Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektöre 4 yıldır direniyor

Boğaziçi Üniversitesi’ne “kayyum rektör” atanmasıyla başlayan protestoların 4’üncü yılında akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar okul önünde bir araya geldi.

Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektöre 4 yıldır direniyor
  • A-
  • A
  • A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı başlayan protestoları 4 yıldır devam ediyor. Bulu’nun yerine Prof. Dr. Naci İnci’nin rektör olarak atanması da tepkileri dindirmedi.

Akademisyenler, öğrenciler ve mezunlar üniversitede bir araya geldi. Öğretim üyeleri, rektörlüğe bir kez daha sırtlarını dönerek nöbetlerini sürdürdü.

''ÜNİVERSİTENİN SİYASET ARACI OLARAK KULLANILMAMASINI İSTİYORUZ''

Giriş kapısı önünde yapılan açıklamada akademisyenler adına hazırlanan ortak metni, sinema ve belgesel alanında dersler veren Can Candan okudu. Rektörlüğe karşı sırt dönme nöbetlerinin 990’ncı gününde olduklarını belirten Candan:

''Geride bıraktığımız 2024 yılı içerisinde Anayasa Mahkemesi önemli bir karara imza atarak 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılan rektör atamalarının hukuka aykırı olduğunu tescil etti. Bu kararın ertesinde Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri olarak bizler de hukukun üstünlüğü ilkesinin, demokratik teamüllerin ve akademik ahlak kurallarının gereği olarak gayrimeşru konumları hukuken doğrulanmış rektör ve idarecilerin istifa etmelerini talep ettik. Halen takipçisi olduğumuz bu istifa talebinin ötesinde Türkiye üniversiteleri için beklentimiz ve nihai hedefimiz tüm üniversite yönetimlerinin demokratik süreçlerle, liyakat kıstaslarına uygun olarak belirlendiği, çağdaş ve evrensel kriterlere uygun bir yükseköğretim modeline geçilmesidir.

Öngördüğümüz gelecekte üniversitelerin dışarıdan, tepeden inme alınan karar ve talimatlarla değil; kamu yararı gözetilerek şeffaf ve katılımcı süreçlerle yönetilen demokratik ve özgür kurumlar olarak yeniden yapılandırıldığını görmek istiyoruz. Bu hedefler doğrultusunda Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan müdahalenin 5’inci yılına girerken kurumumuzun geleceğine dair ilkesel taleplerimizi yineliyoruz.

b6f6ab01-3330-4bb1-b887-376abf954d8c-w.jpg

''ÖĞRENCİLERİ YURTSUZ BIRAKMAYAN YÖNETİM İSTİYORUZ''

Üniversitenin kapısına kelepçe vurdurmayan, kampüslerini polis ve özel güvenlik güçleriyle doldurmayan; öğrencilerine, emekli öğretim üyelerine ve mezunlarına giriş yasağı uygulamayan, öğrencileri yurtsuz bırakmayan, onları sağlıksız ve emniyetsiz ortamlarda yaşamaya, ısıtmasız dersliklerde paltoyla ders yapmaya mecbur bırakmayan; öğrenci kulüp ve etkinlikleri üzerinde baskı kurmayan; tüm kurum bileşenleriyle uyumlu çalışarak üniversiteyi farklılıkların ve itirazların özgürce ifade edildiği, kapsayıcı ve çok sesli bir ortam olarak canlı tutan; kısacası kurumumuzun ilkelerini, özgürlükçü ve çok sesli yapısını ayakta tutacak, tüm Türkiye için özerk ve demokratik üniversite idealini savunacak yeni ve meşru bir yönetim istiyoruz.

Önümüzdeki dönemde öngördüğümüz türde bir yönetimin gerçekleşebilmesi için somut önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Türkiye’de yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasına dair hazırladığımız, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne ve YÖK’e yolladığımız rapor ve tasarılar gibi yapıcı önerilerimizi tüm üniversite kamusuyla paylaşmaya, bu konularda akademik ve kamuya açık toplantılar düzenlemeye ve tüm liyakatsizleştirme girişimlerine rağmen yüksek standartta bilgi üretmeye ve aktarmaya devam edeceğiz.

