Enflasyon kredi kartı kullanımını artırdı

Türkiye'de kredi kartı kullanımı son yıllarda hızla artıyor. Dijitalleşme ve yüksek enflasyon, vatandaşları nakit yerine kartlı ödeme yapmaya yöneltti.

Enflasyon kredi kartı kullanımını artırdı
  • A-
  • A
  • A+

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler" başlıklı analize göre, vatandaşlar giderek daha fazla kredi kartı kullanıyor. Yüksek enflasyon, nakit taşıma maliyetlerini artırarak kartlı ödemeleri cazip hale getirdi. Ayrıca, dijitalleşme ve salgın döneminde temassız ödemelerin yaygınlaşması da bu trendi hızlandırdı. TCMB verilerine göre, 2015'ten bu yana kredi kartı ile yapılan harcamalar iki katına çıktı. 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken, kartlı harcamaların toplam hacminin 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığı belirtildi. Uzmanlar, bu durumun sadece borçlanma artışından değil, aynı zamanda ödeme alışkanlıklarındaki değişimi de yansıttığını belirtiyor.

NAKİT TAŞIMA MALİYETİNİN ARTMASI KREDİ KARTLARININ KULLANIMINI ARTIRIYOR

Analizde, "Dijital kanalların yaygınlaşması ve yüksek enflasyonla birlikte nakit taşıma maliyetinin artması banka ve bireysel kredi kartlarının (BKK) kullanımını artırıyor. Kartların nakit avans ve vadeli ödeme imkanları ile tüketicilere borçlanma imkanı sunması da bu gelişime katkı sunuyor. Son yıllarda görülen yüksek enflasyonun da etkisi ile kartlı harcama bakiyesi nominal ve reel bazda belirgin bir şekilde yükseliyor. Bu yazıda, kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışı inceliyoruz ve ödeme aracı tercihlerinde bireylerin nakit yerine kart kullanımına yönelmesinin bu artışta önemli bir belirleyici olduğunu gösteriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

2015 yılından günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar 2 kat arttı

Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken kartlı harcamaların toplam hacminin 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığı belirtilen analizde, şunlar kaydedildi:

"2021 yıl sonundan 2023 yılının üçüncü çeyreğine kadar faizlerin enflasyonun görece altında kalması bakiye büyümesindeki hızlı artışta önemli rol oynadı. Ancak kredi kartı ile yapılan harcamaların artışında kartla borçlanma maliyetinin dışındaki faktörler de etkili. Kart ile yapılan harcamaların artmasında kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunması, salgın dönemiyle birlikte temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşımanın azalması da önemli bir yer tutuyor. Nitekim, aynı dönemde herhangi bir borçlanma imkanı sunmayan banka kartları ile yapılan harcamalarda kredi kartlarına göre daha yüksek oranda bir reel artış yaşanması bu görüşü destekliyor. 2015 yılından günümüze kredi kartıyla yapılan harcamalar reel bazda 2 kat artarken banka kartlarıyla yapılan harcamalar yaklaşık 3 kat artış gösteriyor. Bu artışın tamamına yakınının (kredi kartlarında yüzde 100’ü, banka kartlarında yüzde 80’i) 2021 yılı sonrasında gerçekleştiği görülüyor."

Kredi kartı ile yapılan işlem adetlerinin Kovid-19 salgını sonrası dönemde kartlı ödemede finansal teknolojilerin gelişmesinin de etkisiyle önemli oranda arttığına işaret edilen analizde, salgın öncesi dönemde BKK işlem adetlerinin yıllık yaklaşık 4 milyar civarında iken, 2024 yılı itibarıyla bu miktarın 10 milyara yaklaştığı aktarıldı.

Analizde, ayrıca salgınla beraber ivmelenen ve ödeme sistemlerindeki teknolojik altyapının gelişimiyle desteklenen temassız ödeme tercihlerinin (banka kartı dahil) yaygınlaşmaya devam ettiği ve 2015 yılında ayda yalnızca 2 milyon temassız ödeme işlemi yapılırken mevcut dönemde her ay 1 milyar adetin üzerinde temassız ödeme işlemi gerçekleştiği bildirildi.

