Ekrem Bey’in kaçma şüphesi olsa en çok Tayyip Erdoğan’ın işine yarar

İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Silivri'deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti.

Ekrem Bey’in kaçma şüphesi olsa en çok Tayyip Erdoğan’ın işine yarar
  • A-
  • A
  • A+

İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Silivri'deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Dervişoğlu, tutuklama gerekçesi olarak gösterilen “kaçma şüphesine” tepki gösterdi.

Dervişoğlu, “Sayın Ekrem İmamoğlu’nu kaçma şüphesiyle tutukluyor örneğin. Sayın İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı, Sayın Tayyip Erdoğan'ın da rakibi. Böyle bir durumda zaten Ekrem Bey’in kaçma şüphesi söz konusu olsa, bu en çok Tayyip Erdoğan’ın işine yarar. Yani kaçsa da kurtulsam diye bir temennisi vardır zaten Sayın Erdoğan’ın,” ifadelerini kullandı.

Tutukluluk sürecini “haksız uygulama” olarak nitelendiren Dervişoğlu, “Tutuklama bir tedbirdir. En zor şartta, en son alınacak bir tedbirdir. Bir insanın özgürlüğünden mahrum bırakılması kabul edilebilir bir durum değil,” dedi.

Cezaevi nakillerine ve kadın tutukluların yaşadığı zorluklara da değinen Dervişoğlu, “Bunları bir haksızlık olarak, zulüm olarak telakki ediyorum. Cezaevi nakillerinin ne anlama geldiğini, ne tür acılar yarattığını yakinen şahit olmuş birisi olarak söylüyorum,” diye konuştu.

İddianame olmadan yürütülen süreci de eleştiren Dervişoğlu, “Gizli sanıkların beyanları üzerinden birtakım işlemler yapılıyor. Bir kısım tutukluların itirafçı olmaya zorlandıklarına dair duyumlar alıyoruz. Bu da çok kabul edilebilir değil,” dedi.

“Adalet zedelenirse toplumda zedelenmeyecek hiçbir müessese kalmaz” diyen Dervişoğlu, hükümete çağrıda bulundu: “Bu zulmü durdursunlar. Yapılması gereken budur.”

Ali Sukas’a yönelik suçlamalara da değinen Dervişoğlu, “Ali Sukas benim kardeşimdir. Hayatının her dönemine kefilim. Ona yöneltilmiş ithamların onun üzerine yapışabilmesi ihtimali dahi yoktur. Onun karakterinden kaynaklı özelliklerini de kamuoyuyla paylaşmakta fayda görüyorum,” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sırasında cezaevi önünde karşılaştığı bir habere de atıf yapan Dervişoğlu, “Bir meczup, deli olduğu iddia edilen birisi Sayın Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanmış. Eğer tutuklamak için bir sistem meczupların ve delilerin peşinde koşuyorsa, bugün Silivri’de bunca akıllının tutuklanıp buraya doldurulması da doğal bir sonuçtur,” dedi.

MHP ile DEM Parti’nin bayramlaşma sırasında geçen “demli çay” diyaloguna ilişkin soruya ise Dervişoğlu, “Değerlendirmeye değer bulmuyorum. Yani kusura bakmayın. Kim ne içiyorsa içsin. Ben biliyorum onları neyle demlendiklerini,” yanıtını verdi.

Dervişoğlu'nun açıklamalarının tamamı şu şekilde:

"Geçen bayramda da biliyorsunuz buradaydım. Yine Silivri’de bir kısım tutukluları ziyaret ettim. Bu kapsamda Sayın Ekrem İmamoğlu’nu, Sayın Ümit Özdağ’ı, gençlik yıllarından arkadaşım Sayın Ali Sukas’ı ziyaret ederek kendileriyle uzun sayılabilecek bir zaman diliminde görüş alışverişinde bulunduk.

Biliyorsunuz, Sayın Ümit Özdağ’ın 11 Haziran’da bu kampüs içinde duruşması yapılacak. Dilerim ve umarım ki o gün kendisi için özgürlüğüne kavuşacağı gün olur. Kendisi de, şahsım da bu yönde bir beklenti içerisindeyiz. Tahliye olduktan sonra da Sayın Özdağ’la inşallah yeniden Türkiye’nin meseleleriyle ilgili görüşebilme imkânı bulacağız.

Ekrem İmamoğlu’nun durumu malum. Henüz ortada bir iddianame yok. Dalgalar halinde devam eden bir soruşturma süreci var. Ayrıca geçen sefer de söyledim, şimdi de söylüyorum: Bir takım haksız tutuklamaların muhatabı konumunda insanlar, süreç dolayısıyla tutuklanıyor. Adeta onlara zulmedercesine memleketlerinden ayrı cezaevlerine sevk ediliyorlar. Bunların içinde kadın tutuklular da var. Bu çerçeveden baktığınızda, bir aile için o cezaevi nakillerinin ne anlama geldiğini ve ne tür acılar yarattığını yakinen şahit olmuş birisi olarak söylüyorum. Bunları bir haksızlık, bir zulüm olarak telakki ediyorum.