''HER İŞ GÜNÜ REKTÖRLÜĞE SIRTIMIZI DÖNÜYORUZ”

Bizler her iş günü her öğlen bu meydanda toplanıyor, rektörlüğe sırtımızı dönüyor, gayrimeşru yönetimin demokratik olmayan uygulamalarının hiçbirini kabul etmediğimizi, ilkelerimizden vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Kamuoyuna ilkelerimizin arkasında olduğumuzu, insan haklarına, bilimsel düşünceye saygılı, demokratik bir üniversite ortamı kurulana kadar bu direnişten vazgeçmeyeceğimizi yeniden ve ilk günkü kararlılığımızla duyurur, bu mücadeleyi öğrencilerimize, mezunlarımıza, tüm topluma olan borcumuz olarak gördüğümüzü yinelemek isteriz. Türkiye’de özgür, özerk, demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.”

d6960403-cdd8-4fdb-9289-75263bcc788c-w.jpg

''KANUN TANIMAZLIĞIN BİZİ NEREYE GETİRDİĞİNİ GÖREBİLİYORUZ''

Mezunlar adına konuşan gazeteci Sedef Kabaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

''Üniversitemizi yönetemeyen bir anlayışın baskıcı, usulsüz ve hukuksuz uygulamalarıyla, bilinçli bir yıkım ve fetih girişimiyle geçen bu 4 yılda yaşananlara bakınca sadece Boğaziçi’nde değil; tüm ülkede, her alanda ve her kurumda karşılaştığımız yönetim krizinin, partizanlığın, liyakatsizliğin ve kanun tanımazlığın bizi toplum olarak nereye getirdiğini bugün çok daha net görebiliyoruz.

Geride bıraktığımız 4 yılda, seçilmiş yöneticileri, dekanları görevden alan, Senato’yu yandaş kadrolarla ele geçiren, bir gecede fakülte açan, ilgili birimlere danışmadan fakülte bölen, lağveden, araştırma merkezlerini kapatan, keyfi uygulamalarla kampüs hayatını baltalayan, mezunlar derneğine el koyan ve arazi talanına girişen hoyrat bir yönetime karşı mücadele verdik.

''KARANLIĞI KABUL ETMEDİK VE DİRENİŞİMİZDEN VAZGEÇMEDİK''

Kendi öğrencilerini hapse attırmaktan çekinmeyen, eğitim ve barınma haklarını gaspeden, hocalarını ve mezunlarını kampüse sokmayan, mesnetsiz iddialarla haklarında soruşturma açan, çalışanlara gözdağı veren, idari ve akademik kadroları yandaşlarla doldurmak için kural tanımazlığı şiar edinen ve kampüs hayvanlarına bile acı çektiren bu gayrimeşru yönetimin neler yapabileceğine hep beraber şahit olduk ancak yılmadık.

Haklı olmanın verdiği güçle daha güzel bir gelecek umudumuzu bir gün bile yitirmeden bize dayatılan bu karanlığı kabul etmedik ve direnişimizden vazgeçmedik. Tüm farklılıklarımıza rağmen bir amaç için bir arada durmayı öğrendiğimiz bu 4 yıl boyunca Boğaziçi bileşenleri olarak aldığımız sayısız ödülle, kayyum yönetimine karşı kazandığımız davalarla ve bizimle aynı ideali paylaşanların verdiği destekle hak ve adalet arayışımızı büyütmeyi, iyiyi ve doğruyu aramayı sürdürdük; hukuksuzluğa karşı sesimizi kamuoyuna duyurmayı başardık."

 

Yorum Yazın

Maltepe’de İstinat Duvarı Araçların Üzerine Çöktü!

Fethiye'de 1 ton 980 litre sahte şarap ele geçirildi

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Tufan Erhürman Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı halka açtı

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Savcılara rapor aranmaksızın mal varlıklarına el koyma yetkisi verildi

'Terörsüz Türkiye, ardından terörsüz bölge!'

İz ile Düş Arasında Bir Yer

'O Mülkleri Satmaya Hakkınız Yok!'

Motorinin litre fiyatına 3,04 TL zam

Üniversite kampüsündeki kadın cinayetinde kahreden ayrıntı

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Eximbank tarafından ihracatçılara destek bekleniyor

Yoksulluk vatandaşı makarnaya yöneltti

39 yıllık kargo firması iflas etti

Fenerbahçe'nin borcu 28 milyar 710 milyon lira

Tokat'taki KYK yurdunda gıda zehirlenmesi

Etiketlerde indirimden önceki fiyatın yazması zorunlu olacak

Peynirden 'nişasta', yoğurttan 'jelatin' çıktı!

Fatih'te sağanak nedeniyle yol çöktü

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

ABD, Venezuela’da savaşa hazırlanıyor!

