KÜLTÜR-SANAT

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

'Alevi Sinema Günleri' sona erdi

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Alevi Sinema Filmleri Günleri, Alevi Bektaşi kültürünü sinema aracılığıyla tanıtmayı amaçlıyor.

  • A-
  • A
  • A+

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen Alevi Sinema Günleri'nin açılış galası yapıldı.

Alanında bir ilk olan Alevi Sinema Filmleri Günleri, Alevi Bektaşi kültürünü sinema aracılığıyla tanıtmayı amaçlıyor.

Açılışta Alevi Vakıfları yöneticileri, siyaset ve sanat dünyasının önemli isimlerini bir araya geldi.

Etkinliğe katılan isimlerden bazıları şöyle oldu:

İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Asım Alkan, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, eski Milletvekillerinden Mustafa Kul, Ercan Karakaş Ali Şeker ve Barış İyarkadaş, Bulgar Ekzarhlığı Ortadoks Kilisesi Başkan Yardımcısı Hristo Kopana, Türkiye Ermeniler Patrikliği Rahibi Şınorhk Donigyan, İstanbul Fener Rum Patrikliği Başrahibi Viktor Kopuşçu, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Yılmaz, Türkiye Bahailer Toplumu Genel Başkanı Müfit Aksu, Gazeteci Musa Ağacık, Yönetmen Ersan Arsever,  Sinema Sanatçısı Necmettin Çobanoğlu, Yeşilçam Sinema Oyuncusu Mahmut Cevher.

'KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ, SANATSAL İFADELERLE ZENGİNLEŞTİREREK DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRECEK PROJELERE İMZA ATMALIYIZ'

Sinema günleri açılış konuşmasını Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Dr. Haydar Baki Doğan yaptı. Baki konuşmasında şunları söyledi:

"1. Uluslararası Alevi Sinema Günleri düşüncesi, Aleviliğin değerlerinin insanlığa neler kattığının-katabileceğinin farkındalığıyla başladı. Bu başlangıcımız Alevi inancının ve yol önderlerinin oluşturduğu kadim ve kıymetli hafızanın sinema yoluyla uluslararası boyutta tanıtılmasının ve büyük kitlelere ulaşabilmesinin önemli bir adımıdır. Alevilik değerleri ve sinemanın birleşimini, sadece kültürel bir zenginlik olarak değil, aynı zamanda evrensel değerlere, barışa, milli birlik ve beraberliğe katkı sağlayacak bir unsur olarak görmek gerekir.

Bu birliktelik, Alevilik ve Bektaşilik konularında eserler üretecek sanatçıların bir araya getirilmesi yeni çalışmaların-araştırmaların yapılması için bir araç olacak, kurumlarımızın yeni misyonlar yüklenme ve onlara yeni ufuklar açma yolunda katkıda bulunacaktır.

Bilgi ve eğitimin izinden gitmek Alevi toplumu için artık kaçınılmaz bir tarihi sorumluluktur. Federasyon olarak, göreve geldiğimiz ilk günden itibaren eğitimin önemini vurguladık.

Alevi inancına ilişkin bütün öğeler araştırıldıkça, toplum tarafından daha çok görüldükçe hem Alevilere karşı olan önyargılar kırılacak hem de Alevi toplumunun kuşaklar arası sürekliliği de sağlanacaktır.

Hz. Ali’nin “İlim, bir nokta idi; cahiller onu çoğalttı” sözü, bilginin ve eğitimin önemini vurgular. Sinema ve sanat da birer bilgi kaynağıdır. Kültürümüzü ve değerlerimizi, geniş kitlelere ulaştırmanın, onları tanıtmanın ve gelecek kuşaklara aktarmanın güçlü araçlarıdır. Sinema, bu bilginin yayılmasında ve anlaşılmasında eşsiz bir rol oynamaktadır.

Birlikte çalışarak, sinema ve görsel sanatlarda Alevi inancının değerlerini daha geniş kitlelere ulaştırmaya çalışmak, insanlığa hizmet etmek isteyen Alevi olsun olmasın temelinde günümüz dünyasının ihtiyacını duyduğu barış, kardeşlik, hoşgörü, dayanışma ve sevgiyi barındıran evrensel değerlere sahip çıkan her sanatçının, yapımcının, senaristin görevi olmalıdır.

Alevi geleneği, bilgelik, merhamet ve aydınlanmanın ipliklerinden dokunmuş zengin bir duvar halısına benzer. Hz. Ali’den İmam Cafer-i Sadık’a, Hatayi’den Pir Sultan Abdal’a, Hacı Bektaş Veli'den Kaygusuz Abdal’a Sarı Saltık’a, Kul Himmet’e nice dervişlerimiz, pirlerimiz, dedelerimiz ve aşıklarımızla geleneğimiz her zaman manevi aydınlanmaya ulaşmak ve toplumumuz içindeki uyumu teşvik etmek için bir araç olarak bilgi arayışını vurgulamıştır. Bu tarihsel görev ve sorumluluk, Alevi düşüncesinin her alanda olması gerektiği gibi görsel sanatlarda da var olmasıyla mümkündür.

