Görme Engelli sporcular unutulmaz anlar yaşadı

Türkiye’nin dört bir yanından Şile'ye gelen satranç ustaları, turnuva boyunca zekâlarını yarıştırırken, kamp ortamında düzenlenen sanat, kültür ve müzik etkinlikleriyle unutulmaz anlar yaşadılar.

Görme Engelli sporcular unutulmaz anlar yaşadı
  • A-
  • A
  • A+

Şile’de, görme engellilerin zekâsını ve azmini satranç tahtasında buluşturan tarihi bir ilk yaşandı: Ulusal Görülmeyen Gazete Görme Engelliler Satranç Turnuvası. 4-7 Ekim tarihleri arasında Şile İBB Engelliler Kampı'nda düzenlenen bu anlamlı etkinlik, Görülmeyen Gazete, Ülke Politikaları Vakfı ve Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği’nin ortak çabasıyla hayata geçirildi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen satranç ustaları, turnuva boyunca zekâlarını yarıştırırken, kamp ortamında düzenlenen sanat, kültür ve müzik etkinlikleriyle unutulmaz anlar yaşadılar.

Ulusal Görülmeyen Gazete Görme Engelliler Satranç Turnuvası'nda Birlik ve Dayanışma Rüzgarı

Turnuva Tarihe Geçti, Zafer Meriç Pehlivan’ın!

Heyecanın zirveye çıktığı final maçında, birinciliği Meriç Pehlivan kazanarak adını turnuvanın ilk şampiyonu olarak tarihe yazdırdı. Süleyman Saltık ikinci olurken, Hüseyin Demirel üçüncü sırada yer aldı. Her biri, strateji dolu hamleleri ve zekâ oyunlarıyla yalnızca rakiplerini değil, tüm izleyenleri büyülediler. Turnuvanın en başarılı kadın sporcusu Rabia Doğan olurken, Meriç Pehlivan gençler arasında da zirvede yer alarak çifte zafer kazandı. Sporcular, yalnızca satranç tahtasında değil, dostluk ve dayanışmada da birer kazanan oldular.

Birlik ve Umut Mesajlarıyla Ödül Töreni

Turnuva boyunca esen dayanışma rüzgârı, Şile İBB Engelliler Kampı'nda düzenlenen ödül töreninde de hissedildi. İBB Engelliler Şube Müdürü Suna Hayıroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun selamlarını ileterek, “Bu anlamlı turnuvanın Şile Engelliler Kampımızda gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. İlerleyen yıllarda da bu organizasyonu desteklemekten mutluluk duyarız,” ifadelerini kullandı.

Ancak ödül törenine damga vuran konuşmayı, Görülmeyen Gazete Genel Yayın Yönetmeni Saime Oğuzhan yaptı. Turnuvanın anlamını duygusal bir dille ifade eden Oğuzhan, "Bugün bu ilk olma özelliği taşıyan turnuvanın başarısını kutlarken, umut ve mutlulukla dolu yeni bir geleceğin kapısını araladığımızı görüyorum. Satranç, 'Görülmeyen'lerin ellerinde yeniden şekillendi ve bu hikâye henüz yeni başlıyor. Daha büyük, daha güçlü ve daha kucaklayıcı bir organizasyon için sabırsızlanıyoruz. Bu büyük dayanışmanın ve zaferin hepimize umut aşılayan büyüsünü kalplerimize kazıdık," dedi. Bu sözler, turnuvanın yalnızca bir yarışma olmadığını, aynı zamanda görme engelli bireylerin yaşamına umut ve inanç aşıladığını gösterdi. Turnuvanın ikinci ayağını sabırsızlıkla beklediklerini belirten Oğuzhan, satrancın da tıpkı hayat gibi "Görülmeyen"lerin sesini duyurma yolculuğuna dönüştüğünü vurguladı.

Başarı, Sadece Bir Yarışma Değil, Bir Dayanışma

Ülke Politikaları Vakfı Başkanı Doğan Subaşı da turnuvanın sosyal sorumluluk projeleri açısından taşıdığı öneme değindi:
“Bu organizasyonda paydaş olmaktan büyük mutluluk duyduk. Satrançta başarı süreklilik ister. Bu turnuvanın da ilerleyen yıllarda gelişerek devam etmesini ve başarılı olmasını arzu ediyoruz,” diyerek, vakfın sosyal sorumluluk projeleriyle bu tür etkinlikleri her zaman desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