Zaten tutukluluk, haksız bir uygulamadır. Çünkü biliyorsunuz, tutuklama bir tedbirdir. Sayın Ekrem İmamoğlu’nu örneğin kaçma şüphesiyle tutukluyorlar. Sayın İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı. Sayın Tayyip Erdoğan’ın da rakibi. Böyle bir durumda zaten Ekrem Bey’in kaçma şüphesi söz konusu olsa, bu en çok Tayyip Erdoğan’ın işine yarar. Yani “kaçsa da kurtulsam” diye bir temennisi vardır zaten Sayın Erdoğan’ın.

Dolayısıyla bu kaçma şüphesi üzerine inşa edilmiş tutuklama süreci bizim tarafımızdan bakıldığında makul görülebilecek bir durum değildir. Tutuklama, dediğim gibi, en zor şartta ve en son alınacak bir tedbirdir. Bir insanın özgürlüğünden mahrum bırakılması kabul edilebilir bir durum değil.

Bütün bu ıstırap dolu süreçler yaşanmadan da eğer soruşturma ise, kovuşturma ise, yargılama ise yapılabilir. Bunlara mani bir hal yok. Hukuk sistemimiz buna elverişli. Ama insanların mağdur olmasına dayanak teşkil edecek adımların da atılmaması gerekir. Benim en başından beri itirazım bunadır.

Yoksa bu ülkede herkes, kanunlar önünde eşit biçimde yargılanacak ve buna inanılıyor ise kimsenin yargılanmaktan, soruşturmaktan kaygısı yoktur. Ama bütün bunlar siyasi saiklerle yapılıyor. Eğer bir siyaset oluşmuşsa toplumda —ki hep ifade ediyorum, burada da söylemekte beis görmüyorum— adalet duygusunun zedelenmesine vesile oluyor. Adalet zedelenirse, toplumda zedelenmeyecek hiçbir müessese kalmaz.

Eğer Türkiye’de adalet duygusunun zedelendiğine dair bir hâkim kanaat söz konusuysa, bu önce ülkemize zarar verir. Dışarıdan bakıldığında, hukukun üstünlüğü endeksinde Türkiye’nin yer aldığı sıra, eğer Türk milletinin vicdanını yaralayacak bir noktadaysa, mutlak surette bu ülkeyi yönetenlerin bu kötü gidişatı durdurabilmek adına bizlerden önce adım atması gerekiyor.

O sebeple bu ülkeyi yönetenlere buradan sesleniyorum: Bu zulmü durdursunlar. Yapılması gereken budur.

İnsanlarla ilgili soruşturmalar, kovuşturmalar, yargılamalar dediğim gibi… Kimsenin bir şeyden kaçtığı yok. Ama dışarıdan bakıldığında bir zulüm söz konusuysa, bunun engellenmesi lazım. Cezaevi sevkleri, özellikle kadın tutuklularla ilgili olanlar… Bunlarla alakalı olarak zaman kaybetmeden tedbir alınması gerekiyor.

Bir de biliyorsunuz bu süreç, o özel savcının İstanbul’a atanmasıyla başladı. Hâlâ sözlerimin başında ifade ettim: Ortada bir iddianame yok. Gizli tanıkların beyanları üzerinden birtakım işlemler yapılıyor. Bir kısım tutukluların itirafçı olmaya zorlandıklarına dair duyumlar alıyoruz, emareler gözlemliyoruz. Bu da çok kabul edilebilir değil.

Sürecin hukukî olmadığını ve siyasi gerekçelerle rakiplerin tasfiyesine yönelik atılmış adımlar gibi algılanmasına vesile olan işler… Türkiye böyle anılmamalı. Ben oldukça makul bir dil kullanarak bütün bunları ifade etmeye çalışıyorum. Dolayısıyla eğer ortada bir şey varsa, zaman kaybetmeden bir iddianame tanzim edilmeli, sanıklar kendilerini mahkemede savunabilmeli ve bu haksız tutukluluk dönemi de nihayete erdirilmelidir.

Ali Sukas’la ilgili söyleyeceğim… Ali Sukas benim kardeşimdir. Hayatının her dönemine kefilim. Bakın, bunu son derece açık ve net olarak söylüyorum. Ona yöneltilmiş ithamların onun üzerine yapışabilmesi ihtimali dahi yoktur. Dolayısıyla Ali Sukas gibi birisinin bugün o basın organlarında gördüğümüz suçlamalara muhatap kılınmış olması hâli ne Ali Sukas’ın ne de benim kabul edebileceğim bir durum değildir.

Bu tür tutuklamalar travmalar yaratır. Ailelerde ve kişilerde bunun ağır sonuçları olur. Dolayısıyla Ali Sukas bir belediye iştirakinin genel müdürü… Oradaki faaliyet alanını bile bilmem. Ne olduğunu bilmiyorum. Ama bu iddialar, Ali Sukas’ın ne yaşam felsefesine, ne imanına, ne mücadele geçmişine ne de müktesebatına… Bunların hiçbirine uygun işler değildir.