Ancak ne yazık ki, sinema ve görsel sanatlarda Alevi değerlerinin yeterince temsil edilmediğini görmekteyiz. Bu anlamda etkinliğimiz bu düşüncemizi daha geniş kitlelere ulaştırmak için bir başlangıç noktası olacaktır. Neden Alevilik görsel sanatlarda yeterince yer bulamıyor? Neden kültürel mirasımızı daha geniş kitlelere tanıtma konusunda yetersiz kalıyoruz? Bu soruları kendimize sormalı ve bu alanda daha fazla çaba göstermeliyiz, harekete geçmeliyiz. Aramızda pek çok sanatçı, oyuncu, yapımcı, yönetmen ve senarist olmasına rağmen, bu alanda Alevi kültürünü ve değerlerini yansıtan eserlerin eksikliği dikkat çekicidir.

Bu noktada sinema sanatçılarına, yönetmenlere, yapımcılara, senaristlere, kamu kurumlarına, kuruluşlara, iş adamlarına, akademisyenlere, üniversitelere ve bu alanda emek veren herkese büyük görevler düşmektedir.51 yıl önce çekilmiş iki kült filmi göstererek, Kafalarda bu soruları yaratarak aslında büyük eksikliğini hissettiğimiz eserlerin az olmasının farkındalığının ortaya koymaya çalıştık. Günümüzde böyle derin felsefi boyutları, tarihte yaşadığı zorluklar ve bu zorluklara direnci ile sinemacılara ilham verebilecek nitelikte birçok hikâyesi olan inancımızla ilgili yeni eserler, projeler üretilmesini teşvik etmek ve yapım süreçlerine destek sunmak en önemli amacımız.

Yarım yüzyıllık filmlerin ardından çağın hatta gelecek çağların konularını içeren filmleri topluma sunmak ve film öncesi ya da sonrası bu kavramlarla ilgili konuşmalar ve kritikler yapabilecek değerli sanatçılarla paneller düzenlemek etkinliğimizin önümüzdeki sene bir sonraki aşaması olacak. Hedefimiz Aleviliğin tarihin derinliklerinden gelen bir bilgi ve hikmet hazinesini, sinema ve görsel sanatlar aracılığıyla gün yüzüne çıkararak, hem kültürümüzü tanıtmak hem de dünya çapında barış, hoşgörü ve kardeşlik mesajları vermektir.

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyerek sanatın milletler için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Bizler de sinema ve görsel sanatlar alanında daha fazla eser üretmeli, bu eserleri farklı platformlarda tanıtmalı, kültürel değerlerimizi, sanatsal ifadelerle zenginleştirerek, dünya çapında ses getirecek projelere imza atmalıyız.

Alevi-Bektaşi kültürünün değerleri, inanç ritüelleri, felsefesi, Alevi inancını temsil eden, rol-model alınan ulvi şahsiyetler, bu önderlerin düşünceleri, sözleri, davranışları ve bu ulvi şahsiyetlerin yattığı kutsal mekânlara ilişkin disiplinler arası çalışmalar yapılarak belgesellerinin yapılması, senaryolarının yazılması ve sinemaya aktarılması önemli bir ihtiyaçtır. Nitekim bu çalışmaların yapılması zengin bir toplumsal belleğin oluşmasına da muhakkak katkı sağlayacaktır."

Haydar Baki Doğan'ın konuşmasından sonra Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir ve İstanbul Vali yardımcısı Mustafa Asım Alkan konuştu.

51 YIL SONRA BİR İLK

Açılış, 1973 Azerbaycan yapımı Seyyid Nesimi filmi ile yapıldı. Bu film, 51 yıl sonra Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluştu. Yayınlandığı dönemde izlenme rekorları kıran Seyyid Nesimi filmi, Türkiye’de vizyona girmemişti.

Alevi Sinema Günleri, halkın yoğun ilgisiyle 16 ve 17 Kasım' da filmleri ücretsiz olarak Atlas Sineması’nda buluşturdu.

16 Kasım Cumartesi günü, saat 14:00 seansında, ülkemizde çekilen ilk uzun metraj Alevi Bektaşi filmi olan Pir Sultan Abdal gösterildi. Yönetmenliğini Remzi Jöntürk’ün yaptığı bu film, Fikret Hakan, Tuncer Necmioğlu ve Mine Sun gibi önemli isimleri barındırıyor. 51 yıl aradan sonra sinema salonlarında yeniden gösterildi.

Aynı gün saat 17:00'de " Aşık" filminin gösterimi yapıldı.

Bilal Babaoğlu’nun yönettiği bu filmde, Emirhan Kartal, Meltem Miraloğlu, Yeliz Şatıroğlu ve Uğur Aslan gibi isimler yer alıyor.

