İstanbul'da 2019'dan beri zihniyet devrimi yaşanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yapmadıklarımızla da İstanbul'a hizmet ettik. Örneğin partizanlık yapmadık, kişiye, partiye özel imar düzenlemeleri yapmadık" diye konuştu.

İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi'nde "2023 Yılı Faaliyet Raporu Sunumu"nda konuştu. Halkçı belediyecilik anlayışıyla yapılanları lütuf olarak görmediklerini ifade eden İmamoğlu, "Bu şehrin asıl sahibinin 16 milyon İstanbullu olduğunu bilerek hizmet ettik." dedi.

Yapılmayanlarla da İstanbul'a hizmet edildiğini aktaran İmamoğlu, "Örneğin partizanlık yapmadık, kişiye, partiye özel imar düzenlemeleri yapmadık, çevreye zarar verecek tek bir düzenlemeyi hayata geçirmedik." diye konuştu.

"İstanbul'da 2019'dan beri bir zihniyet devrimi yaşanıyor. Kentli olmanın, vatandaş olmanın, yönetici olmanın anlamı yeniden tanımlanıyor. Siyasetin anlamı ve işlevi yeniden tanımlanıyor." diyen İmamoğlu, bu süreçten sonra kendi kendilerinin rakibi olduklarını söyledi.

İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

31 Mart 2024 seçimleri, yerel yönetimleri bizden olan ve olmayan diye ayırmamanın, bizim adaylarımıza oy vermezseniz hizmet alamazsınız demeyenlerin, bu anlamda milleti tehdit etmeyenlerin, kendisinden kabul etmediği kişileri, kurum ve kuruluşları cezalandırma anlayışıyla hareket etmeyenlerin ve buna karşı duranların kazandığı bir seçim olmuştur.

'MERKEZİ HÜKÜMETLE UYUMA DÜNDEN HAZIRIZ'

Bu ve benzeri davranışları yapan ve bu dili kullananlar açısından ibretlerle dolu bir seçim olmuştur. Milletin verdiği dersin anlaşılacağını ve herkesin bu anlamda gereğini yapacağını umut ederim.

Merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında hizmet üretme ve sorun çözme odaklı uyum ve iş birliği hedefleyen yeni bir anlayışın en üst seviyede hakim olmasını diliyorum. Biz bu yolda dünden hazırız.

'SOSYAL POLİTİKALARLA GÜÇLÜ BİR MODEL OLUŞTURDUK'

2023'te kente özen ve insana saygı anlayışıyla uyguladığımız halkçı politikaların ne kadar doğru ve etkili olduğunu hep birlikte gördük. Son derece yoğun, yenilikçi, özenli sosyal politikalarla büyük bir fark yarattık ve güçlü bir model oluşturduk. İstanbul modelini her alana yaydık.

2019'da sosyal destekleri kesecekler diye aleyhimize kara propaganda yapanların bu durumdan gerekli dersleri çıkarmalarını ve artık yeni bir siyaset mücadelesi ve dilini benimsemelerini bu kapsamda da diliyorum.

Yaptığımız devasa işleri küçük görmeye, yok saymaya ve hatta birkaç adıma sığdırmaya çalışan siyaset anlayışı da 31 Mart'ta tarihin sayfalarına gömülmüştür.

Hakikat üzerinden ve sadece vatandaşın menfaati gözetilerek yapılacak muhalefete, bilimsel ve sağduyulu eleştirilere tüm yöneticilerin ihtiyacı vardır. Yeni dönemde meclisimizin de bu açıdan çok doğru ve güzel bir sınav vermesini biliyorum.

'CHP GRUBUNA DA BENZER TAVSİYELERİ VERMEKTEN ÇEKİNMEYECEĞİM'

Bu kapsamda sadece bu mecliste muhalefet edenlere ya da muhalefet görevini elde edenlere değil, iktidar olduğunu düşünen Cumhuriyet Halk Partisi grubuna da benzer yönde tavsiyelerimi yapmaktan çekinmedim, çekinmeyeceğim.

Faaliyetlerimizi 10 başlık altında özetlemeye çalışacağım. Başlıkların her biri İstanbul'u refaha, mutluluğa kavuşturacak yol haritasının önemli parçalarıdır. İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi, farklı uzmanlık alanlarından, bilim insanları, sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sektör temsilcileri ile gündeminde İstanbul olan paydaşların güçlü katılımlarıyla 2 yıldan fazla sürede hazırlanmıştır.

