Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Mart 2025 dönemine ait tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Verilere göre Türkiye, yüzde 38,1’lik yıllık enflasyon oranıyla OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer aldı. Şubat ayında yüzde 39,1 olan oran, Mart ayında 1 puanlık düşüşle gerilese de fiyat seviyeleri hâlen rekor düzeyde. Türkiye'deki fiyatlar, Aralık 2019’dan bu yana toplamda yüzde 570,8 oranında arttı. Bu oran, OECD ortalaması olan yüzde 32,7’nin 17 katından fazla.
Mart ayında genel OECD enflasyonu yıllık bazda yüzde 4,2’ye gerileyerek Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Enflasyon 38 OECD ülkesinden 18’inde düşerken; Estonya, Macaristan, Norveç ve Türkiye'de yaklaşık 1 puanlık düşüşle en büyük gerileme kaydedildi.
Türkiye'nin öne çıktığı bir diğer kalem ise gıda fiyatları oldu. OECD, Türkiye’de yıllık gıda enflasyonunun yalnızca bir ayda 2 puan ve üzeri arttığını açıkladı. Aynı artış Şili, Yunanistan ve Hollanda gibi ülkelerde de gözlendi. Mart 2025 itibarıyla OECD genelinde gıda enflasyonu yüzde 4,8’e çıktı. Buna karşın enerji enflasyonu düşüş trendini sürdürerek yüzde 3,8’den yüzde 3,0’e geriledi.
G7 ülkelerinde manşet enflasyon Mart ayında yüzde 2,4'e gerilerken, Japonya hariç tüm ülkelerde enflasyonun ana sürükleyicisi temel mal ve hizmet fiyatları oldu. Japonya’da ise manşet enflasyonun yarısından fazlası gıda kaynaklı gerçekleşti. Kanada, Almanya, Fransa ve ABD’de de gıda fiyatları yeniden yükselişe geçti. Euro Bölgesi'nde ise enflasyon yüzde 2,2 ile yatay seyretti. Enerji fiyatlarındaki düşüşe rağmen gıda fiyatlarındaki artış, görünümde yukarı yönlü baskı oluşturdu.
Cuma
20.8 °
Cumartesi
18.3 °
Pazar
16.9 °