KÜLTÜR-SANAT
KÜLTÜR-SANAT HaberleriCumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi sanatseverlerle buluşuyor
Türk kadınının Cumhuriyet sayesinde kazandığı haklar ve akabindeki eşsiz başarıları Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi’yle bir kez daha katılımcılarla buluşuyor.
- A-
- A
- A+
Türk kadınının Cumhuriyet sayesinde kazandığı haklar ve akabindeki eşsiz başarıları Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi’yle bir kez daha katılımcılarla buluşuyor. Açık Holding’in Cumhuriyet’in 100. Yılına armağan olarak hazırladığı ve ilki İstanbul’da açılan sergi daha sonra Ankara ve Denizli’de sergilenmişti. Şimdi de Kurtuluş Savaşı’nda şehri olan Afyon’a konuk oluyor ve Türk kadının neler yapabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü’nde kapılarını açan olan sergi, Türk kadınlarının Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkını kazandığı 5 Aralık 2024 tarihine kadar Afyon Merkez’deki Millet Hamamı’nda sanatseverlerle buluşacak.

Kadınların Tarihteki İzleri Afyon’da Canlanıyor
“Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi”, Türk kadınının toplumsal hayattaki mücadelesini ve bu süreçteki kazanımlarını detaylı bir şekilde gözler önüne seriyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların eğitim, iş gücüne katılım, siyaset gibi birçok alandaki varlıkları, sergi aracılığıyla ziyaretçilerle paylaşılıyor. Muazzez İlmiye Çığ, Süreyya Ağaoğlu, Sabiha Gökçen gibi önemli isimlerin başarıları, serginin ilham kaynağı oluşturuyor. Atatürk’ün desteğiyle var olan kadınların, Cumhuriyet ile yükselen hikayeleri anlatılıyor ve imkansızlıklar içinde yaratılan imkanlar vurgulanıyor. Serginin Anadolu turundaki dördüncü durağının, Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir rol oynamış Afyon olması ise hem tarihi hem de kültürel açıdan büyük bir anlam taşıyor.
"Türk Kadınlarının Tarihsel Mücadelesine Işık Tutmaya Devam Ediyoruz”
Serginin küratörü Özlem Özdemir, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in Öncü Kadınları sergisinin, Türk kadınının Cumhuriyet ile kazandığı hakları ve bu açıdan dünyadaki pek çok ülkenin kadınlarından daha şanslı olduğumuzu vurgulaması açısından önemli bir proje olduğunu belirtti. Özdemir, "Geçtiğimiz yıl Açık Holding’in sahiplendiği bir proje olarak hayata geçirdiğimiz Cumhuriyet’in Öncü Kadınları Sergisi’ni farklı şehirlerde sanatseverlerle ve özellikle de kadınlarla buluşturmanın gururunu yaşıyorum. Afyon Belediyesi Başkanı Burcu Köksal’ın ev sahipliği ve TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer’in de desteğiyle bu tarihi kente getirdiğimiz sergimiz; geçmişten günümüze kadınların sadece toplumsal mücadeleleriyle değil her alanda ne kadar önemli bir yer edindiklerini vurgulamayı hedefliyor. Sergi; sadece tarihsel bir yolculuk sunmakla kalmayıp, aynı zamanda günümüzde kadın hakları mücadelesinin önemini hatırlatıyor. Türk kadınlarının tarihsel mücadelesine ışık tutmaya devam ederken, toplumsal eşitlik ve özgürlük yolunda verilen mücadeleyi de selamlıyor,” dedi.

Özdemir, ayrıca serginin özellikle 25 Kasım’da Kadına Yönelik Uluslararası Şiddetle Mücadele Günü'nde açmayı seçtiğinin altını çizerken; kadınların haklarıyla ilgili farkındalığı artırmasını ve günümüzde kadın mücadelesinin ilhamını, bize yol açan ilk kuşak kadınlardan almasına da katkı sunmasını dilediğini belirtti.
Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı
54 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı
'Türkiye’nin gri listeye girme riski yok'
'Sporla İç İçe Bir Yaşam Merkezi Kuruyoruz'
Şanlıurfa'da 50 ton bozuk tavuk eti ele geçirildi
MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu gözaltında
Karadeniz'de Türk tankerine drone isabet etti!
'Taşınmaz beyanı böyle yapılır'
24 ilde IŞİD operasyonu!
Başsavcılık Murat Kapki’nin dilekçesini talep etti
'Hukuk güvenliği açısından alarm veren bir ülkeyiz'
İşsizlik Avrupa'nın 2,4 katına ulaştı
'Riyad bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmadı'
NYT dünyanın en güçlü ordusunun çaresizliğini yazdı
Akaryakıtta KDV yüzde 1’e insin, asgari ücret 3 ayda bir güncellensin
Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadelere sıkı denetim
Doğal gaz ve elektriğe zam sinyali
İran, Trump'ın 15 maddelik ateşkes planını reddetti
AK Part ve MHP seçmeninden gelen 'kötüye gidiş' itirafı
Resul Emrah Şahan açıklamıştı, İzni Bakanlık'tan almışlar
Galatasaray'ın eski başkanı Burak Elmas gözaltında
'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'
'Şirketler kapandı binlerce kişi işsiz kaldı'
Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi
'Türkiye ateş çemberinin ortasında'
'Baskıyla ifade verdim, 2 milyon dolar rüşvet istendi'
'Nevruzu bahane eden alçaklar cevabını alacak'
Akın Gürlek'in tapu kayıtlarını inceleyen şüpheli tutuklandı
Belgeleri bana değil AK Parti genel başkanına götürün
İran Türkiye'ye gaz akışını kesti
Yükleniyor






