Ekonomi 5 yılda 1 trilyon doların üzerine çıktı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son 5 yıllık süreçte Türkiye ekonomisinin 238 milyar dolardan 1 trilyon 322 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bakan, bu açıklamayı Gaziosmanpaşa'da düzenlenen bir toplantıda yaptı.

Ekonomi 5 yılda 1 trilyon doların üzerine çıktı
  • A-
  • A
  • A+

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin son 5 yılda kaydettiği ekonomik büyüme hakkında önemli veriler paylaştı. Bakan Bolat, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) toplantısında yaptığı konuşmada, Türk ekonomisinin geldiği noktaya vurgu yaptı.

Toplantıda konuşan Bolat, ekonominin lokomotifi olan esnaf ve sanatkarların üretimden tüketime, istihdamdan sosyal hayata kadar üstlendikleri çok yönlü roller olduğunu, toplumun bugünü ve geleceği açısından büyük katkılar yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de 2 milyon 270 bin kayıtlı esnaf ve sanatkar olduğunu belirten Bolat, "Onların bağlı olduğu yaklaşık 3 bin esnaf odamız var. 82 birlik, 13 federasyon ve TESK var." açıklamasında bulundu.

İstanbul'da 281 bin esnaf ve sanatkar, 153 oda ve iki birliğin bulunduğunu dile getiren Bolat, Türkiye'nin yılda reel yüzde 5,3 oranında büyüdüğünü ve pandemi döneminden başlayarak son 5 yıllık çalkantılı dünya şartlarında bile aynı oranda büyümeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Dünya ortalamasının iki katı bir büyüme olduğunu ifade eden Bolat, "Son 5 yılda dünya yüzde 2,8 büyürken, 238 milyar dolarlık Türk ekonomisini 1 trilyon 322 milyar dolara taşıdık." dedi.

"BU YIL TÜRK EKONOMİSİ 1,4 TRİLYON DOLARI AŞACAK"

Bu yıl Türk ekonomisinin 1,4 trilyon doları aşacağına işaret eden Bolat, şunları kaydetti:

"Kişi başına milli geliri 3 bin 608 dolardan aldık, bu yılın birinci çeyreğinde 15 bin 971 dolara taşıdık. Yıl sonuna kadar inşallah 17 bin dolar rakamına yükselteceğiz. Genel ticaret rakamımız 60 trilyon lira ve bunun 6'da biri perakende ticaret 10,5 trilyon lira. Esnaflar, şirketler, perakende sektöründeki paydaşlar 10,5 trilyon liralık ticareti paylaşıyorlar. 36 milyar dolar mal ihracatı olan bir ülkeydik 2002 yılında. Geçen ay 269,5 milyar dolara çıkardık. Hizmet ticaretini ise 115 milyar dolara çıkardık. Geçen yıl 375 milyar dolar toplam ihracata ulaştık. Bu yıl 390 milyar doları yıl sonunda hep birlikte aşacağız. 600 milyon doları aşan esnaf ihracatından da gurur duyuyoruz. Orada da hedefimiz yakın gelecekte 1 milyar dolar. İstihdam sayımızı 19 milyon kişiyle devraldık 2002'de. 32 milyon 600 bine çıkardık. Esnaflarımızın, sanayicilerimizin, KOBİ'lerimizin, tacirlerimizin, hepsinin bu başarılarda büyük payları var."

Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık yaptığı bütün hükümetler ve cumhurbaşkanlığı kabinelerinde esnafla alakalı her zaman gelişen, ilerleyen yapıcı önerilere açık olduklarını ve çoğunu da gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bolat, "1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2024 arasında 1 milyon 585 bin kuruluş tescil işlemi var. Telkin dediğimiz kapama işlemi 585 bin. Yani 1 milyon artı var. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle 184 bin 678 tescil işlemi yapılmış. Telkin kapama işlemi 65 bin 883, 1'e 3 olumlu seyrediyor." dedi.

Esnafın finans ihtiyaçlarını karşılamak için katkı yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bolat, "Anadolu'da gittiğimiz yerlerde bazen ticaret, sanayi odası başkanlarından şöyle sitemler alıyoruz. Esnaflara finans desteklerini rahatça, bolca veriyorsunuz. Bizim burada da şirket sahipleri kapatıyor. Şahıs işletmesi kuruyorlar. Esnaf odalarının sayısı yükseliyor. Bizim ticaret odalarının sayısı küçülüyor diye nazire yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

Usta girişimci ve genç girişimcileri desteklemek için faizsiz finans desteği sağlandığını belirten Bolat, "Burada da 187 milyon lira bir finansman imkanı yine Ticaret Bakanlığınca Halk Bankası üzerinden sağlandı." diye konuştu.

Bakan Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada bankalar, kredi miktarı üzerinden bloke yapıyorlardı. Yüzde 19'du; bu rakam yüzde 3,5'e düşürüldü. Kefalet kullandığında yüzde 6'ya düşürüldü. 2002 yılına kadar bütçeden, hazineden esnaflarımıza bu finansman destekleri için yüzde 50'lik sübvansiyon hükümetimiz tarafından üstlenildiğinden. Bu rakam 50 milyon liraydı ama bizim dönemimizde 80 milyar liralık bir sübvansiyon bu şekilde yapılmış oldu. Esnafa hep destek tam destek diyoruz. Esnafa destek ekonomiye destek diyoruz. Bunun için de Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) kuruldu. ESBİS sayesinde sicil ve oda işlemlerinin elektronik ortama taşınması sağlandı. Bu noktada Kayseri, Bursa, Bolu, Uşak, İstanbul, Trabzon illerinde KOBİ'lerimize üretim yeri, sergi yeri, gerekli iş yerlerinin yapılması için TOKİ imkanlarından faydalanılması desteği verildi."

