Güneş enerjisi sektörü fırsat eşitliği sunuyor

Güneş enerjisi sektörü fırsat eşitliği sunuyor

Güneş enerjisi sektörü fırsat eşitliği sunuyor
  • A-
  • A
  • A+

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de işsizlik ve yeni istihdam alanları oluşturmak. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Şubat 2020 itibariyle Türkiye’de 15 yaş ve üzerinde 62 milyon 119 bin kişi bulunuyor. Ancak bu nüfusun yarıdan fazlası, yani 31 milyon 137 bin kişi işgücüne dahil değil. Güneş enerjisi sektörünün global oyuncularından Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, “Dünyada küresel iş gücüne katılım oranı kadınlar için yüzde 63, erkek için yüzde 94. Eğer bir ülke zenginleşecekse kadın-erkek herkesin ekonomiye katkıda bulunması gerekiyor. Bir ülkenin ekonomisiyle, toplumsal hayatıyla daha güvenilir, daha güçlü ve daha gelişmiş olmanın yolu fırsat eşitliğinden geçiyor” diyerek çalışma hayatında fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti.

Türkiye'de enerji sektörünün ilk ve tek “Cinsiyet Eşitliği” inisiyatifi olan TWRE (Turkish Women in Renewables and Energy) - Yenilenebilir Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu’nun sorularını yanıtlayan Demirdağ, güneş enerjisi sektöründe istihdam konusundaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Online olarak üyelerin katılımına açık olan toplantıda, Smart Energy’nin istihdam politikası ve güneş enerjisi sektöründe artan istihdam olanaklarına ilişkin gelişmeleri aktaran Demirdağ, şunları söyledi: “Türkiye’de çok uzun bir geçmişi bulunmayan, ancak son yıllarda çok yol kat eden yenilenebilir enerji sektörü, geldiğimiz noktada 60 binden fazla insana dokunuyor. İşsizlik oranının yüzde 13.6 olduğu genç nüfusta, bu oranın yüzde 24.4’ü bulduğu ülkemizde yeni iş olanaklarının açılması çok büyük önem taşıyor. Bu yıl ülkemizde 1.5 milyon insan 29 yaşını bitirip 30 yaşına giriyor. Bu şu demek; bu insanların istihdama katılmış olması gerekiyor. En azından kadın-erkek 1 milyon kişi iş arayacak. Bu açıdan üretimin desteklenmesi gerekiyor. Yeni istihdam olanakları oluşturulması için bu noktada yerli ve milli yenilenebilir enerji sektörünün önünün açılması büyük önem taşıyor.”

KADINLARIN KATILIMI İLE GÜNEŞ ENERJİSİNİN GELECEĞİ DAHA PARLAK

Aynı zamanda Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı da olan Demirdağ, bu noktada kadınların işgücüne katılımı ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Güneş enerjisi sektörünün bu konuda önemli bir fırsat sunduğunun altını çizen ve “Sahalarda ağırlıklı olarak erkekler çalışsa da güneş enerjisi, kadın istihdamının önünü açacak bir sektör” diyen Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sektörün gelişimi için çalışıp, büyümesine katkıda bulunurken, kadınların katılımı ile güneş enerjisinin parlak bir geleceği bulunduğuna inanıyoruz. Kadınların yeni iş yaratma potansiyelleri oldukça yüksek. Sahalarda bile kadın-erkek gibi bir ayrım kalmadığını görüyoruz. Fırsat eşitliği politikasını benimsiyoruz. Bir ülkenin kalkınmasından, zenginleşmesinden söz ediyorsak bu ancak kadın-erkek herkesin ekonomiye katılması ile mümkün olacaktır.”

Fırsat eşitliğine inanan ve 400’den fazla kişiyi istihdam eden Smart Energy’de kadın çalışan oranının ülke ortalamasının üzerinde bulunduğunu belirten Demirdağ, “Toplamda kadın çalışan oranımız yüzde 47 civarında. Mavi yakalı çalışanlarımız arasında ise kadınların oranı yüzde 50'den fazla” dedi. Bölüm olarak oranlar değişiklik göstermekle birlikte fabrikalarındaki 33 istasyonun 22 kilit noktasının kadınların yönetiminde olduğunu açıklayan Demirdağ, şu bilgileri paylaştı: “Ar-Ge'mizi kadın çalışanlarımıza teslim ettik. Bazı bölümlerde kadın istihdamı yüzde 65'in üzerinde. Kalite bölümünde, üretimde çok sayıda kadın çalışanımız görev alıyor. Güneş enerjisi sektöründe, özellikle panel üretiminde dikkat çok önemli bir konu. Bu noktada kadınların daha dikkatli, konsantrasyonunun daha yüksek olmasına güveniyoruz. Biz bu konuda şanslı olduğumuzu düşünüyor ve bu şansımızı üretimde değerlendiriyoruz. Güneş enerjisi sektörü büyümesine devam etmeli, ülkemizin gelişimi hızlanmalı, cari açığımız denge altına alınmalı, işsizlik oranlarımız düşmeli derken bunun ancak kadınlarımızın katılımı ile mümkün olacağını da biliyoruz.”

