Gazeteciler, demokratik ve şeffaf toplumun olmazsa olmazıdır

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yılmaz 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gazeteciler, demokratik ve şeffaf toplumun olmazsa olmazıdır

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yılmaz kamuoyunun gerçek, doğru ve güvenilir bilgiler içeren haberlere ulaşmasını temin etmenin demokrasinin en temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti.

YGD Başkanı Yavuz Yılmaz'ın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajı;

"Basın özgürlüğünün ve gazeteciliğin önemini bir kez daha hatırladığımız 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Demokrasimizin temel taşlarından biri olan basın, toplumun haber alma hakkının en önemli garantisidir. Tarafsız, doğru ve objektif haber yapma ilkesiyle halkımıza hizmet eden basın mensuplarımız, kamuoyunun aydınlatılmasında ve bilgilendirilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Zor şartlar altında, fedakârca çalışarak toplumu bilgilendiren, halkın sesi olan gazetecilerimiz, demokratik ve şeffaf bir toplumun olmazsa olmazıdır. Doğru ve tarafsız habercilik anlayışıyla toplumun doğru bilgilendirilmesini sağlayan değerli basın mensuplarımız, aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de katkı sağlamaktadır.

Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı basın, demokrasilerin vazgeçilmez unsurlarından biridir. 

Basının özgür, tarafsız ve bağımsız bir şekilde görevini yapabilmesi, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bu vesileyle, basın mensuplarımızın sorunlarının çözülmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özgürlüklerinin korunması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Gazeteciler ve Basın Bayramı, hem geçmişin hatırlanması hem de geleceğe dair umutların dile getirilmesi açısından önemli bir gün. Basın özgürlüğü, bireylerin bilgiye ulaşma hakkı ve demokratik değerlerin korunması için hayati bir unsur olarak ön plandadır. Bu nedenle, her yıl bu bayramda basın çalışanlarının önemini vurgulamak ve yaşanan zorlukları görünür kılmak, kamuoyunun dikkatini çekmek açısından büyük bir anlam taşımaktadır.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı vesilesiyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için gece gündüz demeden büyük bir özveriyle görev yapan tüm basın mensuplarımızı tebrik ediyor, meslek hayatlarında başarılar diliyorum."

 

GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI NASIL KABUL EDİLDİ?

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876'dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde "sansürün kaldırılması" olarak adlandırılmaktadır. 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturmayı planlamıştır. Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne "Basın Bayramı" adı verilecektir. Ancak ilk gazete konusunda çeşitli görüşler bulunduğundan dolayı bir görüş birliği sağlanamamış, daha sonra Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılması fikri ortaya atılmış ve kabul edilmiştir.

İlk gazetenin çıkışı konusundaki tartışmalarda ise bazı kişiler, Osmanlı İmparatorluğu sınırları dahilinde ilk Osmanlı Türk gazetesi olan Takvim-i Vekayi'nin yayınlandığı 1831 çıkış tarihini doğru olarak kabul etmişlerdir. Ancak Takvim-i Vekayi'nin resmi gazete olmasından dolayı ilk çıkan Türkçe gazete olmadığını savunanlarda bulunmaktadır. Bu öngörüyü savunanlar ise ilk Türkçe gazetenin 1861 yılında yayınlanmaya başlanan Tercüman-ı Hakikat olduğunu iddia ederler. Türkiye'de Basın Bayramı özellikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önderliğinde Bâb-ı Âli ile kutlanmakla birlikte, her il ve bazı ilçelerde de Basın Bayramı ayrı ayrı kutlanmaktadır. Basın Bayramında pek çok siyaset adamı, rektörler ve bazı belediye başkanları tarafından bildiri yayınlanmaktadır. Bildirilerde Basın Bayramının önemine değinilerek, özellikle Türk basınındaki sansür ile ilgili konular bu bildirilerde yer almaktadır.

Atatürk’ün partisini ne kayyıma bırakırız ne yargı oyunlarıyla kimseye teslim ederiz!

Sizi yakından takip ediyorum, çok hareketlisiniz, maşallah

Numan Kurtulmuş yeniden TBMM Başkanı seçildi

Kira zam oranı belli oldu!