Neler yaptığımıza geçmeden önce bize emanet edilen bütçeyi nasıl kullandığımızın hesabını sizlere vermek istiyorum.

BÜTÇE DİSİPLİNİ

101 milyar 745 milyon TL yatırım
33 milyar 425 milyon TL cari transfer
115 milyar 380 milyon TL ulaşım harcaması
31 milyar 540 milyon TL çevre kaynağı
25 milyar 475 milyon TL sağlık ve sosyal hizmetler kaynağı
19 milyar 645 milyon TL spor, kültür, eğitim harcaması
37 milyar 545 milyon TL raylı sistem sermaye yatırımı
29 milyar 945 milyon TL fen işleri eliyle sermaye yatırımı
14 milyar 355 milyon TL yol yapım ve bakım harcaması
21 milyar 415 milyon TL ulaşım sübvansiyonu

Bunları ülke yönetiminin, bizleri üzen ekonomi politikalarının yol açtığı anormal seviyedeki kur ve fiyat artışına rağmen gerçekleştirdiğimizin altını çizmek istiyorum. Kaynaklarımızı doğru yönettiğimiz için hem borçlandığımızdan daha fazla borç geri ödemesi yaptık hem de İstanbul'un her yanında ciddi ve büyük yatırımları bu süreçte gerçekleştirdik.

'BÜTÇEMİZE BEREKET GETİRDİK'

Belediye olarak yerel yönetimlerce Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek uluslararası standartlarda yeşil finansman çerçeve metni hazırladık ve yayınladık. Bu doğrultuda yalnızca ülkemizin değil bölgenin de ilk yerel yeşil bonosunu ihraç ederek yerel yönetimlere alternatif finansman konusunda örnek bir işi başardık.

'İBB'NİN BORÇLARINI DÖVİZ CİNSİNDEN AZALTTIK'

Her türlü kesintiye, pandemiye ve ne yazık ki makro ekonomik çöküşe rağmen İBB'nin borçlarını döviz cinsinden azalttık. Kesinlikle ifade ediyorum, bu zor koşullarda bütçemize bereket getirdik.

ADİL İSTANBUL

2023 yılında 1 milyon 59 bin 612 haneye nakdi destek,
733 bin 41 yurttaşımıza düzenli ve tek seferlik nakdi destek,
279 bin 198 üniversite öğrencisine nakdi destek,
623 bin 553 çocuğumuza ücretsiz süt,
İhtiyaç sahibi 8 bin 682 çifte evlilik desteği,
823 bin adet beslenme desteği,
2,5 milyon kişiye 40 TL'ye 4 kap yemek desteği,
14 yurtta öğrencilere barınma imkanı,
614 bin anneye ücretsiz toplu ulaşım desteği verdik.

'YOKSULLUĞU İSTİSMAR ETMİYORUZ'

Biz yoksulluğun sürdürülüp siyaseten istismar edilmesini değil sonlandırılmasını hedefleyen anlayışla çalışmayı sürdürüyoruz. İnsanlarımızın belediyeden aldığı yardım ve destekle değil, çalışarak ve üreterek kazandığı parayla rahatça yaşayabilmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede, 2023 yılında bölgesel istihdam ofislerimizin sayısını 30'a bu ofisler aracılığıyla işe yerleştirilenlerin sayısının da 180 bine ulaştığının altını çizmek isterim.

ULAŞILABİLİR İSTANBUL

İETT ve şehir hatlarını yeniden ayağa kaldırıp güçlendirdik. Dünyanın yaşayan ve üreten en eski tersanesi durumunda olan Haliç Tersanesi'ni yeniden aktif hale getirdik. 2019'da uluslararası endekslere göre İstanbul, Avrupa'nın trafiği en yoğun kentlerde en baştaydı. Yaptığımız atılımlar sonucu şehrimiz 2023 yılı itibarıyla 30'uncu sıraya kadar gerilemiştir.

47,3 KİLOMETRE UZUNLUĞA SAHİP 5 METRO HATTI

Kabataş-Mecidiyeköt-Mahmutbey Metrosu 1. Etap
Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı 1. Etap ve 2. Etap
Ataköy-İkitelli Hattı 1. Etap
Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküleri
Kabataş-Mecidiyeköy Metrosu Fulya ve Yıldız İstasyonları
Dudullu-Bostancı Metrosu

'2 METRO HATTININ TÜM FİNANSMANINI 10 AYDA ÖDEDİK'

47,3 kilometre raylı sistem hattının işletmeye alınmasının yanı sıra bu süreç içerisinde daha önce hiç yaşanmadığı bir şekilde Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan 2 metro hattının tüm finansmanını 10 ay gibi kısa bir sürede ödeneğimizden kesilerek geri ödemiş durumdayız.

