'İki ülkeden daha Türkiye’ye ambargo geliyor'

'İki ülkeden daha Türkiye’ye ambargo geliyor'

  • A-
  • A
  • A+

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin bozulmasının ardından Suudi Hükümeti 1 Ekim’den itibaren Türkiye’nin hiçbir ürününü ithal etmeyeceklerini duyurdu. Konuyla ilgili bugün açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 2 yıldır gizli olarak uyguladığı iddia edilen ambargonun resmileştiğini, bu durumdan vatandaşların ve perakende sektörünün mağdur olacağını söyledi.  

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bugün yaptığı açıklamada “Gizli ambargonun başlaması ile Ocak-Haziran ayı içinde ihracat kapasitesi %20 azalmıştı, şimdi ise artık kapılar tamamen kapandı. Sorun düzeltilemezse Suudi Arabistan ve etkisindeki Arap ülkeleri ile ciddi sıkıntılar yaşayacak, ticaretimizi sıfırlayacağız. Bu da Covid-19 salgını ve AKP’nin israfları, yolsuzlukları, rantlarıyla krize sokulmuş bir ekonomi ile boğuşan vatandaşımızı, esnafımızı, işçimizi mağdur duruma düşürecektir' dedi.

AKP hükümetinin dış politikasında yaptığı hatalar yüzünden bugünlere gelindiğini savunan Şahin, “Türkiye’den giden ürünlerde ilk sırada mobilya vardı, Suudi otellerinin hemen hemen hepsinin ihtiyaçları Türkiye’den karşılanıyor ve özellikle yaş meyve sebze, gıda, tekstil de ihraç ettiğimiz önemli ürünlerdi. bu ambargo ortamında artık bu ihracatları yapamayacağız” görüşünü dile getirdi. 

'HATAYLI HEMŞEHRİLERİMİZ TEDİRGİN'

Ambargo kararına kadar Suudi Arabistan’ın Türkiye’yle en fazla ihracat yaptığı 15’inci ülke olduğunu anımsatan Şahin, bu ülke ile Türkiye’nin 3,3 milyar dolar ihracatı, 3 milyar dolar da ithalatı olduğuna dikkat çekti. Şahin, 'Son 2 yıldır uygulanan gizli ambargo ile %20 azalma olmuştur. Bu 300 milyon Dolara yakın bir kayıp demektir. Sıfırlanan ticaretten doğan mağduriyetlere AKP hükümeti bir çözüm bulamaz ise korkarım ki birçok ihracatçımız iflas bayrağını çekecek, binlerce kişilik işsiz ordu ve küçülen bir Hatay ile Türkiye göreceğiz' dedi.

Türkiye’deki ihracatçıların tedirgin olduğunu  söyleyen Şahin, “İki yıldır uygulanan üstü örtülü bir ambargo başladığında Suudi Arabistan Türk ürünlerine KDV’yi %5’ten 15’e çıkarmış, üzerinde ‘Made in Turkey’ yazan ürünlere gümrüklerde zorluklar çıkarmaya başlamış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekleterek zarar edilmesini sağlanmıştı. Bu ve buna benzer uygulamalarla karşılaşan Türkiye ihracatçısı ilk 6 ayda %20’ye varan bir küçülme, Hatay ihracatçısı ile yaklaşık %10 küçülme yaşamıştı ki şu an daha beteriyle karşı karşıya kalarak hiç ticaret yapamaz hale gelmiş durumdayız” değerlendirmesini yaptı. 

Suudi Arabistan’ın ihracatçılar açısından en önemli pazar olduğunu ancak Suudi hükümetinin baskılarıyla müşterilerinin artık mal almadığını vrugulayan Şahin, “Bu karardan sonra resmi olarak da yürürlüğe girecek ambargo ile hiçbir alışveriş yapamayacaklarını söylüyorlar. Ne yapacağını şaşıran ihracatçı dış politika hamlelerini eline yüzüne bulaştıran Erdoğan ve partisi AKP’den destek ve teşvik beklemekte” dedi. 