İsa Yıldırım, CHP'den istifa edip, AK Parti'ye geçti!

Savcılara mal varlığına müdahale yetkisi verilecek

'Parlamenter sistemde bu kadar kuşatılıp çökmemiştik!'

'Otokrasinin ve otokratın tarafında olanlar kaybetti'

'Kiralık konut uygulamamızı devreye alıyoruz'

İmamoğlu 'yolsuzluk' davasından beraat etti

FİLMSAN 50.YLINDA 2024-2025 SEZONUNDAKİ ADAYLARINI AÇIKLADI

Her üç kişiden biri ruhsal bir sorunla mücadele ediyor

Yükleniyor

ABD, Venezuela’da savaşa hazırlanıyor!

AB, Rusya'ya karşı 19. yaptırım paketini onayladı

Trump Çin vergisini yüzde 155'e çıkardı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy cezaevine giriyor

İsrail, bu kez Refah'ı vurdu

Kazakistan’da Benzin, su, elektrik ve doğalgaza zam yasaklandı

Madagaskar’da ordu yönetime el koydu

'İki devletli çözüm uygulanmazsa bölge mahvolur'

Netanyahu Trump’a Golan işgalini de onaylattı

'Kırmızı çizgiyi aşmayın'

'Bu benim özel hayatımla alakalı bir durum değil'

Demet Şener'in olaylı aşkı yeniden başladı

Nesrin Cavadzade sevgili kriterini açıkladı

Emine Ün'ün dönüşü muhteşem oldu

Jenna Ortega'nın önü ayrı arkası ayrı olay

Cemre Baysel Cannes'ı yıktı geçti!

Melis Sezen’den sürpriz değişim!

'Hiçbir zaman böyle şeylerle bir ilgim olmadı'

Berrak Tüzünataç'tan yaza veda pozları

Sütyen alamıyorum

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SIFIR HATA DÖNEMİ

Otomobil fiyatları yeniden yükselişe geçebilir

FIAT “Grande Panda” Türkiye’de

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

BYD'de Türkiye yatırımını İspanya'ya yapıyor

120 klasik araç, tarihi güzelliklerde yarışacak

Otomobil ithalatına yeni ek vergi

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

'Eğitim, ülkemizin geleceğine yapılacak en değerli yatırımdır'

Her üç kişiden biri ruhsal bir sorunla mücadele ediyor

Selda Öktem’den Şifalanma Enstitüsü

Diz yıpranmasının en önemli sebebi fazla kilolar!

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü'ne 'makam aracı' soruşturması

'Yakında kalp damar ameliyatı yapacak hekim bulamayabiliriz'

İlaç krizi Meclis'e taşındı!

Sağlıkta yapay zeka hangi seviyede?

Borcunu ödemeyen sağlık hizmeti alamayacak

22 yılda özel hastane sayısı yüzde 103,7 arttı

Akademisyenlerden SGK'ya usulsüz tahsilat

Aydın'da 4 gazeteci darbedildi

Gazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez

TV100 ve Gerçek Gündem'den toplu işten çıkarma

'Karamsarlığa sürükleyen içeriklere müsamaha gösterilmeyecek'

Abdulkadir Çay, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne atandı

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine gözaltı

Elazığ'da gazeteciye pompalı tüfekli saldırı

Gazeteci Hakan Tosun'un beyin ölümü gerçekleşti

Yerel gazeteler birer birer kapanıyor!

UGASDER, Gazze İçin Üsküdar’da Bir Araya Geldi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 9 8 0 1 18 25
2.TRABZONSPOR A.Ş. 9 6 1 2 8 20
3.FENERBAHÇE A.Ş. 9 5 0 4 8 19
4.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 9 5 2 2 1 17
5.GÖZTEPE A.Ş. 9 4 1 4 8 16
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 9 5 3 1 4 16
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 9 4 1 4 4 16
8.CORENDON ALANYASPOR 9 3 2 4 2 13
9.TÜMOSAN KONYASPOR 9 3 4 2 1 11
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 9 3 5 1 -5 10
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
12.KASIMPAŞA A.Ş. 9 2 4 3 -3 9
13.GENÇLERBİRLİĞİ 9 2 5 2 -4 8
14.İKAS EYÜPSPOR 9 2 5 2 -5 8
15.KOCAELİSPOR 9 2 5 2 -6 8
16.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 9 1 4 4 -2 7
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4