10 ayda geri ödediğimiz kısım daha önce 16 yıl, 17 yıl, 18 yılda geri ödemesi planlanan işlerdir. Türkiye ve dünya tarihinde başka örneği görülmemiş durumdur. Bu uygulama kamu vesayet gücünün partizan ve vicdan dışı bir uygulamasıdır. Kelimenin tam anlamıyla görevi kötüye kullanmaktır. Biz kendimiz aynı ihaleleri, belki çok düşük fiyata, çok daha uzun vadeye ve çok daha standartı yüksek şekilde yapabilecekken, hükümetimizin bu adaletsiz uygulamasını milletimizin dikkatine tekrar sunuyorum. Bu anlamda geri adım atılmasını ve bu işin düzeltilmesini İstanbul halkı adına tekrardan talep ediyoruz.

RAYLI SİSTEMLERDE ATILIM

79,9 kilometrelik 2 raylı sistem hattı uygulama projesi
58,80 kilometrellik raylı sistem hattı uygulama projesi
13,1 kilometrelik 2 raylı sistem hattı çalışması
Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı
Ataköt-İkitelli metro hattı

Böylece 5 yılda 65,1 kilometre raylı sistem hattı ve 62 istasyonu tamamlamış oldu.

'KARAYOLU ALTYAPIMIZI GÜÇLENDİRDİK'

Unkapanı Kavşağı Köprüsü inşaatı
Kadıköy D-100 Karayolu Bostancı Alt Geçiti ve bağlantı yolları inşaatı
Küçükçekmece Avcılar Gümüşpala Mevli D-100
Kuzey Yan Yolu D-100 Katılımı Düzenleme inşaatı
Maltepe Bağdat CAddesi Alt Geçit inşaatı
Silivri Selimpaşa Kavşak ve Alt Geçit inşaatı 1. Etap
Tuzla D-100 Karayolu ve yan yol düzenleme inşaatı

Şehir hatları sefer sayısında yüzde 25.5 artış yaşandı.

'DENİZ ULAŞIMINI YAYGINLAŞTIRDIK'

Beşiktaş Dentur Kuruçeşme İskeleleri
Üsküdar Salacak Sahili İskalesi
Üsküdar Paşalimanı ve Kuzguncuk Parkı Sahili Kıyı Yapıları
Haiç Su Sporları Merkezi
Kabataş Meydanı 1. Etap.

YEŞİL İSTANBUL

Yüzde 72'ye düşen atık oranı
2.56 milyon nüfusun enerji ihtiyacına eşdeğer elektrik üretimi
Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi
Odayeri Hacimli Atık Ön İşlem Tesisi
Düzenli Demlama Sahası ve Geri Kazanım ve Kompost TEsisi
Yenilebilir enerji oranında artış
12 milyon metrekarelik Büyükçekmece Gölü Doğal Yaşam Parkı
250 bin metrekarelik Büyükdere Fidanlığı
Yaşam vadisi sayımızı 21'e çıkardık.

YARATICI İSTANBUL

Çengelköy Çocuk Sanat Merkezi
12 mekanda çocuklara sanat eğitimleri
Şile, Çatalca ve Arnavutköy'de Gezici Film Festivali
Koro Festivali
Semt Festivalleri
Serçeşme Festivali
Genç Müzisyenlere Destek Programı
Cumhuriyet Aşıkları
Yüzyılın Yüzleri
Cumhuriyet Otobüsü

34 KAMUSAL SANAT ESERİ VE 35 YENİ MÜZE

Anadolu Hisarı
Taş Mektep
Moda, Beşiktaş ve Kadıköy İskeleleri
Botter Apartmanı
Metrohan
150 yıllık Yedikule Gazhanesi
Artİstanbul Feshane
Beyoğlu Sineması

2023'te 10 toplamda 50 kütüphane İstanbullunun hizmetine sunuldu.

AFETLERE DAYANIKLI İSTANBUL

Deprem Konseyi kurulması için çağrıda bulunduk. Bu konuda bizzat bakanlıklara giderek sunumlar yaptım. Bu çağrılarımız karşılıksız kaldı. İBB'nin olmadığı afet koordinasyon toplantıları yapıldı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen afetlere dayanıklı İstanbul hedeflerimiz doğrultusunda hiç durmadan yolumuza devam ettik.

