GÜNCEL

GÜNCEL Haberleri

Az al çok öde dönemi başladı

Az al çok öde dönemi başladı

Az al çok öde dönemi başladı
  • A-
  • A
  • A+

Asgari ücret, zam ve enflasyon çıkmazında olan Türkiye'de gıda fiyatlarındaki fahiş artış dünya medyasının gündemine girdi. Londra merkezli Reuters bugün Türkiye'deki temel gıda ürünlerini analiz etti. Ezgi Erkoyun, Jonathan Spicer imzalı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir adım atması gerekebileceği belirtildi.

'Az al çok öde dönemi başlıyor!' başılığını atan Reuters muhabirleri yaptıkları gıda analizinde, 'Türkiye'de gıda o kadar pahalı hale geldi ki, bazı insanlar önümüzdeki aylarda yapılabilecek zamlardan etkilenmemek için tüm paralarını pirinç ve makarnaya stoğu yapmak için harcıyor. Ebeveynler daha ucuz bebe bisküvilerine yöneldi. Yumurta fiyatı bir yılda neredeyse iki katına çıktı' ifadelerini kullandı. Yağ fiyatlarını tiye alındığı analizde, sosyal medyada evlilik tekliflerinde nişan yüzüğü yerine kızartmalık yağ verildiğini gösteren görsellerin hızla yayıldığı belirtildi.

'KARNIMIZI DOYURACAK KADAR...'

Analiz'de İstanbul'da yaşayan üç çocuk babası güvenlik görevlisi Hüseyin Duran'ın görüşüne yer verildi. Reuters muhabirleri işsizlik nedeniyle kısa çalışma ödeneği aldığını belirtilen 43 yaşındaki Duran'ın, “En ucuz markalardan sadece karnımızı doyuracak kadar ürün alabiliyoruz. Tüm gıda ürünlerinin fiyatları yükseliyor özellikle de bebek mamaları” ifadelerini kullandığını aktardı. Duran “Çocuklarım için endişeleniyorum. Mutfak masrafları, kira ve kredi ödemeleri derken para bitiveriyor” dedi.

Salgının ekonomileri tahrip ettiğini ve sıfıra yakın enflasyonun yaşandığı bir ortamda Türkiye’de tüketici fiyatlarında yıllık bazda yüzde 15 artış yaşandığını belirten gazete, Türkiye gelişmekte olan ülke piyasalarında tüketici fiyatlarındaki artışta Arjantin’in ardından ikinci sırada, OECD ülkelerinde ise açık ara zirvede bulunduğunu hatırlattı.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 20’NİN ÜSTÜNDE

Gazete artan mazot ve gübre fiyatlarına kurak iklimin de eklenmesiyle gıda ürünleri bir önceki seneye kıyasla yüzde 20’den fazla yükseldiğini kaydetti. Gazete ekonomistlerin, Türk lirasındaki rekor seviyedeki değer kaybı nedeniyle gıda ithalatı maliyetinin 9 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkat çektiğini belirtti.

FAİZ ARTIŞI EKONOMİYİ YAVAŞLATTI, ERDOĞAN BAŞKA ADIM ATABİLİR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan pek istemese de, faizlerin artırılmasını kabul ettiğini ifade eden gazete; faiz artışı, aşı uygulaması başlarken ekonominin koronavirüsünün etkilerinden kurtulmasını yavaşlattığını belirtti.

Reuters: 'Erdoğan’ın Kasım ayında atadığı Merkez Bankası (TCMB) Başkanı enflasyonu kontrol altına alma sözü verse de, anketlerin kazanın giderek kaynamadığını göstermesi Erdoğan’ın temel yaşam giderleri konusunda başka bir adım atmasını gerektirebilir.' ifadelerini kullandı.

Reuters’a görüş veren bir yetkilinin hükümetin 2021 yılında enflasyonun zorlu olmasını beklediğini ve yakından takip izlenmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

‘TÜRKİYE AĞIR STAGFLASYONLA BOĞUŞUYOR’

Capital Intelligence Ratings’ten Yesenn El-Radhi'nin, ' Koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının ve yüksek borçlanma maliyetlerinin hakim olduğu bir ortamda Türkiye halen “ağır bir stagflasyon ile boğuşuyor. Küresel emtia fiyatlarındaki artış ve liradaki sert değer kaybının fiyatlara geç yansıması nedeniyle enflasyon baskısı yüksek olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR YÜZDE ELLİ ARTTI

Türkiye vatandaşları için salgının yanı sıra, market alışverişine gitmek de bir mutsuzluk kaynağı haline geldi. Patlıcan, portakal ve ayçiçek yağı fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla %50 yükseldi.

Soyadının açıklanmasını istemeyen 31 yaşındaki Pınar, “Üç dört ay alışverişe gitmemek için her şeyi toptan alıyorum. Alışveriş için markete her gittiğimde torbaya daha az ürün giriyor ama ödediğim para artıyor” dedi.

İşten çıkarmalar yasaklandığı için kısa çalışma ödeneği ile geçinen bir aşçı olan Pınar aldığı paranın yalnızca kira ve faturalara yettiğini söyledi.

Pınar, “Birçok uykusuz gece geçirdim. Sanırım sonunda ben de işsiz kalacağım” dedi.

