Emeklilerin bu durumunun sorumlusu CHP değil, sizsiniz sayın bakan

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelere yönelik "SGK borçlarını ödesinler" çıkışı gündem yarattı. ABB Başkanı Mansur Yavaş konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Emeklilerin bu durumunun sorumlusu CHP değil, sizsiniz sayın bakan
  • A-
  • A
  • A+

Erdoğan'ın SGK borçları çıkışı üzerine CHP'li belediyelerden bir bir açıklamalar gelmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da borçların ödenmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. ABB Başkanı Mansur Yavaş kameralar karşısına geçti, Bakan Işıkhan'a "Müflis tüccar gibisiniz, eski defterleri karıştırıyorsunuz, yönetemiyorsunuz, suçu başkalarına atıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

AK Parti iktidarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'talimatıyla' muhalefetin yönettiği belediyelerin çalışmasını engellemek için harekete geçerken, belediyelere borç bildirimleri gönderildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef aldığı açıklamasında, "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan birikmiş borçlarını ödesin. Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacak. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok" ifadelerini kullanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurmuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB)  Başkanı Mansur Yavaş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu ile ilgili tartışmalar hakkında basın toplantısı düzenledi.

YAVAŞ'TAN İLK TEPKİ

Mansur Yavaş, açıklamasında, "Son günlerde yapılan bu açıklamalardaki amacın tamamen halkın umudu haline gelen CHP'li belediyeleri itibarsızlaştırmak ve suni gündem olduğunu düşünüyorum" dedi.

"SUÇU BAŞKA YERLERE ATIYORSUNUZ!"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına tepki gösteren Yavaş, "Sayın Bakan, müflis tüccar gibisiniz! Eski defterleri karıştırıyorsunuz. Yönetemiyorsunuz, suçu başka yerlere atıyorsunuz. Unutmayın ki bu sorun sadece CHP'li belediye başkanlarının değil, ülkedeki tüm belediyelerin sorunudur" ifadelerini kullandı.

Mansur Yavaş, şöyle devam etti: 

"31 Mart'ta iktidarın aldığı ağır yenilgi ortadaki anket sonuçları ve ekonomide önleyemedikleri kötüye gidiş nedeniyle özellikle gündem değiştirerek belediyeleri hedef göstermeye başladılar. Özellikle sadece CHP'li belediyeleri... Sadece borçları olan ilk 5 belediyeyi açıklamışlar. Neden ilk 20, neden ilk 50 ya da tamamı değil."

Yavaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 Unutmayın ki bu sorun sadece CHP’li belediye başkanlarını değil ülkedeki tüm belediyelerin sorunudur. 31 Mart’ta iktidarın aldığı ağır yenilgi, ortadaki anket sonuçları, ekonomideki önleyemedikleri kötü gidiş nedeniyle özellikle gündem değiştirerek, belediyeleri hedef göstermeye başladılar.

 Özellikle sadece CHP’li belediyeleri. Bakın sadece en borçlu ilk 5 belediyeyi açıklamışlar. Neden ilk 20, neden ilk 50, neden tamamı değil? Açıklamalara bakıyoruz, SGK’nin mali dengesindeki bozulmanın ve buna bağlı olarak da yıllarca çalışıp her kuruşunu hak ettiği halde insanca yaşamaya yetecek bir emekli maaşı alma hakkı gasp edilen emeklilerimizin düşürüldüğü bu durumun sorumlusu adeta CHP’li belediyelermiş gibi haksız ve yersiz bir algı oluşturulmaya çalışılıyor.

'ABB, EGO VE ASKİ'Yİ İFLAS ETTİRMEK İÇİN HER ŞEYİ DENEDİLER'

 Geçtiğimiz dönemde ABB, EGO ve ASKİ’yi iflas ettirmek için 5 yıldır her şeyi denediler. Her yolu denediler ama başaramadılar. Başaramadıkları gibi insan öncelikli yönetim tarzımızı benimseyen Ankara halkı bize engel olmak isteyenlerin suratına yüzde 60’ın üzerinde bir oyu çarparak adeta ders verdi. Ancak anlıyoruz ki ders almamışlar, yine belediyeler üzerinden yüklenmeyi sürdürüyorlar.

 Bakanın yaptığı açıklamada bahsedilen SGK borç tutarı, ABB iştiraklerinin borcudur. Peki bu borç neden olmuştur? Bu borçlar biz göreve geldiğimizde ne durumdalardı şimdi ne durumdalar? ABB’nin mali durum raporunda borçlarımızın miktarı 1.774 milyon 441 bin dolar azalmış. Yani ABB, ANKA Park gibi ucube paralar verilen, mal olan bir tesisten kaynaklanan borcun tamamını ödedi.

 Bu kredilerin birçoğu daha önceki dönemde, biz göreve gelmeden 2-3 yıl önce çekilmiş, bunların ilk ödeme tarihi, 1 kuruş ödenmeden, seçimi kaybedeceklerini tahmin ettikleri için yeni yönetimin sırtına sarılmış çok yüksek faizli borçlardı, bunların tamamını ödedik. Ve SGK borçlarını da 84 milyon 501 bin dolar olarak arttığını açıkladık. Bu artışın birçok sebebi var.