Hızlı tarama yöntemiyle 35 binden fazla binada inceleme,
İstanbul Yenileniyor platformu,
21 proje alanında kentsel dönüşüm.

Halen yürütülen projeler, Bayrampaşa, Beykoz, Büyükçekmece Mimarsinan Mahallesi, Eyüpsultan, Kağıthane Gürsel Mahallesi, Sultangazi Uğur Mumcu Mahallesi ve Üsküdar Kuzguncuk Mahallesi kentsel dönüşüm projeleridir.

Kiptaş 2023 yılında 782 bağımsız birimden oluşan 5 projeyi tamamlamış ve hak sahiplerine teslim etmiştir.

SPOR KENTİ İSTANBUL

2023'te 191 bin 608 çocuğa Spor Okulu
7 bin çocuğa Doğa Kampı
Açık Hava Egzersizleri
Haliç Su Sporları Merkezi
Haliç Kıvanç Şehir Stadı
Kartal Yakacık Spor Tesisi
Sultanbeyli 100. Yıl Tesisi
Yedikule Spor Tesisi

2036 olimpiyatları ve paralimpik oyunlarının şehrimize gelmesi noktasında çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz.

İSTANBUL 2027 AVRUPA OYUNLARI EV SAHİBİ

Ne mutluyuz ki 2027 yılında Avrupa Oyunları'nın İstanbul'da yapılmasının Avrupa Olimpiyat Komitesi tarafından karara bağlayarak sözleşmesini yaptık.

GIDA VE SU GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAN İSTANBUL

İBB tarihinde ilk olarak çiftçilerimizin girdi maliyetlerini azaltmak, tarımsal üretimden çekilen çiftçilerimizi tekrar tarıma teşvik etmek amacıyla çeşitli destekleri vermeyi başlattık, bunu büyüterek devam edeceğiz.

Tarım yapılan alanları 50 bin dekar artırdık. Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası ikinci hattımızda üretime başladı. Halk Ekmek ve büfe sayımızı artırdık.

İŞTİRAKLERİMİZDE MALİ DURUM

İştirak şirketlerimizin satış gelirleri 109 milyar TL olarak gerçekleştirildi. 2023 yılında yatırımlar, 2018 yılına göre yaklaşık 6 kat artarak 4 milyar TL seviyesinde gerçekleştirilmiş, şirketlerin öz kaynakları da 2018 yılına göre 11 kat artarak 107 milyar liraya ulaşmıştır.

'KİŞİYE ÖZEL İMAR DÜZENLEMELERİ YAPMADIK'

Halkçı belediyecilik anlayışıyla yaptıklarımızın asla bir lütuf olmadığını, bu şehrin asıl sahibinin 16 milyon İstanbullu olduğunu bilerek hizmet ettik. Yöneticiliğin en temelde milletin parasını millete vermekten, halkın ait olanı halkın kullanımına sunmaktan ibaret bir iş olduğunu bilerek hizmet ettik ve bunu her zaman vatandaşlarımıza anlattık.

Sadece yaptıklarımızla değil, yapmadıklarımızla da İstanbul'a hizmet ettik. Örneğin partizanlık yapmadık, kişiye, partiye özel imar düzenlemeleri yapmadık, çevreye zarar verecek tek bir düzenlemeyi hayata geçirmedik.

'İSTANBUL'DA 2019'DAN BERİ ZİHNİYET DEVRİMİ YAŞANIYOR'

Arkadaşlar, İstanbul'da 2019'dan beri bir zihniyet devrimi yaşanıyor. Kentli olmanın, vatandaş olmanın, yönetici olmanın anlamı yeniden tanımlanıyor. Siyasetin anlamı ve işlevi yeniden tanımlanıyor. İstanbullular bu gerçeği bizzat yaşayarak gördüler ve bu siyaset anlayışının devamı yolunda çok güçlü bir onay verdiler. Bu anlayışın kök salması için bize "Tam Yol İleri" emrini verdiler.

Yeni dönemdeki sorumluluğumuzun ne kadar büyük ve ağır olduğunun da farkındayız. Biz bu süreçten sonra kendi kendimizin rakibiyiz.

 


Zeytinyağı diye satılıyor makine yağıyla eşit

950 lira vale ücreti olur mu?