KART KULLANIMI HANE HALKI TÜKETİM HARCAMALARINA YANSIYOR

Ödeme tercihlerinin nakit kullanımından kart kullanımına kaymasının hane halkı harcama türlerine de yansıdığı ifade edilen analizde, "Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) en büyük kalemi olan hane halkı tüketim harcamalarında BKK ile taksitsiz yolla veya banka kartı ile yaptığı harcamaların payı son yıllarda artıyor. Örneğin, banka kartı ile yapılan harcamaların toplam hane halkı tüketimindeki payı yüzde 6,8’den yüzde 10’un üzerine, taksitsiz kredi kartı payı ise yüzde 21’den yüzde 34’e ulaştı" denildi.

PARANIN ENFLASYONDAN DÜŞÜK BÜYÜME ORANI NEDENİYLE NAKİT YERİNE KARTLAR TERCİH EDİLİYOR

Analizde, BKK harcamalarının yaklaşık dörtte üçünün taksitsiz yolla yapılıyor olmasının ve nakit avans kullanım hacminin toplam kartlı harcamalarda düşük bir paya sahip olmasının da kredi kartlarının borçlanma amacıyla kullanılma eğiliminin düşük olduğu görüşünü desteklediği aktarılarak, dolaşımdaki paranın enflasyondan düşük büyüme oranının, daha fazla kişinin günlük işlemlerinde nakit yerine kartları tercih ediyor olduğu görüşünü desteklediği belirtildi.

Önceki yıllarda tarihi yüksek seviyelere çıkan kartlı harcama bakiyelerinin, tüketici ödeme alışkanlıklarında enflasyonist baskılar ve nakit yerine kart kullanımının getirdiği kolaylık nedeniyle ortaya çıkan önemli bir değişikliği yansıttığı kaydedilen analizde şu ifadelere yer verildi:

"Politika yapıcıların ve analistlerin ekonomideki talep koşullarını ve hane halkı borcunu değerlendirirken devam etmesi muhtemel bu davranış değişikliklerini dikkate alması gerekiyor. Çoğunlukla borçlanma ihtiyaçlarından bağımsız olan kart kullanımındaki artış, borçlu talebindeki artıştan ziyade harcama davranışındaki değişimi yansıttığı için, yalnızca kredi kartı kullanımı gibi geleneksel göstergelere dayalı çıkarımlar yanlış yorumlara neden olabiliyor"

 

Yorum Yazın

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Rektör Alkış'ın kadro ataması paylaşımı hakkında açıklama

'Terör örgütüne teslim olarak terör bitmez'

Devlet Bahçeli ve Tuncer Bakırhan'ın tokalaşmaması dikkat çekti!

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

“Oğlum Ahmet Emre’yi Kim Öldürdü?”

Nebi Hatipoğlu bütçe görüşmelerine 9.2 milyonluk saatiyle katıldı!

DİSK 'gelirde adalet' için Ankara'ya yürüyor

'Politikayı Cumhurbaşkanı belirler ve son sözü o söyler'

Belediyeye ait tesiste kediye tekme attı!

'Sancaktepe’nin Hakkı Çiğnendi'

Gazeteci Zihni Çakır tutuklandı

İzmir'de emeklilerden 'bütçe' protestosu

Hamsi Karadeniz’i terk etti, fiyatlar uçuşa geçti

'Gazetecilik hiçbir ahlaksızlığın vesilesi olamaz'

Karadeniz ve Kocaeli'nin ardından Balıkesir'de de İHA düştü

Sadettin Saran yurtdışı yasağıyla serbest kaldı

'İhtiyaç olursa gerekeni kimseye sormadan yaparız'

Vatandaşı en çok kira ve gıda harcaması zorluyor

'Tek kuruş harcanmadı, çamur atanın eline bulaşır'

'Epstein, 14 yaşındayken beni Trump'ın evine götürdü'