Yürüyüş yolları vatandaşların vazgeçilmezi haline geldi

Azerbaycan’da Kıbrıs Konusu Masaya Yatırıldı

22. Altın Boğa Ödülleri Sahiplerini buldu

Tek bir dünyamız olduğunun bilincindeyiz

Marmaris'te 5,8 büyüklüğünde deprem

ENAG, mayıs ayı enflasyonunu açıkladı

Benzine zam geldi!

Ete yine zam geldi

Emeklinin perişanlık çekmesine itirazımız var

En büyük arzum Putin, Zelenski ve Trump'ı bir araya getirmek

Kemerburgaz'da tarım arazisine dört kat izni

Baskıcı anlayışla yazılmış bir anayasa, topluma dayatılamaz

Mansur Yavaş’tan İmamoğlu’na destek ziyareti

İstihdamda son 10 yılın en sert düşüşü

'Ulus Birliği' ittifakının yola çıktı

Yoksul kesimin gelirinin yüzde 63’ü barınma ve beslenmeye gidiyor

Havaların ısınmasıyla müsilaj kabusu geri döndü

Dış ticaret açığı mayısta 6,5 milyar dolar oldu

1-2 ay içinde finansal normalleşme bekliyoruz

Taş Mektep’te Çocukların Yıl Sonu Sanat Gösterisi Coşkuyla Gerçekleşti

Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi Hızla Gelişiyor

Gençlerle her zaman birlikte oluyoruz

ABD’nin verdiği silahları hangi örgüt teslim eder?

Cesaretin varsa çık milletin karşısına

Hatimoğulları'ndan iktidara kayyım ve İBB operasyonları tepkisi

50+1 kuralının korunması demokratik birikimin gereğidir

Yükleniyor

Gazze’de ölü gazeteci sayısı 221’e yükseldi

Suriye'nin trajedisi bölünmüşlük içinde doğdu

Madrid’de 20 ülkeden, Filistin'de iki devletli çözüm talebi

Suudi Arabistan'da alkol yasağı kalkıyor

Yargıç, Trump’ın Eğitim Bakanlığı'nı kapatma kararını durdurdu

PKK'nın İran kolu: Silah Bırakmıyoruz

Suriye de yeni yönetim haftalar içinde çökebilir

ABD’nin kredi notu düşürüldü, görünüm durağana çekildi

Kalın kafalı bir başkana karşı demokrasi mücadelesi veriyoruz

ABD'li yeni Papa teknolojiye savaş açtı!

Bergüzar Korel'den bikinili poz

Merve Dizdar koşuda madalya kazandı

Büşra Develi aşk orucunu bozdu

Pelin Akil New York pozlarıyla sosyal medyayı salladı

Rabia Soytürk'ten en kötü partner itirafı

Ezgi Eyüboğlu göğüs dekoltesiyle dikkat çekti

Derin Talu'dan yatak pozu

Irina Shayk'ın paylaşımı sosyal medyayı salladı!

Ölmek istemiyoruz, duyan var mı?

Hepsi Türkiye’nin iyiliğini istiyor

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 13,3 azaldı

Özel hastanenin aldığı fazla ücret tüketiciye iade edildi

Gıda takviyeleri ilaç değildir

Pestisit kullanımı patladı, çocuklarımızı kurtaracak ilaca ulaşılamıyor

Glütensiz Yaşamın Geleceği İstanbul'da Ele Alındı

Aydın'da hastanede rüşvet operasyonu

Meydanlarda 'kilo kontrolü' uygulaması başladı

İstanbul'daki sebzelerde yasaklı pestisit kalıntısı tespit edildi

LÖSEV Aile Buluşması ile Aileleri Bir Araya Geldi

Bal ve kaşar peyniri markalarında hile

BTP Kongresi'nde 'Yukarıdan talimat var' krizi

Azerbaycan’da Kıbrıs Konusu Masaya Yatırıldı

Yavuz Yılmaz, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nde Güven Tazeledi

Gazetecilerden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'ne Ziyaret

Operasyon yapılmayan bir tek İSPARK kaldı

Deneyimli Medya Uzmanından Yeni Atılım

Cem Küçük, AK Parti’li bürokratları uyardı!

YGD’den Gazetecilere 12 Kategoride Ödül

YGD’DEN 19 MAYIS COŞKUSU: Özgürlük ve gençliğe adanan bir gün

RTÜK Başkanı'ndan medyaya PKK uyarısı!

Terör bitecek ama demokrasi beklemeyin

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2