MEDYA
MEDYA HaberleriBTK'nın Instagram'a erişim engeli dünya basınında
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Türkiye'de Instagram'a erişim engeli getirmesi, dünya basınında da yankı buldu.
- A-
- A
- A+
Euronews, BTK'nın Instagram'ı hiçbir gerekçe sunmadan engellediğine dikkat çekti. Haberde yasağın ne kadar süreceğinin de bilinmediği vurgulandı.
Euronews, engelin İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Instagram'ı "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin ölümüyle ilgili paylaşımları engellediği" iddiasıyla eleştirmesinden kısa süre sonra uygulamaya sokulduğuna dikkati çekti.
En çok abonesi olan haber ajanslarından İngiltere merkezli Reuters da erişimin hiçbir gerekçe sunulmadan uygulamaya konulduğuna dikkat çekerken, haber metninde Altun'un eleştirilerine yer verdi.
Katar merkezli Al Jazeera da Instagram'ın Türkiye'de "sansür" tartışmasından sonra engellendiğine dikkati çekti. Altun, Haniye ile ilgili paylaşımların engellenmesini "sansür" olarak nitelemişti.
Al Jazeera, birçok Türk sosyal medya kullanıcısının Instagram'ı kullanmadıklarıyla ilgili paylaşımlar yaptığını belirtirken, bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in "Instagram'a uygulanan sansür keyfidir, herhangi bir açıklaması veya gerekçesi de asla olamaz. Hiç bir hakim de böyle bir talebi onaylamamalıdır" yorumuna haberinde yer verdi.
Fransız haber kanalı France 24'ün haberinde de, "Ulusal iletişim otoritesi, üst düzey bir Türk yetkilinin ABD şirketine yönelik sansür suçlamalarının ardından Cuma günü Türkiye'nin Instagram sosyal medya ağına erişimi engellediğini söyledi" ifadeleri yer aldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarının Instagram tarafından engellediğini söyleyerek tepki göstermesinin üzerinden 2 gün geçmesinin ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal medya mecrasına erişim engeli getirdi. BTK'nın site bilgileri sorgu sayfası kısmında ilgili karar yer aldı.
Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta platformu (Instagram-Facebook) Hamas lideri Haniye'nin öldürülmesinin ardından yapılan bazı paylaşımları bilinçli olarak engellediği ileri sürülmüştü. Duruma tepki gösteren AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, "Genel konular dışında dijital platformlara yönelik bir yasal düzenlemenin getirilmesi zorunluluk haline geldi. Sonucu nereye varacaksa varsın bir insanlık ayıbı haline gelen bu mecralara en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Unutmamalıyız ki yarın bir gün bizlerin başına gelebilecek olaylarda da dünyaya karşı ülkemizin sesini kısıp terör örgütlerinin sesini yükseltebilmek halen mecraların inisiyatifinde. Hali hazırda yaşadığımız çokça örnek de mevcut” demişti.
Benzin ve motorine yine dev zam
'Tanıklar duruşmada dinlensin'
Fişekhane’de boy gösteren 06 plakaları yakalandı
Kapalıçarşı'da altın satışları durdu
ABD girmeyeceğine söz verdiği bataklığa battı
Murat Ertürk'ün TSK'dan ihraç edilme kararı iptal edildi
Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü
Bedelli askerlik ücreti ve ÖTV oranları yükseliyor
Haribo, Rekabet Kurumu’nun radarına girdi
'Keyfi kısıtlamalar yargılamaya duyulan güveni sarsıyor'
Ankara’da 'bayat ekmek' 6 liraya satılıyor!
Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı
Tağşiş listesine at ve eşek eti skandalı
Maliye'den lüks harcama denetimi
Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü
'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'
Konkordato başvuruları rekor tazeliyor
Fiyatlar kontrolden çıktı!
Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi
'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'
İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu
Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı
Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var
Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı
Fatih'te iki bina çöktü
'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'
Bu bayram öncekilere göre daha kötü
Bayramda yola çıkmak lüks oldu
Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!
Yükleniyor






