SİYASET

SİYASET Haberleri

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık
  • A-
  • A
  • A+

Kampanya için oluşturulan www.sofranasahipcik.com sitesinde tüm vatandaşların gıda israfı ile mücadele etmesi amacıyla “söz vereceği” bir dijital imza hareketi başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “söz veriyoruz kampanyası ile birlikte 2 milyon kişiyle dünyada çevrimiçi olarak en çok imza atılan kampanya rekorunu kırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” kampanyasına ilişkin “söz veriyorum” hareketini başlattığı tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “Bugün tüm vatandaşlarımızı “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” kampanyası kapsamında gıdamızı korumak ve israfı azaltmak için harekete geçmeye davet ediyoruz. Kampanya için oluşturulan www.sofranasahipcik.com sitesinde bu kampanyanın gerçek sahibi olan halkımızın gıda israfı ile mücadele etmek için ‘söz vereceği’ bir dijital imza hareketi başlatmış bulunuyoruz. Boğazımızdan geçen her lokmanın ve her yudumun kıymetini bileceğime gıda kaybı ve israfına karşı sorumlu davranacağıma söz veriyorum. Siz de söz verin dünya rekoru kıralım. Sizler de telefonunuzdan, tabletinizden, bilgisayarınızdan sofranasahipcik.com’ a girip dünya rekorumuzun bir parçası olabilirsiniz” dedi.

Pakdemirli, kampanya kapsamında ‘Söz vermenin’ yanında tüm Türkiye’ye “Ekmeği israf etme”, “Tabakta yemek bırakma”, “Suyun ve her lokmanın kıymetini bil”, “Liste yapmadan alışverişe çıkma” ve “Doğru koşullarda sakla” çağrısında bulunarak “İsraf olmasın afiyet olsun” dedi.

“MİLLİ EĞİTİM MÜFERADATINDA YER ALACAĞIZ”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, ‘söz veriyoruz’ kampanyası ile birlikte 2 milyon kişiyle dünyada çevrimiçi olarak en çok imza atılan kampanya rekorunu kırmayı hedeflediklerini, aynı zamanda çevre konusuyla ilgili dünyada en çok imza toplanan kampanya rekorunu da kırmış olacaklarını söyledi. Kampanyaya ilişkin özel bir web sitesi oluşturulduğunun altını çizen Bakan Dr. Pakdemirli, “Toplumun her kesiminin destek vereceği güçlü bir iletişim süreci yürütülüyor. EBA TV’de özel ders olarak müfredata giriyor. sofranasahipcik.com adresine girip gıda kaybı ve israfına karşı mücadele edeceğimize söz vereceğiz” dedi.

Kampanyaya ilişkin gelecek döneme ilişkin planlarını aktaran Bakan Dr. Pakdemirli, “Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk ile birlikte EBA TV’de öğrencilerle buluşacağımız bir programımız olacak. Çocuklarımıza, gençlerimize farkındalık oluşturmak için birlikte hareket edeceğiz. Gıda kaybı ve israfı üzerine farkındalık ve bilinç oluşturmaya devam edeceğiz. Broşürler, sosyal medya paylaşımları, medya iletişimi yapacağız. Gıda kaybı ve israfını önleme, azaltma ve yönetimi ulusal platformunu kuracağız. Eylem planımızı hazırlarken gösterdiğimiz çoğulcu yaklaşımı sürdürülebilir kılacağız. Platformda çok paydaşlı bir yapı sağlanacak. İyi uygulama rehberlerini arttıracağız. Türkiye’de gıda bankacılığı sistemini ele alıp, düzenleyeceğiz. Mevzuatsal açıkları belirleyip, kamu olarak bu işi sahipleneceğiz.” diye konuştu.

“KAMPANYA 20 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE ULAŞTI”

Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık kampanyası süresince gıda işletmeleri için iyi uygulama rehberleri hazırlandığını, her hafta alanında uzman kişileri sosyal medyada
canlı yayınla vatandaşlarımızla buluşturulduğunu belirten Bakan Dr. Pakdemirli, “İsraf olmasın afiyet olsun konsepti ile tarif videoları, arta kalan malzemelerden nasıl yemek yapılır videolarıyla 20 milyondan fazla kişiye ulaştık” ifadelerini kullandı.

