GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriEmniyet müdürü savcıyı HSK'ya şikayet etti
Cevheri Güven’e sızıntı nedeniyle hakkında FETÖ davası açılan polis şefi Şevket Demircan, HSK’ya başvurarak savcı Sultan Özdemir’i şikayet etti ve sızıntının emniyetten değil adliyeden kaynaklandığını öne sürdü.
- A-
- A
- A+
Ayhan Bora Kaplan’ın liderliğini yaptığı iddia edilen suç örgütüne yönelik yürütülen operasyonun yankıları sürüyor. Kaplan’ın Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındığı operasyonu yürüten polis şefleri hakkında, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme, görevi kötüye kullanma ve gizliliğin ihlali” suçlamalarıyla hazırlanan iddianame, 2025 yılının ilk mesai günü olan 2 Ocak’ta kabul edildi.
Bu süreçte, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve iade ettiği polis şeflerinin yeniden ifadeye çağrılması ve haklarında dava açılması dikkat çekti.
OPERASYONUN ARKA PLANI VE POLİS ŞEFLERİNİN DURUMU
Duvar'dan Can Bursalı'nın haberine göre; 2023 yılı Eylül ayında Ayhan Bora Kaplan, yurtdışına çıkmak üzere gittiği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Operasyonu yürüten Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, gizli tanık ifadeleri sonrası görevden alınmış ve Mayıs 2024’te tutuklanmıştı.
Eylül ayında tahliye edilen bu isimler, Aralık 2024’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın kararıyla görevlerine iade edildi. Ancak kısa süre sonra, bu kez “sızıntı” suçlamasıyla ifadeye çağrıldılar.
YENİ İDDİANAMENİN DETAYLARI
2024 yılı sonunda hazırlanan ve Ocak 2025’te kabul edilen iddianamede, polis şeflerine yönelik suçlamalar arasında şunlar yer aldı:
- Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek,
- Görevi kötüye kullanmak,
- Gizliliğin ihlali.
İddianameye göre, Cevheri Güven’in yayınladığı Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesi, polis şefi Murat Çelik’e verilen nüshayla birebir aynıydı. Bu durum, belgelerin emniyetten sızdırıldığı iddiasına dayanak oluşturdu.
BİLİRKİŞİ RAPORLARI VE ÇELİŞKİLER
İddianamede yer alan bazı bulgular dikkat çekti:
- Polis şeflerinin FETÖ karşıtı olduğu: "Garson" adlı gizli tanıktan ele geçirilen fişleme listelerinde ve Bank Asya kayıtlarında polis şeflerinin herhangi bir irtibatının olmadığı belirtildi.
- Teknik çelişkiler: Polis şeflerinin el konulan telefonlarının iOS işletim sistemine sahip olduğu, ancak Güven’e gönderildiği iddia edilen belgelerin yalnızca Android cihazlarla uyumlu bir programla oluşturulabildiği tespit edildi.
Ancak savcılık, bu bulgulara iddianamede yer vermedi.
SIZINTININ KAYNAĞI ADLİYE Mİ?
Polis şeflerinden Şevket Demircan, hazırladığı dilekçede, Kaplan’ın ifadesine ilişkin sızıntının emniyetten değil adliyeden kaynaklandığını ileri sürdü. Kaplan’ın emniyetteki ifadesinin yanı sıra, sulh ceza hakimliğinde yapılan sorgusunun da yayınlandığını belirten Demircan, bu belgelerin emniyete geri gönderilmediğini, dolayısıyla sızıntının adliyeden kaynaklandığını iddia etti.
HSK’YA ŞİKAYET VE YENİ TARTIŞMALAR
Şevket Demircan, iddianameyi hazırlayan savcı Sultan Çavundurluoğlu Özdemir’i, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayet etti. Demircan, savcının görevini kötüye kullandığını ve kendilerine yönelik açılan davanın, Ayhan Bora Kaplan’ın emniyet ve yargıdaki bağlantılarının ortaya çıkmasını engellemeye yönelik olduğunu savundu.
SOYLU DÖNEMİNİN POLİS ŞEFLERİNE İHRAÇ
2 Ocak’ta iddianamenin kabul edilmesiyle eş zamanlı olarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde görev yapan Ankara Emniyet Müdürlüğü polis şeflerinden Alp Arslan ve Oben Özay’ın ihraç kararını imzaladı. Bu kararın eylül ayından beri Yerlikaya’nın masasında beklediği öğrenildi.
Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi
A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi
Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler
'Geçici olarak bazı zorluklar yaşayabiliriz'
Motorine yine 6,10 TL'lik dev zam geliyor
Feti Yıldız'dan dezenformasyon yasası eleştirisi
'Temiz eller operasyonunu, sadece eli tertemiz olanlar yapabilir'
'Çocuk ölümleri milli güvenlik sorunu'
'Türkiye'yi yönetenler acil tedbir almalı'
Kuşadası'nda 23 ülke güzelini ağırlayacak
'Çocuklarımızı korkuyla okula gönderiyoruz'
Hane halkının enflasyon tahmini yüzde 49 oldu
İran'a karşı bizi yalnız bıraktınız bunu unutmayacağız
Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı
54 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı
'Türkiye’nin gri listeye girme riski yok'
'Sporla İç İçe Bir Yaşam Merkezi Kuruyoruz'
Şanlıurfa'da 50 ton bozuk tavuk eti ele geçirildi
MÜSİAD eski Genel Başkanı Ali Bayramoğlu gözaltında
Karadeniz'de Türk tankerine drone isabet etti!
'Taşınmaz beyanı böyle yapılır'
24 ilde IŞİD operasyonu!
Başsavcılık Murat Kapki’nin dilekçesini talep etti
'Hukuk güvenliği açısından alarm veren bir ülkeyiz'
İşsizlik Avrupa'nın 2,4 katına ulaştı
'Riyad bildirisi Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmadı'
NYT dünyanın en güçlü ordusunun çaresizliğini yazdı
Akaryakıtta KDV yüzde 1’e insin, asgari ücret 3 ayda bir güncellensin
Gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadelere sıkı denetim
Doğal gaz ve elektriğe zam sinyali
Yükleniyor