Onunla da çok uzun sohbet ettim. Zaten hukukumuz da aile hukukudur. Bizim hanemizin, evimizin bir ferdidir. Burada bulunan insanların ailelerinin de birer ferdidir. Dolayısıyla onun hakkında ne söylenirse söylensin, olumsuz olarak onların hiçbirinin vicdanımızda yer tutması mümkün değildir.

Açıkça söylüyorum: Ali Sukas’ın attığı adıma, aldığı nefese, geçmişine, bugününe, yarınına biz arkadaşları olarak kefiliz. Bir dönemi temsil eder, bir görüşü temsil eder, bir duruşu temsil eder. Onun için bir belediye başkanını ve bir siyasi partinin genel başkanını ziyaret ettim. Ali Sukas’ın da hakkını teslim etmek adına, onun karakterinden kaynaklı özelliklerini de kamuoyuyla paylaşmakta ziyadesiyle fayda görüyorum.

Bugün cezaevini ziyarete gelirken okudum, tevafuk oldu: Bir meczup, deli olduğu iddia edilen birisi Sayın Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanmış. İlginç bir durumdur bu. Eğer tutuklamak için bir sistem meczupların ve delilerin peşinde koşuyorsa, bugün Silivri’de bunca akıllının tutuklanıp buraya doldurulması da doğal bir sonuçtur.

Arıza sistemden kaynaklanıyor. Değişmesi gereken de sistemdir. Herkesin huzurla, mutlu yaşayabileceği bir ülke temenni ediyorum. Haksızlıkların, hukuksuzlukların, adaletsizliklerin ortadan kaldırılacağı; insanların özgürce yaşayabilecekleri bir toplum hayalini de milletimle paylaşıyorum. Hepinize saygılar sunuyorum."

 

Yorum Yazın

AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nı güncelledi!

Türkiye, Avrupa da tatile en az çıkabilen ikinci ülke

İndirimli satışlarda gerçek fiyat artık etikete yazılacak

Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riski altında

Esenler Belediyesi'nin 213 milyonluk işi tanıdığa gitti!

'Anayasal düzeni zayıflatmayı amaçlanmakta'

'Ortada bir çalıntı varsa LGS iptal edilmeli'

Milletin onayını almak istiyorlarsa referandum yapsınlar

'Kimseye haber vermeyin, kendi aramızda halledelim'

Ahmet Özer hakkında tahliye kararı!

Açılım istifaları MHP'nin ardından AK Parti'ye sıçradı

İmran Salkan, 'Bulut Gelir Seher İle' şarkısıyla geliyor

Büyükçekmece Belediyesi'nde 'vekilin vekili' seçildi

Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

2024'te 2,6 milyon kişi göç etti

Yumurta üretimi 13,5 azaldı

Perinçek’ten PKK için af önerisi

Turizim de 10 gün çalış, izin hakkını unut!

104 cm’lik Lahmacunla Rekora Koşuyor!

Hani PKK’lılar sayaç okuyacaktı, ne oldu?

İşsizlik fonu işsizler dışında her şeye kullanılıyor

Borsa İstanbul'da manipülasyon operasyonu

Osman Zolan özel hizmetçisini devlet memuru yapmış!

Yarım asırlık Arslan Alüminyum iflasın eşiğinde

Nurettin Canikli şikayet ettiği Rabia Naz’ın babası hapse girecek

Gülhanlar Güven Gıda konkordato ilan etti

Yeni dönem AK Parti, MHP ve DEM'e çok önemli mesuliyetler yüklüyor

'Devletle müzakere edeceğiz'

'Ahmet Özer doğru söylemiş…'

Bu pazar seçim olsaydı hangi parti birinci olurdu?

Yükleniyor

Trump dünyayı değiştirmek için 'Deli Adam Teorisi'ni kullanıyor

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

İran nükleer silah elde etmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip

Aslı Bekiroğlu plajda dudak dudağa

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Uzayan yangın sezonu solunum sağlığımızı da tehdit ediyor

İstanbul'da görünürlüğü artan keneler zararsız

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Çete Çökertildi

Tarım Bakanlığı baharatlardaki hileyi açıkladı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Erdoğan, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’yı aynı göreve atadı

Albayrak Grubu'nun Âdil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi Van'da Açıldı

Fahrettin Altun’un düğmesine 19 Mart sabahı mı basıldı?

YGD'de Ödül Hazırlığı Heyecanı Başladı

YGD, Haber Siteleri İçin SEO Stratejilerini Masaya Yatırdı

CHP'li 4 ilçe belediyesine daha operasyon için hazırlık yapılıyor

Halk TV ve Sözcü TV ekranları salıdan itibaren kararıyor

Gazetecilikte Sosyoloji, Psikoloji ve Ses-Nefes Eğitiminin Gücü

ROK, Fatih Altaylı'nın tahliye edileceği tarihi açıkladı!

Fatih Altaylı’nın neden tutuklandığı belli oldu!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2