Ambargo kararının duyulmasından sonra Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı’ndan da bir açıklama geldiğini söyleyen Suzan Şahin, gizli ambargonun inşaat sektöründe de uygulandığını söyleyerek, Suudiler ’in Türk mallarına olduğu gibi Türk müteahhitlerine de ciddi zorluk çıkarmaya başladığını ifade etti. Şahin, “2018’de yaklaşık 3 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldıklarını, bu ülkede 2019’da 560 milyon dolara, bu yıl sekiz ayda 21 milyon dolara düştüklerini belirtti. 21 milyon dolarlık işin de muhtemelen eski projelerin ek işleri ya da Suudi ortaklı firmaların işleri olduğunu görülmekte” dedi.

“EKONOMİK İLİŞKİLER BİTME NOKTASINA GELDİ”

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında iş yapan küçük ve orta ölçekli şirketlerin teker teker kapandığı haberlerinin geldiğini söyleyen Şahin, “Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan sessiz ambargonun ardından bu kez Fas'tan önemli bir adım geldi ve Fas, Türkiye'den ithal ettiği tekstil ürünlerine karşı ağır oranda bir vergi kararı aldı. Fas hükümetinin aldığı, parlamento tarafından onaylanan 2020 Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi, yeni gümrük vergisi oranını %36 olarak açıklandı. AKP’nin dış politika hataları ile Azerbaycan dışında dostu kalmayan Türkiye’nin vazgeçilmez pazarlarından biri olan Orta Doğu’daki 14 ülke ile ilişkiler koptu veya kopma noktasına geldi” dedi.

'BAHREYN VE DUBAİ DE AMBARGO UYGULAYABİLİR'

Gelen duyumlar arasında Suud’larla yakınlığı bilinen Bahreyn ve Dubai’nin de Türkiye’ye yönelik gizli ambargo uygulayacağını iddia eden Şahin, “AKP’nin Genel Başkanı Erdoğan, Arap ülkeleriyle tarihi, sosyal, kültürel ilişkileri geliştirip ekonomik ve stratejik ilişkiler kurması gerekirken hiç üzerimize vazife olmamasına rağmen, Türkiye devletinin başbakanı ve cumhurbaşkanı sıfatıyla bu ülkelerin aralarındaki anlaşmazlıklara karıştı” iddiasını ortaya attı. 

 

Yorum Yazın

Sanayi geriledi, inşaat büyüdü

Sizin her başarınız çocuklarımıza örnek ve ilham kaynağı oluyor

Öğrencilerimizi üretken bireyler olarak yetiştirmek önceliğimiz

BBP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Çiçek’e Hayırlı Olsun Ziyaretleri Devam Ediyor

MİSİAD Ailesi Uşak’ta Buluşuyor: Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali Başlıyor

DİYARBAKIR'DA "KIŞLIK " HEYECANI 'FİYATLAR UYGUN, İLGİ YOĞUN "

Yeni proje çok konuşulacak !!!

Başkan Turizmciymiş Ya Olmasaydı

'İktidar, yargı eliyle CHP'yi parçalama operasyonu yürütüyor'

CHP Kurultay davasının ertelenmesi piyasaları rahatlattı

İsrail'le 1.5 senedir ticari ilişkileri durdurduk

AHMET CEMAL PEKER: TÜRKİYE’DEN DÜNYAYA YÜKSELEN GAZETECİLİK VİZYONU

Sahnenin efsanesi Tünzalə Ağayeva bu kez kovboy tarzında !!

Antalya’da Tamirat ve Dekorasyon İşlerinde Mağduriyet Uyarısı

'Bu meydanda senden korkmayanlar var!'

'Gökçek'ler Ailecek Ankara'ya çökmüşler'

Bulduğunuz ilçe başkanları size hayırlı olsun!

İsrail, Suriye'nin güneyindeki yerleşim bölgelerine girdi

Marmara Üniversitesi’nde öğrencilere ek 400 lira borç çıkarıldı

'Artan yalnızca enflasyondur'

Z kuşağı protestoları Nepal’in ilk kadın başbakanını getiriyor

Vatandaşın kredi ve kredi kartı borcu 5 trilyona dayandı!

'Haysiyetin varsa Gezi'de görüntüleri yayınla'

'Fenerbahçe'yi mumyaya döndürdüler'

Yusuf Tekin, velilerin yüksek fiyat eleştirilerine tepki gösterdi

Konya'da silah fabrikasında yangın!

