmadan, siyasi kaygılara girmeden yukarıda saydığımız vaatleri bir an evvel hayata geçirip bu sorunu bertaraf etmenizdir” şeklinde konuştu. 

‘Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğü açılmalıdır’

Avşar, İstanbul’da benzer birimlerin olduğunu ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne Bağlı Tekirdağ Şube Müdürlüğünün açılmasını talep ettiklerini belitti.

Tekirdağ’ın depreme hazırlık noktasında geride kaldığını söyleyen Avşar, riskli yapı stokunun bile şu ana kadar tam anlamınla tespit edilmediğini, üniversitenin Ağustos Ayında böyle bir çalışmaya başladığını ancak henüz paylaşılan bir veri olmadığını ve bütün vatandaşlarımız özellikle Süleymanpaşa, Marmara Ereğlisi ve Şarköy’deki vatandaşlarımız büyük risk altında yaşadığını söyledi.

 

Yorum Yazın

Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!

İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe

'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...

Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde

Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı

Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor

'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'

Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık

78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı

Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi

Akaryakıta yeni zam

'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'

İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti

ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı

'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'

'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi

Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok

Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı

Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı

Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor

'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'

'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'

Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor

Döşemealtı Belediyesi'ne operasyon

Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon

Parti numarası olmayan gıda ürünü satılamayacak

Bir meslek grubuna daha yeşil pasaport talebi

Mustafa Berat Kasımoğlu görevden uzaklaştırıldı

Yükleniyor

loading

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Bu savaşın tek kazananı Rusya'

'Amacımız, İran halkının boyunduruğu kırması'

'Bence savaş büyük ölçüde bitti'

'ABD ile anlaşma istiyorsanız İran'ı vuracaksınız'

Birleşik Arap Emirlikleri İran’a saldırdı

'Diplomasiyi sosyal medyadan yapmıyoruz'

İran savaşı Trump’ı köşeye sıkıştırdı

Amerikan borsaları çöküşe geçti

Kürt gruplardan art arda 'İran'a savaş' ilanı

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

MG’nin HS ve ZS Modelleri Türkiye’de!

Tesla'dan 657 bin TL'lik indirim sürprizi!

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14