EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriEnflasyon beklentisi yükselmeye devam ediyor
Merkez Bankası’nın Şubat 2025 Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon beklentilerindeki artışın sürdüğünü gösterdi. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 28,30’a çıkarken, 12 ay sonrası tahmin yüzde 25,26 oldu.
- A-
- A
- A+
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 2025 yılı Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon beklentilerinde yükselişin sürdüğünü ortaya koydu. Reel sektör ve finansal sektörden toplam 69 katılımcının değerlendirmeleri doğrultusunda hazırlanan raporda, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki ankette yüzde 27,05 iken, bu dönemde yüzde 28,30’a yükseldi.
12 VE 24 AY SONRASI ENFLASYON BEKLENTİLERİ
Ankete katılanların 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 25,26 olarak hesaplanırken, 24 ay sonrası beklenti yüzde 17,26 seviyesinde gerçekleşti. Katılımcıların büyük bir kısmı, gelecek 12 ay içinde enflasyonun yüzde 24 ile yüzde 27 aralığında seyredeceğini öngörüyor.
FAİZ VE DÖVİZ KURU BEKLENTİLERİ
Anket sonuçlarına göre, finansal piyasalardaki faiz beklentilerinde sınırlı bir değişim gözlemlendi. BİST Repo ve Ters Repo Pazarı’nda gecelik faiz oranı için cari ay sonu beklentisi yüzde 44,79 olurken, TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı için üç ay sonrası tahmini yüzde 40,00 olarak kaydedildi.
Döviz kuru beklentilerinde ise katılımcılar, 2025 yılı sonunda dolar/TL kurunun 42,89 seviyesinde olacağını tahmin etti. Bu rakam, bir önceki anket dönemine göre hafif bir gerilemeye işaret ediyor.
BÜYÜME BEKLENTİLERİ VE CARİ AÇIK
Katılımcıların GSYH büyüme beklentisi bu anket döneminde yüzde 3,0 seviyesine geriledi. 2026 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 3,9 olarak korundu. Yıllık cari işlemler dengesi beklentisi ise 2025 yılı için eksi 18,8 milyar dolar, 2026 yılı için eksi 24,6 milyar dolar açık şeklinde belirlendi.
Anket sonuçları, piyasa katılımcılarının enflasyonla ilgili endişelerinin devam ettiğini ve faizlerde aşağı yönlü beklentiler olmasına rağmen büyüme beklentilerinde zayıflama yaşandığını gösteriyor.
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!
İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe
'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...
Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde
Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı
Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor
'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Ergene'de 2 ton tehlikeli fıstık yakalandı
Emre Saltık, vefatının 9. yıl dönümünde anıldı
Ümraniye Belediyesi İftara Yolda Yakalananları Unutmuyor
'Canlı yayın için kanun değişikliği gerekir'
'Silivri'de verilen hukuk değil, haysiyet ve fazilet mücadelesidir'
Zorunlu eğitim yaşı öne çekiliyor
Yükleniyor







