GÜNCEL
GÜNCEL Haberleriİktidar emekliyi fitre alacak duruma düşürüyor
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökce, "İktidar, asgari ücretle çalışanların karnını doyurmasına bile izin vermiyor, emeklileri ise fitre alabilecek duruma düşürüyor." ifadelerini kullandı.
- A-
- A
- A+
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayı için belirlenen fitre miktarını duyurdu. Bu yıl fitre bedeli 180 lira olarak belirlendi. Karar, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantının ardından açıklandı.
Ancak, açıklanan fitre miktarı kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökce, fitre miktarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, asgari ücret ve emekli maaşlarıyla kıyaslama yaparak tepki gösterdi.
Diyanet’in açıkladığı rakama göre:
- Tek bir kişi için aylık gıda harcaması: 5 bin 400 TL
- Dört kişilik bir aile için aylık gıda harcaması: 21 bin 600 TL
Bu miktar, sadece temel gıda ihtiyacını kapsarken, kira, faturalar ve diğer zorunlu giderler bu hesaplamanın dışında bırakılıyor.
İPA BAŞKANI GÖKCE'DEN TEPKİ
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Doç. Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, fitre bedelinin asgari ücret ve emekli maaşlarıyla karşılaştırılmasının ortaya çarpıcı bir tablo çıkardığını ifade etti.
Gökce’nin açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:
"Fitre bedeli nedir? Bir kişinin günlük gıda ihtiyacını karşılamak için gereken paradır. Diyanet, bu rakamı 180 TL olarak belirledi."
"Dört kişilik bir aile için fitre bedeli günlük 720 TL, aylık ise 21 bin 600 TL ediyor. Üstelik bu rakam sadece gıda ihtiyacı için. Kira, ısınma, elektrik ve diğer zorunlu yaşam giderleri bu hesaplamaya dahil değil."
"Bugün Türkiye’de asgari ücret 22 bin 104 TL. En düşük emekli maaşı ise 14 bin 469 TL. Yani, hükümetin belirlediği asgari ücret, çalışanların sadece temel gıda ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Emekliler ise fitre alabilecek kadar düşük gelir seviyesine düşmüş durumda."
Gökce, fitre bedelinin açıklanmasının ardından ortaya çıkan bu durumun asgari ücret ve emekli maaşlarının gerçek yaşam koşullarını karşılamada yetersiz olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti.
Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarıyla Fitre Kıyaslaması
Gökce’nin dile getirdiği karşılaştırmaya göre:
|
Bu hesaplamalar, asgari ücretli bir çalışanın maaşının neredeyse sadece temel gıda harcamalarını karşılamaya yettiğini, emeklilerin ise gıda ihtiyacını bile tam anlamıyla karşılayamayacak durumda olduğunu gösteriyor.
Fitre miktarının 180 TL olarak belirlenmesi, enflasyon ve yaşam maliyetlerindeki artışı da gözler önüne serdi. Özellikle gıda enflasyonunun yükseldiği bu dönemde, Diyanet’in açıkladığı fitre miktarının, asgari yaşam koşullarına dair önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekiliyor.
Sosyal medyada ve kamuoyunda bu durum geniş yankı bulurken, birçok kişi "Asgari ücret, fitre bedeline göre hesaplanırsa, çalışanların ve emeklilerin geçinmesi nasıl mümkün olabilir?" sorusunu gündeme getirdi.
'Maddi sıkıntı çekiyoruz'
Kurtardığımız her bir canlının hayatı moral kaynağı
'Türkiye'yi zor günler bekliyor'
Türkiye'de şeriat isteyenler yüzde 10 çıkar mı şüpheliyim
Mine Tozlu dahil 5 kişi gözaltına alındı
DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar, Aksaray'da yakalandı
'Delilsiz ispat tahminden ibarettir'
'Anlama özürlü herhalde bu arkadaş'
'Bu işin altında hükümetin enkazıyla birlikte Numan Kurtulmuş kalacak'
Yaşar Kaba’nın Araştırma Kitapları Okurla Buluştu
'Ramazan, Birlik ve Kardeşliğin En Güçlü Zamanıdır'
'Ülkemizde milyonlar yoksullukla savaşıyor'
Köpek sahibi olmak, kalp hastalığına bağlı ölüm riskini azaltıyor
'Erdoğan içerideki baskıyı gizlemek için jeopolitik kozunu kullanıyor'
Manavgat Belediyesi'nde gözaltı sayısı 40’a yükseldi
HAKMAR'ın sahibi Zeki Doruk hakkında yeniden tutuklama kararı
3,5 milyon vatandaş faturasını ödeyemediği için kömüre mahkum oldu
Yerli Karea Fit Yollara Çıkıyor!
'Normalleşme süreci geride kaldı'
'Türk milletinin İran halkı için ettiği dualar moral kaynağı'
HSK’den Yargıtay’a yeni atamalar
Murat Tüzel’den Prof. Dr. İlber Ortaylı İçin Taziye Mesajı
'Bizim en büyük kalkanımız kardeşliğimizdir'
Aslıhan Karalar yangının çıkış sebebini açıkladı
Yağmur Yüksel'in son hali olay oldu
'İstiklal Marşı’nın Arapça okunması sapkınlıktır'
İflas eden Yeşil GYO’ya kayyum atandı
'Her türlü tehdide karşı hazırlıklıyız'
Ali Koç, İmam Hatip öğrencilerine iftar verdi
Irak'ta Bağdat havalimanına İHA saldırısı
Yükleniyor