Starbucks Türkiye'den yılın ikinci zammı

Emniyet sınavlarında 98 alana 64 puan, 60 alana 100 puan

Depremde çadır satmasıyla tepki gören Kızılay’da bir istifa daha

İsmailağa Cemaati’nden Cübbeli Ahmet'e büyük suçlama

O barikatı seçimi kazanarak yıkacağım

Türkiye fazla mesaide zirvede

Otomobil alım satımında düzenleme paketi

Sendika ortak akıldır sendikasızlık akılsızlıktır

Masoumeh Jafarzade’nin eserleri Ankara’da

Hukuk ve kural tanımazlara demokrasi çok fazla…

Devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz

Pençe-Kilit bölgesinde bir asker şehit oldu

AK Parti’nin neden erken seçim istemediği ortaya çıktı

Polisten canlı yayında ‘gazetecileri süpürün’ emri

Lükse ve şatafata son vereceğiz

Ali Yerlikaya olaylı 1 Mayıs'ın bilançosunu açıkladı

Genel grev yapar, Türkiye'yi durdururuz

Antik Mısır dünyası modern yaşamla buluştu...

Darısı sınırlarımızın başına!

İsmet Yıldırım 11 kütüphanenin açılışını gerçekleştirdi

Köylerde genç nüfus azalıyor, tarım sektörü alarm veriyor

Bolu Dağı Tüneli uzatılıyor

Saraçhane'de işçiye plastik mermili müdahale

İstanbul enflasyonu yüzde 78,81 oldu

Taksim özgürleşene dek mücadelemizi sürdüreceğiz

Hazine'den 3 aylık dönem için büyük borçlanma!

Kuru soğanın fiyatı yüzde 73.8 arttı

Ücretsiz doğal gaz desteği bugün sona erdi

Yükleniyor

İsrail'den İran'a misilleme saldırısı

İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik

İran'ın saldırısına yanıt vereceğiz

İran izole oldu

Vali, 'Kalp kırdım' dedi istifa etti

AB liderleri dondurulan Rus varlıklarını Ukrayna'ya verecek

Trump Rahip Brunson'u nasıl geri aldığını açıkladı

Doğu Türkistan'da oruç ve namaz yasağı sürüyor

Yunanistan'da çiftçiler yeniden sokağa çıktı

İngiltere Rus varlıklarının tamamını Ukrayna'ya vermeye hazır

Sophia Bush eşcinsel olduğunu açıkladı

Kylie Jenner hamile mi?

Maldivler pozu sosyal medyayı salladı!

Kayınvalidemin yırtık tangasını buldum

Melisa Döngel, sezonu bir açtı pir açtı

Tuba Ekinci'den eleştirilere sert yanıt

Oyunculukta bedeller ödedim

Ebru Polat'ın başörtülü pozları gündem oldu!

Hafsanur Sancaktutan ceketinin içine hiçbir şey giymedi

İnşallah Suriyeliler ülkeyi terk eder

Nissan Türkiye’den bahar kampanyası

Türkiye’nin milli Tesla’sı olmak için yola çıktık

Otomotiv sektörü üretimde rekabetçiliğini kaybediyor!

Macera motosikleti Stelvio Türkiye’de

Chery TIGGO 7 SUV’un yıldızı olmayı başardı!

Nebi Erbaş, OYDER’in yeni genel sekreteri oldu

Arazi maceralarını sürücü için kolaylaştırıyor

Hyundai iki ucuz spor modelden vazgeçiyor

Mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak

Citroën Jumper yeni bir döneme adım atıyor

Zeytinyağı diye satılıyor makine yağıyla eşit

SGK vurgunun altından Mehmet Müezzinoğlu'nun hastanesi çıktı

Glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılıyor

Randevu sorununu kalıcı şekilde çözeceğiz

Bal diye mısır şurubu almayın!

Evcil hayvanlar, kalbe iyi geliyor, stresi azaltıyor, mutlu ediyor...

Türk doktor Yadigar Genç kanseri bitirecek

Akdeniz Üniversitesi'nde 100'den fazla hemşire istifa etti

Diş Hekimliği Fakültesi'ne de ilahiyatçı dekan

MHRS randevularına düzenleme geliyor

Polisten canlı yayında ‘gazetecileri süpürün’ emri

Süleyman Soylu haddini bilsin, tepemin tasını attırmasın

Seçim maratonu sonrası gazeteciler yorgunluk attı

Kübra Par, nasıl "kazıklandığını" anlattı

Gaziantep'te yerel gazetenin ofisi kurşunlandı

YGD Başkanı Yavuz Yılmaz’dan Ramazan Bayramı mesajı

İnsanların hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmeli

Mehmet Zahid Sobacı, seçimden sonra gidiyor

Gazeteciler belediye başkan adaylarını iftar da buluşturdu

Bir gazeteci daha hapis cezasına çarptırıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16