 

Yorum Yazın

Ucuz et için yağmur altında bin kişi sıraya girdi

'Avrupa'da 6 bine satılan ürün Türkiye'de 17 bin TL'

'Kendimi çok şanslı hissediyorum'

İMO İstanbul Şube'de tekbir sesleri yükseldi

'Akın Gürlek siyasidir, AK Partilidir'

'Ucuz polemik ve şahsi hırsın çürümüş halidir'

'Yerel bir Kürt yönetimi istiyoruz'

Milas'taki zeytinlik katliamında istifa geldi

5 IŞİD'li olaydan 2 ay önce terör örgütü üyeliğinden beraat etmiş

'Akın Gürlek’in atanması yanlış'

İZBETON soruşturmasında 23 gözaltı

“Yoksulluk ve eşitsizlik yok sayıldı'

Asgari ücretli 2005’te kaç bilet alıyordu, bugün kaç bilet alabiliyor?

Fransa, Epstein belgelerinde adı geçenler için özel ekip kurdu

'Çetelerin tepesine çökülecek'

Küçükçekmece’de 4'ü polis 6 kişi yaralandı

'Sivil toplum için koşturuyorum'

Başkomiser beylik tabancasıyla intihar etti!

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

Navalny’nin ölümünden Rusya sorumlu

İstanbul Barosu’ndan Bakan Gürlek’e mevzuat tepkisi

En düşük emekli maaşı alanların sayısı ikiye katlandı

Polis elinde ayakkabıyla kaymakamı bekledi

'Demokratik hukuk devleti güçlendirilmeli

'Beceriksizlik sebep, yoksulluk sonuç'

'ABD ve Avrupa birbirine ait ama kendinizi savunmalısınız'

'2027'nin son çeyreğinde seçim yapılması yüksek ihtimal'

ABD ordusu İran'a karşı uzun soluklu operasyonlara hazırlanıyor!

Kiracılar dikkat, bunu yaparsanız evde oturamazsınız

Park yeri kavgası can aldı

Yükleniyor

'Yerel bir Kürt yönetimi istiyoruz'

Navalny’nin ölümünden Rusya sorumlu

'ABD ve Avrupa birbirine ait ama kendinizi savunmalısınız'

ABD ordusu İran'a karşı uzun soluklu operasyonlara hazırlanıyor!

'Adalet Bakanı olan savcının bir başka kurbanı'

Kongre üyesi, Epstein belgelerinde sansürlenen 6 ismi açıkladı

'ABD saldırırsa, bölgedeki üslerini hedef alırız!'

İran'la ticaret yapan ülkelere ikinci ek vergi

Bill Gates'ten Epstein itirafı

ABD-İran zirvesi iptal

Derin Talu'dan çok konuşulacak itiraf

'Kalbim sevmeye de, sevilmeye de açık'

Şeyma Subaşı şaşırtmaya devam ediyor

Sydney Sweeney'den yürek hoplatan pozlar!

Sahra Şaş ödül törenine damga vurdu!

Nefise Karatay'ın son hali gündem oldu

'Tramvaya asılmak gibi bana da asılmak yasaktır'

'Her kapı çaldığında polis geldi sanıyordum'

Yaren Güldiken kırmızı elbisesiyle sosyal medyayı salladı

Sörften sonra çok daha iyi bir insan oldum

Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili Seçildi

Otomotiv sektöründe kârlılık baskı altında

Tesla verimlilikte zirvede, BYD sınıfta kaldı, menzil kralı Audi

MG’nin Hybrid+ Teknolojisi Yakında Türkiye’de!

Alfa Romeo’dan takas desteği avantajı

Volvo EX60, yılın ikinci yarısında Türkiye’de

Dijital kanallara güven arttı, kullanıcı sayısı yükseldi

Elektrikli otomobil sayısı 370 bini aştı

2. el otomotiv satışı 2025'te rekor kırdı

Trafik sigortasında primler değişti

Harran Üniversitesi Hastanesi'nde rüşvet iddiası

Hastanelerde ilaç operasyonu, 5 gözaltı

Kamu hastanelerinde erişim krizi

Yanlış tercih metabolizmayı yıkıyor…

Vicdansız hemşire Bağrıyanık tutuklandı!

Huzurevi fiyatlarında rekor artış

Eczane eczane dolaşmaya son!

ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden resmen ayrıldı

Bütçeyi yutan şehir hastanelerine 6 tane daha ekleniyor

Sıra numarası ekranında "Cübbeli Ahmet" sohbeti açıldı

Anadolu Medya Çalıştayı Ankara’da Toplandı

AYM, Anadolu Ajansı'nı kusurlu buldu

Ekol TV'ye "kara para aklama" soruşturmasında yeni gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 19 yıl geçti

Acun Ilıcalı satış planını KAP'a bildirdi

RTÜK’ten TV kanalları ve dijital platformlara ceza

Haber sitelerine 'Google' darbesi

THY'den gazeteci Ali Kıdık'a uçuş yasağı

Burak Akburak İstanbul'da Gazetecilerle Buluştu

Ege TV kanalı icradan satışa çıkarıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12