Bakliyat aynı zamanda ekosistemin de dostu

Bakliyat aynı zamanda ekosistemin de dostu

Bakliyat aynı zamanda ekosistemin de dostu
  • A-
  • A
  • A+

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaya devam ediyor. 2020 temasını 'Büyütelim, Besleyelim; Hep Birlikte Sürdürelim' olarak belirleyen FAO, bu yıl sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye yönelik farkındalık yaratmak için, sosyal sorumluluk faaliyetleri hayata geçiriyor. FAO’nun Dünya Gıda Günü özelinde bu yılki farkındalık çalışmalarının pandemiyle beraber daha da anlamlı hale geldiğini söyleyen Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, dünyada artan nüfusun beslenme ihtiyaçlarını karşılarken; bir yandan da doğal kaynakları, biyoçeşitliliği ve ekosistemin sağlığını korumanın önemine işaret etti. FAO’nun bir yandan açlık tehdidini vurgularken bir yandan da obezite tehlikesine dikkat çektiğini söyleyen Ece Duru, dengeli ve sağlıklı beslenme adına baklagillerin stratejik bir önem taşıdığını belirtti.

Salgınla mücadele için değerli

Ece Duru şöyle konuştu: “FAO’nun araştırmaları dünya genelinde 670 milyondan fazla yetişkinin ve 5- 19 yaş arası 120 milyon çocuğun obeziteyle mücadele ettiğini gösteriyor. Araştırmalar aynı zamanda 820 milyonu aşkın insanın da açlıkla mücadele ettiğini ortaya koyuyor. Pandemiyle beraber bu sayı 100 milyondan fazla artabilir. Sağlıksız beslenme; dünyada, bulaşıcı olmayan ölümcül hastalıkların yanı sıra koronavirüs gibi bulaşıcılığı yüksek hastalıklarda risk faktörlerinin başında geliyor. Dünya çapındaki her 5 ölümden biriyle ilişkilendirilen sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçeler üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. Böylesine zorlu bir ortamda baklagil tüketimini ve üretimini sürdürülebilir hale getirmek stratejik olarak önem kazanıyor. Açıkça görüyoruz ki baklagilleri düzenli olarak tüketmek, besin içerikleri açısından dengeli ve sağlıklı beslenmeye önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Besin değeri zengin olduğu kadar ekonomik olmasıyla dikkat çeken baklagiller, gelecekte de açlık ile mücadelede başı çekecek.”

Zengin içeriğiyle diyabeti kontrol ediyor

Baklagillerin sağlıklı beslenmedeki rolünü detaylandıran Ece Duru, bu gıda grubunun protein, diyet lif, demir, çinko, magnezyum ve vitaminler yönünden zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirtti. Yüksek lifli, düşük kalorili oldukları için porsiyon kontrolü sağlandığında kilo alma korkusu olmadan baklagillerin tüketilebileceğini anlatan Ece Duru, diyabetin kontrol edilmesinde de baklagil tüketiminin çok önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bulgur üretiminde dünya birincisi olduğunu ve ülkemizde geçtiğimiz yıl 505 bin ton bulgur üretimi gerçekleştirildiğini anlatan Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, Türkiye’deki bulgur ve bakliyat pazarı hakkında da bilgi verdi: “Türkiye’de bulgur tüketimi kişi başı 3,30 kilogramdır. Bu geleneksel bir ürün olan bulgur için makarna ve pirince göre oldukça azdır. Fakat bu oran İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde kişi başı 9 kilograma çıkarken, batı bölgelerde kişi başı 1 kilograma kadar düşmektedir. Baklagiller grubunda kişi başı ortalama porsiyon miktarı 60 gr civarındadır”Türkiye’de ve dünyada bulgur ve bakliyat tüketimi üzerinde fuarlar ve tanıtım toplantıları aracılığıyla ciddi bir tanıtım çalışması yaptıklarını dile getiren Ece Duru, gelişmekte olan birçok ülkede beslenme tarzını baklagillere dayalı bir düzene evrildiği bilgisini aktardı.