HİPERENFLASYON TÜRKİYE'NİN BAŞINI AĞRITIYOR

Hiperenflasyon 1990’larda Türkiye’nin başını çok ağrıtmış ve 2003 yılında Erdoğan’ın göreve gelmesinden sonra uygulanan Uluslararası Para Fonu (IMF) programı ile durdurulabilmişti.

Enflasyon gıda fiyatları öncülüğünde 2018 krizinde yine tırmanmış ve o tarihten beri çoğunlukla çift basamaklı olarak devam etmişti. Ekonomistler bu duruma kronikleşen ticaret açığını ve hükümetin dolara müdahale etmek için rezervleri boşaltmasını sebep gösteriyor.

SİYASİ TABLO

Metropoll tarafından geçen ay yapılan anket sonuçlarına değinen Reuters, sokaktaki insanların yüzde 80’inin enflasyonun açıklanandan daha yüksek seviyede olduğunu düşündüğünü gösterdiğini belirtti.

Derin Yoksulluk Ağı tarafından yapılan bir başka anket ise İstanbul’da ankete katılanların yarısından fazlasının belediyeden gıda yardımı aldığını gösterdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu durumun her geçen gün kötüye doğru gittiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Bu coğrafyada daha önce açlık yaşanmamıştı. Şimdi açlık yaşanıyor” dedi.

Diğer yandan Erdoğan Kasım ayında enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarını kastederek gerekirse “acı ilaç” içmenin gerekli olduğunu dile getirmişti.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Nisan’a kadar yüksek kalması beklenen enflasyonla mücadele etmek için yapısal boyutta adımlar atılacağını söylemişti.

Hükümetin fiyatları düşürmek için atabileceği birkaç adım bulunuyor. Ankara, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) içinde ciddi ağırlığı bulunan tütün ürünlerinde vergi indirimine gitti. Diğer yandan TÜFE’ye daha az etkisi bulunan alkol ürünlerinde vergiler artırıldı.

Hükümet kanadından atılabilecek bir diğer adım ise doğal gaz ve elektrik fiyatlarında ayarlama yapmak. Geçen ay asgari ücret 2021 yılı için %21 artırılarak 2,825 liraya (377 dolar) çıkarıldı. Bu artış çalışanların maaşına yansıdığı gibi ortalama TÜFE’ye de etki ediyor.

TÜSİAD Baş ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç geçen hafta düzenlenen bir panelde yaptığı değerlendirmede, “Gıda fiyatlarını faiz ile çözemezsiniz. Bizim enflasyon sorunumuz çok büyük, o yüzden daha hedefe yönelik adımlar atmamız gerekiyor” dedi.
 

Yorum Yazın

'Gel İstanbul’da seçimleri yenileyelim'

Ümit Karan'a havalimanında gözaltı

Sisi, Somali Cumhurbaşkanının ülkesini yüzüne karşı kötüledi

Benzine dev zam geliyor

İran'dan Türkiye'ye ABD uyarısı

Elektrik ve doğal gaza zam mı geliyor?

'24 yılın özeti yokluk ve yoksulluk'

Yeni imar yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Lindsay Graham'dan Türkiye'ye küstah tehdit

Haber sitelerine 'Google' darbesi

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

'Su üzerinden CHP’li belediyelere algı operasyonu yapılıyor'

Dolar kuru 51 TL sınırına ilerliyor

Kamu emekçileri Türkiye genelinde bir günlüğüne iş bıraktı

Hakimi silahıyla vuran savcı tutuklandı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne yeni operasyon

Kokain ele geçirildi geminin sahibi Türkiye'den çıktı

'Biz, insanları ev ve araba sahibi olmaları için cesaretlendiriyoruz'

'Gerçek gelişim, bugünü onarırken yarını inşa edebilmek'

İstanbul'da işletmelere kamera zorunluluğu geldi

Kanal İstanbul güzergâhında inşaat faaliyetleri hız kazandı

İhracatta miktar endeksi azaldı

Karneden Atatürk'ü çıkarttılar

'Liderimiz Erdoğan, ben onun atadığı valiyim'

'Emekliye yapılan 1062 TL artış, çerez parası bile değil'

'Emekli sizden sadaka veya lütuf değil, hakkını geri istiyor'

Yetkim anayasa ya da mahkemelerle değil, kendi ahlakımla sınırlı

'Trump. ABD normlarını yok etmeye çalışıyor'

'Cumhuriyet tarihinin en ağır sefaletini yaşatıyorlar'

'Erken öten horozun başını keserler'

Yükleniyor

Sisi, Somali Cumhurbaşkanının ülkesini yüzüne karşı kötüledi

İran'dan Türkiye'ye ABD uyarısı

Lindsay Graham'dan Türkiye'ye küstah tehdit

Yetkim anayasa ya da mahkemelerle değil, kendi ahlakımla sınırlı

'Trump. ABD normlarını yok etmeye çalışıyor'

Gürcistan eski Başbakanı Garibaşvili'ye 5 yıl hapis cezası

İran'da ölü sayısı 538'e yükseldi

Fed Başkanı Powell video çekip tehdit edildiğini açıkladı

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9