Bizim masamızda 'çözüm süreci' diye bir şey yok

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Anadolu Yayıncılar Federasyonu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Bizim masamızda
  • A-
  • A
  • A+

2015'teki çözüm süreci görüşmelerinde kritik konumda yer alan ve HDP heyetiyle birlikte açıklanan "Dolmabahçe Mutabakatı"nda İçişleri Bakanı olarak kamuoyunun karşısına çıkan, 1 Ekim'deki TBMM açılışında Devlet Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşmasında MHP lideri ile birlikte DEM Parti sıralarına giden AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, yeni çözüm süreci tartışmalarına ilişkin, "Bizim masamızda böyle bir şey yok. O daha önce yapıldı, oldu bitti. Türkiye, o günden bugüne birçok şey yaşadı. Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çare de farklı. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz" dedi.

AKP Genel Başkan Vekili Efkan Ala, Anadolu Yayıncılar Federasyonu ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Ala, darbe dönemlerinde yapılmış anayasaların genel olarak siyasal iradeyi sınırlandırma üzerine kurgulandığını söyleyerek, yeni anayasanın önemine dikkati çekti. Geçmişte Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan krizlere işaret eden Ala, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin her biri sorun oldu; 27 Nisan muhtırası, erken seçime gitmek zorunda kaldık. Şimdi en azından Cumhurbaşkanlığı seçimi kriz olmaktan çıktı. Peki, tartışmalar bitti mi, bitmedi. Sivil toplum kuruluşları tartışıyor, siyasal partiler tartışıyor. 6'lı masanın kuruluş nedeni de anayasa ve sistem değişikliğiydi, ana konusuydu, 6'lı masanın aynı zamanda kurulma nedeniydi. Anayasa sorun çözmek için yapılır, sorunlar ortaya çıkmasın diye, çıkarsa da çözülsün diye. Şu anda kriz çıkmıyorsa karizmatik bir lider var, AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın ciddi bir çoğunluğu var ve ilkeler üzerinde anlaşması var. Bu nedenle çıkmıyor. Yoksa mevcut Anayasa, her an kriz çıkarmaya müsait."

"Anayasa'yı değiştirmezsek vesayet dirilir"

Ala, orta üst gelir grubundan üst gelir, yüksek gelir grubunda ülkeler ligine çıkma hedefinde olduklarını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Burada en önemli kaldıraç, anayasa. Siz her gün, her seçimde iktidar, muhalefet, toplum kesimlerinin anayasayı tartıştığı bir yerde çok uzun erimli yatırımlar yapmayı düşünür müsünüz? Bir anayasa düşünün kendi kurallarının uygulanmasını bile garanti altına alamamış, benim hak ve özgürlüklerimi nasıl garanti altına alacak, ülkenin siyasal iklimini nasıl garanti altına alacak? Siz hiç gelişmiş bir ülkede 'Anayasa'nın kuralları falanca tarafından uygulanmıyor' diye bir şey duydunuz mu? Anayasa tabiatı gereği öyle dizayn edilmeli ki kendi uygulamasını kendi içinde garanti altına almalıdır. Öyle mekanizma kurar ki o orada uygulanır. Başkasının katkısına, desteğine ihtiyaç duymaz. Eğer uygulanamıyorsa problem vardır. Türkiye'de siyaset sistemin vesayetinden en azından pratikte kurtulmuştur. Anayasayı değiştirmezsek yarın ortaya çıkabilir. Eğer demokrasiyi, gelişmiş bir demokrasi olarak inşa edip kurumsallaştırmaz isek anayasa ile de garanti altına almazsak vesayet de yeniden dirilir. Onun için 'bunları kurumsallaştıralım, bunları anayasayla garanti altına alalım' diyoruz."