Yorum Yazın

Mustafa Destici'den 'Diyanetin Miras' hutbesine destek

Çocuk nüfusu Cumhuriyet tarihinin en düşüğünde

Altın varaklı avukat Cem Duman gözaltında

İstanbul'un Kurtuluşu Onur Ödülleri

Hızır Paşa gibi zulmedenlerin safına geçenler olabilir ama yol yolcudan uludur

Fiyatı dünya ortalamasında olan benzin Türkiye’de neden cep yakıyor?

TMMOB Başkanı’ndan kritik deprem uyarısı

'Acı 26 yıldır dinmedi'

'Anayasa’nın ilk 4, 42. ve 66. maddeleri kırmızı çizgimiz'

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

İstanbul'da kira artışları yaşam biçimini etkiliyor

Burdur'da da ekmeğe zam

Mehmet Metiner’den Diyanet’e Kürtçe hutbe çağrısı

Çok sayıda başkan ve milletvekili CHP'den kopmak üzere

'Türk diasporası artık beyin göçü değil, beyin gücü'

Vatandaşların ödediği vergiler faize gitti

'Sonbahar iki ay, yaz beş ay oldu'

Orgeneral Kemal Yeni göreve başlamadan emeklilik istedi

7'den büyük bir depremde İstanbul çok ciddi şekilde etkilenecek

Kadının Görünmeyen Gücü ve Çocukların Gülüşü İçin...

'Nedim Şener sıkletim değil'

Tasfiye edilecek alacaklar 211 milyar lirayı aştı

Biri kuruyor biri bozuyor halleri sona ermeli

Trump ve Putin 7 yıl sonra bir arada

Ekonomi 5 yılda 1 trilyon doların üzerine çıktı

Enflasyon beklentisi yine yukarı yönlü!

Ümraniye TEM'de servis aracı devrildi

AVM otoparkında 8 araç alevlere teslim oldu

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

1+0 daire yasağı 8 yıl sonra kaldırıldı

Yükleniyor

Trump ve Putin 7 yıl sonra bir arada

ABD Başkanı Trump acil durum ilan etti

Almanya'dan İsrail'e silah ambargosu

Trump-Rusya soruşturması yeniden gündemde

Netanyahu Gazze’yi topyekûn işgal etme kararı aldı

Trump, rakamları beğenmedi istatistik başkanını kovdu

Biz İsrail ya da İran değiliz

New York'ta köpekler artık yasal olarak aile üyesi sayılacak

Brüksel mahkemesinden İsrail'e askeri sevkiyat yasağı

İsrail, Suriye de Cumhurbaşkanlığı sarayı ve genelkurmay binasını vurdu

Aslı Sümen pozlarıyla sosyal medyayı salladı

'Evli oyuncunun tacizine uğradım'

Ebrar Karabakan tatilin tadını çıkarıyor

Pelin Akil bikinisiyle poz verdi!

Zeynep Bastık mankenlere meydan okudu

Özgü Kaya'dan iddialı paylaşımlar

Demet Özdemir üstünü çıkarıp arkasını döndü

Şahin'den havuz kenarında üstsüz poz!

Mine Tugay da soluğu yaz tatilinde aldı

Özgü Kaya sarı bikinisiyle tatilin keyfini çıkarıyor

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

Ford CEO'sundan BYD'yi endişelendirecek duyuru

BYD, Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

Otomobilde ek vergi talep eden bayilere 684 bin TL ceza

Togg fiyatlarına ÖTV zammı

Sigaraya 1 ayda ikinci zam

Türkiye yatırım cazibesini kaybetti...

Akaryakıt ve taşıt vergilerine yeni düzenleme

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

'Her 10 üründen 6'sında pestisit kalıntısı var'

Antidepresan kullanımı yüzde 67 arttı

Denizli Devlet Hastanesi'nde tavan çöktü

'Esrar yerine kenevir demek durumu masumlaştırmıyor'

Yüzlerce paket küflenmiş tost peyniri bulundu

Türk markalı zeytinyağında kanserojen madde alarmı

Sıcak Çarpması Hayati Tehlike Oluşturabilir!

Kozmetik ürünlerinde astım riski yüzde 47 artıyor

Enerji içecekleri tehlike saçıyor

Gazeteciye Saldırıda Bir Tutuklama Daha

Psikeart 'dalya' dedi 

Dijital Sesin Yeni Adresi

Flash Haber TV satışa çıkarıldı

TMSF, Ekotürk'e el koydu

'Yerel Basının Susturulması, Milletin Nefesinin Kesilmesidir'

Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına erişim engeli kararı

Yerel Medya Can Çekişiyor

'Eleştiri, teröre yardım sayılmaz'

CHP neye alet edilmek isteniyor?

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 2 2 0 0 6 6
2.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
3.Konyaspor 1 1 0 0 3 3
4.Göztepe 1 1 0 0 3 3
5.Antalyaspor 1 1 0 0 1 3
6.Trabzonspor 1 1 0 0 1 3
7.Kayserispor 0 0 0 0 0 0
8.Alanyaspor 0 0 0 0 0 0
9.Fenerbahçe 0 0 0 0 0 0
10.Beşiktaş 0 0 0 0 0 0
11.İstanbul Başakşehir 0 0 0 0 0 0
12.Gençlerbirliği 1 0 1 0 -1 0
13.Kasımpaşa 1 0 1 0 -1 0
14.Kocaelispor 2 0 2 0 -2 0
15.Eyüpspor 1 0 1 0 -3 0
16.Gazişehir Gaziantep 1 0 1 0 -3 0
17.Fatih Karagümrük 1 0 1 0 -3 0
18.Rizespor 1 0 1 0 -3 0