Bakliyat aynı zamanda ekosistemin de dostu

Bakliyat tüketimi kadar üretiminin de dünya geleceğinin korunmasında stratejik bir önem taşıdığını vurgulayan Ece Duru, “Baklagil bitkiler, bir taraftan havanın azotunu toprağa bağlama yeteneğindeki bakterileri köklerinde bulundururken; diğer taraftan pek çok kültür bitkisinin yetişemediği zor koşullarda yetişerek, insanların gıda gereksiniminin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Fasulye gibi baklagil grubu bitkiler, havanın serbest azotunu bazı bakteriler sayesinde bitki yararına kullanırlar. Bu durumda; havada bitkinin kullanamayacağı formda olan azot elementi bu sayede bitkinin kullanabileceği forma dönüştürülür. Bitkiye ve toprağa besin elementi katkısı sağlanmış olur. Ayrıca baklagil köklerinin toprakta atık şeklinde kalması ile toprağa organik madde katkısı sağlanmış olur” bilgilerini aktardı.

 

Yorum Yazın

Otopark ücretleri el yakıyor

Kara Kuvvetleri ihalelerinde usulsüzlük soruşturması

'Benim katılmadığım seçimde Cumhurbaşkanı’nın meşruiyeti biter!'

İran'da ölü sayısı 538'e yükseldi

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

Trafik sigortasında primler değişti

Fed Başkanı Powell video çekip tehdit edildiğini açıkladı

Türkiye kar yağışının etkisine girdi

Murat Sancak, Adana Demirspor'u devretti

'EMEKLİLER AK PARTİ'YE SELAM BİLE VERMEYECEK'

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda 12 araç birbirine girdi

'Ankara'da trafik sıkışıklığının nedeni AVM'lerin önü'

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

Şirketlerin konkordato oyunu denetime takıldı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Bu yasa kimsede ehliyet bırakmaz

Bebek Otel basıldığında tekneyle kaçan ünlüler kim?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ekol TV açıklaması

'Türkiye 1.5 yıl içinde seçim kararı alacak'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan nüfus artış uyarısı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 71 bin 412'ye yükseldi

Motorine yine büyük zam geliyor

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

İstanbul'da film ve dizi çekimlerine izin şartı getirildi

'Dindar insan iyidir’ algısını yeniden yaymamız gerek

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

'Sorun kaynak yokluğu değil, iktidarın adalet ve vicdan eksikliğidir'

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

İtfaiye raporu eksik olan oteller kapatılacak

Yükleniyor

İran'da ölü sayısı 538'e yükseldi

Fed Başkanı Powell video çekip tehdit edildiğini açıkladı

Netanyahu'nun özel kalem müdürü gözaltına alındı

İran’daki protestolarda can kaybı 116’ya yükseldi

Gazze'de can kaybı 71 bin 412'ye yükseldi

Venezuela'nın yeni yönetimi istediğimiz her şeyi verdi

ABD Rus gemisine el koydu

Suriye ordusu, YPG ile çatışıyor!

Maduro'nın duruşması 17 Mart'a ertelendi

'ABD başka bir NATO ülkesine saldırırsa, her şey durur'

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Demet Özdemir 'En iyi kadın oyuncu' seçildi

Özgü Kaya kaçamağını paylaştı

Mine Kılıç çeketin içine hiçbir şey giymedi

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

İkinci el araçta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı uzatıldı

Bakan Bolat’tan "BYD'ye gümrük engeli" iddialarına cevap

Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5’inci otomobil pazarı

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Tavşan kanı çay hilesi ortaya çıktı

Kalp sağlığını korumak için 8 öneri

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

GAİN Medya soruşturmasında Okan Karacan itirafçı oldu iddiası

YGD'den “Yılın Haber Ödülleri” için başvuru çağrısı

Cem Küçük, Hande Fırat'ı yerden yere vurdu

RTÜK'ten düşen uçağa ilişkin uyarı

İktidarı savunma işi, yandaş gazetecilere terk edilmiş durumda

YAZARLAR

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9