"Önce yöntemi belirlememiz gerekiyor"

Ala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığının yolunun açılacağı tezine ilişkin olarak, şu ifadeleri kullandı:

"Anayasalar niyet okuma metinleri değildir. Niyeti şöyledir böyledir diye oturulmaz, ne söyleyecek diye oturulur masaya. Sözün gücü vardır, niyetin gücü yoktur. Sözü kayda alırsınız, niyetleri almazsınız. Bir şey söylersek söyleriz. Önce yöntemi belirlememiz gerekiyor. Yöntem yanlış başlarsa içerik de yanlış olur, arzu ettiğimiz sonuçları doğurmaz. Metinle ilgili hazırlığımız var, çalışıyoruz; ama anayasa çalışmalarını toplumla konuşmadan bir metin ortaya çıkarırsak, savunduğumuz ilkelere ters. Çalıştay yaptık, partilerle görüşüyoruz. Anayasalar, siyasal uzlaşma metinleridir. İtiraz edenlerin de razı olacağı bir metin olmalıdır. Önce bir araya gelmeyi sağlayalım. Çalıştaylara başladık, ondan sonra takvimlendireceğiz ve yol haritası ortaya koyacağız."

"Cumhurbaşkanımız tavrımızı ortaya koydu"

Ala, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un 3'üncü madde ile ilgili sözleri hakkında şöyle konuştu:

"Bu tür değerlendirmeler oldu, arkasından açıklığa kavuşturan değerlendirmeler de oldu. Hem Numan Kurtulmuş açıklama yaptı hem Cumhurbaşkanımız bizim bu konudaki tartışmalara ilişkin tavrımızı, AK Parti'nin tavrını net olarak ortaya koydu. Benim meseleye bakışım, Türkiye'nin yapısal reformları hızlandırarak yoluna devam etmesinin memleketin lehine olduğu yönünde. Yapısal reformların başında da Türkiye'nin siyasal hedeflerini ve iklimini garanti altına alacak bir anayasa."

"Diyalog iklimindeki iyileşme kıymetli"

Ala, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti’li milletvekilleri ile tokalaşmasına ilişkin olarak, "Pozitif iklim iyileşmesi gözle görülür şekilde var. Partiler, liderler birbirleriyle diyalog kuruyor. Diyalog ikliminin olduğu çok açık. Bu Türkiye için önemli bir husus. Siyasal parti liderleri bir araya geldiğinde ülke meselelerini konuşuyorlar. Seçim sonrası diyalog iklimindeki iyileşmeyi, tahkim edici adımları kıymetli buluyorum. Önemli olan iklimin korunmasıdır" dedi.

"Bir sonraki aşamaya geçelim"

Efkan Ala, yeni bir çözüm süreci başlayacağına ilişkin tartışmalarla ilgili, şunları söyledi:

"Bizim baştan beri Türkiye'de politikamız belli; terörle mücadele, şiddete hayır. Diğer taraftan demokrasinin gelişmesi, hak ve özgürlükler konusunda Türkiye'nin mesafe alması. Bunları hep yaptık. Ama diğer konu bizim gündemimizde değil. Bizim masamızda böyle bir şey yok. O daha önce yapıldı, oldu bitti. Türkiye, o günden bugüne birçok şey yaşadı. Sorun da farklı, sorunlara bulunacak çare de farklı. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz. Tabii ki onların da doğrusuyla yanlışıyla, eksiğiyle fazlasıyla gördüğü fonksiyon vardır; ama bizim şu anda temel meselelerimize nasıl baktığımız. Türkiye'yi nereye taşımak istediğimizi söylüyorum; 'farklı alanlarda yapısal reformlara ihtiyacımız var' diyorum. Onlara odaklanıyoruz. Onların içinde gelişmiş bir demokrasiden gelişmiş bir ekonomiye dair her şey var. Yeni şeyleri Türkiye'nin tartışıyor olması lazım. Sürekli çözmüş olsak bile dönüp dönüp aynı şeyleri tartışıyor olmanın bir anlamı yok. Bazılarını çözdük, bazılarını da çözemiyoruz diyelim, tamam da takılıp kalmanın bir anlamı yok. Bir sonraki aşamaya geçelim. Belki orada elde ettiğimiz kazanımlarla diğer meseleleri çözeriz."

"Dolmabahçe mutabakatı" nedir?

Silahlı çatışmaların sona ermesi ve silahların bırakılması için başlatılan çözüm sürecine denk gelen 7 Haziran seçimlerinden önce 28 Şubat 2015'te 10 maddelik "Dolmabahçe mutabakatı" açıklanmıştı.

Çözüm sürecinin resmiyet kazanması açısından oldukça önemli bir adım olan Dolmabahçe mutabakatı için, İmralı heyetinde yer alan dönemin HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ile dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya gelmişti.