'Hiçbir ülke ile gerilim istemiyoruz'

'Bütün dünyaya haksızlığı anlatacağım'

'Bütün güçlerin bir yerde toplanmasına da çok karşıyım'

Odak Yangın Sonrası Değil, Yangın Öncesi

'İnsanı merkeze alan ahlaki mirasın yeniden hatırlanması gerekiyor'

Ofis Kapıları Evcil Hayvanlara Açılıyor

'Türkiye artık ucuz iş gücüyle rekabet etme dönemini geride bıraktı'

Küfür etmek fiziksel performansınızı artırıyor, sağlığa iyi geliyor!

Acil gelen hasta'dan 120 bin lira istediler

Yükleniyor

'Epstein, 14 yaşındayken beni Trump'ın evine götürdü'

İsrail gazı dünyaya Mısır üzerinden satılacak

Bulgaristan'da hükümet istifa etti

Epstein’in istismar ağı ingiltere’ye de uzandı

Gazze’de can kaybı 70 bin 654’e yükseldi

'10 Mart Anlaşması, Yeni Suriye’nin temelidir'

AB ülkelerinden Rusya'nın varlıklarını dondurma kararı

'Rusya'nın bir sonraki hedefi biziz'

Bulgaristan Başbakanı Jelyazkov istifa etti

Kilise tarihinin en büyük çocuk istismarı dosyalarından biri arabuluculukta

'Kısa zamanda ülkeme döneceğim'

Danla Bilic gözaltı sonrası sessizliğini bozdu

Pelin Akil hakkında bomba iddia!

İpek Filiz Yazıcı'nın kombinine yorum yağdı

'Bir an önce anne olmak istiyorum'

Bonnie Blue 17 erkekle birlikte gözaltına alındı

Helin Kandemir'in mutluluğu yarım kaldı

Sydney Sweeney'in göğüslerini elleriyle kapadı

Asena Keskinci yatak sahnesiyle gündemde

Derin Talu'nun o sözlerine tepki yağdı

Otomotiv satışlarında kasım rakamları açıklandı

BYD Türkiye'yi oyalıyor mu?

Danıştay, 10 yıllık 'bekleme şartı'nı durdurdu

Yeni Tonale ABD’de ilk kez sahneye çıktı!

Otomobil fiyatlarına büyük zam!

Tüketici parasını icra yoluyla aldı

Otomobil piyasasında yeni kriz endişesi

Mitsubishi Türkiye'den çekildi

Zorunlu trafik sigortasına da zam geldi

Tesla satışları Avrupa’da çakıldı

Türkiye ekmek tüketiminde dünyanın en tepesinde

Küfür etmek fiziksel performansınızı artırıyor, sağlığa iyi geliyor!

Acil gelen hasta'dan 120 bin lira istediler

Türkiye diyabette de Avrupa’nın zirvesinde

Mutasyona uğrayan H3N2 virüsü Türkiye'ye giriş yaptı

'Sağlık sistemi bir kültürdür; piyasanın görevi değil, Bakanlığın görevidir'

14 Dernekten Kronik Hastalıklarda Önemli Mesaj

20'nin üzerinde doktor gözaltına alındı

Türkiye, et tüketiminde Avrupa'nın gerisinde

Nadir hastalıkların doktoru Prof. Kaymaz için imza kampanyası

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

Gazeteci Zihni Çakır tutuklandı

'Gazetecilik hiçbir ahlaksızlığın vesilesi olamaz'

Rümeysa Cebeci 'uyuşturucu' soruşturmasında tutuklandı

Ela Rümeysa Cebeci, Hamza Cebeci'nin yeğeni çıktı

Medya devi GAİN'e operasyon!

Mehmet Akif Ersoy'un uyuşturucu testi pozitif

Akit TV ekranlarında asgari ücretli ve emekli isyanı!

Mehmet Akif Ersoy'dan 'siyasi operasyon' açıklaması

Mehmet Akif Ersoy gözaltına alındı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
2.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9