Çalıştayda medyanın sorunları ele alındı

Çalıştayda medyanın sorunları ele alındı

Çalıştayda medyanın sorunları ele alındı
  • A-
  • A
  • A+

Çalıştaya katılan Uluslararası Dijital Medya Derneği Başkanı Adil Koçalan, Başkan Yardımcısı Yavuz Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Osman İslam, Murat Marap da görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), İnternet Medya ve Bilişim Konfederasyonu (İMEF) ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  tarafından ortaklaşa organize edilen Türk İnternet Medya Çalıştayına Türkiye’nin 81 ili ve 5 ülkeden gelen 105 medya mensubu katıldı.

İnternet Medya ve Bilişim Konfederasyonu (İMEF) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, yaptığı açıklamada, “RTÜK uygulamalarından internet medyasının sorunlarına, dezenformasyondan içerik üretimine birçok konuyu enine boyuna konuşacağımız çalıştayımız, inanıyorum ki Türk İnternet Medyası ‘nın geleceğini aydınlatacak fikirlere sahne olacaktır” dedi.

İMEF Başkanı Dr. Süleyman Basa, “İnternet Medyası her geçen gün büyümekte ve etki alanını genişletmektedir. Bugün Anadolu’nun 7 bölgesinden 81 il de kendi emekleri ile çocuğunun rızkını harcayarak insanlara haber ulaştıran gazeteci arkadaşlarımız aramızdalar. Hepsi ayrı bir başarı hikayesidir. Bugün İnternet Medyası ülkemizde kendi emekleri ile şu anki gücüne erişmiştir. Devletten desteği almadan, ticaret odasında berberler odasından emlakçılar odasına farklı tüzel kişiliklerle muhatap olarak, basın kartı olmadan yokluklar içerisinde gazetecilik mücadelelerini devam ettirmişlerdir. Övünerek söylüyorum ki Anadolu’nun internet medyası kendi öz kaynağı ile habercilik yapmıştır. Burada fon alan kuruluş yoktur, yabancı vakıfların sözcülüğünü yapan gayri milli niyetleri taşıyan medya kuruluşları yoktur. Burada yer alan medya mensupları gücün değil milletin medyasıdır. Türkiye’nin dijitalleşmede son 20 yılda sağladığı ilerleme internet medyasının hızlı büyümesine vesile oldu. Günümüzde yazılı ve görsel medya ile boy ölçüşür seviyeye gelen internet medyası şüphesiz geleceğin ana akım medyası olacaktır.  Cılız sesler vasatı öne çıkarmamalıdır. Cebinde domain alacak parası olan internet habercisi olmamalıdır. Kopyala yapıştır haberciliğini gazetecilik sanan, etik kurallardan uzak anlayış itibar görmemelidir. Bu sebeple emeği takdir edecek, vasatı engelleyecek bir internet medyası yasası yeni yasama döneminde mutlaka kanunlaştırılmalıdır. Karar vericiler üzerinde etki oluşturmak için mutlaka birlik olmalıyız. Tarih hep birlik olanların muavvafakiyetleri ile doludur. Bu sebep ile 3 yıllık bir emek sonucu 81 il temsilcisi 1000în üzerinde internet gazetecisi 5 uluslararası katılımcı kurucu olarak yer aldığı Türk İnternet Medya Birliği TİMBİR için başvuruyu tamamladık. Şuan İçişleri Bakanlığı’nda olur süreci devam ediyoruz. Zannediyorum kısa Sayın Cumhurbaşkanımızın olurları ile müjdeli haberi alacağız. TİMBİR olarak resmi statüye eriştiğimiz andan itibaren, internet medyasının devlet desteklerinden pay alması, basın kartı elde etmesi, kuruluş aşamalarında akreditasyon sistemi kurulması, ticaret odalarında kendine ait komitesi olması, editör çalıştıranlara teşvikler verilmesi gibi kurumsallaşmaya katkı sunacak birçok hakkın tanınması için mücadeleye daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. TİMBİR olarak en çok üzerinde duracağımız konulardan biride yerli içerik üretilmesidir. İnternet medyası demek sadece internet haber sitesi değil, sosyal medyayı etkin olarak kullanarak erişim ağını genişletmesi demektir. Bu sebeple yerli içerik üretimine katkı sunarak hem internet medyasının ağını genişletecek hemde interneti bütün platformları ile kullanmış olacağız. Bir önemli teşekkürü de RTÜK’e yapmak istiyorum. RTÜK bizlerin sesine kulak veren ilk kurumlardan biri olmuştur. Bugün bizlere uygulamalarını anlatarak kurumsal kimliklerimize katkı sunacaklar” şeklinde konuştu.

RTÜK Başkan Vekili Orhan Karataş ise “İnternet yayıncılığında son dönemlerin rahatsızlığı yalan haber, dezenformasyon ve nefret söylemidir. Gerçeğe dayalı habercilik demokrasiyi güçlendirirken, çarpıtma ve yalan üzerine kurulu habercilik topluma büyük zararlar vermektedir” dedi.

