Enez’in deniz kıyısında 30 km sahil şeridi var. Sahil bölgesi hızla büyümekte, yabancılara da açılmasıyla büyük ilgi görmekte. Bu güzel tatil beldesine daha çok tanıtım, yatırım yapılmalı ki, Turist ve turizm geliri artsın. Devlet para kazansın.
İlçenin genç kaymakamı GÖKTAŞ, 24 saat projeleri devreye sokmak, yolları asfaltlamak, yatırımcılara destek vermek için çalışıyor.
Star TV E. Haber Müdürü Dursun BORAN ‘ın haberine göre, Halkla ilişkiler ve basın müdür vekilliğinden Kaymakamlığa kadar yükselen, genç bürokratın yakın daki Valilik kararnamesinde il Valisi olması bekleniyor.
Şükrü Alperen GÖKTAŞ Kimdir ?
9 Mayıs 1988 tarihinde Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kastamonu’da tamamladıktan sonra 2012 yılında Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu.
2013 – 2015 yılları arasında İl Planlama Uzman Yardımcısı, 2015 -2018 yılları arasında da İl Planlama Uzmanı olarak Kastamonu Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü’nde görev yaptı. Belirli dönemlerde Özel Kalem Müdür Vekilliği, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekilliği ve İl Planlama ve Koordinasyon Müdür Vekilliği görevlerini yürüttü.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisansını tamamladı. “2002 – 2015 yılları arasında Türkiye’de gerçekleşen Genel Seçimlerdeki Seçmen Davranışları” konulu tez çalışmasını tamamladı.
2018 yılında Kastamonu Valiliği Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği Mesleğine intisap etti. Kastamonu ilinde Valilik Stajını, Zonguldak ili Çaycuma ilçesinde Refiklik Stajını tamamladı.
Kastamonu’nun Cide ve Bartın’ın Ulus ilçelerinde Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulunduktan sonra Uşak ilinde Mülkiye Teftiş Stajını tamamladı. 2019 – 2020 yılları arasında İngiltereSheffield Üniversitesi’nde yabancı dil eğitimi aldı. Yurt dışı eğitimi akabinde “E-demokrasi ve Uygulamaları” konulu Kaymakam Adaylığı tez çalışmasını tamamladı.
İlçe merkezi, ilk çağda bir Yunan sömürge yeri olarak kurulmuştur. Adı, bir Yunan Prensinin (Eneyaz’ın) isminden gelir. Traklar, pazar köyünü büyütmüşlerdi. Enez Kasabası, büyük İskender İmparatorluğu döneminde daha büyüdü. Büyük Roma İmparatorluğu zamanında, zengin bir liman şehri oldu.
Orta çağda, Bizans İmparatorluğuna bağlıydı. Bir Bizans Prensesinin çeyizi olarak Cenevizlilere verildi. Cenevizlilerin burada kurduğu Derebeylik, 14.yüzyılda Osmanlı üstünlüğünü tanımıştı. 15.yüzyılda genişleyip Semadirek ve İmroz adalarını kapsadı. İstanbul alındığında, Trakya’da alınmadık yer olarak sadece Enez kalmıştı. 1456’da karadan ve denizden kuşatıldı. Zamanın derebeyi kaçmıştı. Enez, savaşsız teslim oldu. Osmanlı filo komutanı Yunus Kaptan, Taşoz ve Limni Adalarını da aldı. Ünlü gezgin Evliya Çelebi 17.yüzyılda, Enez’i gelişmiş bir liman kenti olarak görmüştü. İlçe 19.yüzyılın I. ve II. yarılarında, iki kez Rusların eline geçti.
Birinci Balkan Savaşından sonra Bulgarlar ve Birinci Dünya Savaşı ertesinde Yunanlılar tarafından alındı. İki yıl kadar Yunan yönetiminde kalan Enez, 23 Kasım 1922 tarihinde kurtarıldı. 1926 yılında Keşan’ın bir bucağıydı. 1953 yılında ilçe oldu.
Enez ilçesi, ilimizin güney batı köşesindedir. Doğusunda Keşan ilçesi, batısında Ege Denizi, kuzeyinde Yunanistan ve İpsala ilçeleri, güneyinde Saroz Körfezi bulunur.
Tek dağı, Çandır (Çan Hıdır) Dağı'dır. Bunun yükseltisi 400 metreye yakındır. İlçenin doğu yarısı, Saroz Körfezi kuzeyinde uzanan Pelin Yaylası üzerindedir. Bu yaylanın yükseltisi 50 ile 150 metre arasında değişir. Doğusundaki geniş vadi tabanı, Enez ve Yenice Ovası adıyla anılır. İlçenin tek nehri, Meriç’tir. Platin, Gökgür, Ayana, İncirlidere adlı dereleri vardır. Doğal gölleri Çeltik, Dalyan, Küçük Tuzla, Bücürmene ve Taşaltı’dır.
İlçe, Akdeniz ikliminin Marmara Tipi alanındadır. Rüzgarlar, daha çok kuzey yönlerden ve orta şiddette eser. Yazlar sıcak ve epey kurak, kışlar serin ve yağışlı geçer. İlçe, yağış bakımından yarı nemlidir. Doğal bitki örtüsü kuru ormandır.
Denize bakan yamaçların örtüsü maki’dir. Maki, bodur ağaçlar ve kurakçıl otlardan oluşmuştur. Bu katkılı bir makidir. Karadeniz iklimine özgü bitkilerle karışıktır. Ormanların ortadan kaldırıldığı yerlerde Bozkır oluşmuştur. Bozkır, tarla ve otlak olarak kullanılır. İlçenin üçte birini kaplar.
Eskiçağda Ainos adını taşıyan Enez, Ege Denizinin kuzey sahilinde ve Meriç (antik Hebros) nehrinin denize döküldüğü sahada, denizden 25 metre yükseklikte, orta miyosen devrine ait sarp, kalker bir yarımadanın üzerinde kurulmuş çok eski ve tarihi bir şehirdir.
Enez doğusunda Keşan, batısında Yunanistan, kuzeyinde İpsala, güneyinde Ege denizi ile çevrilidir. Arazinin 1/3’ü ormanlıktır. Yüzölçümü 458 km2 olup, İl merkezine olan uzaklığı 172 km.’dir.
Resim de Enez kaymakamı görülüyor.