Binlerce yıldır var olan medeniyetlere geleneksel olarak Çin, Mısır ve Mezopotamya denir. Ama gezegende en uzun süredir hangisi vardı?
Tarihçilere göre hangi uygarlığın en uzun ömürlü olduğu sorusu birkaç nedenden dolayı çok zor. Bilim adamları, neyin medeniyet olarak adlandırılacağı ve medeniyetin başlangıcını ve sonunu ne zaman saymaya başlayacağı konusunda hala bir fikir birliğine varamadılar. Öte yandan, birçok uygarlık yabancı işgalci dönemlerini atlattı. Bu nedenle, böyle bir medeniyetin sürekli gelişime sahip olup olmadığı açık değildir. Bilim adamları, dikkate alınması gereken başka bir faktör olduğunu söylüyor. Şu veya bu medeniyetin kültürü her zaman başından sonuna kadar aynı kalmamıştır.
ABD Harvard Üniversitesi'nden Rowan Flad'a göre, artık gezegendeki en uzun ömürlü olarak kabul edilebilecek olanın Çin uygarlığı olduğuna inanılıyor. Eski Çin'de olduğu gibi, neredeyse aynı yazı ve neredeyse aynı gelenekler bugüne kadar korunmuştur. Bu nedenle tarihçiler, Çin uygarlığının 5.000 yıldan fazla bir süredir var olduğuna inanıyor. En azından ilk yazı ve ilk şehirler yaklaşık 5200 yıl önce burada ortaya çıktı.Ancak bazı bilim adamları, modern Çin'in eski Çin medeniyetiyle ilişkilendirilemeyeceğine inanıyor ve beş bin yıldır kesintisiz olarak var olduğunu savunuyorlar. İrlanda'daki University College Cork'tan Julia Schneider'e göre günümüz Çin'i, son imparatorluk hanedanının sona erdiği 1911'den önce var olan Çin'den farklı. Üstelik Çin'in yeni tarihi, 1949'da Komünistlerin zaferiyle başladı.
Ancak buna rağmen Çin uygarlığı diğer tüm eski uygarlıklardan daha uzun sürdü. Burada bir sorun olmasına rağmen, Schneider inanıyor. Çin'de yaşayan ve çoğu zaman kültürel farklılıklara sahip olan farklı etnik gruplar tek bir medeniyet olarak kabul edilebilir mi? Bu soru açık kalır.
Eski Mısır ve Eski Mezopotamya medeniyetlerine gelince, artık genel olarak en uzun ömürlü medeniyetler podyumunda ikinci ve üçüncü basamaklarda olduklarına inanılıyor. Tarihçiler, eski Mısır'daki ilk firavunların saltanatının başlangıcından ve Hristiyanlığın burada ana rolü oynamaya başlamasına kadar geçen süre göz önüne alındığında, toplamda yaklaşık 3.500 yıl geçtiğine inanıyorlar. Ancak Mısır yabancı işgalciler tarafından fethedildi, dolayısıyla bu medeniyetin gelişiminde sürekli kabul edilip edilemeyeceği sorunu da var.
Mezopotamya'ya gelince, tarihçiler yazının, özellikle de ilk şehirler ve din olan Sümerce'nin burada MÖ 3200 civarında ortaya çıktığına inanıyorlar. Bilim adamları, bu uygarlığın çeşitli biçimleriyle sonunun MS 3. yüzyılda geldiğini söylüyor. Yani toplamda yaklaşık 3400 yıl sürdü.