'Ceza ertelemesi mücadeleyi zafiyete uğratır'

'Ceza ertelemesi mücadeleyi zafiyete uğratır'

  • A-
  • A
  • A+

Yasa dışı tütün ticareti nedeniyle devletin yıllık ortalama 12-15 milyar TL vergi kaybına uğradığını belirten Marka Koruma Grubu sözcüsü Aslıhan Aydınlık, yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara ilişkin hapis cezasının 5 Haziran’da TBMM Başkanlığına sunulan Torba Yasa ile 1 yıl daha ertelenmesi talebinin sektör ve devletin vergi kaybı açısından olumsuz sonuçları olacağını belirtti.

Torba Yasa olarak bilinen Bazı Kanunlarda ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 14. Maddesine göre, Tarım ve Orman Bakanlığından “yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara uygulanacak cezanın 2021 yılı temmuz ayına ertelenmesi” teklif ediliyor. Torba yasa ile makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine yasa dışı tütün doldurulmuş olarak satanlara uygulanacak ceza hükmünün Temmuz 2020’de uygulanması da teklif edildi.

Aydınlık: “Ceza ertelemesi esnafları zor durumda bırakacak, devletin vergi kaybını artıracak, tüketiciyi kontrolsüz ürünlere maruz bırakacak”

Torba Yasanın meclisten geçmesi halinde sarma sigara ile mücadeleye darbe vuracağını belirten Marka Koruma Grubu sözcüsü Aslıhan Aydınlık, “Yasa dışı tütün satışına uygulanacak cezaların herhangi bir gerekçe olmaksızın üçüncü defa ertelenmesinin, yasa dışı sarma tütün ticaretine karşı mücadelede zafiyet oluşturması kaçınılmaz. Türkiye’de yasa dışı tütün ticaretinin yasal pazarın neredeyse beşte birine eşdeğer olduğunu biliyoruz. Emniyet güçlerinin tüm kararlı mücadelelerine rağmen bu denli büyüklüğe ulaşan yasa dışı tütün pazarı, torba yasa ile ceza ertelemesinin kabul edilmesi halinde daha da büyüyecektir. Yasa dışı tütün ticareti nedeniyle devletin yıllık ortalama 12-15 milyar TL vergi kaybına uğradığını biliyoruz. Bu yasa ile devletin vergi kaybının daha da artacağını öngörebiliriz. Terör dahil olmak üzere her türlü yasa dışı faaliyete finansman sağladığı bilinen yasa dışı tütün ticaretinin büyümesi, sektörde yasal ürünler satan bakkallar gibi esnafları zor durumda bırakacak, devletin vergi kaybını artıracak ve tüketicileri kontrolsüz ürünlere maruz bırakacaktır. Diğer yandan, tütünün yasal kurallara uygun olmayan şekilde üreticiden alınması ve kayıt dışı olarak satışa sunulmasının önü cezanın ertelenmesiyle açılırken, makaron veya yaprak sigara kâğıdını içine kıyılmış tütün doldurulmuş olarak satanlar için öngörülen cezanın ertelenmemesi kendi içinde çelişki de barındırmaktadır. Bu şekilde yasa dışı tütünün kaynağına cezai herhangi bir yaptırım uygulamayıp, sadece zincirin sonunda yer alan kişilere yaptırım uygulanması, uygulanan yaptırımın şekli ve işlevsiz olmasına yol açmaktadır” dedi.

“Yasa dışı açık tütün hem ekonomi hem de sağlık için tehdit oluşturuyor”

Türkiye’deki toplam kaçak pazarının yüzde 70’inden fazlasını açık tütünün oluşturduğunu belirten Aslıhan Aydınlık, “Geçtiğimiz günlerde, Belçika’da bağımsız bir laboratuvarda, Türkiye’nin her bölgesinden yasa dışı olarak satılan açık tütünler arasından toplanan 12 adet numune üzerinde yapılan testlerde, sağlık açısından tehdit oluşturan pek çok madde bulundu. Çıkan sonuçlarda, bazı numunelerde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yasaklı listesinde olan maddelerin yanı sıra çok yüksek oranda kükürt kullanımı ile tarım ilaçlamasında kullanılan kimyasalların bulunduğu gözlendi” dedi.

2017 yılının Kasım ayında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yapılan değişiklikle; yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar ile ticari amaçla; makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlara, satışa arz edenlere, bulunduran ve nakledenlere üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilmesi karara bağlandı. Cezanın uygulamaya girme tarihi 2 kez ertelenerek Temmuz 2020 tarihine bırakılmıştı.

5 Haziran 2020 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan Torba Yasa olarak bilinen Bazı Kanunlarda ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 14. maddesi ise “yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara uygulanacak cezanın” Temmuz 2021 yılı tarihine ertelenmesini, makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine yasa dışı tütün doldurulmuş olarak satanlara uygulanacak ceza hükmünün ise Temmuz 2020’de uygulanmasını teklif ediyor.

 

Yorum Yazın

'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'

'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'

'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın

'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'

Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira

İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam

AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal

Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı

'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'

Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı

Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu

Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!

Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi

'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'

'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'

'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'

İBB davasında 5. celse başlamadan bitti

İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor

'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'

Oscar Ödülleri sahiplerini buldu

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

'Maddi sıkıntı çekiyoruz'

Yükleniyor

loading

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'

Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Bu savaşın tek kazananı Rusya'

'Amacımız, İran halkının boyunduruğu kırması'

'Bence savaş büyük ölçüde bitti'

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 26 17 3 6 23 57
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 26 14 5 7 17 49
5.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 26 12 8 6 14 42
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 26 9 11 6 -4 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
11.CORENDON ALANYASPOR 26 5 8 13 -4 28
12.TÜMOSAN KONYASPOR 26 6 11 9 -9 27
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 26 6 13 7 -8 25
14.KASIMPAŞA A.Ş. 26 5 12 9 -14 24
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 26 6 14 6 -18 24
16.İKAS EYÜPSPOR 26 5 14 7 -18 22
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 26 3 12 11 -28 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 26 4 17 5 -22 17