'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

'Bu topraklarda Müslüman bir İsrail kurmak istiyorlar'

Yoksulluk sınırı 90 bin lirayı aştı

Türkiye 22 yılda 2,5 milyon hektar tarım arazisi kaybetti

Yükleniyor

İsrail, Suriye'nin güneyindeki yerleşim bölgelerine girdi

Z kuşağı protestoları Nepal’in ilk kadın başbakanını getiriyor

AB İsrail'e kapıyı kapattı

Fransa'da Macron karşıtları sokağa indi

İsrail, bu kez de Sana'yı vurdu

Trump, Fed Guvernörü Lisa Cook'u görevden alamadı

Manifest'in konser görüntülerine erişim engeli

İsrail Katar’daki Hamas yöneticilerini vurdu

8. ayında ABD’de halkın yüzde 56’sı Trump’tan memnun değil

'Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırım'

'İnsanların kafasını şişirmeyin'

Serra Arıtürk dantel elbisesiyle mest etti!

Salma Hayek, 59. yaşını kutladı!

Bikinili pozlarıyla mankenlere meydan okudu

Deren Talu, Ibiza'yı salladı

Ünlü mankenlerin ağzı açık kaldı

Nesrin Cavadzade fiziğiyle meydan okudu

Burcu Özberk tarzıyla tam not aldı

Aslı Sümen pozlarıyla sosyal medyayı salladı

'Evli oyuncunun tacizine uğradım'

Motosiklet satışları rekor kırdı

Hyundai’nin fabrikasına şok baskın: 475 gözaltı

'Eğitim, ülkemizin geleceğine yapılacak en değerli yatırımdır'

Elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18,5'e ulaştı

Renault, Ağustos ayında en çok satan marka oldu

Volkswagen, Brezilya'da 30 milyon dolar ceza yedi

Tesla Avrupa pazarında çakıldı

Milyonlarca sürücüyü etkileyecek kararlar

Şarj şirketlerine büyük ceza

Sıfır km olarak aldığı araç kabusu oldu

Sağlık Parkı’nda Farkındalık Rüzgarı: 2025’in Başarılı Hekimleri Ödüllendirildi

14 bin 905 hekimin görev yeri belirlendi

Bakanlığın son listesi gündem oldu

Lahmacunda kanatlı ve sakatat çıktı

Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez

Pestisitlerde reçete uygulaması başlıyor

SGK'dan malullük aylığı almak için dört şart

Kadına Değer Atölyesi İstanbul’da

Ücretsiz kanser taramasında 'SMS' dönemi

'Her 10 üründen 6'sında pestisit kalıntısı var'

'Mesleğimizi Güçlendirecek Yeni Adımlar Atıyoruz'

'O tek parti rejimi 4 yıl dayanmıştı, bu tek parti rejimi kaç yıl dayanır?'

Yılmaz Özdil sinirden deliye döndü

Tolga Şardan'a sessiz sedasız gözaltı!

Gazeteci Erkin Erk ve Berna Akkaya Dünyaevine Girdi

Gazeteci Güngör Arslan cinayetinde yeni gelişme

‘Haraç listesi’ haberini yapan gazeteci tutuklandı

RTÜK Başkanı Şahin'den TELE1 eleştirilerine cevap

İflaslar ve konkordatolar bitmiyor

30 Ağustos, Cumhuriyetimizin Temelidir

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 14 15
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 5 10
3.Trabzonspor 5 3 1 1 2 10
4.Göztepe 5 2 0 3 5 9
5.Antalyaspor 5 3 2 0 1 9
6.Gazişehir Gaziantep 5 3 2 0 -2 9
7.Konyaspor 4 2 1 1 5 7
8.Alanyaspor 4 2 1 1 2 7
9.Samsunspor 4 2 1 1 1 7
10.Beşiktaş 3 2 1 0 0 6
11.Rizespor 4 1 2 1 -4 4
12.Eyüpspor 5 1 3 1 -5 4
13.Kasımpaşa 4 1 3 0 -2 3
14.Kayserispor 4 0 1 3 -4 3
15.Fatih Karagümrük 4 1 3 0 -5 3
16.İstanbul Başakşehir 3 0 1 2 -1 2
17.Kocaelispor 5 0 4 1 -6 1
18.Gençlerbirliği 5 0 5 0 -6 0