İran'dan Türkiye'ye kitlesel göç yaşanır mı?

İran ile İsrail arasında tırmanan gerilim, İran’dan Türkiye’ye olası bir göç dalgası ihtimalini gündeme getirdi.

İran

13 Haziran'da başlayan İran-İsrail çatışması, İran'dan Türkiye'ye kitlesel göç olasılığını sosyal medya ve kamuoyunda tartışmaya açtı. Suriye iç savaşı dönemindeki göç dalgası hatırlatılarak benzer bir sürecin yaşanıp yaşanmayacağı sorusu gündeme geldi.

Ancak BBC Türkçe'nin ulaştığı yerel kaynaklar ve haber ajansları, İran-Türkiye sınırında şu an için kitlesel bir göç hareketi gözlenmediğini belirtiyor. Göç İdaresi Başkanlığı da Anadolu Ajansı Teyit Hattı’na yaptığı açıklamada, İran’dan Türkiye’ye doğru bir göç dalgası başladığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

685275054c646315-w1200xh800.webp

Gürlek sınır kapısı

'HENÜZ KİTLESEL GÖÇ BEKLENMİYOR'

BBC Türkçe’ye konuşan göç uzmanları, mevcut durumda İran’dan Türkiye’ye büyük çaplı bir göç beklemediklerini ifade ediyor. Ancak çatışmaların uzun sürmesi, genişlemesi ya da İran içinde iç karışıklıkların ortaya çıkması halinde bu durumun değişebileceği belirtiliyor.

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, İran’dan şu anda dışarıya ciddi bir çıkış eğilimi görülmediğini söyledi. Çorabatır, Türkiye’ye turizm, sağlık ve ticaret gibi nedenlerle gelen İranlıların, hava sahasının kapanması nedeniyle ülkelerine dönmek için Van’a yöneldiklerini, bu hareketliliğin ters yönde yaşandığını belirtti.

GÖÇ HAREKETLİLİĞİ İÇİN OLASI SENARYOLAR

Çorabatır, iki senaryoda göçün hızlanabileceğini ifade ediyor:

“Çatışmalar şehir merkezlerine ulaşır ve sivil bölgeler hedef alınırsa ya da bir barış süreci sonrası İran yönetimi içe kapanarak baskıyı artırırsa, göç artabilir. Ancak bunun kitlesel olup olmayacağı gelişmelere bağlıdır.”

BBC Farsça'ya göre İranlıların Türkiye ile vize serbestisine rağmen sınıra akın etmemesinin iki ana nedeni olabilir:

  • Benzin eksikliği ve büyük şehirler çevresindeki trafiğin kilitlenmiş olması ülke içinde seyahati bile zorlaştırdı.
  • İranlılar karşılıklı devam eden saldırıların bir savaşın başlangıcı olduğuna inanmıyor. Pek çok kişi hâlâ durumun birkaç gün içinde stabilize olacağını düşünüyor.

Geçmişte İran İslam Devrimi sırasında yaklaşık 2 milyon İranlının Türkiye üzerinden Batı ülkelerine göç ettiğini hatırlatan Çorabatır, Türkiye'nin İranlılar için önemli bir çıkış noktası olduğunu vurguluyor.

TÜRKİYE'YE VİZESİZ GİRİŞ

Göç tartışmalarında sık sık Suriyeli ve Afgan göçmen gruplarıyla kıyaslamalar yapılıyor. Ancak uzmanlar, İranlıların demografik ve kültürel açıdan bu gruplardan ayrıldığını belirtiyor.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Didem Danış, İran vatandaşlarının Türkiye’ye vizesiz giriş hakkına sahip olduğunu ve bu durumun kısa süreli güvenlik amaçlı gelişleri mümkün kıldığını ifade ediyor. Ancak kitlesel ve kalıcı bir sığınma hareketi beklemediğini de ekliyor.

e3530460-4c62-11f0-8c47-237c2e4015f5-jpg.webp

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan da büyük çaplı çatışmalar yaşanmadığı sürece Suriye örneğindeki gibi bir göç dalgası beklemediğini belirtiyor. Aysan, İran’dan gelebileceklerin eğitim düzeyi yüksek, kültürel olarak Türkiye’ye daha yakın bir grup olduğunu vurguluyor. Bu durumun, olası entegrasyon sürecini daha farklı kılabileceğini ifade ediyor.

Prof. Aysan ayrıca, olası bir kriz durumunda İran'daki Afgan ve Pakistanlı göçmen nüfusun da Türkiye yönünde hareket edebileceğine dikkat çekiyor. Bu gruplar halihazırda İran’da düzensiz göçmen statüsünde bulunuyor ve kriz ortamlarında ikinci bir göç dalgasını tetikleyebilir.

TÜRKİYE'DE KAÇ İRANLI VAR?

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi’nin 12 Haziran 2025 tarihli verilerine göre, Türkiye’de ikamet izniyle yaşayan İranlı sayısı 74 bin 901. Bu sayı, Türkiye’de ikamet izniyle kalan yabancılar arasında İranlıları beşinci sıraya yerleştiriyor.

Türkiye’de vatandaşlık almış İranlıların sayısı net olarak bilinmiyor. Ancak göç uzmanları bu kişilerin İstanbul (özellikle Esenyurt), Denizli ve İzmir gibi kentleri tercih ettiğini belirtiyor.