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in okuduğu açıklamada, "çatışmasızlık" vurgusu yapılmış ve "Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır" denilmişti.

Dolmabahçe'deki toplantıda, HDP'li Önder tarafından, Öcalan'ın çağrısı da şu şekilde aktarılmıştı:

"Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

Mutabakatın açıklanmasından kısa bir süre sonra konuşan dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Tabii silahların bırakılması çağrısı bizler için çok çok önemli bir beklentiydi. Bu demokratik açılım süreci ile başlayan bir çağrıdır. Milli birlik ve kardeşlik projesi ile başlayan, şimdi de çözüm süreci ile devam eden ve bunu artık noktalayalım diye hasretle beklediğimiz bir çağrıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak çözüm sürecinin bozulmasıyla Erdoğan, ''Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum. Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıkmış böyle bir şey? Böyle bir mutabakat falan söz konusu değil'' demişti.

Yorum Yazın

İstihdam rakamlarında inşaat ve hizmet uçtu, sanayi çakıldı

Türkiye Schengen’e 775 milyon euro ödedi

Tekstil devi de iflas etti! 'Sıra diğerlerine gelecek'

İktidar, İsrail’le barışık, köylüyle, işçiyle, emekliyle savaşıyor

Bütçe de 6 aylık açık 980,5 milyar TL oldu

'Binali Yıldırım 15 Temmuz projesini anlatsın'

Temmuz sıcağında devlet hastanesinde klima skandalı

Afyon vişnesinde rekolte dipte, fiyatlar geriledi!

CHP seçmeni işte böyle kandırıldı

Öyle bir anayasa yapalım ki hiç kimse millete efendilik taslamasın

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

İBB Başkanvekili Nuri Aslan'a 'tutuklama' iması!

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

'Bülent Arınç biraz sesini kesse iyi olur'

Tekinsiz Yusuf, önce Milli Eğitim'den gelen pis kokuları temizle

Boğaz’daki kaçak yapı haberlerine erişim engeli

Her dört gençten biri ne okulda ne işte

Sardis Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı

Türkiye Yüzyılı'nın inşası daha da hızlanacak

'FETÖ ile mücadele AK Partili kadrolara gelince durdu'

'Geri zekalıya anlatır gibi tane tane anlatıyoruz'

'Biz gerekeni yaptık, somut adımlar atılmazsa yeni silah bırakmalar olmayacak'

'Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü sağlamak zorundayız'

Erdoğan'ın 'MHP-AKP ve DEM Parti ittifakı' sözlerine yanıt

Cumhurbaşkanlığının fesih kararına rağmen Metro Hattı çalışmaları devam ediyor

Sosyal Belediyecilik Çınarcık’ta Ekmeğe Dokundu

'Bir taraftan iç barış, bir taraftan düşman hukuku'

Hakmar ve Tatbak'a da kayyum atandı

Orman arazisine 150 milyon dolarlık ihalesiz otel inşaatı

İşçinin işsizlik fonu arpalık oldu

Yükleniyor

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

Trump dünyayı değiştirmek için 'Deli Adam Teorisi'ni kullanıyor

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

Aslı Bekiroğlu plajda dudak dudağa

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Temmuz sıcağında devlet hastanesinde klima skandalı

Uzayan yangın sezonu solunum sağlığımızı da tehdit ediyor

İstanbul'da görünürlüğü artan keneler zararsız

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Çete Çökertildi

Tarım Bakanlığı baharatlardaki hileyi açıkladı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Erdoğan, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’yı aynı göreve atadı

Albayrak Grubu'nun Âdil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi Van'da Açıldı

Fahrettin Altun’un düğmesine 19 Mart sabahı mı basıldı?

YGD'de Ödül Hazırlığı Heyecanı Başladı

YGD, Haber Siteleri İçin SEO Stratejilerini Masaya Yatırdı

CHP'li 4 ilçe belediyesine daha operasyon için hazırlık yapılıyor

Halk TV ve Sözcü TV ekranları salıdan itibaren kararıyor

Gazetecilikte Sosyoloji, Psikoloji ve Ses-Nefes Eğitiminin Gücü

ROK, Fatih Altaylı'nın tahliye edileceği tarihi açıkladı!

Fatih Altaylı’nın neden tutuklandığı belli oldu!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2