 ABB borçları azalırken, SGK borçlarının artmasının da tabii ki sebepleri var. Ülke ekonomisinin durumu ortada. Pandemide EGO gelir elde edemedi, ücretsiz taşımaları arttı. Toplu taşıma fiyatları da olabilecek en aşağı seviyede tutuldu. Aslında düşünseler biz kendilerine yardımcı oluyoruz. Biz bu zor durumda vatandaşın en azından iktidarın bozduğu ekonomide, bu hayati olan ulaşım su gibi rakamları çok aşağıda tutuyoruz.

'KREDİ ÇEKMEK İSTEDİK İZİN VERMEDİLER'

 Peki biz bunları hangi kaynakla yapacaktık? Dolaylı olarak sigorta primleri geciktirildi. Biz bu kaynakları sosyal desteklerden, pandemi döneminde, 6 Şubat depreminde, EYT’de emekli olanların tazminatını ödemek için kullandık. Kredi çekmek istedik Meclis'te izin vermediler.

'İKTİDAR ALACAĞINA ŞAHİN VERECEĞİNE KARGA'

 Kendi belediyelerinden mahsuplaşmaları yaptılar. Maalesef bu iktidar alacağına şahin, vereceğine karga. Çevre Bakanlığı’ndan bizim alacağımız var. Bizden önceki dönemde yapılan, Şehir Hastanesi yapılan yollar, köprüler ve Eryaman Stadından alacağımız var.

 Şu andaki rakam 1 milyar 325 milyon. Ödemiyorlar arkadaşlar! Çalışma bakanına söylüyorum. Rakam 1 milyar 325 milyon lira takas yapalım. Mahsup edelim, alacağınızın 4’e birini hemen almış oluyorsunuz. Ayrıca Hazine satışlarından yüzde 10 pay verilmesi gerekirken, 171 milyon 609 bin lira yine alacağımız var. Hem bütün yükü hizmetleri artırarak sırtımıza sarıyorsunuz, bize teşekkür etmeniz gerekirken bir yandan kendi borcunuzu ödemiyorsunuz.

"BURADAN SAYIN BAKAN'A SESLENİYORUM"

 TOKİ’den devredilmeyen arazilerimiz var. TOKİ ile beraber imar planını yaptığımız arsaların tapusunu vermiyorlar. Mukavele yaptık, vermiyorlar. Mahkemeye verdik, mahkeme yoluyla almaya çalışıyoruz. Bunu da takas yapalım Sayın Bakan.

 Sayın Bakan bu yük bütün beledilerin yükü. Sadece ABB ya da CHP’li belediyelerin değil. Yıllardır SGK prim borçlarının faizlerini sildiniz, yapılandırma yaptınız. Şimdi de yapmanız gereken şey bu.

 Buradan Sayın Bakan'a sesleniyorum. Eğer çok zor durumdaysanız faizleri silin, bankadan kredi çekip defaten 1.5 ya da 1.7 milyarın tamamını ödeyeceğim. Faizleri silin! Bütün belediyelerin sorunları aynı, bu yapılandırmaları yapmak zorundasınız.

 

 

Yorum Yazın

Maliye'den lüks harcama denetimi

Bilirkişi rapor süresi 110 günden 29 güne düşürüldü

'İmamoğlu'nun hapiste olması kabul edilemez!'

Konkordato başvuruları rekor tazeliyor

Fiyatlar kontrolden çıktı!

Gazetecilik faaliyeti, birilerinin hoşuna gitmedi diye suç olmaz!

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde gözaltı sayısı 10'a yükseldi

'400 bin şehit veririz ama İsrail yok olur'

İmamoğlu tutuklanınca Sazlıdere bir yılda betondere oldu

Mehmet Şimşek memleketinde yuhalandı

Katar'da helikopter düştü 3 şehidimiz var

Konut piyasasının gözdesi Dubai'de satışlar çakıldı

Fatih'te iki bina çöktü

'İktidardaki küçük bir azınlık millete, Cumhuriyete savaş açmış durumda'

Bu bayram öncekilere göre daha kötü

Bayramda yola çıkmak lüks oldu

Hürmüz Boğazı kapandı, Trump faturayı NATO’ya kesti!

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

Müşteri bulamayan taksiler duraklara çekildi

Ayva artık lüks oldu, fiyatlar rekor kırdı

Diyarbakır'da tarım arazilerini su bastı

KudoKudo, Yoluna KUKiDU Olarak Devam Ediyor

Umreciler Havalimanında birbirine girdi!

Motorin 80 liraya dayanacak

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

İran savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Tarikatçılara Atatürk tepkisi gösteren Teğmen göreve dönüyor

Eren Holding, Çorlu'daki dev fabrikasını kapattı

Mehmet Cemil Acar’ın gizli serveti de ortaya çıktı

Ayhan Bora Kaplan davasından MHP’li yönetici çıktı

Yükleniyor

loading

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan

Emekliler zam talebiyle sokağa indi

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17