Erdoğan'dan Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde 'KKTC' mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türklerinin hak mücadelesine omuz verilmesini beklediklerini vurgulayarak, "KKTC'nin bulunmadığı Türk dünyası aile fotoğrafı eksik kalacaktır" şeklinde konuştu.

Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Zirvesi’ne katıldı. Budapeşte'deki toplantıya katılan liderlere hitap eden Erdoğan, zirvenin gözlemci bir ülkede ilk kez düzenlenmesinin teşkilat açısından tarihi bir adım olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gazze, Karabağ ve Orta Koridor gibi stratejik başlıklara değinen Cumhurbaşkanı, Türk dünyasının birliği ve dayanışmasının güçlenmesi gerektiğini vurguladı.

“KKTC'NİN TAM ÜYELİĞİ YAKINDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının en dikkat çeken bölümünde KKTC’ye yönelik mesajlar verdi. “İnşallah KKTC'yi de teşkilatımızın tam üyesi olarak göreceğimiz günler yakındır” diyen Erdoğan, KKTC'nin teşkilat içinde gözlemci üyeliğinin ardından tam üyelik yolunda ilerlemesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz” sözleriyle KKTC’nin Türk dünyasındaki yerinin altını çizdi.

Erdoğan ayrıca, TDT Aksakallar Konseyi'nin mayıs ayı başında KKTC’de yaptığı toplantının anlamlı olduğunu ifade ederek, Türk Akademisi'ne KKTC'nin gözlemci üyeliği kararının önemine dikkat çekti.

ekran-goruntusu-2025-05-21-135705.png

ORBAN’A TEŞEKKÜR, MACARİSTAN’A ÖVGÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Macaristan Başbakanı Viktor Orban’a nazik ev sahipliği için teşekkür etti. Erdoğan, “Teşkilatımızın bir zirvesini ilk defa gözlemci ülkede tertiplememiz, Macaristan’a verdiğimiz önemin en açık göstergesidir” diyerek, Budapeşte'deki zirvenin sembolik önemine vurgu yaptı.

Ayrıca Macaristan’ın temsilcilik ofisi ile kuraklıkla mücadele enstitüsüne ev sahipliği yapmasını ve Avrupa kurumları ile TDT ilişkilerinin güçlenmesindeki rolünü takdir etti. Temsilcilik ofisinin başına Macaristan’ın İstanbul eski Başkonsolosu Balazs Hendrich’in atanmasının teşkilat faaliyetlerine katkı sağlayacağını belirtti.

TEŞKİLATIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN BÜTÇE ÇAĞRISI

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kapasitesinin artırılması gerektiğine işaret ederek, sekretaryanın idari, personel ve mali imkanlarla daha da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. “İlk aşamada sekretaryamızın bütçesinin iki katına çıkarılması faydalı olacaktır” sözleriyle mali yapının güçlendirilmesi çağrısı yaptı.

NEVRUZ VE TÜRK DİLİ İÇİN KÜLTÜREL TEKLİFLER

Konuşmasında Türk dünyasının ortak kültürel mirasına da değinen Erdoğan, 21 Mart'ın “TDT Nevruz Anma ve Kutlama Günü” olarak ilan edilmesini önerdi. Ayrıca, 15 Aralık’ın “Dünya Türk Dili Günü” olarak UNESCO 43. Genel Konferansı’nda kabul edilmesinin anlamlı olacağını belirtti. Özbekistan'ın Türk Kültür ve Miras Vakfı’na katılımından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

ORTA KORİDOR VE KAFKASLAR VURGUSU

Orta Koridor Projesi’ni “Doğu ile Batı’yı birleştiren stratejik güzergâh” olarak nitelendiren Erdoğan, projenin başarısı için teşkilat üyeleri arasında daha fazla iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. Kafkasya’daki gelişmelere de değinen Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, “Muzaffer Cumhurbaşkanı Aziz Kardeşim Aliyev’in bölgeye barışı getirecek lider olarak tarihe geçeceğinden eminim” dedi.

GAZZE VE FİLİSTİN İÇİN ÇAĞRI: SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Gazze’de yaşanan insani felakete de geniş yer ayırdı. Birleşmiş Milletler’in, yardım ulaşmaması durumunda 14 bin bebeğin ölebileceği yönündeki uyarısını hatırlatarak, Türk dünyasının ateşkes, insani yardım ve kalıcı barış için daha fazla sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in bölgedeki saldırgan politikalarına da tepki gösteren Erdoğan, “Filistin’in yanı sıra Suriye ve Lübnan’ın toprak bütünlüğünün korunması gerekiyor” dedi.

RUSYA-UKRAYNA VE SURİYE GÜNDEMDE

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşına da değinerek, tarafların yeniden İstanbul’da görüşmeye başlamasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. “Kapsamlı ateşkes ve kalıcı barış için temaslarımızı sürdüreceğiz” diyen Erdoğan, Suriye krizinin çözümü için yürütülen diplomatik çabalara da dikkat çekti.