İnternet medyasının hukuki altyapısı yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin sunulduğu çalıştayda Türkiye'de medya sektörünün bu yeni medya alanından en iyi şekilde yararlanması için hem kamu kurumları ile hem de özel sektör ve STK’lar ile birlikte hareket etmesinin önemine değinilerek dijital yayıncılığın önemli sorun ve beklentileri ile gerekli yasal düzenlemelerin masaya yatırıldı.

RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda “Türk İnternet Medyası ve RTÜK Uygulamaları“ hukukçu Aydın Demir, Şebnem Bursalı, Orhan Samast ve Av. Cüneyd Altıparmak hukuki değerlendirmelerde bulundular.

İnternet Yayıncılığında Lisanslama ve Yetkilendirme Süreçleri, Medyada Dezenformasyon, İnternet Medyası Basın Etiği ve İtibar internet Medyası Hukuki Sorunlar,  İnternet Medyasında Teknik Ve İçerik Geliştirme, İnternet Medyasının yasal altyapı ihtiyacı, Yurt dışında Türk Medyası, İnternet Gazeteciliğinde İçerik Üretimi konuları ele alınarak detaylı bir şekilde tartışıldı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın moderatör olarak yer aldığı “İnternet Medyasında Problemler ve Çözüm Önerileri“ adlı oturumda ise Tanju Akıncıoğlu, Rıfat Sait, İsmail Karakaş, İsmail Kahraman yorumlarıyla sorunları ve çözüm önerileri sundular.

Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, RTÜK Başkan Yardımcısı Orhan Özdemir, İMEF Başkanı Dr. Süleyman Basa, Kurucu Başkan ve Birlik Haber Ajansı Genel Yayın Koordinatörü Nizamettin Bilici ve yurt dışından gelen medya mensupları konuşma yaparak görüşlerini dile getirdiler.

Yorum Yazın

İstanbul’da restoran ve kafelere 57,5 milyonluk ceza

Zafer Karatekin, Fatih Erbakan’ın Özel Kalem Müdürlüğü’ne getirildi

Pelin Akil hakkında bomba iddia!

3 harfli markette bozuk tavuk skandalı

Hamsi 50 liradan 150 liraya çıktı!

Tekirdağ'da deniz 20 metre çekildi

Mutasyona uğrayan H3N2 virüsü Türkiye'ye giriş yaptı

'Kışa Çınar Ol' Projesiyle Çınarcık’ta Dayanışma Büyüyor

Asgari ücret 22 gramdan 3,82 grama düştü

224 futbolcu ve 24 hakem hakkında hak mahrumiyeti cezası

'Tutuklama son çare olmalı'

Kocabıyık'a Cumhurbaşkanına hakaretten 2,5 yıl hapis cezası

Ümraniye Belediyesi’nden Liselilere Afet Eğitimi

Sivil gemileri hedef almanın kimseye faydası olmaz

Abdulkadir Selvi, bile TÜİK verilerine inanmıyor

Koçluk modern çağın pusulası oluyor!

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Ela Rümeysa Cebeci, Hamza Cebeci'nin yeğeni çıktı

Mali müşavirler sokağa döküldü

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye finansman desteği

Konut satışlarında piyasa kasımda resmen çakıldı

Yeni şirketlerin hayatta kalma oranı yüzde 78

Yazıcıoğlu'nun makam odasında dinlenme cihazı bulundu

50 milyon TL'nin üzerinde vergi borcu bulunanların listesi açıklandı

Aile Bakanı'ndan olay olacak emekli yanıtı!

Arınma, siyaset ve devlet hayatının her alanına yayılsın

Medya devi GAİN'e operasyon!

Uluslararası Kültür ve Sinema Buluşması Fransa'da

Bu yıl 77 polis memuru intihar etti

Yükleniyor

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

Suudi Arabistan'da zenginlere alkol izni!

ABD'nin müdahil olduğu 93 darbe veya rejim değişikliği yaşandı

Pelin Akil hakkında bomba iddia!

İpek Filiz Yazıcı'nın kombinine yorum yağdı

'Bir an önce anne olmak istiyorum'

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Rabia Soytürk derin dekoltesi ile dikkat çekti!

Şevval Şahin fit kalma sırrını verdi!

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

Mutasyona uğrayan H3N2 virüsü Türkiye'ye giriş yaptı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

Kahvaltılık gevreklerde kimyasal tespit edildi

Yerli kalp cihazı 2026'da kliniklerde

Üç çocuğun beslenme maliyeti 28 bin TL’ye dayandı

Üç bal markası daha kirli çıktı

Ela Rümeysa Cebeci, Hamza Cebeci'nin yeğeni çıktı

Medya devi GAİN'e operasyon!

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Akit TV ekranlarında asgari ücretli ve emekli isyanı!

Mehmet Akif Ersoy'dan 'siyasi operasyon' açıklaması

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

Ahmet Hakan süreci eleştiren polise 'provokatör' dedi!

Dışarıya çıktığımda iş dünyasının içinden geçeceğim

Arif Kocabıyık da tutuklandı!

Gazeteci Furkan Karabay tahliye edildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9