Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, ifade özgürlüğünü ve doğru bilgilendirme hakkını savunmanın önemini vurguluyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Anayasası da basın özgürlüğünü güvence altına alan hukuki temeller arasında yer alıyor.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi verilerine göre Türkiye, 180 ülke arasında 159’uncu sırada yer alıyor. Ülke, 2002’de 99’uncu sıradayken, 2016’daki darbe girişimi sonrası dramatik bir düşüş yaşadı ve 2023’te 165’inci sıraya kadar gerilemişti. 2025 endeksi, politik, ekonomik ve yasal göstergelerde olumsuz tabloyu sürdürüyor.
Türkiye’nin saygın meslek kuruluşlarından Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yavuz Yılmaz, basın özgürlüğünün demokrasi için hayati önemde olduğunu vurguluyor: “Bir ülkede halkın haber alma hakkını temsil eden basın özgür değilse, o ülkede gerçek anlamda özgürlükten söz edilemez.”
Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yılmaz, gazetecilerin güvenli ve özgür çalışma ortamlarının sağlanmasının kritik olduğunu belirterek, mevcut şartların giderek zorlaştığını dile getiriyor.
Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi
Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yavuz Yılmaz, “Basın özgürlüğü, toplumun bilgiye erişimini güvence altına alan temel unsurlardan biridir. Ancak gazeteciler, haber yaparken tehdit, taciz ve şiddet gibi çeşitli saldırılarla karşılaşabiliyor. Bu durum sadece basın çalışanlarının değil, aynı zamanda toplumun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşma hakkının da önünde engel teşkil ediyor. Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle, basın özgürlüğünün korunması gerektiği bir kez daha hatırlatılıyorum” dedi.
Başkan Yılmaz, “Hükümetler, medya kuruluşları ve bireyler, demokrasinin temel taşı olan özgür basını desteklemek adına ortak çaba göstermelidir. Basın özgürlüğü yalnızca gazeteciler için değil, tüm insanlık için hayati öneme sahip bir hak ve özgürlük alanıdır. Demokrasi, özgür bir basın olmadan tam anlamıyla var olamaz.” İfadesini kullandı.