'Garantici şirketler'in borcu TL'ye çevrilmiş

Emekli ve asgari ücret zammına ‘bütçe zorda’ diyerek kapıyı kapatan hükümetin, Hazine garantili şirketlerin döviz borcunu liraya çevirip üstüne altı taksit yaptığı ortaya çıktı.

  • A-
  • A
  • A+

Vatandaşın ‘kemeri sıkılırken’ müteahhitlere gösterilen ‘sınırsız cömertlik’ tepki çekti.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YOK MÜTEAHHİTLERİN ÖDEMESİNE VAR

Hükümet, memurun servisiyle, fotokopiysiyle tasarrufa çalışırken Hazine garantili köprü ve otoyolların bütçedeki en büyük kara delik olduğu rakamlarla ortaya kondu. Ödemelerin TL’ye çevrilmesi için defalarca çağrı yapıldı. Ancak bu yönde adım atılmadığı gibi asgari ücrete zam yapılmayan temmuz ayında müteahhit ödemeleri ‘güncellendi’. Tartışmalı tablo ortadayken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, bir vahim iddiayı daha kamuoyuna duyurdu.

GARANTİLER TL’YE ÇEVRİLMEDİ ÜSTÜNE BORÇ KIYAĞI GELDİ

Yavuzyılmaz, 2017 yılında Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan dolar borcunun TL’ye çevrilip altı taksit yaptığını ileri sürdü. Yavuzyılmaz sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Bu işlemle oluşan zarar 38 milyon dolar. Bölünen taksitlerin ilk ödemesi 2017 son ödemesi ise 2022 olarak belirlenmiş” dedi. Hazine Bakanlığı ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Detaya yer verilmeyen açıklamada’ yanlış bilgiler’ ifadesi kullanıldı.

MİLLETTE CİMRİ ŞİRKETE CÖMERT

Krizin faturası vatandaşa kesilirken, büyük şirketlere ‘kıyaklar’ devam ediyor. Emekliye ve asgari ücretliye zam kapısını kapatan hükümet Hazine garantili şirketlerin borcunu dövizden TL’ye çevirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding ve Kolin İnşaat’ın devlete olan 38 milyon dolar borcunu TL’ye dönüştürerek 6 taksitte ödeme kolaylığı sağlandığını belirtti. Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgede Mehmet Şimşek’in de imzasının bulunması dikkat çekti.

belge.jpg

Asgari ücretliye ve emekliye zam kapısını kapatan hükümet diğer taraftan da yeni zamlar ve vergi artışlarıyla vatandaşı açlığa mahkum etti. Büyük şirketlere ise vergide kolaylıklar sağlanarak bu tarifeden muaf bıraktı. Ekonomi yönetimi uygulanan hatalı politikaların faturasını vatandaşa keserken, büyük şirketlere kolaylık sağlamaya devam ediyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding ve Kolin İnşaat’ın devlete olan dolar cinsinden borçlarının Türk Lirasına çevrildiği ve 6 taksitte ödeme kolaylığı sağlandığı ortaya çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın paylaştığı belgelerde dönemin Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Şimşek’in de imzasının bulunması dikkat çekti. Yavuzyılmaz, sosyal medya hesabından yazdığı mesajda, 3493 sayılı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) resmi yazısını paylaşarak “AK Parti’nin Cengiz ve Kolin’e ait Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan ABD Doları cinsinden özelleştirme borçlarını TL’ye çevirip 6 taksit yaptığını tespit ettik. Zarar: 38 milyon 67 bin 802 dolar! Belgelerde dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in imzası var” ifadelerine yer verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise, CHP’li Yavuzyılmaz’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten açıklama yaptı. Bunun üzerine, Yavuzyılmaz belgeleri paylaşarak, “Ekte paylaştığım belgelerin hangisi yalan?” diyerek bakanlığa yanıt verdi. Devletin devasa bir zarara uğradığını belirten Yavuzyılmaz, “Ekte paylaştığım belgelerin hangisi yalan? Dönemin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de imzasıyla; Cengiz ve Kolin’e ait Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin devlete olan ABD Doları özelleştirme borçlarını TL’ye çevirdiniz. Dolardan TL’ye çevirdiğiniz özelleştirme borçlarına 6 taksit yaptınız. 2022 Mayıs ayına kadar süren bu ödeme planıyla devleti devasa zarar ettirdiniz” ifadelerini kullandı.

2024’TE HAZİNE GARANTİLİ PROJELERE 162 MİLYAR AKTARILACAK

İktidar tarafından ‘cebimizden tek kuruş çıkmayacak’ denilen yap-işlet-devret (YİD) modeli ile geçiş garantisi verilen köprü ve otoyolları inşa eden şirketlere gelecek yıl da servet akıyor. TBMM’ye sunulan 2024 bütçe teklifinde Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri için ödenecek tutarlar ortaya çıktı. 2024’de bütçeden, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilen köprüler, otoyollar ve Avrasya Tüneli ile yap-kirala-devret modeliyle yaptırılan şehir hastanelerine toplam 162 milyar 435 milyon lira ödenecek. Orta Vadeli Program’da (OVP) esas alınan ortalama dolar kuruna göre bu projeler için gelecek yıl 4,7 milyar dolar ödenecek. KÖİ projeleri için 2017-2023 arasında bütçeden toplamda 221 milyar lira, yaklaşık 16 milyar 844 milyon dolar harcandı. Şehir hastanelerinin kiralarına 2024 yılında kamu bütçesinden 83 milyar 697 milyon lira ödenme yapılması planlanıyor. İktidarın ‘Beş yıldızlı otel konforunda hastane yapıldı’ diyerek propagandasını yaptığı şehir hastanelerine 2017-2023 döneminde 102 milyar 206 milyon lira ödeme yapıldı. Bütçe teklifinde bu hastaneler için yapılan ödemelerin 2025’te 97 milyar 905 milyon lira, 2026’da ise 99 milyar 386 milyon lirayı bulması bekleniyor.