Destekçiler Yalnız Bırakmadı

Turnuvanın başarısında emeği geçen kurumsal ve bireysel destekçiler ödül töreninde de yerlerini aldılar. Her biri, bu büyük dayanışmaya katkı sağlayan parçalardı. İBB Engelliler Müdürlüğü'nden Ülke Politikaları Vakfı’na, sanatçılardan iş insanlarına, birçok gönüllü ve sponsor, turnuvayı unutulmaz kılmak için bir araya geldi. Destek verenler arasında Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği, TEFAL, Braille Teknik, Mondial, Tüzel Suit gibi firmalar; Özgür Kabadayı (Şile Belediye Başkanı), Şeref Can Ayata (Şişli Belediye Başkan Yardımcısı), İnci Çiğdem Kaya (Sanatçı), Bilge Özel (Keman Sanatçısı), Akgül Baş (Profesyonel Yönetici), Karali Çay, Odeon Korosu ve birçok değerli isim de bulunuyordu. Ayrıca gazeteciler Hikmet Aydoğan, Fatih Yersiz, Ökkeş Bölükbaşı ve Doğan Satmış da destekçiler arasındaydı.

Satranç Federasyonu'ndan Destek ve Övgüler

Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Temsilcisi Rıza Öney, turnuvanın anlamına dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:
“Uzun yıllardan bu yana birçok turnuvaya katıldık, ama bu turnuva gerçekten çok anlamlıydı. Birbirinden değerli satranç ustalarımızla birlikte burada, sanat ve müziğin keyfine vardığımız, şölen havasında geçen bu organizasyonu düzenleyen Saime Oğuzhan ve ekibini kutluyoruz ve devamını diliyoruz." Bu içten sözler, turnuvanın yalnızca bir spor etkinliği değil, kültürel ve sanatsal zenginliğiyle de katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunduğunun altını çizdi. Turnuva, Türkiye Satranç Federasyonu İstanbul İl Hakem Kurulu’nun görevlendirdiği başhakem Mehmet Baran Kılıç, başhakem yardımcısı Mehmet Öney, hakemler Sümeyye Gülçeken ve Ali Ninyas Bürümçekçi ile Rıza Öney’in gözetiminde gerçekleştirildi.

Bir Ustanın Sessiz Zaferi: Rasim Nizam ile Satranç Şovu

Turnuvanın onur konuğu, dünya üçüncüsü ve sayısız ödül sahibi olan Bulgaristanlı büyük usta Rasim Nizam, satrancın yalnızca bir oyun olmadığını, adeta bir yaşam tarzı olduğunu bir kez daha gösterdi. Turnuvanın ilk günü gerçekleşen söyleşide gazeteci Doğan Satmış ile yaptığı sohbette, Nizam’ın şu sözleri uzun süre hafızalardan silinmeyecek nitelikteydi: "Satranç oyununda bir yerlere gelmek için sürekli oynamanız gerekiyor. Pes etmeden başarmak için oynamaya devam etmelisiniz."

İlham veren bu cümleler, yalnızca satranç dünyasıyla sınırlı kalmıyor, hayatın her alanına dokunuyordu. İşte bu inanç ve azim, turnuvanın son gününde düzenlenen körleme satranç şovunda bir kez daha ortaya çıktı. Rasim Nizam, 18 rakibe karşı  oynadığı oyunla, hem zekâsını hem de derin strateji bilgisini adeta bir sanat eseri gibi sergiledi. Seyirciler, satrancın mantıkla birleşen bir içgörü olduğunu Rasim Nizam'ın her hamlesinde hissetti.

Büyük usta Nizam, yalnızca yeteneğiyle değil, mütevazılığı ve insanlara olan ilham verici yaklaşımıyla da gönüllerde taht kurdu.

Şampiyonlar Ödüllerine Kavuştu

Turnuva sonunda dereceye giren sporculara para ödüllerinin yanı sıra katılım sertifikaları ve çeşitli hediyeler verildi. Turnuvanın şampiyonu Meriç Pehlivan ve diğer oyuncular, yalnızca başarılarıyla değil, birlikte oluşturdukları dostluk ve dayanışma ruhuyla da takdir topladılar. İlklerin yaşandığı bu unutulmaz turnuva, görme engelli sporcuların ve onlarla birlikte olan tüm gönüllülerin büyük bir zaferi olarak hafızalara kazındı.

