Finansman şirketleri büyümesini sürdürüyor

Finansman şirketleri büyümesini sürdürüyor

Finansman şirketleri büyümesini sürdürüyor
  • A-
  • A
  • A+

FKB’nin temsil ettiği üç sektörün 2020 yılı konsolide verilerine göre;

  • İşlem Hacmi 210 milyar TL,
  •  Aktif toplamı 154 milyar TL,
  • Öz kaynak büyüklüğü 27,8 milyar TL,
  • Müşteri sayısı 2,6 milyon olarak gerçekleşti.

Finansal Kurumlar Birliği’nin temsil ettiği üç sektöre yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke, “FKB olarak 2020 yılını, verimliliğin, azimle çalışmanın, “birlikten kuvvet doğar” anlayışımızın öneminin arttığı bir dönem olarak değerlendiriyoruz. Tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkileyen pandemiye rağmen reel sektörümüzün, ihracatçılarımızın ve çoğunluğu KOBİ olan müşterilerimizin yanında olmaya devam ettik. Bu yaklaşımla özellikle vurgulamak istiyorum ki; Türkiye her yıl büyümesine devam etmek durumunda. Bankacılık dışı finans sektörü olarak, bu büyümeyi desteklemek adına her türlü desteği vermeye hazırız. Bizler her zaman şunu söylüyoruz; bankaların üzerindeki fonlama sorumluluğunu paylaşarak, reel sektöre sağladığımız desteği artırabiliriz. Temsil ettiğimiz faktoring, finansman ve finansal kiralama sektörleri reel ekonomiye sürdürülebilir büyüme için kaynak sağlamaya her koşulda devam edecek.”  

Dijitalleşme KOBİ’lerimize nefes aldıracak… 

2020 yılında FKB olarak temsil ettikleri finansal kiralama, faktoring ve finansman sektörlerini dijitalleştirmek için çalıştıklarını aktaran Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Aynur Eke sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dijitalin yükselişine ivme kazandıran Kovid-19 salgını, tüm sektörler gibi bankacılık dışı finans sektörlerinde de dijitalleşmeyi hızlandırdı. Böylelikle sektörlerimizin yükselişi ve KOBİ’lere verdiğimiz hizmetler de hız kazandı. Günümüzde KOBİ’lerimizin en büyük sorunu finansmana ulaşamamak oluşturuyor. Bu olumsuzluğu kırmak ve KOBİ’lerimize finansman desteği sağlamak adına dijitalleşmeye büyük bir önem veriyoruz. FKB olarak, 2020’de yapılamayan ve eksikliği çokça ortaya çıkan dijital altyapı yatırımlarının önemli bir finansman talebi yaratacağını ön görüyoruz. Daha kısa vadeli, parçalı ama tabana yaygın içerikte olacağını öngördüğümüz bu talebi banka dışı finans şirketlerimizin önemli ölçüde karşılayacağını ve buna hazır olduklarını düşünüyorum. Gerek leasing, gerekse finansman şirketlerinin küçük boyutlu ancak çok sayıda makine, teçhizat, araç hatta paket yazılım alımının finansmanı için strateji geliştirmeleri için çalışıyoruz. Aynı zamanda fonlama planlaması, borçlanma araçlarının çeşitlendirilmesi 2021 ajandalarımızda yerini aldı. Taleplerin alınması, değerlendirmesi ve onay süreçlerinin yanı sıra operasyonel akışlarını dijital ortamlara aktarabilen banka dışı finans kurumları verimliliklerini üst seviyeye çıkararak bu süreci lehlerine çevirebilecekler. Faktoring şirketlerinin de tabana yaygın ve parçalı tedarikçi alacaklarını finanse edecek dijital alt yapıları hayata geçirmek için 2021’i önemli bir fırsat hatta rekabette baskı yaratacak bir yıl olarak görüyorum. Gerek ülkemizde de kullanıma sunulan aşıların piyasalara verdiği umut gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla altını çizdiği reform adımları, 2021’e daha olumlu bakmamızı sağlıyor. Türk ekonomisinin gücüne ve değişen durumlar karşısında hızlı aksiyon almasına güvenen biri olarak; 2021 yılının ikinci yarısında eğilimin yeni yatırımlar ile birlikte büyüme yönünde olacağını düşünüyorum.”

Sektörlerimiz 2020 yılını bir önceki yıla oranla büyümeyle kapattı… 

FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin bilgi veren Eke: “Finansal Kurumlar Birliği olarak en büyük önceliğimiz dijital bir altyapıyla kurulan Ticaret Zinciri Finansmanı’nı KOBİ’lerimizin aktif şekilde kullanması. Her platformda bunu anlatarak sistemin yayılımını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Sektörlerimizin rakamlarına baktığımızda ise, 2020 yılında Finansal Kiralama sektörümüzün alacaklarının  57 milyar TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü de 70 milyar TL olarak gerçekleşti.  Faktoring sektörüne baktığımızda; işlem hacminin 148 milyar TL seviyelerini geçtiğini, alacaklarının ise 44 milyar TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü 48 milyar TL olup; öz kaynakları ise 8,9 milyar TL seviyelerinde gerçekleşti. Finansman Şirketleri’mizin işlem hacmi 38 milyar TL seviyesinde. Aktif büyüklüğü 36 milyar TL seviyelerinde, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayısı 2,5 milyon, sektörün alacak büyüklüğü ise 32 milyarTL seviyesinde gerçekleşmiştir.

