Bayrakçı: MHP 25 yılın en dip seviyesinde

Hakan Bayrakçı, Türkiye’nin siyasi dengelerine ilişkin son anketi değerlendirirken MHP’nin 25 yılın en düşük oy seviyesine gerilediğini, “Terörsüz Türkiye” sürecine rağmen DEM Parti seçmeninin iktidara yönelmediğini söyledi.

Bayrakçı: MHP 25 yılın en dip seviyesinde
  • A-
  • A
  • A+

Bahar Feyzan’ın YouTube kanalına konuk olan SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, Türkiye’nin güncel siyasi gündemine ilişkin dikkat çekici anket sonuçlarını değerlendirdi. “Terörsüz Türkiye” süreci, MHP ve AK Parti tabanlarının yaklaşımı, DEM Parti seçmeninin eğilimleri ve siyasi partilerin oy oranlarına dair veriler programın ana eksenini oluşturdu.

Bayrakçı, Devlet Bahçeli’nin süreçteki söylemlerine yönelik genel kamuoyu yaklaşımının belirgin biçimde ikiye ayrıldığını anlattı. Desteklediğini söyleyenlerin önemli bir bölümünün DEM Parti seçmeni olduğunu, ardından MHP ve AK Parti seçmenlerinin geldiğini belirterek bu dağılımın verilerin dikkatli okunması gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

"DEM PARTİ SEÇMENİNİN ÇOĞU MUHALEFET ADAYINI DESTEKLİYOR"

Araştırmanın en kritik bulgularından biri DEM Parti seçmeninin yönelimi oldu. Kendisini DEM Partili olarak tanımlayan seçmenlerin yalnızca yüzde 18,8’i bir sonraki seçimde iktidara oy verebileceğini söylerken, yüzde 49,4’ü muhalefeti tercih edeceğini belirtti. Bayrakçı, “Bu süreç MHP veya AK Parti tarafından başlatılmış olsa bile DEM Parti seçmeninin iktidara yöneldiğine dair bir tablo görünmüyor.” dedi.

"DEMİRTAŞ'IN POZİSYONU ÖCALAN'LA AYNI DEĞİL"

Programda Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kamuoyu yaklaşımı da gündeme geldi. Bayrakçı, bu soruya yüzde 45,3 oranında “Evet” cevabı geldiğini ve bunun partiler üstü bir eğilim olarak okunabileceğini belirtti. Demirtaş’ın geçmiş seçim kampanyalarında Türkiye partisi olma stratejisi izlediğini hatırlatarak, “Demirtaş’ın pozisyonu Öcalan’ınkiyle aynı değil.” yorumunda bulundu.

Aynı sorunun Abdullah Öcalan için sorulması ise tam tersi bir tablo ortaya çıkardı. Bayrakçı, araştırmada yüzde 77,9 oranında “Hayır, serbest bırakılmamalı” yanıtı alındığını, “Evet” diyenlerin ise yalnızca yüzde 9,1’de kaldığını açıkladı. “Türkiye’nin yüzde 88’i bu konuda son derece hassas.” ifadelerini kullandı.

"MHP TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE"

Anketlerde en dikkat çekici başlıklardan biri MHP’nin oy oranları oldu. Bayrakçı, MHP’nin uzun yıllardır görülmeyen bir seviyeye gerilediğini belirterek, “Bu ay partiyi yüzde 4,4 ölçtük. Son 25 yılın en düşük seviyesi.” dedi. Bu düşüşün MHP tabanının sürece verilen desteğe tam anlamıyla onay vermemesinden kaynaklandığını söyledi.