Turnuva Sonuçları

Birinci: Meriç Pehlivan
İkinci: Süleyman Saltık
Üçüncü: Hüseyin Demirel
Dördüncü: Selim Eyüp Altınok
Beşinci: Tahsin Yordamlı
En Başarılı Kadın Sporcu: Rabia Doğan
En Başarılı Genç Sporcu: Meriç Pehlivan
En Başarılı Emektar Sporcu: Eyüp Selim Altınok

Bu turnuva, daha büyük başarıların habercisi oldu ve görme engelli sporcular için yeni bir dönemin kapısını araladı. Satranç tahtasında yapılan her hamle, bu büyük dayanışmanın ve zaferin simgesi olarak II. Ulusal Görülmeyen Gazete Görme Engelliler Satranç Turnuvası için heyecanı artırdı. 

Yorum Yazın

'Dikkat edin sırada Türkiye var'

'Muhalefetin gerçek oyu anketlere yansımıyor'

Muhittin Böcek'ten Akın Gürlek'in 'rüşvet' iddiasına yanıt

Tavuk etine üst üste zam

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Motorinin litre fiyatı 75 TL sınırına dayandı

Takipteki alacaklar 660 milyar liraya dayandı

'Türkiye, yeni bir iktidarı karşılamak üzere doğum sancıları çekiyor'

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

'Savaşın sebebi İsrail’dir'

Yeşil erik açılışı 4 bin TL'den yaptı!

Bodrum'a gelenleri kaymakam karşıladı

Ayhan Bora Kaplan'ın avukatı tahliye edildi

'Türkiye Ada'nın tamamının garantörüdür'

İstanbul’da 27 CHP’li başkanın 12’si görevden uzaklaştırıldı

Türkiye kira artışında dünya lideri

'Kazanan ithalatçı, kaybeden çiftçi olur'

'İmamoğlu 1 yıldır hapiste, Avrupa buna sessiz kalmamalı'

MGK’da 3 başkanlık kuruldu

İran’a 'saldırıları derhal durdur' çağrısı

'Donald Trump için 'azil' çanları çalıyor'

Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti

Danıştay, MEB’den 'Ramazan Genelgesi' savunması istedi

İki Kardeşin Sıra Dışı ve Mizah Dolu Hikâyesi

'Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!'

Vatandaş ekonomiden umutsuz

'İddianame ortadayken başkanlarımız hala neden tutuklu?'

Motorine 5.70 TL zam geliyor

Elektrik ve doğal gaza zammını değerlendireceğiz

İhracat miktarında düşüş

Yükleniyor

loading

'Utanç içinde hatırlanacak bir tarih'

Pentagon, İran için 200 milyar dolar bütçe talep etti

'Fransa Hürmüz Boğazı operasyonlarına asla katılmayacak'

'Bu savaşı İsrail'in baskısı nedeniyle başlattık'

'Hürmüz Boğazı Amerikayı bitirmek üzere'

Avrupa'dan Trump'a soğuk duş

'İran'a karşı kazanmıyoruz, dünyaya aptal olduğumuzu gösteriyoruz'

Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı

İran'dan ateşkes için 3 şart

'Bu savaşın tek kazananı Rusya'

Adriana Lima'nın ideal erkek kriteri tartışma yarattı

Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı

Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu

Yasmin Erbil'den Gülseren Ceylan kararı!

Güzel oyuncudan radikal karar

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 11 azaldı

Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!

Kadınlar Günü’nde Klasik Otomobillerle Unutulmaz Yarış

Dacia Sandero tahtından indi

'Uzun ömürlü bir kullanım sunuyoruz'

TOGG'un 2025 yılı zararı belli oldu

Fiat Egea'nın üretim ise sona erecek

BYD Türkiye’de 4 modeli birden kaldırdı

İkinci elde yeni dolandırıcılık tuzağı

Çin malı otomobillere talep azaldı

SGK 36 ilacı daha geri ödeme listesine aldı

Vakıf üniversite hastanelerinde vergi muafiyeti kalkıyor

Ocakbaşında yemeğinden çıkan böcek dudağını ısırdı

Makak Punch ve Güven Arayışı

Yadigar Genç Kanseri Yenmeyi Başardığı Formulü Açıkladı

İşlenmiş gıdaların ultra tehlikeleri

Beyaz ekmek gidiyor, 'tam buğday' geliyor

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Gastrofill’den Boğaz’da Geleneksel İftar Buluşması

YGD’den İsrail’e Sert Tepki: Gazetecilik Suç Değildir

'Valiye şemsiye var, gazilere yok' haberine takipsizlik kararı

2025’te 129 basın mensubu öldürüldü

Yalova’nın Marka Değeri İçin Ortak Mesaj

'Mutluyuz, çünkü bu halka yalan söylemedik'

Bürokratın 'özel tuvaletini' yazan gazetecilere dava

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17