 

Yorum Yazın

Gazelle Resort SPA otel de kapatıldı

Şara, Kürtlerin Suriye'nin ayrılmaz parçası olduğunu teyit etti

'Ankara’da yapıcı, Suriye’de yıkıcı olunamaz'

11 yeni cezaevine 1,2 milyar TL ayrıldı

Yasal takipteki kişi sayısı patladı

Erken seçim isteyenlerin oranı yüzde 61

Şimşek'in sıcak para turu bitti, Türkiye'ye dödü

Alseko Makina Sanayi iflas etti

Kanal İstanbul'a komşu Millet Bahçesi projesi iptal edildi

Sarıyer'de şüpheli ölüm!

'Suriye’de Kürtler başka SDG başka'

'Vatandaşa döviz yasağı gelsin'

Teröriste 'kurucu önder' diyenler milletin yüzüne bakamayacak!

Caminin dibindeki alkollü ve kaçak mekan Mustafa Demir’in yeğenin çıktı

Cengiz Holding yeni maden arama izni aldı

Yemeksepeti kuryeleri iş bıraktı

Konut krizi derinleşiyor

Atlantik’te yakalanan 10 ton kokain soruşturmasında 7 gözaltı

'Trump'ın Fed savaşı Erdoğan'ın 2019 hamlesine benziyor'

Trump, Gazze Barış Kurulu’ndan 'abonelik' ücreti alacak

Yüksek takipçili 15 sosyal medya hesabına erişim engeli

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

'Yeterli ceza verilseydi belki oğlum hayatta olurdu'

Galatasaray, Gaziantep ile 1-1 berabere kaldı

Esnafın krediye erişimindeki engeller kalksın

TIR'ın üzerindeki ekskavatör tabelayı yıktı

Taksici yine yolcu seçti, trafikten men edildi

Mazotta 24 yıllık hazin tablo: 1 liradan 54 liraya!

En borçlu belediyeler listesi

Trump, 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Yükleniyor

Şara, Kürtlerin Suriye'nin ayrılmaz parçası olduğunu teyit etti

'Trump'ın Fed savaşı Erdoğan'ın 2019 hamlesine benziyor'

Trump, Gazze Barış Kurulu’ndan 'abonelik' ücreti alacak

Trump, 8 Avrupa ülkesine yüzde 10 gümrük vergisi getirdi

Hamaney binlerce kişinin öldüğünü kabul etti

Suriye ordusu Deyr Hafir'de SDG'yi hedef aldı!

İran: Göstericileri Mossad vurdu

Sisi, Somali Cumhurbaşkanının ülkesini yüzüne karşı kötüledi

İran'dan Türkiye'ye ABD uyarısı

Lindsay Graham'dan Türkiye'ye küstah tehdit

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Melisa Döngel'den dikkat çeken paylaşım

Buse Terim sevgilisiyle tatile çıktı!

Yatakta verdiği kareler olay oldu

Eski manken Deniz Akkaya hapse girecek!

Elle Fanning dekoltesiyle zor anlar yaşadı

Evangeline Lilly kayanın üstüne düştü!

Aslı Bekiroğlu'nun basit ameliyatı kâbusa döndü

Heidi Klum üstsüz güneşlendi

Afra Saraçoğlu annesini paylaştı!

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

'Ürün gamımızı her geçen gün güçlendiriyoruz'

Türkiye'de Opel, Peugeot ve Citroen el değiştirdi!

Tunçmatik Avrupa Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Yeni Şirket Kurdu

Elektrikli araç piyasasının yeni lideri artık Çinli

'2025’in En Beğenilen Otomobili' Gazetecilerin Oylarıyla Seçildi

Arıcıoğlu Otomotiv konkordato talebinde bulundu

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

'Lastiksiz ambulansları gençler bilmez'

Lahmacunda sakatat, peynirde natamisin çıktı

Pestisit ihlalinde dünya ikincisiyiz

Fast food kanseri tetikliyor

Sadece Hastaneyi Değil, Cebinizi de Düşünün

Fatih’te iki aylık bebek açlıktan öldü

Sofralardaki 6 süt ürünü markasında 'hile' tespit edildi

Siirt'de polis hastaneyi 2 ay takip etti, 30 kişi gözaltında

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

Habertürk skandalında tanık ifadesi dengeleri değiştirdi

Ekol TV’ye “kara para aklama“ soruşturması

'Gazeteciliğin Vicdanı Olmaya Devam Edeceğiz'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9