802-508-7352

Depremin 2. yılında bir müteahhit hariç kimse olası kasttan ceza almadı

6 Şubat depremlerinin ardından açılan davalarda adalet arayışı sürüyor: Sanıkların çoğu "bilinçli taksir" suçundan ceza alırken, "olası kast" suçlamasıyla mahkum edilen tek müteahhit Hasan Alpargün oldu.

Depremin 2. yılında bir müteahhit hariç kimse olası kasttan ceza almadı

11 kentte büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti. Depremlerde, 53 bin 725 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Depremde yakınlarını kaybeden aileler, adalet arayışlarını sürdürüyor.

Depremde yakınlarını kaybedenler, sanıkların “Olası kast” suçlamasıyla yargılanmasını talep ederken, şu ana kadar sadece Adana Alpargün Apartmanı’nın müteahhidi Hasan Alpargün’e “Olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezası verildi.

Diğer deprem davalarında müteahhitler, 8 yıl ile 21 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları aldı. Birçok davada sanıklara “İyi hal indirimi” uygulandı ve bazı sanıklar da beraat etti. Gaziantep’te 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı’nda kolonu kesmekten yargılanan mağaza sahibi 3 sanık, “Delil yetersizliği” gerekçesiyle beraat etti. Aileler karara, “Adaleti paralarıyla satın aldılar” diye isyan etti.

İŞTE KARAR ÇIKAN O DAVALAR:

Gaziantep’te altı bloklu Ayşe-Mehmet Polat Sitesi’nin dört bloğunun yıkılması sonucu 134 kişi yaşamını yitirdi. Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 17 Ocak 2025’te görülen karar duruşmasında, müteahhit ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay’a “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Aynı suçtan yargılanan mimari proje müellifi Altan Bayhan da 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, iki sanığa da “İyi hal indirimi” uygulamadı.

105 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE ÖNCE 21 YIL SONRA TAHLİYE

Osmaniye’de Bilge Sitesi’nin yıkılması sonucu 105 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi de yaralandı. Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8 Ocak 2025’te görülen karar duruşmasında binanın inşa edildiği dönemde İmar Müdürlüğünde görev yapan eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, o dönem İmar Müdürlüğü’nde görevli Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a, “Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 21 yıl hapis cezası verildi. Osmaniye 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 yıl hapis cezası alan Kadir Kara, Sevinç Ayşe Argun ve Haluk Koç’un tahliye edilmesine karar verdi. Kadir Kara’nın sosyal medya hesabında, tahliye kararını veren mahkeme başkanıyla fotoğrafı ortaya çıktı. Aynı davada, müteahhitler Mustafa İpek ve Faruk Pilge’ye ise “Basit taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 8 yıl hapis cezası verildi ve iki sanık adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Aileler kararı isninaf mahkemesine taşıdı.

100 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 17 YIL, 6 AY

Diyarbakır’da Hisami Apartmanı’nın yıkılması sonucu 100 kişi yaşamını yitirdi, 32 kişi yaralandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Eylül 2024’te görülen karar duruşmasında, müteahhitler Mehmet Ali Korkut ve Mehmet Meşe ile arsa sahipleri Nurettin Özcan ve Ahmet Özcan, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 17 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanık Meşe’nin ise sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar verildi.

OLASI KASIT SUÇUNDAN İLK HAPİS CEZASI

Adana’da Hasan Alpargün Apartmanı’nın yıkılması sonucu 96 kişi hayatını kaybetti. Binanın müteahhidi ve teknik uygulama sorumlusu Hasan Alpargün, 6 Şubat 2023’te KKTC’ye kaçtı ve yakalanarak Adana’ya getirildi. Alpargün, gözaltına alındığı sırada gazetecilerin “Yaptığınız binanın çökmesiyle 96 kişi öldü, ne diyeceksiniz” sorusuna, “Mukadderat” diye yanıt verdi. Alpargün, 13 Şubat 2023’te tutuklandı. Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Eylül 2024’te görülen karar duruşmasında sanık Hasan Alpargün hakkında, “Olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına hükmedildi. Bu, deprem davalarında şu ana kadar verilen en yüksek ceza oldu.

