Tarih: 25.08.2024 16:47

İzmir Körfezi’ndeki ölümlere ayrıntılı inceleme

Facebook Twitter Linked-in

Körfezde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı süpürge teknesi temizlik çalışmalarını sürdürürken Bayraklı sahiline 4 hidrosoft pompa kurdu. Pompaların, çektikleri suyu filtreleyerek yeniden denize deşarj ettikleri, bu yolla su içindeki oksijen oranının da artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Kötü koku ve balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi’nde ayrıntılı inceleme başlattı.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 2

İzmir’de 20 Ağustos günü Bayraklı ilçesi Turan mevkisi sahiline ölü balıkların vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önüne geçilmesi için çalışmalar sürüyor.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 3

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın körfezde daha ayrıntılı inceleme yapılacağı açıklamasının ardından bakanlık merkez teşkilatına bağlı uzman ekipler ile Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı, Bayraklı ilçesinden denize dökülen Manda Çayı’nda göreve başladı.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 4

Ekipler, çaydan alınan su numunelerini bölgede hazır bulunan Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı’na yönlendirdi.

Ekiplerin körfeze akan Bostanlı, Bayraklı, Laka, Arap ve Balçova dereleri, Manda ve Meles çayları ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerinden de numuneler alacağı belirtildi.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 5

DERELERİN GETİRDİĞİ KİRLİLİK YÜKÜ

Çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, balık ölümlerine ilişkin il müdürlüğünce yürütülen çalışmalara katkı sağlamak amacıyla bakanlığın merkez denetim ekipleriyle laboratuvarı bölgeye yönlendirdiklerini söyledi.

Balık ölümlerinin ardından denizde çeşitli derinlik ve açıklıklardan numuneler alındığını kaydeden Akgün, şunları kaydetti:

“Burada körfeze girişi bulunan 7 büyük derenin getirmiş olduğu kirlilik yükünün tespitine ilişkin bir çalışma yürüteceğiz. İl müdürlüğümüz tarafından zaten bölgedeki bütün kaynaklar düzenli olarak denetleniyor. Sürekli atık su izleme sistemleri vasıtasıyla debisi 5 bin metreküpün üzerinde olan 36 atık su arıtma tesisi verilerini online olarak izliyoruz. Ama mevzuat kapsamında bu izleme sistemlerini bulundurması gerekmeyen atık su kaynaklarını da mobil su ve atık su laboratuvarımızda numuneleri almak suretiyle denetleyeceğiz.”

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 6

Akgün, ilk tespitlere göre bölgede bulunan organizmalardaki ciddi artış sebebiyle çözünmüş oksijen miktarının düştüğünü, birikmiş kirliliğin balık ölümlerine neden olduğunun görüldüğünü ancak kapsamlı değerlendirmeyi analiz sonuçlarına göre yapabileceklerini ifade etti.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 7

İZSU'ya ait Narlıdere ve Çiğli arıtma tesislerinden de önceki günlerde numuneler alındığını aktaran Akgün, analiz sonuçlarının henüz çıkmadığını, bu tesislerde de inceleme yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu arada ekiplerin numune aldığı Manda Çayı üzerinde ölü balıkların bulunduğu gözlendi.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 8

OKSİJEN MİKTARININ ARTIRILMASI İÇİN POMPA KURULDU

Balık ölümlerinin görüldüğü körfezde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı süpürge teknesi temizlik çalışmalarını sürdürürken İZSU ekiplerinin de Bornova deresinin denize döküldüğü noktada dip çamurlarını iş makineleriyle temizledikleri görüldü.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 9

İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ise Bayraklı sahiline 4 hidrosoft pompa kurdu. Pompaların, çektikleri suyu filtreleyerek yeniden denize deşarj ettikleri, bu yolla su içindeki oksijen oranının da artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 10

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi'nin de İzmir Körfezi'nde çeşitli noktalarda inceleme yaptığı gözleniyor.

Körfezin bir bölümü yeşile büründü: İzmir Körfezi’ndeki
ölümlere ayrıntılı inceleme - 11

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
G-DT9JLG88B3