SAĞLIK
SAĞLIK HaberleriEpilepsiyi görmezden gelmek bulaşıcıdır
Epilepsiyi görmezden gelmek bulaşıcıdır
- A-
- A
- A+
Beyinde var olan elektriğin aşırı artması sonucu ortaya çıkan epilepsi, dünya genelinde en sık görülen nörolojik hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de bugün yaklaşık 1 milyon epilepsili birey yaşıyor. Doğru tedaviyle hastaların çoğunun kontrol altına alınabildiği epilepsi hakkındaki ön yargılar ise hastaların hayatını zorlaştırıyor.
Türk Epilepsi İle Savaş Derneği tarafından UCB Pharma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Epilepsi İçin Bak” kampanyası toplumun herkes gibi bir parçası olan epilepsili bireylerin ve yakınlarının yaşadıkları zorluklara dikkat çekiyor.
Epilepsi Bulaşıcı Değildir! Görmezden Gelmek Bulaşıcıdır!
Türkiye’de birçok kişi hala epilepsi hastalığını tam olarak bilmiyor. Epilepsi hakkındaki en büyük ön yargıların, hastalığın bulaşıcı olduğu başta olmak üzere birçok yanlış bilgiden kaynaklandığı görülüyor. Epilepsiye olan bakış açısı nedeniyle bugün birçok epilepsili birey; iş sahibi olamıyor, okula gidemiyor, evlenemiyor. Epilepsiyi ve ülkemizdeki algısını değerlendiren Prof. Dr. Naz Yeni, epilepsili bireylerin birçoğunda düşünülenin aksine zeka ve fiziksel gelişim geriliği olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam ettirdi: “Epilepsili bireyler de herhangi birimiz gibi çalışabilir, okula gidebilir, evlenebilir hayatın tüm sosyal alanlarında aktif rol alıp üretebilir. Epilepsi kronik bir durumdur ve bazı bireylerde ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulabileceği gibi, bazılarında da tamamen yok olabilir. Epilepsisi olduğunu bildiğimiz bir bireye sürekli “hasta” olduğunu hatırlatmak da hiç doğru bir yaklaşım değil. Bu durum motivasyonlarını kötü yönde etkileyebileceği gibi aynı zamanda bireyde anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların oluşmasına da sebep olabilir. Bu nedenle epilepsili bireylere, herkese olduğu gibi davranmalı ve epilepsinin farkında olarak onlara destek olmalıyız” dedi.
Nöbet Anında Doğru Müdahale Çok Önemli!
Nöbet geçiren bir epilepsi hastası ile karşılaştığımızda alacağımız aksiyonlar da büyük önem taşıyor. Bu kişilere doğru şekilde destek olmak ve yanlış uygulamalardan kaçınmak gerektiği yönünde uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naz Yeni konuyla ilgili şunları söyledi: “Epilepsili bireylere yardım etmek adına nöbet anında halk arasına da sıkça başvurulan soğan koklatma, tokat atma ya da hastanın ağzını zorla açmaya çalışma gibi eylemler kesinlikle tercih edilmemeli. Bu eylemler epilepsili bireyi nöbetten çıkarmaz tam tersine, o kişiye zarar verme riski çok daha yüksektir. Bu nedenle kriz geçiren bir kişi ile karşılaştığımızda bu kişiyi anında etrafındaki sert cisimlerden uzaklaştırmalı, kafasının altına yumuşak bir cisim koymalı ve darbe almasını engellemeli, ağzı eğer açıksa hastayı yan çevirerek ağzından gelen sıvının akmasına yardımcı olmalı ve nöbetin 5 dakikadan uzun sürmesi durumunda hızlıca ambulans çağırmalıyız. Unutmayalım ki nöbet anında bir epilepsili bireye doğru müdahale ile hayatını kurtarabilir yanlış müdahale ile de can güvenliğini tehdit edebiliriz. Bu nedenle her birimiz nöbet anında ilk müdahale hakkında bir bilinç sahibi olmalıyız.”
Mor Gözlüğü Tak #EpilepsiİçinBak
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen toplumsal farkındalık kampanyası “Epilepsi İçin Bak” ile herkesi epilepsiye olan bakış açısını değiştirmeye tekrar davet ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Naz Yeni, “Epilepsi İçin Bak kampanyası kapsamında epilepsinin global rengi mor ile bakış açısı değişikliğini temsil eden gözlük ikonunu birleştirdik. Bu yıl da mümkün olduğu kadar fazla insana ulaştıracağımız mor gözlüklerimiz ve https://epilepsiicinbak.com/morgozluk özel fotoğraf uygulamasıyla herkesi#EpilepsiİcinBak, #DünyaEpilepsiGünü ve #YılOlmuş2020 hashtag’leri ile paylaşım yapmaya ve kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz’’ diyor.
Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz
İhracat miktarında düşüş
'Belgeler sahte, üzerime kayıtlı 4 taşınmaz var'
Kemal Memişoğlu iftara askeri helikopterle indi
'İsrail bölgeyi felakete sürüklüyor'
'Hiç kimseyle düşmanlık istemiyoruz'
'12 tapu var, hepsi Akın Gürlek’in; sahte desene'
'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'
Etiket ve kasa fiyatlarını karşılaştırın
'7 ay yattım 7 yıl daha yatarım kimseye iftira atmam'
'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'
'Bu iftiralar karşısında yasal süreçleri derhal başlatıyorum'
Akın Gürlek'in mal varlığının toplam değeri 452 milyon lira
İran’da savaş gölgesinde asgari ücrete yüzde 60 zam
AYM’den Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle kadro ihdasına iptal
Anayasa Mahkemesi’nden seyyanen zam kararı
'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'
Emniyet amiri Birson Ergene canına kıydı
Fatih Camii’nde Kadir Gecesi’nde Mescid-i Aksa protestosu
Dünya Tiyatro Günü Üsküdar’da Etkinliklerle Kutlanacak
Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
Yükleniyor