72 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 18 YIL, 5 AY HAPİS

Adıyaman’da Grand İsias Otel’in yıkılması sonucu KKTC’li öğrencilerin ve tur rehberlerinin de aralarında bulunduğu 72 kişi yaşamını yitirdi. KKTC’li öğrencilerin aileleri, 17 Nisan 2024’te Ankara’ya gelerek dava sürecinden “Emsal karar” çıkması için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü. Görüşme sonrası ANKA Haber Ajansı’na özel açıklamada bulunan aileler, “İsias, Türkiye’de emsal bir dava olacak. Bir emsal karar çıkacak ve çocuklarımızı kaybetmemizin bedelini katiller ödeyecek” dedi. Bu süreçte aileler, KKTC’de İsias Otel davasındaki sanıkların “olası kasttan” ceza alması gerektiğini belirterek ”Adalete ışık tut” yürüyüşleri gerçekleştirdi.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Aralık 2024’te görülen karar duruşmasında İsias Otel'de yakınlarını kaybedenler, “Olası kast cezasını verin ki başkalarının çocukları ölmesin” dedi. Mahkeme heyeti, otelin sahibi Ahmet Bozkurt’a “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verdi. Heyet, aynı suçtan mimar Erdem Yıldız’a 18 yıl 5 ay 7 gün, Mehmet Fatih Bozkurt’a 17 yıl 4 ay 28 gün, fenni mesul Hasan Aslan’a 16 yıl 4 ay 20 gün, fenni mesul Halil Bağcı’ya 7 yıl 16 ay, inşaat mühendisi Mehmet Göncüoğlu’na ise 7 yıl 16 ay ceza verdi. Heyet sanıklara “iyi hal indirimi” de uyguladı. Öte yandan sanıklardan Bilge Açık, Efe Bozkurt, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un beraatine karar verildi. Duruşma çıkışı açıklama yapan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, İsias Otel davasında verilen kararı istinafa taşıyacaklarını açıkladı.

69 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 14 YIL 5 AY HAPİS

Kahramanmaraş’ta Güneşli Kocabaş Sitesi 7. bloğun yıkılması sonucu 69 kişi yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Ekim 2024’te görülen karar duruşmasında binayı yapan şirketin ortaklarından Ökkeş Say, Ökkeş Kır, statik proje müellifi Ali Taş’a, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 14 yıl 5 ay 10 gün, şantiye şefleri Abdullah Üren ve Kerim Sönmez, statik proje ve uygulama denetçisi Abdulkadir Tatar, yapı denetim firması yetkilisi Mücahit Kar ve yapı denetim firmasında denetçilik yapan Tebernuş Özyurt’a ise “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi. Binayı yapan şirketin ortaklarından Ahmet Say ise beraat etti.

60 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 16 YIL, 3 AY

Diyarbakır’da Yoldaş Apartmanı’nın yıkılması sonucu 60 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi de yaralandı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Eylül 2024’te görülen karar duruşmasında Sadullah Yoldaş, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

51 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 16 YIL, 8 AY HAPİS! 3 SANIĞA BERAAT

Gaziantep’te 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili dava Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 Temmuz 2024’te karara bağlandı. Sanıklar, apartmanın altındaki mobilya mağazası sahipleri Faik Öğüt, Eyüp Öğüt, Nejdet Alpay “delil yetersizliği” nedeniyle beraat ederken, sanık fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan’a “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 20 yıl hapis cezası verildi. Heyet, sanık Yurtyapan’a verilen cezada “indirim” uygulayarak 16 yıl 8 aya çevirdi.

Heyet, firari sanık müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever’in dosyasının ayrılmasına hükmetti. Furkan Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler karara, “Adaleti parayla satın aldılar”, “Canlarımızı kaç paraya satın aldınız?”, “Sizin yüzünüzden mezara gidemiyoruz” sözleriyle tepki gösterdi. Mağdur aileler, 3 sanığa verilen beraat kararını İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.

49 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 12 YIL 2 AY HAPİS

Kahramanmaraş’ta Melike Hanım Apartmanı’nın yıkılması sonucu 49 kişi yaşamını yitirdi. Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Ocak 2025’te görülen karar duruşmasında apartmanın statik proje müellifi ve fenni mesulü Sıtkı Okumuş’a, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 12 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi, arsa sahibi Adnan Bektaşoğlu ise beraat etti.