AK Parti seçmeninin konuyla ilgili tutumunun daha temkinli olduğunu aktaran Bayrakçı, iktidar desteklediği için destekleme eğilimi olsa da yüzde 10 civarında bir fire bulunduğunu belirtti. CHP seçmeninin ise süreçte özellikle Öcalan’ın görünürlüğünün artmasından rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

"BAHÇELİ GERİ ADIM ATARSA PRESTİJ KAYBI YAŞAR"

Bahçeli’nin “Kimse gitmezse ben giderim” çıkışıyla ilgili soruya Bayrakçı, bu ısrarın geri adım atmama stratejisinin bir parçası olduğunu belirterek yanıt verdi. “Bahçeli geri adım atarsa kendi tabanı nezdinde prestij kaybı yaşar. ‘Kurucu önder’ ifadesi MHP’lilerde ciddi tepki uyandırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

"AK PARTİLİLER DAHİ İMAMOĞLU'NA BU KADAR ÇOK DAVA AÇILMASINA KARŞI"

Programda Ekrem İmamoğlu ve ekibine yönelik “casusluk” iddiası da ele alındı. Bayrakçı, bu soruya yüzde 53,8’in “Hayır, casusluk suçu işlediğini düşünmüyorum” dediğini, yüzde 24,7’nin ise “Evet” yanıtını verdiğini söyledi. AK Parti seçmeninin bir bölümünün bile bu iddiaya inanmadığını belirterek, çok sayıda dava açılmasının seçmen nezdinde inandırıcılığı azalttığını ifade etti.

"CHP YÜZDE 35-36 BANDINA OTURDU"

Yerel seçimlerde aday faktörünün belirleyiciliğine değinen Bayrakçı, seçmenin yüzde 53,7 oranında adayın kişisel özelliklerine baktığını, partinin öneminin ise yüzde 14’e kadar düştüğünü söyledi. CHP’nin oy oranlarında yüzde 35–36 bandının korunduğunu, Zafer Partisi’nin yaklaşık yüzde 4 seviyesinde seyrettiğini, Yeniden Refah Partisi’nin ise yüzde 2–2,5 aralığında olduğunu belirtti.

Özgür Özel’in mitinglerde benzer temaları tekrar etmesiyle ilgili soruya Bayrakçı, bunun bilinçli bir iletişim stratejisi olduğunu ifade ederek, “Her miting tüm kitlelere ulaşmıyor. Mesajı geniş kitlelere ulaştırmak için tekrar etmek zorundasınız.” dedi.

 

Yorum Yazın

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

Marmara Denizinde tekneler karaya oturdu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

450 kilo bozuk et yakalandı

Benzine de zam geliyor

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

Her iki kişiden biri bankaya borçlu

'Biz ondan sonra gelenler bu ruhu yüceltmeliyiz'

6 ilde yasa dışı bahis operasyonu

'Erken seçim' talebi son 30 yılın zirvesinde

Ahmet Özer kararı CHP'ye yönelik kampanyanın bir parçası

Bahçeli'den Ahmet Özer hakkındaki karara tepki

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

Çocuklara Sanatı Hikâyeyle Anlatan Yeni Kitap

Milli Takım Yolunda İlk Kulaçlar Atıldı!

Asayiş operasyonunda 2 bini aşkın kişi gözaltına alındı

Vatandaş enflasyonun düşeceğine inanmıyor

Yargı bağımsızlığı sadece sözde değil, davranışlarda da yer etmeli

'Bahçeli’ye silah gösteriliyor'

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Emeklimizi sefalete mahkum ederek enflasyonu düşüremezsiniz

Meclis'in 'emekli' oylamasına 168 vekil katılmadı

İstiklal Üniversitesi'nde Genel Sekreter kendisine özel ilan açtı

İki İETT otobüsü kafa kafaya çarpıştı

Aziz İhsan Aktaş'a 70 milyar liralık af mı?

75 gün tutuklu kalan gençler beraat etti

‘Bir Aile Provası’ seyirciyle buluşmak için gün sayıyor

'Emekliye verilmeyen para Rusya'ya peşkeş çekildi'

Yükleniyor

'ABD güçlü olabilir ama bizim de onurumuz satılık değil'

'Azerbaycan-Ermenistan bitirdiğim savaşlardan biri'

İspanya, Trump'ın Barış Kurulu davetini reddetti

'Bazen bir diktatöre ihtiyaç duyarsınız'

Avrupa'daki ABD üslerini mi kapatalım?

Tek istediğimiz Grönland’a sahip olmak

'Masada değilsek menüdeyiz'

Egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı tartışılmaz

Somali diye bir ülke yok

SDG'nin misyonu bitti

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9