İSRAFLA SAVAŞIN MASKOTU 'CANO'

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kampanyanın kayıp ve israf farkındalığına yönelik çalışmalar sırasında maskot olarak kullanılacak Cano’yu kamuoyuna tanıttı. Cano'nun kampanya boyunca restoran, kafe, marketler gibi yerlerde kampanyayı hatırlatacağını kaydeden Bakan Dr. Pakdemirli, “Kampanyamızla, etkin yönetilen web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla farkındalığı arttırmayı ve katılımcılığı teşvik etmeyi hedefledik' değerlendirmesinde bulundu.

DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesinin dünyaya örnek olacak bir duruma geldiğini, oluşturulan farkındalık çalışmalarıyla milyonlarca insanın dikkatini çektiğini vurguladı. Bakan Dr. Pakdemirli, şunları söyledi:

“Tarım yapılabilir 50 cm’lik bir toprak, ortalama olarak 20 bin yılda, yani 7,3 milyon günde oluşuyor. Ana besin kaynaklarımızdan birisi olan buğday, 9 ayda yani 270 günde hasat ediliyor. Ancak, bir insan açlığa su varsa 56 gün, su yoksa 14 gün dayanıyor. Gıdanın ortaya çıkış öyküsünü ne kadar iyi bilirsek,elimizdekinin değerini o kadar iyi anlarız. Tahminler: 2050’de dünya nüfusu 10 milyar olacak, ülkemiz nüfusu ise 100 milyonu geçecek. Hem daha çok üretmek hem de ürettiğimiz gıdayı israf etmemek zorundayız. Gıda kaybının ekonomik bedeli gelişmekte olan ülkelerde 310 milyar dolar, gelişmiş ülkelerde ise 680 milyar dolar seviyesinde.”

“ANKET ÇALIŞMASI İLE HEDEFLERİ BELİRLEDİK”

“Gıdanı koru sofrana sahip çık kampanyası için uzun bir ön hazırlık ve çalışma dönemi yaşadık. FAO’yla iş birliği içerisinde iki yıldır kamu kurum ve kuruluşları, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle çalıştaylar ve toplantılar düzenledik. İsraf ve kaybı önleme stratejilerini oluşturabilmek için bu yıl şubat ayında hane halkı düzeyinde detaylı bir de anket çalışmamız oldu. Bu anket sayesinde şu verileri elde ettiğimiz veriler ışığında ilk bir yıl için hedeflerimizi belirledik.

Gıdaların üzerindeki etiketleri okumada iyiyiz (%88) ancak %65’imiz bu etiketlerin farkının ne anlama geldiğini bilmiyor. Son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi kavramları karıştırılıyor. Biz bu oranı %60’ın altına çekmeyi hedefliyoruz.

Tüketicilerin %83’ü meyve veya sebze alırken şekilleri en düzgün olanları almayı hedefliyor. Hâlbuki şekli mükemmel olmayan meyve ve sebzeler de diğerleri gibi sağlıklı ve besleyicidir. Süpermarketler satamayacakları korkusuyla bu ürünleri üreticiden almamaktadır. Biz bu oranı %80’in altına çekmeyi hedefliyoruz.

Tüketicilerin %35’i yemek yaptığında tüketebileceğinden fazlasını pişiriyor. tüketebileceğimizden fazla pişirdiğimiz gıdaları ise bayatlayınca çöpe atıyoruz. Hâlbuki porsiyonlarımızı doğru planlasak ya da fazla pişirdiklerimizi nasıl saklayabileceğimizi iyi bilsek buradaki israfın önüne geçebiliriz. Kampanyamızda tüketicileri bilinçli tüketmeye/pişirmeye davet edip, onlara bunu nasıl yapabileceklerini anlatacağız! biz bu oranı %30’a çekmeyi hedefliyoruz.”

 

Yorum Yazın

'Muhalefetin tasfiye girişimini kınıyoruz'

'2 Kasım’da yüreği yeteni sandığa bekliyorum'

'Hırsızlık, yolsuzluk arıyorsan kayyım belediyelerine git'

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Kiralar yüzde 82’yi aştı, vatandaşın barınma yükü ağırlaştı

Hukuk ya herkes için vardır ya da hiç kimse için yoktur

Adana, Antalya ve Adıyaman Belediye Başkanları gözaltına alındı

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Tarihde ilk kez maaşa bir tas çorbadan az zam yapıldı

Mobilya devi Alfemo Zeren Group Holdinge satıldı

Cemil Tugay’dan AK Parti'ye geçeceği iddialarına yanıt!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan diplomasi trafiği!