48 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 13 YIL, 4 AY HAPİS

Kahramanmaraş’ta 48 kişiye mezar olan Serdarbey Apartmanı’nın yıkılmasıyla ilgili davada da Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Ekim 2024’te karar çıktı. Müteahhit Ali Serdar Kazancı, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı.

38 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 16 YIL, 3 AY HAPİS

Gaziantep’te Emek Apartmanı’nın yıkılması sonucu 38 kişi yaşamını yitirdi. İslahiye Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Aralık 2024’te görülen karar duruşmasında dönemin AK Partili Nurdağı Belediye Başkanı da olan müteahhit Ökkeş Kavak’ın dahil olduğu 5 sanığa “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Diğer iki sanığa da aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedildi.

38 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 13 YIL,4 AY

Diyarbakır’da 38 kişinin öldüğü, 37 kişinin yaralandığı Dündar Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin dava Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 20 Mayıs 2024’te görülen karar duruşmasında müteahhitler İlhami Dündar ve Sercan Erbey hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 13 yıl 4’er ay hapis cezasına hükmetti. Sanık arsa sahibi Seydo Bozkaya’nın ise beraatine karar verildi.

34 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 18 YIL

Şanlıurfa’da Osman Ağan Apartmanı’nın yıkılması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi de yaralandı. Şanlıurfa 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 Şubat 2024’te görülen karar duruşmasında müteahhit Müslüm Demir’e, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan verilen 21 yıl 9 ay hapis cezası “indirim” uygulanarak 18 yıl 1 ay 15 güne çevrildi.

19 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 10 YIL

Kahramanmaraş’ta 19 kişiye mezar olan Damla Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüelen davada ise 28 Haziran 2024’te karar çıktı. Fenni mesul Yusuf D’nin “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 8 yıl 10 ay 20 gün, statik proje müellifi Güngör Ç’nin de aynı suçtan 10 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verildi.

14 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE 9 YIL, 5 AY

Kahramanmaraş’ta 14 kişinin hayatını kaybettiği Arıkan Otel’in yıkılması sonucu açılan davada, Kahramanmaraş 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 13 Aralık 2025’te karar verildi. Yapı sahibi Adnan Arıkan, “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan 9 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası aldı. Statik proje müellifi Osman Polat Yalçın’a da aynı suçtan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verildi. Heyet, mimari proje müellifi Ahmet Şekkeli’nin ise cezai ehliyeti olmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.

Öte yandan bölgede depremzedeler konteyner ve çadırlarda yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

 


Arsa yatırımları düştü, konut satışları yükseldi

Trump 3 haftada dünyayı krize sürükledi!

RTÜK’ten haber bültenleri için yeni açıklama

Önüne geleni tutuklayan bu yargı sana tuzak kuruyor

Artık mızrak çuvala sığmıyor

Konya'da milyonlarca TL değerinde makaron ele geçirildi

Gazze'ye yaptıklarını Türkiye'ye de yapabilirler

Burger King açılışına katılan AK Partili ilçe başkanı istifa etti

TÜVTÜRK para basıyor

Dervişoğlu'ndan cezaevi'ndeki Özdağ ve Toktaş'a ziyaret

Antalya'da yunus polisi hayatını kaybetti

Hamas'ı ortadan kaldıracağız

Yeni düzenlemeyle hakim kararı olmadan arama yapılacak

1475 yıla kadar hapisle yargılanan müteahhit tahliye edildi

İstanbul’da kiralar rekor kırdı

Hilal Saraç, Erdoğan ve Bahçeli'ye hakaretten tutuklandı

Metin Cihan’ın X hesabı Türkiye'den erişime kapatıldı

BirGün gazetesi yöneticilerine gözaltı

Manisa'da halı fabrikasında yangın

Erdoğan aday olamaz, kenara çekilmeli

6.5 milyon taşıt için akaryakıtta yeni dönem!

Gisele Bündchen 44 yaşında anne oldu

Yavuz Sultan Selim Köprüsü çıkışında TIR alev topuna döndü

'Yol arkadaşınızın size ihanet etmemesi gerekir'

Filistin’deki direnişin meşruiyetini sorgulamak...

Şişecam, İtalya'daki üretimine ara verdi

Ölüm Oteli Grand Kartal kaçak çıktı!

Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız

300 işletmenin 51'i turizm işletme belgesiz, 19'u ruhsatsız çıktı!

Kapalıçarşı’da vurgunu öğrenciler üzerinden yapmışlar

Yükleniyor

Trump 3 haftada dünyayı krize sürükledi!

Hamas'ı ortadan kaldıracağız

İsrail tünelleri gaz odası yaptı

ABD, İsrail’e 7,4 milyar dolarlık silah

Gazze, ABD'ye devrediliyor

Trump’ın açıklamaları bölgedeki gerginliği artıracak

ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak

9 ülke İsrail'e yaptırım uygulayacak

Yasadışı göçmenleri sınır dışı etme sürecindeyiz

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının maliyeti 42 milyar dolar

Gisele Bündchen 44 yaşında anne oldu

Zeynep Alkan Survivor'a veda etti

Christen Goff, moda dünyasına döndü

Seda Bakan kırmızı süper minisiyle olay oldu

Lottie Moss erotik pozlar vermeyi bıraktı

Bir erkekle her gece aynı yatağa girmek istemiyorum

'Kutuplaşıyoruz, yine bir seçime hazırlanıyoruz'

Kombi bakım arızasıyla Pervin Bağdat'ı dolandırdılar

Aslı Bekiroğlu aradığı aşkı buldu

Afra Saraçoğlu sosyal medyayı salladı!

6.5 milyon taşıt için akaryakıtta yeni dönem!

Araç alım-satımında yeni dönem bugün başladı

UTTS'de resmi hesap bile 3 kat vergiyi açığa çıkardı

Otomotiv pazarından daralma sinyali geldi

Alman otomotiv devi Türkiye'den çekildi

Otomobile talep düşerken, fiyatlar azalmaya devam etti

Yeni Opel Grandland Türkiye’de!

Çin menşeili otomobillere ek gümrük vergisi

Zamlı MTV oranları belli oldu

Engellilere ÖTV'siz araç satışında yeni düzenleme

Taburcu ettikleri hasta tekerlekli sandalyede can verdi

'Kanser Olmak İstemiyoruz'

Grip vakaları rekor seviyeye ulaştı

Kanser kaderimiz değil

Kovid-19 Vuhan'daki laboratuvardan sızdı

Bakanlık 6 markayı daha ifşa etti

Fransa Türk kuru üzümlerini geri gönderiyor

‘Türkiye’nin Sağlık Ödülleri’ sahiplerini buldu

Sağlıkta katılım payına yüzde 650'lik zam

2024 yılında AB’ye ihracatta 94 yasaklı madde tespit edildi

RTÜK’ten haber bültenleri için yeni açıklama

Metin Cihan’ın X hesabı Türkiye'den erişime kapatıldı

BirGün gazetesi yöneticilerine gözaltı

Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız

'Başarının yolu, küçük adımlarla büyük hedeflere ulaşmaktan geçer'

Bülent Çavuş'tan Yargıtay’ın Pınar Gültekin kararına tepki

Basın dünyasının usta ismi Serkan Candaş

TRT’de neler oluyor

RTÜK yine muhalif kanallara ceza yağdırdı!

‘Yargı niye sert bir tutum içine girdi?..’

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 21 18 0 3 32 57
2.Fenerbahçe 21 16 2 3 33 51
3.Samsunspor 22 13 5 4 13 43
4.Eyüpspor 21 11 4 6 15 39
5.Beşiktaş 21 9 4 8 10 35
6.Göztepe 21 10 7 4 13 34
7.İstanbul Başakşehir 21 9 7 5 9 32
8.Kasımpaşa 21 6 5 10 -3 28
9.Alanyaspor 21 7 7 7 -3 28
10.Rizespor 21 8 10 3 -10 27
11.Trabzonspor 20 6 6 8 10 26
12.Gazişehir Gaziantep 21 7 9 5 -3 26
13.Antalyaspor 21 7 10 4 -16 25
14.Konyaspor 22 6 10 6 -7 24
15.Sivasspor 22 6 11 5 -11 23
16.Kayserispor 21 4 9 8 -19 20
17.Bodrum FK 21 4 13 4 -14 16
18.Hatayspor 22 1 14 7 -19 10
19.Adana Demirspor 21 2 17 2 -30 5