Hatay’ın su zengini bölgelerinden biri olan Yayladağı, bu yıl son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Kış ve ilkbahar aylarında yeterli yağış alamayan bölgede, Amanos Dağları'nın eteklerindeki Yayladağı Barajı’nda su seviyesi hızla gerileyerek yüzde 20’ye kadar düştü.
Barajdaki su seviyesinin kritik eşiğe gelmesiyle birlikte ilçenin içme suyu rezervi 98 günlük süreye kadar indi. Hem içme hem de tarımsal sulamada kullanılan barajdaki mevcut durum, bölge halkında tedirginliğe neden oldu.
Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın, yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, suyun tasarruflu kullanılmasını istedi.
“Son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Şu anda Yayladağı Barajımızda su seviyemiz yüzde 20 seviyelerinde. Yüzde 12 seviyesinden aşağı içme suyu olarak kullanamıyoruz.” diyen Başkan Yalçın, ilçe merkezi ve 11 mahallenin barajdan su aldığını, ancak alternatif kaynak olmadığını vurguladı.
Yalçın, kuraklığa karşı alınan tedbirleri şöyle sıraladı:
“Yaptığımız çalıştayda suya dikkat çektik. Tarımsal sulamada ve içme suyu tüketiminde vatandaşlarımızdan beklentimiz; suyu tasarruflu kullanalım. Su gerçekten çok büyük bir değer, su altından daha değerli. Tarımsal sulamada tansiyometre yöntemine başlıyoruz. Bu dönemden itibaren Yayladağı Barajımızdan Ekim ayının 5’ine kadar ilçemize içme suyu verilebilecek.”
Yayladağı Barajı'ndaki su seviyesinin havadan görüntülenmesiyle kuraklığın etkisi daha net ortaya çıktı. Belediye, HATSU ve DSİ’nin iş birliğiyle yeni önlemler planlanırken, içme suyunun tarımsal amaçla kullanımı yasaklandı.
Başkan Yalçın, denetimlerin artırıldığını belirterek, “Özellikle şebeke suyunu tarımsal sulamada katiyen kullanmamamız lazım. Vatandaşımız içme suyunu tarımsal sulamada kullanıyorsa hem cezai işlem hem de tarımsal sulama aboneliği zorunluluğu getirmiştik.” dedi.
Barajdaki mevcut su miktarının buharlaşma gibi doğal etkilerle daha da azalabileceğine dikkat çeken Yalçın, ortak çalışmayla kuraklığın etkilerinin hafifletilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Şenköy Mahallesi Muhtarı Sait Döş ise bölgedeki tarımsal üretimin de kuraklıktan ciddi biçimde etkilendiğini söyledi:
“Geçen yıllarda barajımızdan gelen suyla çilek tarlalarımız sulandığı halde baraj doluluk oranı çok yüksekti. Bu yıl 65 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz, şu an içme suyumuz bile yetmeyecek duruma geldi. Barajımızda su seviyesi 15 metreye yakın çekilmiş durumda.”