MEDYA
MEDYA HaberleriGazeteciler, bununla tek başına mücadele edemez
Gazeteci Canan Kaya, toplumsal manipülasyonun şiddetinin her geçen gün arttığına vurgu yaparak, üstelik bu alana mali olarak yatırımlar yapıldığına dikkat çekti.
- A-
- A
- A+
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesir Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği 1. Balıkesir Kitap Fuarı’nda düzenlenen “Dezenformasyon Çağında Hakikati Aramak" başlıklı söyleşide konuşan Araştırmacı Gazeteci Canan Kaya, dijitalleşmenin getirdiği kolaylıkların yanında bir de ön ayak olduğu manipülasyonlara ışık tuttu. "Çok üzülerek söylüyorum bu manipülasyonları çoğu kez hükümetler, siyasi partiler ve devlet otoriteleri sağlıyor" diye konuşan Kaya, "Üstelik buralara yatırım yapıyorlar. Türkiye de bunun bir laboratuvar merkezi haline gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.
Konuşmasına "Artık bilginin bolluğu değil, hakikatin kıtlığı çağındayız" diyerek başlayan Canan Kaya, Bilginin değil manipülatörlerin, dezenformasyonunu yayanın güçlü olduğu bir dönemdeyiz. Bunu yaparken trol hesaplar, botlar ve algoritmalar kullanılıyor. Bunlar savaşlarda da kullanılmaya başlandı. Ukrayna ve Rusya savaşında ürettikleri yalan videolar ile manipülasyonu yaydılar. Sahte hesaplar üzerinden yapay zeka ile üretilmiş videolar yaydılar" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ HATIRLATTI
Anlattıklarına Türkiye'den de 2023 Genel Seçimleri'ni örnek gösteren Gazeteci Kaya, "Türkiye'den 2023 genel seçimlerinde yaşananlara bakın. TRT devletin kanalı, bizim vergilerimizle ayakta duruyor ve tarafsız olması gerekiyor. Fakat TRT ekranlarında yapay zeka ile oluşturulmuş Millet İttifakı'nın adayının kara propagandayla kötülendiği, PKK ile işbirliği yaptığı, PKK yöneticilerinin 'Millet İttifakı adayına oy vermelisiniz' dediği sahte videolar üretildi. Dahası bu videolar TRT ekranlarında gösterildi. Miting meydanlarında bu videolar insanlara izletildi. Bu korkunç bir şeydi" diye konuştu.
'TEK BAŞINA GAZETECİLER MÜCADELE EDEMEZ'
Akıllı cep telefonları üzerinden her saniye bilgi akışı sağlandığına vurgu yapan Canan Kaya, "Hangisinin doğru olduğunu, yanlış olduğunu ayırt etmekte zorluk çekiyoruz. Bunun nedeni, dijitalleşmenin hayatımıza sağladığı kolaylıkların yanı sıra ne yazık ki manipülatörlerin cirit attığı bir merkez haline gelmiş olması. Çok üzülerek söylüyorum bunu çoğu kez hükümetler, siyasi partiler ve devlet otoriteleri sağlıyor. Üstelik buralara yatırım yapıyorlar. Türkiye bunun bir laboratuvar merkezi haline geldi. Çok özür dileyerek bunu ifade etmek durumundayım. Biz gazeteciler, bununla tek başımıza mücadele edemeyiz. Dezenformasyon ile birlikte mücadele etmezsek demokrasimiz tamamen elimizden alınacak" ifadeleriyle uyardı.
GÜLLÜ'NÜN ÖLÜMÜNÜ ÖRNEK VERDİ
Siyasi konular dışında da bu manipülasyon çağının etkilerinin görülmeye başlandığını belirten Canan Kaya, Şarkıcı Güllü'nün şüpheli ölümünü örnek göstererek "Türkiye, çok yakın bir zamanda ölüm haberi ile sarsıldı. Arabesk şarkıcı Güllü’nün ölümü. Şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti. Bu tip ölümler her zaman şüpheli ölüm olarak soruşturulur. Fakat burada soruşturmayı takip etmesi gereken yargı makamı ve gazetecilerdir. Ancak daha ilk gün itibariyle elinde delil olmayan hesaplar, kanallar, ilk önce oğlunu katil ilan ettiler. Ardından kızını katil ilan ettiler. Ellerinde somut bir delil yok. Pijama ile yurt dışında yayın yapan bir kadın olayı çözmeye çalıştı. O zaman yargı, polis, gazeteciler neden var? Bu sizin de başınıza gelebilir. Azımsanmayacak kadar fazla insan, o çocukların katil olduğuna inandı. Ve günün sonunda onları katil çıkarmak için de mücadele ettiler. Dezenformasyonun gücünü görebiliyor musunuz? İnanamadım. Biz böyle bir toplum değildik. Biz, sorgulayan, araştıran, öğrenme eğilimi olan bir toplumduk. Bu konu sıradan insanları da yakından etkileyen büyük bir tehlike" değerlendirmesini yaptı.
'YALANLAMANIN DA YALANLANDIĞI BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ'
Dezenformasyon ile mücadelede hükümetin sorun çözmeye istekli ve niyeti olduğunu düşünmediğini belirten Canan Kaya, "Hükümet, devlet eliyle bu ülkede dezenformasyon yapılıyor. Yalanlamanın da yalanlandığı bir ülkede yaşıyoruz" derken, söyleşisini dinleyenlere verdiği "Bir içerik gördüğünüzde lütfen karar vermeden önce sorgulayın. Kaynağını sorun. Neden diye sorun. Farklı kaynaklardan teyit etmeye çalışın. Çünkü küçük ekrandan karşınıza çıkan her içeriği sorgulamamız gereken bir süreçteyiz" tavsiyesiyle noktaladı.
Avrupa'dan Trump'a soğuk duş
Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı
Kaymakamlık binasındaki silah seslerinin sebebi belli oldu!
Mahkemeden İBB davalarına CHP'liler alınmasın talebi
'AKP seçimi kaybedeceği için bunları yaşıyoruz'
'Hukuk ve demokrasi düzelmeden ekonomi düzelmez'
'Kısa sürede yüksek kazanç vadedenlere karşı dikkatli olunmalı'
İBB davasında 5. celse başlamadan bitti
İlber Ortaylı son yolculuğuna uğurlanıyor
'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'
Oscar Ödülleri sahiplerini buldu
Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı
'Maddi sıkıntı çekiyoruz'
Kurtardığımız her bir canlının hayatı moral kaynağı
'Türkiye'yi zor günler bekliyor'
Türkiye'de şeriat isteyenler yüzde 10 çıkar mı şüpheliyim
Mine Tozlu dahil 5 kişi gözaltına alındı
DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar, Aksaray'da yakalandı
'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'
'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'
'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'
Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu
'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
Yükleniyor