1069521-446556246.jpeg

2025 yılında Türkiye’de yakalanan düzensiz İranlı göçmen sayısı ise 3 bin 168 olarak açıklandı.

Öte yandan, İran Türkiye için önemli bir turist kaynağı olmayı sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre 2025’in ilk dört ayında Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler arasında İran üçüncü sırada yer aldı.

Perşembe

27.9 °

Cuma

30.2 °

Cumartesi

25.2 °

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

'Tahran halkı saldırıların bedelini çok yakında ödeyecek'

Milyonlarca Amerikalı 'krallara hayır' diye haykırdı

İran’dan İsrail’e misilleme saldırısı

ABD, Orta Doğu’ya askeri takviye yapıyor

İsrail’in İran’a saldırısında can kaybı 78’e yükseldi

İsrail’in İran saldırısı bölgesel savaşa yol açabilir

İsrail'i savunmaya hazırız

İsrail'den İran'a hava saldırısı

Güzel oyuncu eleştiri yağmuruna karşı olan sessizliğini bozdu

Melisa Döngel soluğu tatilde aldı!

Güngör, Sofia Vergara’nın üstsüz pozunu beğenince...

Aslı Bekiroğlu hastane odasından isyan etti

Melis Sezen kısa taytıyla poz verdi!

Demet Özdemir bayramda soluğu babasının yanında aldı

Hazal Subaşı sezonu açtı

Pelin Akil hastanelik oldu

Fatma Turgut'un ehliyetine el konuldu

Yasmin Erbil plajda aşka geldi

Okan Aydoğan Milli Takım kadrosuna seçildi

Hipodrom.com’un marka yüzü Emre Karayel oldu

İstanbul Park TOSFED'e emanet

İmza kampanyası kulübümüzün geleceği açısından uygun değildir

Filenin Sultanları Polonya’yı da devirdi!

Futbolseverlerin heyecanını paylaşıyoruz

Sualtı Hokeyi Kadın Takımından Büyük Başarı!

Galatasaray takım otobüsüne taşlı saldırı!

Geleceğin Yıldızları Ankara'da

Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları Kurtuluş Kupası İstanbul Etabı gerçekleşti

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

Arızalı otomobil yenisiyle değiştirilecek

Otomotiv sektörü ihracatta rekor tazeledi

Kur hareketlendi, zam gecikmedi

Otomotiv üretimi yüzde 9 azaldı

Taşıtlara yeni vergi gündemde

Yabancı şirketler Türkiye'den çıkış hazırlığında

Türkiye elektrikli otomobil üssü oluyor

Avrupa'da Tesla satışları sert düştü

Araç kiralarken dolabdırılmayın!

Sanayi devi Ekol Demir Çelik konkordato başvurusu

Enflasyon yüzde 20 değilse bile bir tık üstünde olur

Yapımı 50 milyon euro, garantisi 208 milyon euro

Enflasyon sadece fiyatları değil toplumu da bozuyor

Türkiye'nin büyüme beklentisi aşağı çekildi

Kredi kartıyla alışveriş daha pahalı

Karşılıksız çeklerde yüzde 50’nin üzerinde artış

İç borcun yüzde 74’ü faize gitti

Ey hükümet. Bu pahalılığın çeyrek sebebi de sensin

10 milyardan fazla borcu olan inşaat devinin iflası an meselesi

Benzin ve motorin 50 lirayı aştı

Rütbe süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değişebilecek

MABEL MATİZ “AKLISELİM” ALBÜMÜNÜ YAYINLIYOR

Okan Aydoğan Milli Takım kadrosuna seçildi

İran'dan Türkiye'ye kitlesel göç yaşanır mı?

2025 LGS: A Kitapçığına Göre 15.’nci Soruda 3 Doğru Seçenek Var

İsrail saldırganlığı barışı tehdit ediyor

Numarasız kask takan polislere soruşturma

Ümit Özdağ'a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası

'Hatırlayamadıklarımız' 'Bilim Beyoğlu'nda sahneleniyor

Pis işlerimizi İsrail hallediyor

Arhavililer İstanbul’da Yazı Horonla Karşıladı

Maestro dizisinden ilk kareleri yayınlandı!

Lewo’dan Boombap Çıkarması

Hipodrom.com’un marka yüzü Emre Karayel oldu

Sazlıdere Barajı kıyısında 2,5 milyon m² İmara açıldı

'MÜHÜR: GECE EŞİĞİ' SETE ÇIKIYOR!

İsrail'in çok sinsi amaçları var

Her saldırıya aynı sertlikte karşılık veririrz

İstanbul Park TOSFED'e emanet

Otomotiv üretimi ilk 5 ayda yüzde 1,4 geriledi

'Tahran halkı saldırıların bedelini çok yakında ödeyecek'

Sanayi devi Ekol Demir Çelik konkordato başvurusu

Muhalefete düşman hukuku uygulayarak iç cephe güçlendirilmez!

Mehmet Uçum DEM Parti'yi hedef aldı!

Ticaret Bakanlığı bu ürünler piyasadan toplatacak!

Uganda Türkiye'nin Yeşil Pasaportu için vize istedi

Emekliler seyyanen zam bekliyor

Enflasyon yüzde 20 değilse bile bir tık üstünde olur

Akaryakıta çifte zam geliyor!

Yükleniyor