PROF. DR. AZİZ SANCAR’A TDT ÖDÜLÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ı da toplantıda onurlandırarak, “Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü”nü takdim edeceklerini açıkladı. Erdoğan, genç neslin Sancar’ın izinden giderek Türk milletini bilim ve teknoloji alanında ileriye taşıyacağına inandığını söyledi.

ekran-goruntusu-2025-05-21-140047.png

“GELECEĞE KARDEŞLİK İÇİNDE YÜRÜYECEĞİZ”

Konuşmasının sonunda Macaristan’a ve Başbakan Viktor Orban’a ev sahipliği için bir kez daha teşekkür eden Erdoğan, Budapeşte Deklarasyonu’nun ve zirvede alınan kararların Türk dünyası için hayırlı olmasını diledi. “Türk dünyası olarak karşılıklı saygı ve dayanışma içinde geleceğe birlikte yürüyeceğiz” dedi.

Çarşamba

28.8 °

Perşembe

28.6 °

Cuma

28.8 °

Biz İsrail ya da İran değiliz

New York'ta köpekler artık yasal olarak aile üyesi sayılacak

Brüksel mahkemesinden İsrail'e askeri sevkiyat yasağı

İsrail, Suriye de Cumhurbaşkanlığı sarayı ve genelkurmay binasını vurdu

AB’den İsrail’e yaptırım uyarısı

Trump dünyayı değiştirmek için 'Deli Adam Teorisi'ni kullanıyor

Güney Kore'de vatandaşlara karşılıksız para dağıtılacak

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Şahin'den havuz kenarında üstsüz poz!

Mine Tugay da soluğu yaz tatilinde aldı

Özgü Kaya sarı bikinisiyle tatilin keyfini çıkarıyor

Bestemsu Özdemir aşkını ilan etti!

Aslı Bekiroğlu plajda dudak dudağa

Simge Ünal'ı kaçırmaya çalışmışlar!

Yüzmeyi öğrendiğim bir denizdeyim

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Beşiktaş'ta Arroyo krizi!

Fenerbahçe'nin hukuk mücadelesi devam edecek!

Ali Koç başkanlığı bırakma kararı aldı!

Sponsorlarımızın desteği çok önem arz ediyor

Zeynep Sönmez’den Wimbledon’da Tarihi Başarı!

En çekişmeli yarış Arkın Karpaz Gate Marina olacak

Semanur Yüksel Avrupa Şampiyonu oldu

Türkiye'nin ilk Pickleball Ligi'nde kazananlar ödülleri aldı

ZŁOMBOL 2025 RALLİSİ GIRESUN’DA SONA ERECEK

Türkiye Pickleball Ligi finalleri için geri sayım başladı

Sigaraya 1 ayda ikinci zam

Türkiye yatırım cazibesini kaybetti...

Akaryakıt ve taşıt vergilerine yeni düzenleme

BYD'nin Manisa'daki fabrikasında hâlâ faaliyet yok

TOFAŞ, Bursa fabrikasında üretime ara verecek

Elektrikli araç satışları dizeli geçti

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ekonomistlerden tepki

Gelir eşitsizliği artıyor, demokrasi tehlikeye giriyor

Haziran'da genç işsizlik yüzde 16,2 olarak açıklandı

Katar'ın gümrük vergisi sıfırlandı

'Mehmet Şimşek bizimle eğleniyor'

BO Group'a bağlı beş şirket birden konkordato ilan etti

Otomotiv yedek parçada 20 günde 3 konkordato ilanı

Her 10 kişiden 7’si enflasyonun düşeceğine inanmıyor

Gıda fiyatlarındaki artış maaş zamlarını ezdi geçti

2024’te en hızlı yoksullaşan ülke Türkiye oldu

Van Büyükşehir Belediyesi 223 işçiyi işten çıkardı

'Anayasa’nın güvence altına aldığı temel ilkeler ihlal edildi'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na ekonomistlerden tepki

'Bu rejime minnet edenin Allah belasını versin'

Çekmeköy’deki fabrika yangınına soruşturma

Gelir eşitsizliği artıyor, demokrasi tehlikeye giriyor

Erkek müşteriyi kabul etmeyen kafe ceza yedi!

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü'ne bir koltuk daha

Kaymakam karakolda çocuk dövdü iddia

Murat Kapki'den Murat Ongun itirafları!

Haziran'da genç işsizlik yüzde 16,2 olarak açıklandı

Bu betonlar geleceğin çocuklarına nasıl bir yaşam bırakır?

Açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas açılmayı sürdürüryor

CHP neye alet edilmek isteniyor?

Katar'ın gümrük vergisi sıfırlandı

500 kuruma grev kararı ilanı asılacak

'Ülkemizin bir eğitim devrimine ihtiyacı var'

Çaya bir zam daha geldi

'Amaç Emlak Konut’un nakit ihtiyacını karşılamak'

'Mehmet Şimşek bizimle eğleniyor'

'Terörsüz Türkiye' Komisyonun ismi değişti

'İsrail açlığı silah olarak kullanıyor'

Elazığ'da da susuzluk alarmı

Karasu’da vergimizi veriyoruz ama hizmet alamıyoruz

DEM Parti’den orman yangınları için Meclis araştırması talebi

Şahin'den havuz kenarında üstsüz poz!

HİTİTLERİN ŞEHRİ SAMUHA’DA KUŞ KEHANET METNİ BULUNDU

Hakan Kural, Gurme TV’nin Marka Stratejisini Üstleniyor

BO Group'a bağlı beş şirket birden konkordato ilan etti

'Seçimlerde birinci parti olmazsak o gece siyaseti bırakırım'

Yükleniyor