GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriElektrik dağıtım şirketleri tazminattan mı kaçıyor?
Elektrik dağıtım şirketleri tazminattan mı kaçıyor?
- A-
- A
- A+
Geçtiğimiz günlerde Isparta'da yaşanan uzun süreli elektrik kesintisine karşı elektrik dağıtım şirketleri tazminat ödeyecek. Şirketlerin tazminatlara esas olacak süre ve sayıyı belirten raporu, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu’na (EPDK) doğru bildirmedikleri ortaya çıktı. Türkiye Elektrik Anonim Şirketi’nin (TEİAŞ) tespitleri ile dağıtım şirketlerinin hazırladığı kesinti bilgileri arasında uyumsuzluk olduğu görüldü. Rakamların uyuşmaması üzerine raporlar, TEİAŞ onayından sonra EPDK’ye gönderilecek.
Birgün'de yer alan habere göre, 29 Aralık 2020’de yürürlüğe giren Elektrik Piyasasında Dağıtım Ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği elektrik dağıtım şirketlerinin kesintiler nedeniyle tüketicilere tazminat ödemesini hükme bağlıyor. Yönetmelik ile dağıtım şirketinin, dağıtım sisteminde meydana gelen kesintileri, kaynağı ve sebebini belirterek kaydetmesi hükme bağlanıyor. Buna göre şirketlerin eşik süre ve eşik sayı değerleri aşıldığında, başvuru gerekmeden kullanıcıya tazminat ödemesi gerekiyor.
ŞİRKET DEĞİL TEİAŞ ÖDESİN
Dağıtım şirketi, kullanıcıya ödediği tazminatları, sorumluluğu oranında iletim sistemi şebeke işletmecisi olan TEİAŞ’a da rücu edebiliyor. Bunun için kesinti süreleri ve nedeni, dağıtım şirketleri tarafından EPDK’ya “Dağıtım Şirketi Kesintiler Bildirimi” tablosu ile iletiliyor.
Ancak yapılan incelemelerde dağıtım şirketleri tarafından EPD’ye gönderilen kesintiler tablosu ile TEİAŞ Operasyonel Yönetim Sistemi (OYS) programı ile Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) programında yer alan iletim kaynaklı verilerin uyuşmadığı tespit edildi.
TAZMİNATTA BÜYÜK SORUN
Sayıştay, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği kapsamında EPDK’ye gönderilen 2020 yılı iletim kaynaklı kesinti süresi ve sayısı ile TEİAŞ’ın OYS ve YTBS programındaki kesinti süresi ve sayısının örtüşmediğini tespit etti. Bu durumun ileride dağıtım şirketinin kesinti sınır değerleri aşıldığında dağıtım sistemi kullanıcılarına ödeyeceği tazminatlarda çok büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceği bildirildi. Bu nedenle elektrik dağıtım şirketlerinin iletim kaynaklı kesintiler tablosunun, TEİAŞ’ın onayından sonra EPDK’ye gönderilmesinin uygun olacağı belirtildi. Denetçiler, Enerji Piyasası Bildirim Yönetmeliği gereği elektrik dağıtım şirketleri tarafından gönderilen iletim kaynaklı kesintiler tablosunun TEİAŞ’ın onayından sonra EPDK’ye gönderilmesi için mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması için EPDK düzeyinde girişimde bulunulmasını önerdi.
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'
Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı
'Maddi sıkıntı çekiyoruz'
Kurtardığımız her bir canlının hayatı moral kaynağı
'Türkiye'yi zor günler bekliyor'
Türkiye'de şeriat isteyenler yüzde 10 çıkar mı şüpheliyim
Mine Tozlu dahil 5 kişi gözaltına alındı
DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar, Aksaray'da yakalandı
'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'
'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'
'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'
Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu
'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
Yükleniyor