Elektrik şirketleri kar ederken ormanlar küle dönüyor

Manavgat Belediyesi’ne operasyon

6 Ayda 2 bin 776 firma konkordato başvurusu yaptı

Bu ihmallerin, bu yıkımın hesabını kim verecek?

İstanbul'da yaşamanın maliyeti 93 bin TL'yi aştı

TÜİK verileriyle zam yapmak kul hakkına girmektir

Diplomasını yırtan Boğaziçi mezunu genç gözaltına alındı

'Başbağlar Katliamı, Tarihe Sürülmüş Karanlık Bir Lekedir'

Çalışanın altı aylık kaybı 218 milyarı aştı...

Benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi

Dış ticarette 5,9 milyar TL’lik usulsüzlük tespit edildi

Milleti yoksullaştırma planı tıkır tıkır işliyor!

SİNAN SAYGI’DAN ‘İLETİŞİM BİR SÜREÇTİR’ ADLI YENİ KİTAP

Emekli maaşı yeniden dibi gördü

Halk TV ve Sözcü TV ekranları salıdan itibaren kararıyor

Melen Çayı’nda ‘Engelsiz Rafting’

Zeynep Sönmez’den Wimbledon’da Tarihi Başarı!

Emekliler açlık ve sefalete mahkum ediliyor

Yükleniyor

Dolar son 50 yılın en büyük değer kaybını yaşadı

Sırbistan'da öğrenciler Vuvic iktidarını protesto etti

Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim soruşturması kapsamında sorgulandı

Hamaney'i aşağılık bir ölümden kurtardım

İran nükleer projesini yeniden inşa etmeyi düşünürse tekrar saldıracağız!

ABD’nin saldırısı, İsrail’in arkasındaki gücü gösterdi

İran'ın nükleer programı yok oldu

İran nükleer silah elde etmek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

'Çaresizce yanmayı bekliyoruz'

Ayşe Akın, kalbini Squid Game yıldızına kaptırdı

Sıla Türkoğlu güzelliğiyle büyüledi

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Erdoğan, TOGG T10F’i test etti

Volvo EX30 Türkiye Yollarında

İkinci el araca Avrupa’dan 2.5 kat daha fazla ödüyoruz

Ali Özçete OSS'de güven tazeledi

Ekonomik kriz ulaşımı da vurdu

Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç ticaretine sıkı denetim

BYD’den 22 modelde beklenmedik indirim

Tüketiciyi yanıltan reklamlara 15,8 milyon lira ceza kesildi

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Uzayan yangın sezonu solunum sağlığımızı da tehdit ediyor

İstanbul'da görünürlüğü artan keneler zararsız

Uzmanlar Diş Sağlığına Karşı Uyarıyor

Yanlış Beslenme Kalp Durmasına Yol Açabilir!

Türkiye'deki nanelerde klorpirifos alarmı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde Çete Çökertildi

Tarım Bakanlığı baharatlardaki hileyi açıkladı

İstanbul’da kene vaka sayısı 7 bini aştı

Alparas Tunç: DMD (Duchenne Musküler Distrofi) İle Mücadele Eden Bir Çocuk

Bu kene türü hem hayvanlar hem de insanlar için ciddi risk taşıyor

Halk TV ve Sözcü TV ekranları salıdan itibaren kararıyor

Gazetecilikte Sosyoloji, Psikoloji ve Ses-Nefes Eğitiminin Gücü

ROK, Fatih Altaylı'nın tahliye edileceği tarihi açıkladı!

Fatih Altaylı’nın neden tutuklandığı belli oldu!

Fatih Altaylı’ya soruşturma ve gözaltı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Yeni Döneme Hızlı Başladı

Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu

Saray’ın bekçi köpeği değil halkın çoban köpeği olurum

Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında yakalama kararı

Gökçek'in kanalında 'Uyuşturucu' ve 'fuhuş' soruşturması

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2