GÜNCEL
GÜNCEL HaberleriGöbeklitepe’de insanlığın yarını konuşuldu
Göbeklitepe’de insanlığın yarını konuşuldu
- A-
- A
- A+
Dünyadaki pek çok ilkin gerçekleştiğine inanılan ve ortaya çıkacak gizemlerin çözülmesiyle bildiğimiz tarihin çok öncesine uzanmamızı sağlayacak olan tarihin sıfır noktası Göbeklitepe, toplum için çalışan sosyal girişimcileri ağırladı. Toplum sorunlarına somut çözümler arayan sosyal girişimcileri bir çatı altında toplayan uluslararası platform Red Bull Amaphiko’nun eğitim programı Red Bull Amaphiko Connect, 24-25 Eylül 2019 tarihlerinde Göbeklitepe’de gerçekleşti.
Yaklaşık 12 bin yıl önce tarımın, sanatın hatta medeniyetin bilinen ilk tohumlarının atıldığı dünyanın en kıymetli kazı bölgesinde; erken aşamadaki 12 sosyal girişimcinin projelerinin de temelleri atıldı.
Sunduğu kapsamlı eğitimler, paneller ve atölyeler aracılığıyla ağını geliştirmek ve fikir alışverişi yaparak trendleri yakalamak isteyen katılımcılar, program sayesinde fikirlerini gerçeğe dönüştürme; hatta çizdiği sınırların ötesine geçme fırsatı yakaladı. Program kapsamında Akademisyen ve sosyal girişimci Itır Erhart, sanatçı Kalben programda konuşmacı olarak yer aldı.
İlk günün özeti: Bireyden topluma giden yolculuk
İlk günün açılış konuşmasını Stratejik Liderlik ve Öğrenme Tasarımı uzmanı Eren Öztürk yaptı. Ardından ‘Adım Adım Derneği’ kurucusu ve akademisyen Itır Erhart sözü aldı ve ‘Ben Neyim’ başlıklı söyleşisinde fikir ve deneyimlerini sosyal girişimcilere aktardı. Erhart, “Ne olursa ben olmaktan çıkar, devamlılığımı sürdürürüm?” sorusunu katılımcılara yönlendirdi ve “Birçok filozof bunun insanın kendisini bilmekle, tanıması ile mümkün olduğunu söyler. Yine düşünürler mutluluğun başkası için fark yaratmakla mümkün olduğunu savunur. Güven endeksinin en düşük olduğu ülkelerden birisinde, başkalarına güvenip onlar için mutluluk yaratmak fark yaratır. Sosyal girişimciler tüm zorluklarına rağmen bu yoldan vazgeçmemeli ” diye konuştu. Daha sonra katılımcılar tarihin sıfır noktası Göbeklitepe’nin kazı alanını gezerek buradaki eserleri ziyaret etti. Ardından Göbeklitepe’nin şimdiki bekçisi Mahmut Yıldız, genç sosyal girişimci adaylarıyla buluştu ve öyküsünü paylaştı.
‘Göbeklitepe: Dünyanın ilk tapınağı’ isimli belgeseliyle tanınan Araştırmacı Yönetmen Ahmet Turgut Yazman ‘Sembollerin İzinde Göbeklitepe’ başlıklı söyleşisiyle sembollerin anlamını işledi. ‘Bağımsız Kadın’ başlıklı söyleşi ile sanatçı Kalben ve Güneş Özgeç ile shesaid.so girişiminin İstanbul kurucu ortağı Gülşah Görücü sözü aldı.

Kalben: ‘Doğrularımı ömrümün ikinci yarısında buldum’
“Kendi doğrularımı ömrümün ikinci yarısında bulmaya başladım” diyen Kalben, “Yıllar boyunca erkeklerin teknik olarak benden yüksek olduğuna inandım. Bu yüzden emeklerimin suiistimal edilmesine müsaade ettim. Dünyayı, adaletsizlikleri tek başımıza değiştiremeyiz. Bu büyük bir hareket ve herkes destek olmalı buna. Kadınlara, çocuklara, hayvanlara yapılan haksızlıklar hepimizin meselesi. El ele vererek bunu değiştirebiliriz. Hiç kimseyi hiçbir toprakta yalnız bırakmamalıyız. Müzikle birleşelim, bunun için ortak dili konuşmaya gerek yok” diye konuştu. Daha sonra Emre Günay, Gürkan Çakmak, Güneş Özgeç ve Kalben’in katılımıyla Göbeklitepe’nin eşsiz gün batımında akustik bir müzik çemberi oluşturuldu.
Programın ikinci günü 12 sosyal girişimcinin proje gelişimlerine odaklanan atölye çalışmalarının yanı sıra Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Hackquarters Mentörü ve Technolera Danışmanı Meriç Bıçakçıoğlu “İş Modelin Çalışıyor Mu?” adındaki yoğun atölye çalışmasında sosyal girişimlerin iş modellerini yeniden değerlendirmeleri konusunda destek verdi. Yoğun geçen iki günlük eğitim, Red Bull Amaphiko Connect sosyal girişimcilerin projeleriyle daha iyi bir yarını inşa etmek için birbirlerine söz verdikleri manifesto oturumu ile tamamlandı.
Bu pazar seçim olsa hangi parti ne kadar oy alır
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
'Kanal İstanbul birincil önceliğimiz değil'
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel gözaltına alındı
Cumartesi motorine ve benzine yeniden dev zam
'Kanunsuz emre uyarak silah almak suçtur'
Türkiye Enflasyonda OECD’den koptu
'Bir ayda 195 bin 576 kişi daha işsiz kaldı'
İmamoğlu’nun 5’inci X hesabına da erişim engeli
'İran füzelerini S-400 neden vurmadı?'
İBB davasında itirafçının iddiasına Davut Gül'den cevap
Okul müdürü, mesajını beğenmeyen öğretmenleri resmî yazıyla uyardı!
İstanbul’da sahte belge şebekesine darbe
'Türkiye bir hukuk devleti' dedirten olay...
Türkiye'nin dış borcu son 10 yılın zirvesinde
Karayollarında vatandaşın cebinden 850 milyar lira çıktı
Milli parklar şirketlerin rant alanı oluyor
'Bahçeli göz göre göre Öcalan'ın postacılığını yapıyor'
İran'dan ateşkes için 3 şart
'Türkiye’de güven olmadan ekonomi düzelmez'
Emekliyi açlık sınırının altına düşürmek büyük bir insafsızlık
78 kişinin öldüğü Kartalkaya raporunda Bakanlık aklandı
Milletvekili Ramazan Kaşlı MHP'den ihraç edildi
Akaryakıta yeni zam
'Türkiye çatışmanın değil barışın tarafındadır'
İspanya'dan İsrail'e 'soykırım' resti
ABD Mahkemesinden Halkbank 'Bağımsız Denetçi' kararı
'86 milyonun vergisi TRT'ye haram zıkkım olsun'
'İsrail'e bomba' sevkiyatı yapan Repkon USA isim değiştirdi
Hiçbir ülkenin egemenliğinde, topraklarında gözümüz yok
Yükleniyor