MÜTEAHHİTLERİN ÖDEMESİNE ‘GÜNCELLEME’ VAR

Hükümetin tasarruf planları kapsamından sadece servis ve fotokopi tasarrufu dikkat çekti. Hazine garantili köprü ve otoyolların bütçedeki en büyük kara delik olduğu rakamlarla ortaya kondu. Ödemelerin TL’ye çevrilmesi için defalarca çağrı yapıldı. Ancak bu yönde adım atılmadığı gibi asgari ücrete zam yapılmayan temmuz ayında müteahhit ödemeleri ‘güncellendi’. Tartışmalı tablo ortadayken CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, bir vahim iddiayı daha kamuoyuna duyurdu.

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM YOK

Gündemde en çok merak edilen konuların başında gelen bir haber de asgari ücrete ve emekliye zam. Dün yapılan toplantıda emekli aylıklarına zam çalışması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Bakan Şimşek, Ak Parti Grup Başkanı Güler ve Başkanvekili Elitaş eşliğinde görüldü. Kulis bilgilerine göre, AK Parti kurmaylarının kapalı toplantısından çıkan kararlar dikkat çekti. Emekliye seyyanen zam yapılmayacağı bilgisi dolaşırken asgari ücrete de ara zam yapılmayacağı da tekrar gündeme geldi. En düşük emekli maaşına zam ise daha değerlendirilecek. Sokak köpekleri düzenlemesi Cuma günü Meclis’e gelecek. Asgari kurumlar vergisiyle ilgili ilk paket ise Temmuz sonunda yasalaşacak. Vergi paketi toptan olmayacak ve Meclis gündemine parça parça gelecek.
 

 

Yorum Yazın

Bodrum'da fiyatlar çakıldı, turist Avrupa'ya kaçıyor

İçişleri Bakanına dert anlatan çiftçiyi apar topar götürdüler

Özgür Özel hakkında yeni soruşturma başlatıldı

'Hodri meydan, gel Uşak'ta seçime gidelim'

Peynire yüzde 600 zam geldi

Hanelerin yüzde 57’sinde çocuk yok

Epstein mankenleri cinsel ilişkiye zorladı

Operatör değişikliği e-Devlet’e taşınacak

Rus uyduları İran için Türkiye'yi gözetliyor

Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu

'Savaşı İran kazanıyor'

'On yıllar sürecek çatışmanın zemini hazırlanıyor'

Mutlu Işıksu AK Parti’den istifa etti

'Bilge Lideri ve MHP’yi örseleyecek davranışlardan kaçınmak gerek'

Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!

Bahçeli'den İzzet Ulvi Yönter'in istifasına ilişkin ilk açıklama

'Polis kamerasından paparazi çıkaran düşmüşlüğe lanet olsun!'

Erdoğan, BlackRock CEO’su Larry Fink ile görüştü

Asırlık Türk devi Fişek Hırdavat resmen iflas etti

File Market, yüzde 280 kazançla satmış

'Pamuktan teknolojiye uzanan bir ekosistem kurduk'

UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!

SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU

Uşak Belediye Başkanı gözaltına alındı

Marmaris Belediyesi’ne gece yarısı polis baskını

Şaban Kazdal Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi

Kocaeli’de eğlence mekanına kurşun yağmuru

Mehmet Arı, YSK üyeliğine seçildi

A Milli Takımı Play-off finaline yükseldi

Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler

Yükleniyor

loading

Trump yönetimine karşı 'Krallara Hayır' protestosu

'Savaşı İran kazanıyor'

Yüzde 5 harcamayan, NATO'da söz hakkını kaybedecek!

İran'a karşı bizi yalnız bıraktınız bunu unutmayacağız

NYT dünyanın en güçlü ordusunun çaresizliğini yazdı

'ABD-İsrail'in İran savaşı felaket bir hata'

ABD girmeyeceğine söz verdiği bataklığa battı

İran'dan 4000 Km ötedeki İngiltere üssüne füze saldırısı

İran, İsrail'in F-16'sını vurdu

NATO, ABD olmadan kağıttan kaplan

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

UEFA Kupası İstanbul’daki Final Öncesinde Görücüye Çıktı!

Türkiye'nin ilk yerli zırhlı SUV aracı göreve başladı

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

Pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeler

Mahkeme kararına rağmen doktorluk görevine son verildi

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

SANAT VE BASIN EL ELE: ÜSKÜDAR SANATLA BULUŞTU

Gazeteci İsmail Arı yine tutuklandı

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17