Saat 20:00'deyse Menekşe'den Önce belgeseli gösterildi.

Soner Yalçın’ın yönettiği bu film, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak’ta katledilen Menekşe’nin hikâyesine odaklanıyor ve bir bellek olma özelliği taşıyor.

17 Kasım Pazar günü, saat 14:00'de Hünkâr Bektaş, Aslan ve Ceylan adlı çizgi-animasyon filmi
Alevi Bektaşi Enstitüsü’nün yapımcılığını üstlendiği bu film, ilk Alevi Bektaşi çizgi animasyon filmi olma özelliği taşıyor. Çocuklar için özel bir etkinlik düzenlenmiş durumda.

Aynı gün saat 14:30'da, Ahmet Ümit’in aynı adlı romanından uyarlanan Bir Ses Böler Geceyi filmi izleyiciye sunuldu.

Ersan Arsever’in yönettiği bu filmde Cem Davran, Merve Dizdar, Ali Sürmeli ve Gün Koper gibi önemli oyuncular yer alıyor.

Saat 17:00'deyse Saz filmi gösterildi.

Stephan Talneau’nun yönettiği bu film, Berlin'den Horasan'a, oradan Anadolu'ya uzanan bir serüveni anlatıyor ve Alevi Bektaşi deyişlerinin izini sürüyor.

Etkinliklerin son gösterimi ise saat 20:00'de Tahtacı Fatma filmi ile yapıldı.

1979 yapımı bu belgeselin yönetmeni Suha Arın. 1979 Uluslararası Çocuk Yılı vesilesiyle gerçekleştirilen bu belgesel, Toroslar’da yaşayan 12 yaşındaki bir "tahtacı" kızının zorlu yaşamını, özlemlerini ve bilinçaltındaki korkularını yansıtıyor.

 

Yorum Yazın

Afyon vişnesinde rekolte dipte, fiyatlar geriledi!

CHP seçmeni işte böyle kandırıldı

Öyle bir anayasa yapalım ki hiç kimse millete efendilik taslamasın

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

İBB Başkanvekili Nuri Aslan'a 'tutuklama' iması!

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

'Bülent Arınç biraz sesini kesse iyi olur'

Tekinsiz Yusuf, önce Milli Eğitim'den gelen pis kokuları temizle

Boğaz’daki kaçak yapı haberlerine erişim engeli

Her dört gençten biri ne okulda ne işte

Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı

Türkiye Yüzyılı'nın inşası daha da hızlanacak

'FETÖ ile mücadele AK Partili kadrolara gelince durdu'

'Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz'

'Biz gerekeni yaptık, somut adımlar atılmazsa yeni silah bırakmalar olmayacak'

'Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız'

Erdoğan'ın 'MHP-AKP ve DEM Parti ittifakı' sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanlığının fesih kararına rağmen Metro Hattı çalışmaları devam ediyor

Sosyal Belediyecilik Çınarcık’ta Ekmeğe Dokundu

'Bir taraftan iç barış, bir taraftan düşman hukuku'

Hakmar ve Tatbak'a da kayyum atandı

Orman arazisine 150 milyon dolarlık ihalesiz otel inşaatı

İşçinin işsizlik fonu arpalık oldu

'Milletimizin adı ‘Türk Milleti’dir. Sonsuza dek de öyle kalacaktır'

200 TL’lik banknot dünyada sonuncu

Adnan Çebi, İBB soruşturmasında ikinci kez ifade verdi

Aziz İhsan Aktaş’ın ortağına 2,2 milyarlık ihale!

CHP'den Manavgat'da üç isme kesin ihraç talebi

AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nı güncelledi!

Türkiye, Avrupa da tatile en az çıkabilen ikinci ülke

Yükleniyor

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

Trump dünyayı değiştirmek için 'Deli Adam Teorisi'ni kullanıyor

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

Aslı Bekiroğlu plajda dudak dudağa

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Uzayan yangın sezonu solunum sağlığımızı da tehdit ediyor

İstanbul'da görünürlüğü artan keneler zararsız

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Çete Çökertildi

Tarım Bakanlığı baharatlardaki hileyi açıkladı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Erdoğan, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’yı aynı göreve atadı

Albayrak Grubu'nun Âdil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi Van'da Açıldı

Fahrettin Altun’un düğmesine 19 Mart sabahı mı basıldı?

YGD'de Ödül Hazırlığı Heyecanı Başladı

YGD, Haber Siteleri İçin SEO Stratejilerini Masaya Yatırdı

CHP'li 4 ilçe belediyesine daha operasyon için hazırlık yapılıyor

Halk TV ve Sözcü TV ekranları salıdan itibaren kararıyor

Gazetecilikte Sosyoloji, Psikoloji ve Ses-Nefes Eğitiminin Gücü

ROK, Fatih Altaylı'nın tahliye edileceği tarihi açıkladı!

Fatih Altaylı’nın neden tutuklandığı belli oldu!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2